SEO

SEO voor beginners: zo leg je de basis voor jouw strategie

0

Je hebt misschien al het een en ander gelezen over SEO of zoekmachineoptimalisatie. Of misschien is dit zelfs je eerste artikel. Waar moet je precies mee beginnen als het om SEO gaat? In dit artikel leer je hoe je jouw content zoekmachine-proof kunt maken en hoe je er mee kunt beginnen.

Wat is SEO eigenlijk?

SEO staat voor Search Engine Optimization, in het Nederlands ook wel zoekmachineoptimalisatie. Dit betekent de website zó verbeteren, dat de zoekmachine hem beter kan lezen en zo de waarde goed kan inschatten. Het is belangrijk niet alleen keuzes te maken voor de zoekmachines, maar ook altijd de bezoekers in je achterhoofd te houden!

Zoekmachineoptimalisatie bestaat uit verschillende onderdelen:

 • Content: “Content is King” wordt weleens gezegd. Zonder content geen zoekmachineoptimalisatie. Over dit onderdeel gaan we het hebben in dit artikel.
 • Technische optimalisatie: Als de website technisch niet in orde is, kan het zomaar zijn dat de zoekmachinerobots niet eens bij de website kunnen komen. Belangrijk dus om te zorgen dat je website technisch op orde is. Ga op zoek naar een webbureau dat ook kennis heeft van technische zoekmachineoptimalisatie of schakel een extern SEO-bureau in om je daarmee te helpen!
 • Off-site SEO: Denk bij offsite SEO bijvoorbeeld aan links naar je website toe. Maar ook shares, likes en exposure op social media kan invloed hebben op je zoekmachineoptimalisatie.

SEO vakjargon uitgelegd

In veel artikelen kom je vakjargon tegen dat je misschien tegenhoudt om er zelf mee aan de slag te gaan. Hier een aantal veelgebruikte termen en hun uitleg.

 • Ranking: De positionering in de zoekresultaten. De positionering van de websites kan per persoon, per locatie, per apparaat en per tijdstip verschillen. Als een website vandaag bij jou op 1 staat, kan het zijn dat hij morgen bij jou op 2 staat. Of op jouw mobiel staat hij misschien op 3.
 • Zoekterm of zoekwoord: Het woord (of de woordcombinatie) dat mensen intikken in de zoekmachines om een website te vinden.
 • SERP: SERP staat voor Search Engine Result Page, in het Nederlands de zoekresultatenpagina.
 • Backlinks: Backlinks zijn links naar een website toe. Met “de backlinks van jouw website” wordt dus bedoeld links naar jouw website.
 • Pagerank: Vroeger deelde Google een cijfer uit aan websites, dit noemen ze ‘Pagerank‘. De laatste update was in februari 2013, sindsdien wordt hij niet meer (zichtbaar voor iedereen) geüpdatet.
 • Metatags: Metatags zijn stukjes code die worden toegevoegd op een pagina. Op de pagina is het niet zichtbaar voor een bezoeker, maar de zoekmachines gebruiken die tags wel om bijvoorbeeld in de zoekresultaten een omschrijving te tonen. Een ‘meta description‘ wordt vaak getoond als omschrijving. Een meta keyword tag wordt niet gebruikt in de ranking van je website, dus die kun je gerust overslaan. Een meta-omschrijving kun je vaak in het beheersysteem van je website invullen zodat je niet in de code hoeft te rotzooien.

Voorbereiding voor je start met SEO

Voor dat je aan de slag gaat met SEO, is het belangrijk om de volgende stappen doorlopen. Zo kun je zien of wat je doet ook daadwerkelijk effect heeft en of de zoekmachines überhaupt je website kunnen indexeren.

 1. Ga naar Google en vul daar in: site:www.jedomeinnaam.nl. Vervang daar uiteraard www.jedomeinnaam.nl door je eigen website. Zie je daar de meeste pagina’s van je website? Gefeliciteerd, je website wordt in ieder geval geïndexeerd in Google. Krijg je de melding ‘Geen resultaten’? Neem dan even contact op met je webbouwer of een SEO-bureau om te kijken wat het probleem is! Google screenshot van zoekbalk.
 2. Meld je website aan bij Google Search Console. Dit is een soort rapport voor je website. Je krijgt hier meldingen als er iets niet goed staat (als mensen pagina’s niet kunnen vinden), maar je ziet ook op welke woorden bezoekers binnenkomen.
 3. Zorg voor een statistiekenprogramma zoals Google Analytics zodat je kunt zien of het verkeer via de zoekmachines toeneemt of niet. Je kunt best al wat gegevens halen uit Google Search Console, maar ik raad altijd een volledig statistiekenpakket aan om te zien wat mensen op de website doen.

