Content

4 waardevolle skills voor een contentmarketing-team

0

In het steeds veranderende marketingveld is het belangrijk om een sterk team te hebben dat jouw contentmarketing ondersteunt, verzorgt en creëert. De gouden combinatie is een mix van mensen en hun verschillende perspectieven, die allemaal bepaalde marketingskills bezitten. Hoewel we inmiddels weten dat je teamleden bekend moeten zijn met het experimenteren en analyseren van verschillende campagne-ideeën, zijn er nog veel meer skills die wellicht nog wat minder top of mind zijn bij marketeers. En dat is onterecht, want deze vaardigheden zijn minstens zo belangrijk! Dit zijn 4 waardevolle skills waarmee jouw team de beste content creëert.

1. Een verhaal kunnen vertellen

Hoewel je zou denken dat het vertellen van een goed verhaal al decennialang een diepgewortelde vaardigheid is van marketeers, wordt storytelling pas sinds 2011 echt serieus genomen. LinkedIn laat in hun onderzoek zien dat de skill ‘storytelling’ een flinke groei doormaakt in de laatste jaren. Hoewel in 2012 nog maar 25.000 professionals de skill vermeldden op hun profiel, zijn dit in 2017 al 570.000.

Gelukkig zien mensen tegenwoordig het nut in van storytelling. Gelukkig, want met storytelling kun je jouw publiek echt raken. Om optimale engagement te bereiken tussen je publiek en je merk is namelijk meer nodig dan simpelweg te vertellen wat jouw product of service doet. Je moet de emoties, motivaties en gedachtegangen van jouw publiek begrijpen om hen een goed verhaal te kunnen geven.

Dit lijkt ingewikkeld, maar gelukkig zijn er ontzettend veel formules die je hierbij goed op weg kunnen helpen, zoals The Story Spine, gecreëerd door Kenn Adams. Het idee is hierbij dat de story spine je een structuur geeft waarop jij jouw verhaal kunt bouwen. Iedereen, zowel jong en oud, kent bijvoorbeeld de verhalen van Toy Story, Finding Nemo en Up wel. Animatiestudio Pixar gebruikt de formule al jaren en heeft daarmee veel prijzen binnengesleept. Onderstaande structuur herken je terug in al hun films.

story spine content

Als marketeer kun je hiervan gebruik maken en het verhaal invullen voor jouw merk, product of dienst. Nieuwsgierig geworden naar de andere formules? Buffer zette elf formules op een rij.

2. Visual content creëren

Een sterke visualisatie van je verhaal is een must, zeker als je je content uitzet op social media. Platformen zoals Instagram en Facebook leggen de focus op beeld en video, en ook de consument wil hoogwaardige content zien van goede kwaliteit. Het is dus van belang dat je marketingteam niet alleen goede teksten schrijft, maar ook mooie designs kan maken die je helpen bij het vertellen van een verhaal. Je kunt hierbij dus denken aan bijvoorbeeld video, bewerkte afbeeldingen of infographics. Hieronder zie je een voorbeeld van de NS, die met één infographic meteen de incheckpoortjes uitlegt.

infographic content

Gelukkig zijn er meerdere designprincipes die je kunnen helpen je beelden op social media te verbeteren.

  • Gebruik lijnen om iemands blik de juiste richting op te sturen
  • Gebruik maximaal drie verschillende lettertypen: voor print serif, voor het web sans-serif
  • Zorg dat de belangrijkste elementen als eerste naar voren komen
  • Hou je design simpel en ruimtelijk: denk aan ‘functioneel wit’

Lees hier nog meer tips om je contentdesign te optimaliseren.

3. Prioriteiten stellen

Iedere marketeer kan waarschijnlijk wel tien dingen opnoemen die op een dag gedaan moeten worden, maar niet iedere taak is even belangrijk op dat moment. Om efficiënt te werk te kunnen gaan, moet je daarom prioriteiten kunnen stellen en je daar dan ook aan houden. Prettig voor zowel je cognitieve werkgeheugen (want je doet geen tien dingen meer tegelijk) als je teamleden!

to do list

Zoals Buffer ook schrijft: als je consistent goede kwalitatieve content wil produceren, betekent dit dat je maar een handjevol goede ideeën kunt accepteren en veel anderen ideeën moet laten gaan. Je zult alle contentkansen goed moeten managen en moet uiteindelijk beslissen welke ideeën goed aansluiten bij jouw doelen. Om te bepalen welke doelen het belangrijkst zijn voor jou op de lange termijn, kun je gebruik maken van het Modified Warren Buffet Framework. Dit framework werkt als volgt:

  • Kies tien doelstellingen, gerelateerd aan jouw werk binnen het team, die kunnen worden gerealiseerd binnen een van tevoren bepaalde tijd (bijvoorbeeld een bepaald aantal weken). Let erop dat je echt doelen kiest en niet kleinere taken.
  • Geef iedere doelstelling vervolgens een tag zodat de doelstellingen in categorieën passen. Een X aantal engagements op je social media als doel geef je bijvoorbeeld de tag ‘social’.
  • Kies voor iedere tag die je hebt één doelstelling uit waar jij je in die tijdsperiode op gaat focussen. Daarna kun je de overige doelstellingen ook nog prioriteren. Hieronder zie je een voorbeeld van de doelstellingen van Buffer die zij voor zes weken hadden ingepland. Wanneer je de P1 af hebt in een van de categorieën kun je daarna door naar je P2 en P3.

warren-buffet-framework prioriteiten

Meer frameworks voor het vaststellen en prioriteren van jouw doelstellingen vind je hier.

4. Goed kunnen samenwerken

Onze individuele kennis wordt steeds gespecialiseerder. Waar vroeger één persoon veel wist over bijvoorbeeld SEO, pr, social media en e-mail, zijn daar nu specialisten voor die ieder diepgaande kennis hebben over één aspect. Om alle processen binnen het team soepel te laten verlopen en een goede campagne op te zetten is een goede samenwerking daarom essentieel. Dit is op zowel inhoudelijk niveau als distributieniveau van belang.

Voor consistentie tussen bijvoorbeeld alle social media en wat daarop wordt gedeeld, zijn meerdere online tools beschikbaar die jouw marketingteam daarin kunnen ondersteunen. Een tool die Frankwatching hiervoor gebruikt is Slack.

Als marketeer is het ook van belang dat je naast het creëren van de content deze goed weet te verspreiden en af te leveren bij jouw publiek. Zonder een goed distributieplan via meerdere kanalen kun je hen nooit bereiken. Je kunt tools zoals Hootsuite gebruiken om al je social media vanuit één plaats te beheren.

Kan jouw contentmarketingteam al deze punten afvinken? En heb jij nog aanvullingen? Ik lees het graag in de reacties hieronder.