Social media

Kort is hot! De ideale lengte voor jouw video’s op Facebook & YouTube

0

De beste lengte voor een YouTube- of Facebookvideo? Het antwoord ”dat hangt ervan af” is allang niet meer acceptabel. Video is hot, en beter meetbaar dan ooit. Dus, moet je video 30 seconden, 60 seconden of langer dan 2 minuten zijn? Een duik in social videostatistieken!

Zo kort mogelijk = achterhaald

Een aantal jaren geleden was het allround advies voor de lengte van video’s: zo kort mogelijk. Hoe korter, hoe meer kans dat je de aandacht van je kijker houdt. In principe klopt dat, maar tegenwoordig is dat advies alleen niet meer genoeg. Neem bijvoorbeeld YouTube. Om te bepalen waar een video wordt geplaatst in zoekresultaten, kijkt YouTube vooral naar hoe er wordt omgegaan met die video. Wordt de video uitgekeken? Wordt de video veel gedeeld? En gaan kijkers naar andere YouTubevideo’s zodra ze je video hebben gezien?

YouTube beloont video’s en kanalen met een grote ‘watch time’: hoe langer je video in totaal wordt bekeken, en hoe meer de video bijdraagt aan een grotere kijktijd op YouTube, hoe hoger je video wordt geplaatst in de zoekresultaten. De ideale lengte van een video is dus niet: ‘zo kort mogelijk’, maar: hoe lang de video de kijker blijft boeien. Als je kijker op zoek is naar specifieke informatie over een bepaald onderwerp, kan hij/zij met plezier naar langere video’s kijken.

Om te bepalen waar een video wordt geplaatst in zoekresultaten, kijkt YouTube vooral naar hoe er wordt omgegaan met die video.

15 tot 30 seconden

Oké, dat is erg leuk allemaal, maar nog steeds niet erg concreet. Wat is nou de ideale lengte voor een gemiddelde video op social media? Hoe lang blijft de gemiddelde kijker geboeid?

Kortere video’s doen het over het algemeen een stuk beter. In een onderzoek van Wistia gaven twee precies dezelfde video’s met verschillende lengtes heel andere resultaten. De video van 90 seconden had een veel hogere drop-off rate vergeleken met de video van 30 seconden. Bovendien had de video van 30 seconden twee keer zoveel views als de video van 90 seconden. Deze trend zet zich ook door bij nog langere video’s. Over het algemeen worden video’s van 30 seconden voor 85 procent bekeken, en video’s van langer dan 2 minuten rond 50 procent.

facebook-video-retention-by-video-length-seconds

SocialBakers heeft een vergelijkbaar onderzoek gedaan, maar dan toegespitst op Facebookvideo’s. Op Facebook is de gemiddelde videolengte 44 seconden en Facebook telt een video als ‘compleet bekeken’ als de video voor 95 procent is uitgekeken door een kijker. De ideale videolengte voor een ‘uitgekeken’ video op Facebook? 21 seconden. Kort dus.

Een behoorlijke uitdaging voor bedrijven, maar zeker niet onmogelijk. Ikea UK heeft een leuke Instagram-video gemaakt over een heel simpel product: een antislip-mat. De video laat de alledaagse functie van een simpel product zien, gecombineerd met de ‘Ikea personality’ en een goede dosis humor. En dat binnen slechts 15 seconden.

Accepteer cookies

60 seconden

Toch heeft Instagram de toegestane videolengte verhoogd naar 1 minuut. En dat is geen rare move: Instagramgebruikers hebben in 6 maanden 40 procent meer video’s gekeken. Bovendien is het voor veel bedrijven een behoorlijke uitdaging om binnen 15 seconden een boeiend visueel verhaal neer te zetten. Zelfs 30 seconden is lastig. Probeer maar eens binnen een paar zinnen je verhaal te doen, met een boeiend begin, interessante visuals, en een goede call-to-action. Een kort verhaal boeiend vertellen is lastig!

Het is dus van belang een goede balans te vinden tussen tijd en boodschap: een video die zo lang mogelijk boeiend blijft (=kort), waarin je als bedrijf ook goed je boodschap overbrengt. Voor de meeste bedrijven is een social video van 30 tot 60 seconden daarom het meest haalbaar. En ook nog eens erg effectief. Een video van 30 tot 60 seconden wordt gemiddeld bijna 80 procent uitgekeken, en geeft je als bedrijf de tijd om ook wat dieper je boodschap over te brengen.

Voor Frankwatching produceer ik nu social video’s van elk 60 seconden. Een hele goede lengte voor how-to-video’s.

1 tot 2 minuten

Heb je meer tijd nodig voor je social video? Volgens Wistia’s onderzoek vindt de grootste kijker ‘drop-off’ na 2 minuten plaats. Video’s tot 2 minuten weten kijkers nog behoorlijk te boeien, maar tussen 2 en 3 minuten haken veel kijkers af. Wistia raadt dan ook aan om de videolengte onder de 2 minuten te houden voor een meer ‘engaging’ publiek. Dit hangt uiteraard wel van je doel en je publiek af.

videolengte video marketing expertLangere video’s

Natuurlijk is het voor bepaalde doeleinden wel van belang om langere video’s te maken. Denk bijvoorbeeld aan how-to-video’s en videocursussen. Bij elke online videoproductie is het noodzakelijk eerst te kijken naar je doel, doelgroep, en het social-mediakanaal. Aan de hand daarvan bepaal je de content (en lengte) van je video.

Ik heb ooit voor de lol een video-review van een camper gemaakt van meer dan 6 minuten, die het best goed doet op YouTube. Dat komt, zoals ik in het begin van dit artikel uitlegde, doordat YouTube kijkt naar de totale ‘watchtime’. Als jouw kijker geboeid is in wat je te zeggen hebt (in dit geval: mensen die de camper willen huren of kopen), en jij kunt de aandacht vasthouden, dan is een langere video prima.

Dat is dus het allerbelangrijkst: blijf je kijker boeien!

Bij elke online videoproductie is het noodzakelijk eerst te kijken naar je doel, doelgroep, en het social-mediakanaal. Aan de hand daarvan bepaal je de content (en lengte) van je video.

Korte video = klikbaar

Een andere reden om je video zo kort mogelijk te houden? De lengte van de video is een van de twee redenen waarom mensen je video kijken. Potentiële kijkers scannen op videolengte! Ga maar eens bij jezelf na. Als je een video opent, gaan je ogen al snel naar de lengte van de video. Duurt de video 16 minuten, dan ben je eerder geneigd om ‘m weg te klikken dan als de video slechts 46 seconden duurt. Onze online aandachtsspanne is korter en korter geworden (Facebook zegt zelfs dat de eerste 3 seconden van de video het meest bepalend zijn) en juist met social video is het van belang om daar rekening mee te houden. Kortom, wil je meer clicks op je video? Houd je video dan kort.

Korte video = kunst

Het is een kunst om een boeiende, korte social video te maken. Maar het is – vind ik – zeker een leuke uitdaging. En ook nog eens effectief. Want, over het algemeen geldt (even samengevat): hoe korter je de video maakt, hoe groter de kans dat kijkers op je video klikken, en blijven kijken!

Wat zijn jouw ervaringen met social video en verschillende videolengtes? Ik ben benieuwd naar jouw tips!