Social media

De populariteit van Facebook daalt [onderzoek]

0

Facebook wordt minder populair. