Loopbaan

Als digital nomad werken in Sri Lanka 🌴: wel of niet geschikt?

0

De term ‘digital nomad’ zie je steeds vaker voorbij komen. Duizenden entrepreneurs ruilen het vertrouwde Nederland in voor tropische oorden zoals Thailand en Bali. Een nieuwkomer in dit rijtje populaire bestemmingen voor digital nomads is Sri Lanka. Met ons team hebben we de proef op de som genomen en hebben we een maand lang vanuit deze opkomende vakantiebestemming gewerkt.

Werken vanuit het buitenland

Met Contany.nl hebben we een vast kantoor in Amsterdam, maar werken we ook minstens twee keer per jaar vanuit het buitenland. Dit doen we met het hele team en altijd minstens voor een maand. Waarom? Eigenlijk omdat we tegenwoordig de mogelijkheden hebben. Het is supergaaf om te doen en juist goed voor de productiviteit en voor de teambuilding. Met Contany.nl kunnen we eigenlijk vanaf elke plek ter wereld werken, zolang we maar goed internet hebben.

In de reeks over digital nomads heb ik eerder al uiteengezet waar je zoal op moet letten als reizende entrepreneur en waarom Chiang Mai (Thailand) onze favoriet is.

In april 2016 kozen we voor de 30 graden plus van Panadura, Sri Lanka.

digital nomads naar sri lanka

Waarom Sri Lanka?

Eigenlijk kenden we Sri Lanka alleen van goede verhalen over avontuurlijke vakanties in een opkomend land. De burgeroorlog is enkele jaren geleden gestopt en het land is aan het opkrabbelen. De tsunami van tien jaar geleden heeft niet geholpen bij de ontwikkeling van het land. Toch is het steeds populairder aan het worden, zowel als vakantiebestemming als bij digital nomads. Het toerisme neemt toe en de infrastructuur wordt met de dag beter.

De beloofde lage prijzen van levensonderhoud en het steeds beter wordende internetnetwerk gaven voor ons voldoende reden om deze reis naar Sri Lanka te vertrekken.

Bekijk hier de RTLZ uitzending waarin ik uitleg waarom we vanuit Sri Lanka werken.

Accepteer cookies

Beoordeling Sri Lanka voor digital nomads

Ik wil kort uiteenzetten wat onze ervaringen waren en of het interessant is voor digital nomads. Ik behandel de volgende criteria en geef per onderdeel een rapportcijfer:

 • Kosten van de vlucht
 • Housing en locatie
 • Werkplekken
 • Kosten levensonderhoud: (uit)eten en drinken, bier en reizen
 • Mensen
 • Internet
 • Infrastructuur
 • Vrije tijd en entertainment

Kosten van het reizen

De retourvlucht Amsterdam – Colombo kostte ons gemiddeld €600 per persoon. Dit is vergelijkbaar met Bangkok.

De reis van het vliegveld naar ons huis viel nogal tegen. We wilden graag een Uber bestellen omdat je dan weet dat je zeker de juiste prijs betaalt, maar deze waren niet of nauwelijks beschikbaar. Daarom waren we aangewezen op het onderhandelen met officieuze taxi’s die er een nogal agressieve verkoopstijl op nahielden. Bij aankomst, anderhalf uur later, bleken we nogal opgelicht te zijn, toen onze huisbaas de gangbare tarieven vertelde die ongeveer een kwart zouden moeten zijn: €20 in plaats van €80.

Al met al is het reizen vergelijkbaar met Thailand en zelfs iets goedkoper dan Bali. Ik geef Sri Lanka op dit onderdeel dus een 7.

Score: 7

Housing en locatie

Ons huis was van alle gemakken voorzien. Een riante woonkamer, een loungekamer, vijf slaapkamers en vier badkamers (waarvan één met openlucht-jacuzzi) mag toch wel luxueus genoemd worden. In de kleine tuin liepen geregeld apen en zelfs anderhalve meter grote varanen. Dit huis kostte ons €1600 voor de hele maand.

verblijf contany.nl in sri lanka

Het verblijf in Panadura.

werkplekken in sri lanka

De werkplekken. Echt comfortabel waren de stoelen niet.

De locatie kon beter. We kozen voor de plaats Panadura, omdat het dicht bij Colombo ligt en levendig zou moeten zijn. Het tegendeel bleek waar: in Panadura is echt niets te doen, behalve het strand.

Het huis was prima, de locatie niet en daarom geef ik dit een krappe voldoende.

Score: 6

Werkplekken

Wij besloten te werken vanuit ons huis. Toen er problemen ontstonden met het internet, probeerden we uit te wijken naar coworking spaces. Dit was helaas tevergeefs, omdat we ze simpelweg niet konden vinden. Er zijn koffietentjes met wifi, maar de snelheid en betrouwbaarheid laat te wensen over, plus dat het vaak nogal duur is.

