Loopbaan

Werken als digital nomad: hoe duur is het & waar loop je tegenaan?

0

Het bestaan van een digital nomad klinkt velen heerlijk in de oren. Werken wanneer je wil, op een tropische bestemming… Wij besloten het avontuur aan te gaan. Al enkele maanden runnen wij Contany.nl vanuit het buitenland. Onze tips en ervaringen als digital nomad lees je in dit artikel.

Contany.nl on tour

Toen we ons realiseerden dat we zelden meer fysieke meetings hadden en we onze werkzaamheden dus eigenlijk vanaf iedere plek ter wereld zouden kunnen uitvoeren, ging er een lampje branden. “Waarom doen we het niet gewoon?”.

Een half jaar later, 24 september 2015, vertrokken we met z’n tweeën richting Bangkok om enkele maanden vanuit Zuidoost-Azië te werken. We wilden veel landen en steden ontdekken en dit is het uiteindelijke plan geworden:

Route reis Contany.nl on tour

Contany.nl on tour: Bangkok, Hua Hin, Chiang Mai, Phuket, Koh Samui, Kuala Lumpur, Bali, Manilla, Delhi, Dubai

We hebben de steden geselecteerd aan de hand van de digital nomad-scène. Een tweede criteria was het aantal developers dat we zouden kunnen bezoeken in een stad. Met Contany.nl schrijven we blogs voor websites en daarvoor huren we ook veel webdevelopers in, voornamelijk WordPress-experts. De communicatie gaat vaak stroef en dus besloten we enkele van onze vaste contractors op te zoeken.

Klantcontact

Goed bereikbaar zijn is cruciaal voor een online business. Het overgrote deel van het klantcontact gebeurt via e-mail, maar ook wij ontkomen niet aan telefoneren. Als je in het buitenland verblijft kan dit lastig (en duur) zijn, maar gelukkig hebben we daar de oplossing voor gevonden: Skype.

Hoe werkt het?

We gebruiken een functie in Skype waar de meeste het bestaan niet van zullen weten: een vast nummer in combinatie met nummerweergave. Met dit ‘vaste’ 020-nummer kunnen we onbeperkt internationaal bellen en gebeld worden. Voor €13 per maand kunnen we vanaf alle devices (twee laptops, twee iPads en twee telefoons) bellen. Skype heeft een nummerweergavefunctie, waardoor mensen een telefoonnummer getoond krijgen in hun scherm, zodat het lijkt alsof het een gewoon telefoongesprek is. Onze 06-nummers hebben we doorgeschakeld naar het nieuwe 020-nummer, waardoor we ook onze mobiele telefoongesprekken gewoon kunnen opnemen met Skype.

Zijn er ook nadelen?

In de weken dat we Skype nu gebruiken hebben we een aantal keren een slechte verbinding gehad. De reden was slecht en onbetrouwbaar internet. Over het algemeen is de kwaliteit ruim voldoende en zijn we hier erg tevreden over.

We hebben een paar keer de vraag gehad of we een fysieke meeting konden inplannen. Na de uitleg dat dat niet gaat in verband met de businesstrip in het buitenland had iedereen hier begrip voor en planden we een telefonische afspraak of videoconference in. Met Skype natuurlijk ;).

Tip

Op de Aziatische luchthavens kun je direct een 4G-simkaart aanschaffen, zodat je ook onderweg je telefoongesprekken in Skype kunt opnemen door middel van de app. Dit kan al voor €10 tot €20 per maand voor een paar gigabyte aan data.

Huizen en hotels

De meeste verblijven hebben we enkele weken van tevoren geregeld via Airbnb. We weten dat dit platform duur is, maar het gebruikersgemak en het enorme aanbod maakt toch dat dit ons favoriete platform is. Ga je echt budget reizen, dan raad ik je aan verder te kijken, want de commissie voor Airbnb bedraagt al snel €100 bij een verblijf van drie weken.

Het nadeel

Het gevaar van een huis huren via Airbnb, is dat je niet precies weet wat je aantreft. Daar kwamen wij achter bij onze aankomst in ons allereerste appartement in Bangkok. Dit bleek extreem smerig achtergelaten te zijn door de vorige huurder en de verhuurder had niet de moeite genomen een schoonmaker langs te sturen in de tussentijd.

Zo kan het ook

Villa in Hua Hin

De villa in Hua Hin en een aangename (niet-ergonomische) werkplek

De andere kant van het spectrum was een geweldige schone villa in Hua Hin (Thailand). Een tuin ter grootte van twee voetbalvelden, een eigen zwembad, jacuzzi’s (één binnen en één buiten), aan het strand en zo groot dat je elkaar makkelijk kwijt kunt raken. Deze villa hebben we via-via gehuurd en kostte dan ook maar €700 voor een volle maand.

