Content

Influencers, inhakers & de interviewpitch: 5 x zo kom je in de media

0

Hoe kom je anno 2018 nog in de media? Ja, het persbericht kennen we, maar je hebt niet altijd nieuws. Bovendien: hoe valt jouw bericht nog op in de mailbox? Hier vijf alternatieven om toch media-aandacht te krijgen.

Waar je voor PR vroeger afhankelijk was van traditionele media als kranten, tv en radio, heb je tegenwoordig veel meer zelf in de hand. Niet alleen door de talloze mogelijkheden van owned media, maar ook door de gigantische contentbehoefte van het wereld wijde web. Online media zitten altijd te springen om leuke, goede content. En laten we de social influencers niet vergeten. Kortom: genoeg mogelijkheden om anno 2018 aan PR te doen. Wij lichten er vijf voor je uit.

1. De gastblog

Bloggen is nog lang niet dood. Sterker nog, veel bedrijven hebben pas net door dat ze autoriteit kunnen claimen met een blog over hun expertise. Maar wie wil dat een blog echt goed wordt gelezen door een groter, relevant publiek, start met gastbloggen voor een vakmedium. Denk aan een blog over de nieuwe AVG voor een ondernemersplatform als je advocaat bent. Of een blog over voedingstips als je diëtist bent. Benader dus vooral hét (online) vakblad of magazine van jouw branche en pitch jouw idee voor een interessante, niet te commerciële blog waarin je jouw kennis deelt.

2. De influencersamenwerking

Je engagement hoog houden is je grootste uitdaging. En wat voor foto en bijschrift kun je nu weer verzinnen? Stop! Waarom zelf het wiel uitvinden als anderen dat al lang en goed doen? Meet the social influencers!

influencer

Beter werk je samen met een influencer, die al dan niet tegen betaling over jouw product of dienst post. Je vergroot je kans op meer likes en hogere engagement indien je de juiste influencer kiest. En dat hoeft echt niet altijd de grootste te zijn: juist micro-influencers hebben veelal een hoog engagement. Door het beperkt aantal volgers is de relatie die zij met hun volgers hebben nog zeer oprecht en betrokken. Dat houd je als grote influencer niet vol.

De juiste influencer voor jou is vooral de influencer die het beste bij jouw merk past en jouw gewenste doelgroep bereikt. Is dit gratis? Nou, hoe relevanter de doelgroep en hoe meer engagement, hoe duurder het wordt. Een barterdeal wordt dan al snel een betaalde samenwerking. En terecht, want een top-influencer kan je veel exposure én conversie opleveren. Weeg je budget en keuze voor influencer dus goed af.

3. De inhaker

Een inhaker is een veelal grappige post of spraakmakend nieuwtje dat de wereld in wordt geslingerd op een daarbij passend moment. Of eigenlijk past de inhaker bij het moment. Denk aan Coolblue dat verkocht zou zijn aan Sinterklaas ten tijde van… Sinterklaas. Of een nieuw lentebiertje dat wordt gelanceerd in… de lente. Iets lanceren op een bijpassend moment is een goed idee omdat je jouw nieuws daardoor net wat relevanter maakt. Lanceer je een nieuwe vegaburger? Dan doe je dit op Wereld Hamburgerdag en doop je de dag om in Dag Hamburgerdag. Diverse inhaakmomenten vind je op Issuekalender.nl.

Accepteer cookies

4. Bloggen of vloggen op je eigen platform

Het fijne aan owned media is dat je het zelf in de hand hebt. Je bent hiervoor niet afhankelijk van derden (lees: de externe, earned media). Als je wil, kun je elke dag bloggen voor je eigen website. Goed voor je autoriteit én je vindbaarheid in Google. Blog dan ook het liefst over onderwerpen waar jij op gevonden wil worden en waar jouw doelgroep naar zoekt. Insteken als ‘Meest gestelde vragen over’, ‘Gemaakte fouten’, ‘Learnings’ en ‘Tips and tricks’ doen het altijd goed.

Is schrijven niet jouw ding? Start dan met vloggen. Mensen zien graag het gezicht achter een bedrijf en YouTube is de tweede zoekmachine na Google. Relevante video’s eindigen hoog in de zoekresultaten van de zoekmachine en mensen zoeken ook steeds vaker direct in YouTube naar antwoorden.

5. De interviewpitch

Met een persbericht val je tegenwoordig niet erg meer op in de mailbox van een journalist. Bovendien heb je niet altijd nieuws (een vereiste voor een goed persbericht). Dit betekent echter niet dat je hoeft af te wachten tot er wel nieuws is of een journalist jou opbelt voor een interview. Pitchen is het devies! Benader een journalist van een relevant medium met en persoonlijk mailtje. Hierin kun je een balletje opgooien voor een artikel over een onderwerp waar jij veel van afweet.

Datzelfde geldt overigens voor het aanleveren van een blogonderwerp bij een externe site (zie punt 1). Zo hoef je dus niet heet nieuws te hebben, noch hoef je tijd te besteden aan het schrijven van een persbericht (of gastblog). Wat ook goed werkt, is inhaken op een bestaand artikel of actuele gebeurtenis. Misschien kun jij de journalist daar meer over vertellen?

Kortom, er zijn talloze manieren om anno 2018 in de spotlights te stappen. Kies het PR-middel dat bij jou past om het vol te houden en authentiek te zijn. Succes!