Loopbaan

Chiang Mai: dé ideale plek om te werken als digital nomad?

0

Als online marketeer heb je het geluk dat je niet per se vanaf één locatie hoeft te werken. Toen wij ons dat realiseerden, besloten we om voor vier maanden als digital nomad te werken vanuit zuid-oost Azië en na even in Nederland te zijn geweest, vervolgens een maand naar Sri Lanka te gaan.

In dit artikel ga ik in op het leven van een online marketeer in Chiang Mai. Mijn compagnon en ik runnen het online marketingbureau Contany, waarbij onze focus ligt op het leveren van SEO-blogs op ‘No Cure No Pay’-basis. We hebben een maand lang vanuit Chiang Mai in Thailand gewerkt en ik deel graag mijn ervaringen.

  • Wat heeft Chiang Mai te bieden voor startups en online marketeers?
  • Werken vanuit Chiang Mai (zonder dat je Nederlandse klanten hier nadelen van ondervinden).
  • Uitbreiden van je expertise, en je online marketingdiensten verkopen in Chiang Mai.

Chiang Mai is booming!

Chiang Mai staat in veel lijstjes als de nummer één als het gaat om de digital nomad-scéne en ook voor ons is dit de absolute winnaar. Maar waarom?

We hebben op meerdere plekken in Thailand gezeten, waaronder Bangkok, Hua Hin en Phuket, en momenteel werken we vanuit Colombo (Sri Lanka). In deze steden zijn er ook genoeg co-working spaces met goed internet waar je je online business kunt runnen. Dus wat maakt Chiang Mai dan zo populair?

1. Kleinschalig en gemoedelijk

Ik denk inderdaad dat steden als Bangkok en Kuala Lumpur niet onderdoen in faciliteiten die het leven van een digital nomad aangenaam maken. Maar een nadeel van deze steden is dat ze simpelweg erg groot zijn. Dit is erg onpraktisch als je veel ondernemers-events en bijeenkomsten wilt bezoeken; het kost je al snel één of twee uur aan reistijd per dag. In een kleine stad als Chiang Mai (400.000 inwoners) is de reistijd aanmerkelijk minder en is de digital nomad-dichtheid veel hoger, waardoor je al snel een community-gevoel krijgt.

Een ander groot verschil wat ons opviel bij aankomst, is de gemoedelijkheid van de mensen in de stad. Dit staat in schril contrast met Bangkok waar je voortdurend wordt belaagd door taxichauffeurs of oplichters die je van alles proberen aan te smeren. Ondanks de grote intocht van toeristen, expats en digital nomads de laatste jaren, hebben de mensen in Chiang Mai hier geen problemen mee. Ze zijn vriendelijk, verre van commercieel ingesteld en hun Engels is verbluffend goed in vergelijking met de rest van het land.

Een ander groot verschil wat ons opviel bij aankomst, is de gemoedelijkheid van de mensen in de stad. Dit staat in schril contrast met Bangkok waar je voortdurend wordt belaagd door taxichauffeurs of oplichters die je van alles proberen aan te smeren.

2. Goedkoop

Los van de prachtige omgeving, het aangename klimaat en de vriendelijke mensen, is Chiang Mai ook gewoon heel goedkoop om te leven. Voor een diner in een leuke tent met live muziek betaalden we gemiddeld 6 euro per persoon. Maar het kan nog veel goedkoper in één van de vele eettentjes op straat waar je vaak niet meer dan 1 of 2 euro per persoon uitgeeft.

3. Volop freelancers, communities en business-events

Er werken momenteel veel freelancers vanuit Chiang Mai. De meesten werken als blogger, copywriter, SEO- of SEA-consultant of algemeen online marketeer. Daarnaast zijn er veel mensen die werken bij een online startup of de ambitie hebben te starten. Deze cocktail van online specialisten zorgt voor veel uitwisseling van kennis tijdens business-events die volop worden georganiseerd in Chiang Mai. Zoek je inspiratie of kennis voor je eigen startup of bedrijf? Dan zou ik zeker naar deze events toegaan. Los van het feit dat je veel professionals uit je eigen vakgebied leert kennen, heb je vaak ook gewoon een heel gezellige avond.

Werken vanuit Chiang Mai

Een geschikt huis als kantoor

Voor ons was de insteek om deels vanuit ons eigen huis en deels vanuit co-working spaces te werken. Op die manier heb je altijd een plan B als op één van de locaties het internet slecht is.

Bij het vinden van een geschikt huis waren voor ons de volgende criteria erg belangrijk:

  • twee slaapkamers;
  • een goede tafel om aan te werken;
  • snel en betrouwbaar internet (naar Thaise maatstaven dan);
  • airconditioning.