In Chiang Mai (Thailand) hebben we tevens een fantastisch huis gehuurd, dit keer wel via Airbnb. Perfect schoon en van alle gemakken voorzien. De prijs van €750 voor drie weken was wel aan de hoge kant.

Hotels boeken

Voor ons uitstapje naar de eilanden Phuket en Koh Samui (Thailand) hebben we simpele hotels geboekt via Booking.com. We hielden ons hart vast, vooral met het oog op goed internet. Deze angst bleek achteraf nergens voor nodig: in ons hutje hadden we het beste internet tot nu toe.

Voor Kuala Lumpur en Bali hebben we weer gebruikt gemaakt van Airbnb. Voor Kuala Lumpur betalen we €800 voor vier weken. Bali pakte met €900 voor drie weken duurder uit, omdat het hoogseizoen dan in volle gang is. De verblijven in de Philipijnen en India zijn nog niet geboekt op het moment van schrijven.

Zie hieronder een Slideshare van de verblijven:


Tip

Kijk verder dan Airbnb als je goedkoop wilt verblijven; er zijn goedkopere alternatieven.

Reizen

Als je met een beperkt budget reist, is de bus de aangewezen optie. Voor enkele euro’s kun je in Thailand uren in de bus zitten. Zoek je iets meer comfort, dan is de trein beter. Toch pakken wij meestal het vliegtuig. Met AirAsia vlieg je voor enkele tientjes al behoorlijke afstanden. Ter indicatie: wij vlogen van Chiang Mai (Thailand) naar Phuket (Thailand) voor €50 per persoon en van Surat Thani (Thailand) naar Kuala Lumpur (Maleisië) voor €70. Vooral de tijdswinst gaf voor ons de doorslag om te vliegen.

De extra kosten maken vliegen duur

Ondanks dat het reizen zelf mee lijkt te vallen qua kosten, zijn wij er wel achter dat dit het juist duur maakt. Niet eens de vlucht zelf, maar wel minstens twee keer de taxi, het eten op het vliegveld en alle kleine kosten die onderweg zijn met zich meebrengt.

Bagage is duur

Wat het vliegen zelf duur maakt, was de bagage. Bij de budget airlines betaal je fors extra voor een zware koffer. En aangezien onze koffers beide bijna 30 kilo wogen, betaalden we tot nu toe vaak evenveel voor onze koffer, als voor onszelf.

Tip

Klinkt logisch, maar probeer zo min mogelijk te verplaatsen. Dit maakt het duurder dan je denkt.

Internet

Coworking Space in Kuala Lumpur

Een koffiezaakje waar je als digital nomad prima kunt werken met “goed” internet

Over het algemeen kunnen we stellen dat het internet voldoende is om als online marketeer of digital nomad mee te werken. Tot nu toe hebben we twee keer een internetdrama gehad.

Problemen

In ons appartement in Bangkok was het internet te traag om fatsoenlijk in WordPress te kunnen werken. De Starbucks op de hoek bood uitkomst voor Skype-sessies en “zwaar” werk.

Maar het echte internetdrama voltrok zich in de villa in Hua Hin. Hier hadden we bij aankomst al problemen met het maken van een connectie en dit bleek ons tijdens ons gehele verblijf te teisteren. Ook tijdens dit drama vonden we de oplossing bij het nabijgelegen koffietentje en bij een restaurant van een resort.

Het is lastig om dit risico van tevoren uit te sluiten. Uiteraard vragen we bij het boeken uitvoerig naar de kwaliteit van het internet, maar dat is geen garantie.

Tip

Op Booking.com kun je recensies van de internetkwaliteit bekijken.

Coworking spaces

Coworking space in Chiang Mai

‘Punspace’ in Chiang Mai

We hebben op diverse coworking spaces gewerkt in allerlei steden. Vooral in Chiang Mai en Kuala Lumpur wemelt het van de koffiezaakjes waar digital nomads bij elkaar komen en elkaar helpen. Met name voor de alleenwerkenden is het fijn om onder de mensen te zijn.

Toch had ik meer interactie verwacht. Bij de coworking spaces was iedereen super geconcentreerd met zijn eigen ding bezig. Een gezamenlijke lunch of een borrel ‘s avonds had een oplossing kunnen zijn, maar die ontbraken helaas bij de plekken waar wij gewerkt hebben.

Een gemiddelde werkdag, bij bijvoorbeeld Punspace in Chiang Mai, kost ongeveer 5 euro. Voor mijn gevoel was dit duur, omdat de rest van het levensonderhoud zo goedkoop is in Chiang Mai.

Tip

Ga verschillende coworking spaces en koffiezaakjes af. Blijf niet te lang hangen op één plek en probeer ook de minder bekende koffiebars.

