Reportages

De race om de meest geniale technische oplossingen is van start

0

Met een gigantische hoeveelheid start-up-energie en een krankzinnig aantal high-tech-ideeën, explodeerde vorige week technologiebom ‘The Next Web’ in Amsterdam. Wie een ticket had kunnen bemachtigen, waande zich een etmaal lang in de Madurodamversie van Silicon Valley. De mens anno 2015 is in de ban van techniek. Maar hoeveel solutions kan de mens aan? Met op elke vierkante meter een start-up lijkt de race om de meest geniale technische oplossingen begonnen. Hamvraag blijft: voeg je waarde toe of niet?

Niet elke ‘solution’ heeft potentie

Waren nerds tot voor kort nog de ietwat muf riekende, a-communicatieve bèta’s die hun dagen al gamend doorbrachten, nu zijn het de superhelden die mens en samenleving komen redden. ‘Solutions’ is dan ook het meest gehoorde woord uit de monden van 24-jarige keynote speakers en bevlogen entrepreneurs. Maar niet elke solution heeft de potentie tot world domination. Daarom leek het mij handig om eerst even te gaan luisteren naar trendwachter David Mattin.

Human needs are key

David Mattin (trendwatching.com) trapt af met een vurig pleidooi over de noodzaak van ‘human needs’ als uitgangspunt voor innovatie. In een wereld waarin alles kan, overleven volgens Mattin alleen de bedrijven die technologie door de lens van menselijke behoeften zien. Voor een koelkast die je waarschuwt als je melk bijna op is, legt namelijk niemand 4000 dollar neer. Net als er (te) weinig interesse is voor een bril die een scherm tussen jou en de werkelijkheid plaatst en bovendien je hersens frituurt. Het is fancy, het is high tech, maar niemand zit er écht op te wachten.

Mattin focust daarom op wat mensen écht doen en wat mensen écht nodig hebben en voert deze human insights vervolgens aan hongerige tech entrepreneurs. Als belangrijkste trend signaleert Mattin de behoefte aan zelfverbetering. Slim, slank, gezond en actief zijn de nieuwe statussymbolen. Apple speelt daar volgens Mattin handig op in met de Apple Watch. Een ander geslaagd voorbeeld op hardwaregebied zijn de elektrische chopsticks van Baidu, waarmee Chinezen kunnen checken of het eten in restaurants wel veilig is.

Accepteer cookies

Verbeter de wereld en snooze!

Als tweede belangrijke trend signaleren Mattin en zijn team de menselijke behoefte om niet alleen jezelf te verbeteren maar tegelijk iets bij te dragen aan de maatschappij. Leuk voorbeeld is de wekker-app van Icukoo. De app komt tegemoet aan twee belangrijke human needs, namelijk; de behoefte om niet te lang in bed te blijven liggen en de behoefte om je niet schuldig te voelen als je dat toch doet.

Daarom doneer je bij de wekker van Icukoo elke keer een bedrag aan een goed doel als je op de snoozknop klikt. Briljant, vind ik. Goede doelen zouden een fortuin aan mij kunnen verdienen. Verder is ‘the internet of sharing things’ (ook wel de sharing economy) een trend met bekende bedrijven als Airbnb en Uber, maar ook met minder bekende (maar minstens zo goede) vondsten als Umbrella Here; een paraplu waarop je een lampje kunt aanzetten om aan te geven dat er nog iemand bij mag.

Accepteer cookies

Focus on human failure

Waar Mattin hamert op human needs, zet David Atlas van Persado in op human failure en wel op het gebied van overtuigende copy. Dankzij beschikbara data weten we namelijk wél het juiste moment, de juiste plek en de juiste persoon te vinden voor het plaatsen van een banner, maar bij het schrijven van de juiste boodschap gaat het mis. Mensen schrijven slechte copy. Honderden tests van Persado bewijzen dat.

Telkens als een menselijke copywriter het opneemt tegen de computergegenereerde teksten van de Persuasian Autorisation Tool, blijkt dat er tot 42% vaker wordt geklikt op de computergegenereerde teksten. Angstaanjagend, maar waar: een winnende copyregel is een kwestie van algoritme.

Atlas legt uit hoe zijn systeem altijd de juiste combinatie van emotie + woordkeuze + format + positionering + call to action vindt en zo de perfecte zin maakt. Ik vrees ondertussen voor de banen van mijn copyschrijvende vrienden, maar Atlas onderstreept dat het systeem de mens niet vervangt. In de ideale wereld is Persado een soort autocorrectie die de tekst van de copywriter checkt op ”overtuigingskracht’ en hem desgewenst direct voor je aanpast.

Angstaanjagend, maar waar: een winnende copyregel is een kwestie van algoritme.

Alles draait om ‘the connected moment’

Een totaal andere insteek komt van de 24-jarige, in San Francisco opererende, Brian Wong van Kiip. Hij heeft het niet over needs, failure of solutions, maar over momenten waarop mensen een beloning verdienen. Brian (archetype nerd: te jong, te briljant, te enthousiast, Aziatisch, bril) heeft zijn jeugd namelijk gamend doorgebracht. Dat bracht hem op het idee om ieder ‘achievement moment on the planet’ te claimen met als doel om mensen en merken te ‘connecten in a meaningful moment’.

Juist. Heel even voor de niet gamers: een achievement is een prestatie die je levert in een game waarvoor je wordt beloond. En belonen is een sterk middel. Onderzoek wijst uit dat wanneer je wordt beloond, je brein dopamine aanmaakt. Dat gebeurt ook als de beloning digitaal is (zoals een plaatje van een bosje bloemen). En van dopamine worden we blij.

Accepteer cookies

Een merk dat real time, op het juiste moment, de juiste beloning aanbiedt, scoort volgens de wetten van gamification dus een positieve reactie. Zie daar het businessmodel van Kiip. Telkens als jij je telefoon of device pakt, ontstaat er een achievement moment. Je speelt een spelletje en als je game-over bent geeft KitKat je een boost.

Je rijdt in je auto en als Mojio ziet dat je al een tijdje rondcirkelt, beloont het je met een gevonden parkeerplaats. Mastercard beloont je met een digitale verrassing, telkens als jij je kaart gebruikt. En zo kan elk merk samen met Kiip zijn eigen momenten claimen en de consument real time blij maken in een connected moment.

Meet the most connected man in the world

Geïnspireerd door de inzichten van deze keynote speakers, loop ik nog even langs de tientallen start-up standjes die zijn neergestreken in de gashouder. Ik probeer me een wereld voor te stellen waarin al hun apps, tools en devices werkelijk op de markt zijn en werkelijk door mensen worden gebruikt.

Accepteer cookies

Misschien is de discussie of techniek de mens gaat vervangen bij deze wel achterhaald? Zoals het er nu uitziet, lijkt het eerder dat mens en techniek in de toekomst zullen samensmelten. Wie weet zijn wij over twintig jaar dusdanig uitgerust met techniek dat al onze behoeften worden bevredigd, al onze tekortkomingen worden afgevangen en we voor alles wat we doen worden beloond. Hemel of horror? Ter inspiratie zie hierboven: het filmpje van World’s Most Connected Man, echt een aanrader!

Foto intro: Flickr | The Next Web (Julia de Boer)