De werkplekken krijgen daarom een zware onvoldoende.

Score: 2

Kosten levensonderhoud

Avondeten doe je normaal gesproken op straat. Om de paar meter heb je iemand staan met een pan waar een hoofdgerecht meestal onder €1 kost. Dit is dan ook stukken goedkoper dan zelf koken, want de supermarkten zijn relatief duur.

Vanwege het strikte geloof (hindoeïsme en islam) is het lastig om alcoholische dranken te kopen in Sri Lanka. Op speciaal aangegeven locaties kun je alcohol verkrijgen, maar daar betaal je fors voor. Een blikje bier kost al snel €1,50.

Reizen is het makkelijkst en voordeligst met tuctucs, die belachelijk goedkoop zijn. De meeste ritjes kosten nog geen euro.

Het levensonderhoud (op alcohol na)  is nóg goedkoper dan Thailand en andere meer ontwikkelde landen. Westerse producten zijn naar verhouding wel heel duur, vooral in supermarkten. Ik geef daarom het rapportcijfer 6.

Score: 6

Mensen en gastvrijheid

Het grootste pluspunt van Sri Lanka! Ongelooflijk gastvrij en aardig. In mijn ervaring vele malen vriendelijker dan Thailand, etc. Ongetwijfeld dat dit te maken heeft met het feit dat het nog niet zo toeristisch is.

gastvrijheid van sri lankees

De eigenaar van het huis trakteerde ons bij aankomst op een lunch.

Score: 9

Internet

Ouch… Nee, drama. Het internet is beter dan enkele jaren geleden, maar voor ons was het lang niet voldoende. We hebben de fout gemaakt om op een particuliere verbinding te werken en waren zo al snel door onze databundel heen. Sri Lanka kent helaas geen onbeperkte bundel, zoals bij ons gebruikelijk is. Om deze reden moesten we uitwijken naar 4G-simkaartjes (wat in de praktijk een slechte 3G-verbinding bleek te zijn). Daar komt bij dat de verbinding zeer onstabiel bleek te zijn, maar dat was volgens onze huisbaas gebruikelijk in heel Sri Lanka.

Wellicht dat het in de hoofdstad Colombo beter is, maar aan de hand van onze ervaringen moet ik het een zware onvoldoende geven.

Score: 3

Infrastructuur

Het reizen duurt altijd langer dan je denkt. Een in jouw ogen korte rit, kan zomaar een uur langer duren in de gammele bus. Het kost niets, maar vervoer is een drama. Taxi’s en tuctucs zijn de beste optie, maar dit betekent veelal file rijden. Als digital nomad is het wel lekker als verplaatsen niet al te veel tijd kost, maar helaas.

De infrastructuur is (nog steeds) zwak en krijgt om die reden een 5.

Score: 5

Vrije tijd en entertainment

Met Thailand, Maleisië en Bali in ons achterhoofd keken we uit naar werken vanaf strandtentjes en aansluitend een cocktail en beachparty. Dat laatste vind je haast niet op Sri Lanka. De toeristische plaatsen Hikkaduwa en Unawatuna zijn fantastisch als je van strand en surfen houdt, maar ook hier gaat het niet door tot de late uurtjes. Nu waren we daar ook wel in april, wat laagseizoen is, maar dan nog is het niet te vergelijken met de eerder genoemde alternatieve landen, helaas.

Vertier krijgt om die reden een krappe voldoende.

Score: 6

Ons oordeel over werken in Sri Lanka

Wanneer we de onderdelen van dit rapportage optellen ziet het er als volgt uit:

 • Kosten van de vlucht: 7
 • Housing en comfort: 6
 • Werkplekken: 2
 • Kosten levensonderhoud: (uit)eten en drinken, bier en reizen: 6
 • Mensen: 9
 • Internet: 3
 • Infrastructuur: 5
 • Vrije tijd en entertainment: 6

Dit maakt een gemiddelde van 5,3. Een rapportcijfer waar ik me ook met logische redenatie helemaal in kan vinden. Nét niet.

Als digital nomad adviseer ik voorlopig nog om Sri Lanka over te slaan. Wij hebben goede ervaringen gehad in Thailand (uiteraard) en Indonesië. Deze twee zijn meer ontwikkeld, de infrastructuur en het internet is beter en qua kosten maakt het niet zo heel veel uit.

Toch timmert Sri Lanka behoorlijk aan de weg. Ze komen van ver, maar ik verwacht dat dit over enkele jaren zomaar eens het nieuwe Phuket of Bali kan zijn.