Events

Bijeenkomsten zijn de aangewezen mogelijkheid om met gelijkgestemden in contact te komen. We hebben diverse events bijgewoond en interessante online ondernemers gesproken. De WordPress gathering was leerzaam, evenals de Amazon- en Facebook-events. Super gaaf om al die verhalen te horen. Echter, naar ons idee zat er meer in. Bij de meeste events werd er niets achteraf georganiseerd, waardoor er direct na afloop een leegloop ontstond.

Ons eigen event

Om het maximale eruit te halen besloten we zelf een klein event te organiseren. Ons event “Beer and Startups” werd door ons een week lang gespamd in alle gerelateerde Facebookgroepen en op meetup.com. Het idee was simpel: kom naar ons huis en deel je ervaringen. Er kwamen twaalf online ondernemers op af. Na de introductierondes vlogen de enthousiaste verhalen en bruikbare tips in de rondte. Heel gaaf! Het resultaat: inspiratie, tips en een kleine kater de volgende dag.

Tip

Organiseer zelf ook een bijeenkomst. Je kunt er je eigen thema aan geven en je start direct in het middelpunt.

Overzicht van de kosten

De grootste kostenposten van een dergelijke reis zijn de vluchten en de huizen. Het levensonderhoud is grofweg 50 procent van wat je in Nederland kwijt bent. Ook moet je niet vergeten dat je in Nederland meer tijd en geld kwijt bent aan zaken als reistijd en reiskosten, de huur van je kantoor, auto, maar ook sociale verplichtingen.

Ter illustratie heb ik onze kosten van twee maanden (50 werkdagen) Thailand in een overzicht gezet en vergeleken met een soortgelijke periode in Nederland.

 Thailand (twee maanden)Nederland (twee maanden)
Vlucht retour€600-
Woon-werk-verkeer50 x €3 = €150
(huur scooter)
€300
(benzine + onderhoud + afschrijvingen auto)
Huur huis2 x €800 = €1600
€1600 / 2 = €800 p.p.
2 x €600 = €1200
Huur kantoor10 x €5 = €50
(10 dagen coworking space)
2 x €220 = €440
Eten en drinken60 x €10 = €600
(2x per dag uit eten)
60 x €10 = €600
(boodschappen doen en koken)
TOTAAL€2200 (€1100 per maand)€2540 (€1320 per maand)

Vooraf vonden we het spannend of deze reis wel goed zou gaan. Gaat het niet ten koste van de business? Wordt het niet te duur? Zijn we wel bereikbaar? Zijn we niet alleen maar aan het surfen, duiken en feesten?

Hoe gaat het bij ons?

Tropische werkplekken met goed internet

Tropische werkplekken met (soms) goed internet

Doordat mijn compagnon en ik nu 24/7 samen zijn, krijgt de business een enorme boost. We maken lange dagen en zelfs als we niet werken, hebben we het constant over de werkzaamheden, strategie en de bedrijfsvoering. Vanwege het tijdsverschil van inmiddels 7 uur, werken we standaard van laat tot laat. Dat wil zeggen dat we halverwege de middag beginnen en vaak tot diep in de nacht door knallen. ‘s Ochtends hebben we dus vrije tijd, wat vaak opgevuld wordt met de stad verkennen, sporten of een verfrissende duik in het zwembad.

Het klantcontact gaat prima dankzij de belfunctie van Skype. We zijn altijd telefonisch bereikbaar.

Qua kosten blijkt het mee te vallen. We gaan dan wel twee keer per dag “uit eten” en leven vrij luxe, maar we zijn niet duurder uit dan ons leven in Nederland.

We kunnen dus stellen dat het enorm goed bevalt. Het was een sprong in het diepe, maar het pakt heel goed uit. We willen zeker nog tot februari 2016 dit leven leiden en op deze manier Contany.nl groter maken.

De tips op een rijtje

Hieronder heb ik alle tips over het bestaan als digital nomad nogmaals op een rijtje gezet.

  • Vraag goed door naar de kwaliteit van het internet en bestudeer recensies hierover
  • Zoek een huis met een bureau en comfortabele stoelen, zodat je ook in je huis lange dagen kunt maken
  • Staar je niet blind op Airbnb; er zijn goedkopere platformen
  • Boek je vluchten ruimschoots van tevoren als de prijzen nog laag zijn (wij gebruiken Skyscanner Alarm waarmee we automatisch een melding te krijgen als een vlucht duurder of goedkoper wordt)
  • Koop een 4G-simkaart, zodat je ook onderweg internet hebt
  • Ga naar events in jouw branche en deel je ervaringen
  • Mocht je in de gelegenheid zijn, organiseer je eigen bijeenkomst

Bekijk de sneak preview van het leven als digital nomad:

Accepteer cookies

Mocht je specifieke vragen hebben over de reis of ben je het zelf van plan en zou je graag van gedachten wisselen? Laat hieronder je reactie achter.