How to

Bloggers: ga voor de longtail & pluk het laaghangende SEO-fruit!

0

SEO staat nog altijd bekend als relatief moeilijk en langetermijnwerk. Misschien wel omdat veel website-eigenaren zich blindstaren op de verkeerde zoekwoorden. We proberen het met een nieuwe site vaak meteen te winnen op de moeilijkste en meest beconcurreerde woorden. Dat zijn vaak de hoofdonderwerpen in onze markt en veelal shorttail zoekopdrachten. Maar waarom gaan we niet voor de longtail?

Shorttail vs. Longtail

Shorttail zoekopdrachten zijn alle zoekopdrachten in Google bestaande uit 1, 2 of 3 zoekwoorden. Longttail zoekopdrachten zijn juist de zoekopdrachten van 4 woorden en langer. Het is verbazend om te zien hoe dit in Google is verdeeld. 70% van alle zoekopdrachten in Google bestaat uit zulke longtail zoekopdrachten.

In eerste instantie zul je daar vreemd van opkijken, maar ga je eigen zoekgedrag maar eens analyseren. Je zult jezelf er ook op betrappen dat je veelal meer dan 4 woorden gebruikt wanneer je zoekt. Dat doe je omdat je de meest relevante resultaten in beeld wilt krijgen. Hoe specifieker jouw zoekopdracht is, des te specifieker de resultaten ook zijn. Logisch toch?

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Het is grappig om je te realiseren dat in bijna alle gevallen je concurrentie zich puur en alleen op die 30% shorttail focust. Daar komt namelijk ook een stukje ego bij kijken.

Hoe kom je aan die longtail zoekwoorden?

De Google Keywordtool geeft alleen informatie over de 30% shorttail zoekopdrachten, dus daar heb je niet zoveel aan. Hoe vind je ze dan wel? Je kunt al heel makkelijk op de longtail gaan scoren door in Jip en Janneke taal te gaan denken. Vergeet even alle jargon en vaktermen in jouw vakgebied en ga logisch nadenken wat jouw doelgroep in zou kunnen typen in Google. Vaak is dat een concrete probleemstelling in hun eigen bewoording.

Zo is ‘tips voor website hoger in Google‘ een specifiekere zoekopdracht dan ‘seo tips‘.  Een ander voorbeeld is scoren op ‘boekhouding luondo webshop uitbesteden’ in plaats van ‘boekhouding uitbesteden‘ of op ‘lampen bedienen via je ipad‘ in plaats van ‘philips hue‘.

Wordt daar wel veel op gezocht dan?

Oke, het aantal mensen dat op zo’n specifieke woordcombinatie zoekt is meestal aanzienlijk lager dan de grote hoofdtermen en dus lijken dit speldenprikjes. Maar toch; dit is laaghangend SEO-fruit dat je zomaar kunt plukken. Op de longtail kun je namelijk vaak razendsnel bovenin Google staan.

Daar komt bij dat je zo concreet aansluit met je website op de ingetypte zoekopdracht dat je conversie ontzettend omhoog gaat (specifieke oplossing voor een specifiek probleem). Een mooie uitspraak vind ik ‘je moet kiezen om gekozen te worden’ en zo werkt het op het internet helemaal.

Meer halen uit minder bezoekers dus. En vele speldenprikjes bij elkaar kunnen toch nog voor een behoorlijke impact zorgen. Dat zal iedere acupuncturist beamen. Durf te kiezen voor het specifieke en je ziet meteen resultaat.

Van longtail naar shorttail

Je kunt de longtail ook gebruiken om beter te gaan scoren op de shorttail. Een belangrijke SEO-factor is namelijk de interactie en toegevoegde waarde van je bezoekers aan je website. Wanneer je geen bezoekers hebt, dan heb je ook geen reacties, likes, tweets, Google plusjes enzovoorts. Juist de bezoekers die je via de longtail trekt, kun je gebruiken om je website wat levendigheid en interactie te geven.

Daarmee groeit je websitereputatie in Google en zul je ook op shorttail zoektermen gaan stijgen. Zeker wanneer je een goede structuur in je website hebt gemaakt en bijvoorbeeld gebruik maakt van breadrumbs, gerelateerde artikelen, interne links enzovoorts.

Voorbeeld longtail naar shorttail

Toen Facebook erg in opkomst was in Nederland, bedacht ik dat er waarschijnlijk veel website-eigenaren een Facebook vind-ik-leuk-knop op hun website wilden hebben. Nu weet ik dat veel mensen letterlijk in Google intypen wat ze zichzelf afvragen dus ik schreef een artikel met de titel:

Hoe krijg ik een facebook vind ik leuk knop op mijn website?

