Online marketing

Een vliegende start met videomarketing: 4 tips

0

De opmars van video is je waarschijnlijk niet ontgaan. Zo worden er tegenwoordig 1200% meer video’s dan stilstaand beeld gedeeld op social media, en gebruikt 87% van de online marketeers videocontent. Maar zomaar met videomarketing aan de slag gaan, is een no go. In dit artikel laat ik zien aan welke dingen je moet denken, voordat je zonder strategie begint met filmen.

1. Customer journey

Ook bij videomarketing houd je rekening met de customer journey. Klanten hebben verschillende behoeftes, afhankelijk van waar ze zich bevinden in deze journey. En jij kunt verschillende dingen doen om ze naar de volgende fase te brengen.

In de awareness-fase laat je mensen kennismaken met je product of dienst. Je creëert hier een behoefte. Een paar stappen verder, in de retention-fase, is je intentie om mensen een goed gevoel te geven. Zo komen ze in de advocacy-fase. Denk bij retention dus aan een bedankje, of verdere instructies voor het product. Deze principes kun je ook in video’s gieten.

Awareness

Na het zien van een awareness-video moet de klant zich beseffen dat hij/zij een ‘probleem’ heeft. En dat jouw bedrijf dat kan oplossen. De klassieke commercial is hiervan een helder voorbeeld. Maar tegenwoordig zijn ook vlogs en moodvideo’s een populaire manier om awareness te creëren. Vooral op social media slaat dit goed aan.

In onderstaande video maken we kennis met de marineluchtvaartdienst. In hun moodfilm laten ze zien hoe zij de wereld helpen en beschermen.

Accepteer cookies

Decision

De consument gaat nu zeker over tot een aanschaf. Maar hoe overtuig je hem of haar er in een video van om dat bij jou te doen? Je kunt bijvoorbeeld productvideo’s gebruiken, consumenten op een positieve manier beïnvloeden met een testimonial, of een kijkje achter de schermen geven in een bedrijfsvideo.

De doelgroep in onderstaande video is direct duidelijk: gamers. Dit laat bijvoorbeeld zien dat het niet om een awareness-video gaat. Door deze video weten kopers (gamers) precies wat het product inhoudt. MediaMarkt noemt bijvoorbeeld features van de notebook. Ook vertelt de vrouw dat de grootste professionele gaming-organisatie van Europa het product aanraadt.

Accepteer cookies

Wil je meer weten over het gebruik van video’s op verschillende momenten van de customer journey? Lees dan dit artikel.

2. Testen

Net als bij veel andere marketingtechnieken, is testen belangrijk bij videomarketing. Als je test, kun je je content verbeteren. En zo kun jij dus groeien. Met verschillende A/B-testen kom je al een heel eind! Videomarketing hoeft niet moeilijk en duur te zijn. Maar wat kun je dan testen?

  • Op welke socialmedia-kanalen presteren mijn video’s het best?
  • Wat voor soort thumbnail spreekt mensen aan?
  • Welk doel kan video dienen voor mijn merk?
  • Wat voor soort graphics, kleuren en letters passen bij mijn video’s?

Ondanks dat het klinkt alsof je dit soort testjes snel kunt uitvoeren, vergt het geduld. Verwacht niet dat je direct na één test conclusies kunt trekken. Geef het tenminste een maand, op voorwaarde dat je regelmatig test.

3. Videoduur

Het bepalen van de perfecte lengte van je video blijft een van de lastigste aspecten van videomarketing. Maar tegelijkertijd is het een van de belangrijkste onderdelen om goed te doen. Over het algemeen geldt: hoe korter, hoe beter. Je video moet namelijk snackable blijven, vooral op social media. Maar zorg wel dat je alle informatie doorgeeft.

IGTV en YouTube zijn natuurlijk een ander verhaal. Dat zijn juist de plekken voor langere video’s, mits ze een doel dienen. Concrete getallen zien? Die geeft Pelpina je in haar artikel over videoduur.

Ook is het van belang dat je de aandacht van kijkers direct pakt. Dit moet in de eerste drie tot vijf seconden gebeuren. Anders heeft iemand je alweer weggescrollt, weggeklikt of weggeswipet. Verder ligt de lengte van een video natuurlijk aan de inhoud en context. Denk hierbij ook aan je doelgroep. Een aankondiging mag erg kort en krachtig zijn en kun je dus bijvoorbeeld goed op Facebook posten.

aankondiging op Facebook in video

In een instructievideo daarentegen, moeten allerlei onderdelen aan bod komen en duidelijk worden uitgelegd. Bij zo’n langere video kun je ervoor kiezen een teaser (korte video) op social media te posten. Je plaatst daarbij dan een link naar de uitgebreide versie op YouTube.

4. IGTV: een nieuwe ontwikkeling om in de gaten te houden

Een van de recentste nieuwkomers op onlinevideo-gebied is IGTV. Het nieuwe videoplatform van Instagram vereist zijn eigen strategie. Waar moet je rekening mee houden als je met dit medium werkt? En hoe boek je er succes mee?

  • IGTV toont de video’s verticaal.
  • Kijkers moeten via een speciale IGTV-app bij je terechtkomen.
  • De video’s mogen tien seconden tot tien minuten of zelfs een uur duren.
  • Jij bepaalt hoe lang de video’s zichtbaar blijven.
  • Gebruik je kansen. Je kunt nu de diepte in of iets toelichten.
  • Laat jezelf zien: dit is het ideale platform voor branding!

Wat zijn jouw ervaringen met (online) videomarketing? Laat het me weten in een reactie hieronder!