Aan de slag met de zoekmachineoptimalisatie

Nu je bekend bent met vaktermen en wat voorbereidingen hebt getroffen, kun je aan de slag. Om makkelijk te beginnen gaan we eerst aan de slag met de bestaande content verbeteren.

Zoekwoorden onderzoeken

Als je aan de slag gaat met de zoekmachineoptimalisatie van je website is het belangrijk dat je weet hoe je kunt onderzoeken waar mensen op zoeken.

Google Adwords Zoekwoorden planner

Een erg prettige tool is de Google Ads Zoekwoordenplanner. Je hebt hier voor wel een Google Ads-account nodig, maar dat kun je gratis aanmaken (al vragen ze tijdens het proces wel naar je gegevens, je hoeft de advertenties nog niet aan te zetten!).

Vul in de Zoekwoordenplanner je zoektermen in waarvan je denkt dat mensen erop zoeken. Dan kun je eventueel de targeting aanpassen en filters toevoegen en dan krijg je een lijst met ideeën waarop mensen allemaal zoeken.Google Ads Zoekwoordenplanner voor SEO inzetten.

Omdat dit een tool is voor Ads, zie je ook concurrentie en biedingen er bij. Als je deze tool gebruikt voor zoekmachineoptimalisatie kun je die voorlopig gewoon negeren.

Tips bij het uitzoeken van de zoekwoorden

 • Verkijk je niet direct op zoekwoorden met hoge zoekvolumes: dit zijn vaak zoekwoorden waar veel concurrentie op is. Ga je voor het eerst aan de slag met zoekmachineoptimalisatie? Neem dan termen waar niet heel veel op gezocht wordt en de concurrentie in ieder geval niet op “hoog” staat (dan wordt het lastig om daar op te scoren).
 • Voor je gaat optimaliseren op een bepaalde zoekterm, toets hem eerst eens in in Google. Krijg je resultaten die je verwachtte? Gaan die over het onderwerp wat jij in gedachten had of gaan ze over heel iets anders? De pagina’s die nu scoren geven volgens Google (en de bezoekers) het beste en meest volledige antwoord. Kan jij dit beter? Kun jij dit aanvullen met meer informatie? Dan is het een juist zoekwoord!

Andere tools

 1. Je kunt ook gewoon in Google zoektermen invullen en kijken naar wat hij automatisch aanvult of wat er onderin getoond wordt.
 2. Ik maak ook regelmatig gebruik van tools als Mergewords.com om bepaalde woordcombinaties samen te voegen en vervolgens door de Zoekwoordenplanner van Google te halen.
 3. Je kunt ook in je Google Search Console kijken om te zien waarop je wel al scoort maar misschien nog erg laag staat in de rankings. Lees ook het artikel “Krijg inzicht in je keywords met Google Search Console
 4. Keywordtool.io geeft ook veel verschillende ideeën weer die je kunt gebruiken in je onderzoek. Deze kan in verschillende talen (waaronder Nederlands) woorden voor je vinden!

Meer artikelen over zoekwoorden

Het kiezen van de zoekwoorden is bijna een vak apart, wil je er daarom meer over lezen kan ik je de volgende artikelen van collega’s hier op Frankwatching aanraden:

Vind de verbetermogelijkheden op je website

Als je moet beginnen, is het vaak verstandig eerst aan de slag te gaan met de content die nu al beschikbaar is op je website.

Metatags: het eerste contactpunt met je klant

Het eerste contactpunt tussen jou en je potentiële klant in de zoekmachine zijn de titel van de pagina en de omschrijving.

Voorbeeld van SERP-resultaat.

 • Het bovenste stuk is de titel van de pagina, deze vind je ook boven in je browserbalk. Het is afhankelijk van het beheersysteem van je website (CMS) waar je die precies kunt instellen.
 • Het groene stuk is de url van de pagina die kun je ook optimaliseren. Let daarbij wel op dat als je de url aanpast, je de oude url laat doorverwijzen naar de nieuwe url. Anders verlies je rankings en dan ben je verder van huis!
 • Het grijze stuk is de meta-omschrijving. Daar krijg je ongeveer 155 karakters de ruimte om je potentiële bezoeker te overtuigen op jouw link te klikken.

