Klantcontact

Zakelijk WhatsApp, iets voor jou? 22 cases ter inspiratie

0

Bij WhatsApp denk je waarschijnlijk eerst aan het chatten met vrienden, familie en verschillende groepsapps. Maar behalve voor persoonlijke communicatie, biedt WhatsApp ook een uitkomst op zakelijk gebied. Nu hoor ik je al denken, ‘oh nee he, ga ik nu advertenties ontvangen via WhatsApp?’ Maar dat is (gelukkig) niet de bedoeling. Het gaat om simpel- en snelheid met een lage drempel. Heb jij al aan de mogelijkheden van WhatsApp voor jouw bedrijf gedacht? 

In de WhatsApp-themaweek zijn er al verschillende artikelen over WhatsApp verschenen. Als afsluiter van deze week, vat ik graag de voorgaande artikelen, nieuwsberichten en onderzoeken samen. Eerst wat feiten op een rij, daarna een aantal interessante WhatsApp-cases.

De feiten op een rij

Wist je dit al over WhatsApp?

Per dag worden er zo’n 42 miljard berichten en 250 miljoen afbeeldingen en video’s verstuurd.

Met deze cijfers in het achterhoofd, is het niet gek dat steeds meer bedrijven ‘iets willen doen’ met WhatsApp. WhatsApp geeft bedrijven en ook consumenten handige, leuke en creatieve mogelijkheden. Maar wát kun je dan precies doen zonder dat je jouw klanten lastigvalt met advertenties? Daarom zet ik de leukste, meest leerzame, best doordachte, en meest inspirerende voorbeelden van zakelijk WhatsApp op een rij.

shutterstock_220478956

1. Stylingadvies in de kledingbranche

Met WhatsApp kun je makkelijk abeeldingen sturen. Kledingmerken maken hier slim gebruik van. Sommige merken zijn nog aan het testen, terwijl andere merken al de nodige ervaring hebben. Zo heeft Suitsupply haar CRM-systeem gekoppeld aan WhatsApp, waardoor zelfs betalingen mogelijk zijn met een simpele link in de app.

2. Vragen voor vliegtuigmaatschappijen

Bij vliegtuigmaatschappijen zie je voornamelijk dat ze WhatsApp inzetten voor klantenservice. Hebben klanten bijvoorbeeld een reis geboekt, maar hebben ze nog een vraag over bijvoorbeeld bagagevoorwaarden? Dan kunnen klanten dit simpel en snel vragen via WhatsApp.

Gemeente Utrecht3. Burgerservice bij gemeenten

Gemeenten pakken ook hun kans op het gebied van WhatsApp. Het kanaal is snel, laagdrempelig en burgers hoeven er hun huis niet voor uit. WhatsApp bij gemeenten kun je zien als burgerservice (wanneer kan ik mijn vuilnis buiten zetten? Dat kun je bijvoorbeeld vragen aan de Gemeente Utrecht), maar ook als inbraakpreventie wordt het kanaal ingezet met WhatsApp-groepen (Tilburg University wijdde er een onderzoek (pdf) aan).

4. Klantenservice bij verzekeringen

Ook verzekeringen kunnen baat hebben bij WhatsApp. Een schadeformulier invullen, kan bijvoorbeeld veel tijd kosten, maar via WhatsApp gaat dat veel sneller. Scannen, mailen, niet meer nodig! Er worden ook beloftes gemaakt over de snelle beantwoording. Zo geeft Ditzo binnen een halfuur antwoord. De ‘openingstijden’ of eigenlijk liever gezegd, de ‘bereikbare tijden’ van WhatsApp, verschillen per verzekeraar. Zo geeft Interpolis aan tussen 8.30 en 16.30 uur ‘geopend’ te zijn, terwijl Ohra tussen 9.00 en 21.00 uur antwoord geeft.

5. Solliciteren met WhatsApp

Jongeren maken veel gebruik van WhatsApp (pdf). Uitzendbureau’s spelen hier slim op in. Solliciteren met een videobericht kan bijvoorbeeld bij YoungCapital. Zo zien zij meteen of iemand een klantvriendelijke uitstraling heeft. Solliciteren via WhatsApp zal natuurlijk niet voor élke functie geschikt zijn, maar voor functies waarbij klantcontact bijvoorbeeld een rol speelt, biedt het een laagdrempelige mogelijkheid om je enthousiasme als kandidaat te laten zien.

6. Branding via WhatsApp

Ook als merk kun je WhatsApp gebruiken. Ondanks dat consumenten steeds meer open staan voor service via WhatsApp, kunnen merken wel in de valkuil trappen door reclame te maken via het kanaal. Daar zitten gebruikers niet op te wachten. Zoals ik eerder noemde, slechts 1 procent waardeert reclame via WhatsApp. Chocomel en X-Travel gebruiken WhatsApp op een verrassende manier.

7. Klantenservice voor bankzaken

Je bank op WhatsApp? Zelf denk ik meteen aan saldo’s en privacygevoelige informatie, maar dit is helemaal niet het geval. WhatsApp kan ook helpen bij simpele uitleg over de miljoenennota en nieuwe regelgevingen. Of ben je onderweg en heb je geen tijd om via je mobiel op te zoeken tot hoe laat de bank open is op donderdagmiddag? Een simpel appje is voldoende.

Post_No.9_2015.09.09

8. Boodschappen bestellen bij de supermarkt

Appen met je supermarkt? Ja, ook supermarkten zijn aan het testen. Geef je boodschappen door via de app aan de Spar, je ontvangt een ‘duimpje omhoog’ en binnen een uur staan de boodschappen op de stoep. Nu is het nog een test in twee regio’s, maar wie weet bestel je over een tijdje jouw boodschappen ook wel via WhatsApp.

Zet de klant centraal

Er zullen ongetwijfeld meerdere cases zijn met leuke, creatieve en slimme manieren om WhatsApp als servicekanaal in te zetten. Maar ik hoop in ieder geval dat je een goed beeld hebt gekregen van de verschillende mogelijkheden van WhatsApp, zonder het te zien als vorm van adverteren.

Wil je beginnen met WhatsApp als servicekanaal? Bedenk dan eerst waarmee je de klant de meerwaarde kan bieden die past bij jouw organisatie. Zet de klant centraal! Maak geen misbruik van WhatsApp door advertenties te sturen, maar geef een toegevoegde waarde: snelle, eenvoudige en laagdrempelige service. Ik kan in ieder geval niet wachten totdat ik mijn boodschappen via WhatsApp kan bestellen. 😉