Dit is een typisch voorbeeld van een echte longtail zoekopdracht. En mijn verwachting kwam uit; veel mensen typten dit letterlijk in. Uiteraard kwam ik op plek 1, want relevanter wordt je natuurlijk niet. In mijn artikel plaatste ik deze zin:

“Hieronder zie je ook zo’n vind ik leuk knopje en je doet mij er natuurlijk een groot plezier mee als je daar even op wilt klikken!”

Deze oproep zorgde niet alleen voor veel likes maar ook voor veel reacties (bedankjes maar ook vragen en antwoorden van lezers). Deze toegevoegde waarde van lezers zorgde ervoor dat het artikel is gaan stijgen en wanneer je vandaag de dag op “Facebook vind ik leuk” zoekt, kom je er ook al:

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Het lijkt misschien niet de moeite waard, maar als je naar de resultaten hieronder kijkt, dan weet je wel anders. Een overzicht van de resultaten van verwante zoekopdrachten in de 2 maanden na plaatsing van het artikel:

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Gebruik een kennisbank!

Ik schrijf nog wel eens artikelen voor specifieke longtail zoekwoorden, maar ook artikelen met basisinformatie over mijn vakgebied. Zo heb ik bijvoorbeeld een artikel met de titel “wat is Google Adwords?”. Ook heb ik de eerste plek in Google gepakt op de term “AIDA Formule”.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Ik wil dergelijke artikelen echter niet op mijn blog hebben, omdat het niveau te laag is voor mijn vaste lezers en ik het dus een beetje als blogvervuiling zie. Dat is echter geen reden om die artikelen niet aan te bieden, want er wordt wel elke dag op gezocht en ik heb die informatie in huis, waarom zou ik het dan niet delen?

Daarom plaats ik dergelijke artikelen in een aparte sectie op mijn website, die ik de Kennisbank noem. Ik zie dat als een mini Wikipedia voor mijn vakgebied, waar ik alle basisinformatie in kwijt kan voor wie daar maar interesse in heeft. Ik heb mijn vakgebied (interne marketing) in allerlei categorieën opgedeeld en wanneer je op zo’n categorie klikt zie je alle onderliggende artikelen zoals hier bij de categorie Google Adwords:

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Deze structuur bevalt mij erg goed, omdat de artikelen in de kennisbank wel meegenomen worden in gerelateerde artikelen onder al mijn blogs en in mijn interne linkstructuur. Op die manier zijn ze van grote meerwaarde voor zowel bezoekers als mijn SEO-strategie.

De kennisbank is echter niet meteen in zicht voor een voorbijkomende bezoeker en dus behoud ik nieuwswaarde en inspiratie (of althans een poging tot…) op mijn blog/homepage en zit de diepgang/achtergrondinformatie wat meer weggestopt.

Per ongeluk scoren in Google?

Mijn favoriete SEO-strategie is om “per ongeluk” te scoren in Google dankzij je eigen penvruchten. Het is mijn overtuiging dat, wanneer je ergens per ongeluk op kunt scoren, je er vaak expres nog veel beter op kunt scoren.

Je gaat niet gehinderd door enige vorm van SEO-kennis vanuit je zelf aan het bloggen en schrijven voor je bezoekers in plaats van voor Google. Je gaat schrijven wat je graag wil schrijven, in plaats van schrijven wat je volgens de gemiddelde SEO-adviseur zou ‘moeten’ schrijven.

Achteraf kijk je dan in Google Analytics op welke woorden je bezoekers naar je website hebt getrokken. Dat zijn de woorden met potentie, want op die woorden heb je per ongeluk gescoord en elk stapje omhoog voor dat woord betekent een directe groei van je website.

Focussen op verbetering boven uitbreiding

Je kunt je vaak beter focussen op het verbeteren van wat je al hebt, dan op het bouwen van iets nieuws, waarbij het nog maar de vraag is of het gaat bijdragen.

Tip: door Google Webmastertools aan je Google Analytics te koppelen krijg je nog meer inzicht in de potentie. Je ziet dan namelijk ook hoeveel zoekvolume er was, hoeveel procent daarvan jij hebt opgevangen en op welke positie je gemiddeld stond. Je hebt dan eigenlijk een soort to do lijst. Enkele zoekwoorden die mij opvallen aan mijn cijfers van januari. Het zoekwoord ‘ui’ is natuurlijk een een schoolvoorbeeld van ‘per ongeluk scoren’ ;-).

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Ik wens je uiteraard veel succes met bloggen en pluk dat laaghangende SEO fruit, al was het alleen maar omdat het echt zonde is om het te laten liggen!

Meer weten over SEO? Bekijk dan het Frankwatching Dossier SEO & SEA.