Ga nog eens naar Google en toets daar weer in ‘site:www.jouwdomeinnaam.nl’. En kijk eens kritisch naar de resultaten. Welke zien er nog niet aantrekkelijk genoeg uit? Stel je voor dat je een potentiële bezoeker bent van je website, wat heb je dan nodig om overtuigd te worden en op de link te klikken?

Tips bij schrijven van metatags

 • Zorg dat je in de metatags het liefst 1 keer de zoekterm laat voorkomen waarop je die pagina wil optimaliseren. Hoe eerder het woord voorkomt in de tekst, hoe beter.
 • Let erop dat het voor mensen goed leesbaar blijft en geen spam-verhaal wordt.
 • Zorg dat je in de omschrijving een call-to-action plaatst (in het bovenstaande voorbeeld “vraag direct een vrijblijvende hypotheekofferte aan”) die mensen aanspreekt.
 • Symbolen vallen op in de omschrijving, maar gebruik ze niet te vaak want dan nemen mensen je niet meer serieus.

Interne links

Interne links zijn ook een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie en belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid. Het helpt de zoekmachines ook de website beter te indexeren en de ranking op die specifieke zoekwoorden te verbeteren. Ga op zoek naar teksten die relevant zijn voor elkaar.

 • Heb je ergens contactinformatie? Voeg dan een link toe bij de tekst “Neem contact met ons op”.
 • Schrijf je weleens artikelen over nieuwe projecten? Link dan in die artikelen naar de bijbehorende diensten als je die noemt in de tekst.
 • Heb je blogitems die bepaalde vaktermen beter uitleggen? Link deze dan in artikelen die daar minder ver op in gaan.

Meer over het belang van interne links en hoe je dat aanpakt

Content verbeteren

Als je aan de slag bent geweest met de vorige twee acties, ben je vast her en der wat oudere content tegengekomen die je wat kunt oppoetsen. Belangrijke richtlijnen van een goede pagina:

 • Maak gebruik van 1 of meer tussenkopjes. Hoe langer de tekst is, hoe meer tussenkopjes je kunt gebruiken. Verwerk op een fijn leesbare manier je zoekterm in de tussenkoppen. Je kunt ook gerust gebruik maken van andere variaties en synoniemen. De zoekmachines worden steeds slimmer.
 • Voeg linkjes toe met relevante content waar ook die zoektermen in genoemd worden.
 • Maak af en toe gebruik van anders opvallende teksten zoals dikgedrukte teksten, schuingedrukte teksten of opsommingen.
 • Zorg dat de content zelf meer tekst bevat dan alle content eromheen op de pagina. Denk bijvoorbeeld aan footers of zijbalken met veel tekst. De content moet de meeste tekst bevatten op die pagina, zodat die meer opvalt dan de randteksten.
 • Ik houd meestal als richtlijn minimaal 300 woorden aan, maar dat is ook afhankelijk van wat voor website, doelgroep en content je hebt. Mits de informatie die je geeft waardevol is, goed opgemaakt is en iets toevoegt aan content die al online staat, heb je eigenlijk geen bovengrens aan aantal woorden. Mensen scrollen makkelijker dan dat ze klikken naar een volgende pagina.

Aanvullende tips

Nog een paar nuttige artikelen waar je tips krijgt voor goede content:

Wil je controleren of de pagina die je hebt geschreven een beetje goed in elkaar zit qua SEO? Laat dan een collega de pagina slechts een paar seconden zien en vraag of hij of zij snapt waar het over gaat. Je kunt ook alle tekst weghalen en alleen de kopjes laten staan, is het dan nog duidelijk waar het over gaat?

Wanneer is het jouw beurt?

in dit artikel heb ik je praktische tips gegeven om te beginnen aan je eigen zoekmachineoptimalisatie. Dit is natuurlijk slechts een begin! Ga aan de slag en lees regelmatig de artikelen hier om nieuwe inspiratie op te doen.

Belangrijk is dat je niet eenmalig aan de slag gaat met SEO, maar dat je dit met regelmaat oppakt. Blok voor jezelf in de agenda enkele uren per week of per maand om er actief mee aan de slag te gaan. Zo voorkom je dat het toch weer wegebt.

En, wanneer ga jij aan de slag?