Misschien nog wel het allerbelangrijkste is goed internet. Zorg ervoor dat je van tevoren goed op de hoogte bent van de snelheid en stabiliteit van het internet. Het internet is nu eenmaal niet te vergelijken met wat we gewend zijn in Nederland. Wij keken vooral naar reviews waarin mensen een goede internetverbinding extra benadrukten. Je zou de eigenaar van het huis ook kunnen vragen om een screenshot van een speedtest.

Je zou de eigenaar van het huis ook kunnen vragen om een screenshot van een speedtest.

huis in chiang mai

Ons huis in Chiang Mai.

Werktijden

Omdat het overgrote deel van onze klanten uit Nederland komt, vinden wij het belangrijk dat wij rond Nederlandse werktijden altijd goed bereikbaar zijn. Hierdoor zagen onze dagen er in Chiang Mai wel anders uit. Je leeft zes uur later. Dus in plaats van een vrije avond, zoals in Nederland, heb je in Chiang Mai een vrije ochtend. Daar staat tegenover dat we meestal wel tot (minstens) 12 uur ‘s nachts doorwerkten.

Er zijn voldoende co-working spaces in Chiang Mai waarbij je 24/7 toegang tot het gebouw hebt, maar voor ons was thuiswerken vaak wel het prettigst.

Co-working spaces

Er valt prima te werken vanuit de meeste co-working spaces in Chiang Mai. Wij hebben er een aantal bezocht en over het algemeen heb je fatsoenlijk internet en een prima bureau en kantoorstoel. Let wel op, want soms noemen ze zichzelf al gauw een co-working space, terwijl het meer lijkt op een koffietentje waar soms ook gewerkt wordt.

De grootste en meest bekende is Punspace. Zij hebben twee locaties in de stad waar je rustig kunt werken met snel internet. Een groot voordeel bij Punspace is dat zij veel online marketing-events organiseren die interessant zijn om naartoe te gaan. Deze beginnen vaak ‘s avonds zodat je na het werk kunt blijven hangen.

punspace in chiang mai

De tweede (kleinere) locatie van Punspace.

Digital nomad events in Chiang Mai

Gedurende ons verblijf in Chiang Mai hebben wij een aantal online marketing-events bezocht waarbij de aanwezigen voornamelijk SEO/SEA-specialisten waren en affiliate-marketeers.

Om op de hoogte te blijven van alle online marketing-events die worden georganiseerd, kun je je aanmelden bij de website meetup en verschillende Facebookgroepen. De meest actieve groepen op het gebied van online marketing zijn Chiang Mai eCommerce Digital Nomads (momenteel 1100 leden) en Nomad Coffee Club (Chiang Mai) (1500 leden).

Daarnaast worden er bijeenkomsten bij Punspace en andere co-working spaces georganiseerd. Hier kun je je vaak gratis bij aansluiten.

Brainstormen met andere online marketing experts

Het niveau van de events voor online marketingspecialisten is eigenlijk best hoog. Events over affiliate marketing, Facebook-ads en retargeting gaan echt de diepte in qua inrichting en optimalisatie.

Ik raad elke online marketeer aan om deze events bij te wonen als je in Chiang Mai verblijft, om zo experts in jouw vakgebied te ontmoeten. Door de relaxte sfeer (iedereen zit letterlijk in korte broek met slippers) kun je volop vragen stellen en met de juiste experts in gesprek raken die jou verder kunnen helpen in je dienstverlening naar je eigen klanten toe.

Acquisitie voeren tijdens online marketing-events

Andere events zijn vaak verkooppraatjes of introducties voor mensen die nieuw zijn in online marketing. Als voorbeeld hebben wij een Amazon-meeting bijgewoond waarin uitgelegd werd hoe gemakkelijk het is om via Amazon Fulfilment de afhandeling van je pakketten te regelen. Hoewel Amazon niet eens actief is in Thailand, bestond de doelgroep voornamelijk uit Amerikanen en Europeanen die vanuit Chiang Mai hun webshop runnen. Na afloop raakten wij in gesprek met verschillende webshop-eigenaren die geïnteresseerd waren in onze blogservice. Op deze manier hebben we zelfs nog wat leads overgehouden aan een event wat voor onszelf niet van heel veel toegevoegde waarde was op het eerste gezicht.

event bij punspace in chiang mai

Amazon event bij Punspace.

Organiseer een eigen online marketing event

In onze laatste week in Chiang Mai hebben wij onze eigen bijeenkomst georganiseerd in ons appartement. Door de wat kleinschalige opzet (twaalf deelnemers) hadden we veel meer tijd om elkaars verhalen aan te horen en te helpen. Het was echt inspirerend om te horen waar veel ondernemers in Chiang Mai mee bezig zijn!

Conclusie

Vooralsnog is Chiang Mai voor ons veruit de beste stad geweest om vanuit te werken. De combinatie van de kleinschaligheid van de stad, de bedrijvigheid van digital nomads, het community-gevoel en de veel georganiseerde online marketing-events maken het in onze ogen een stad van waaruit je uitstekend een paar maanden zou kunnen werken.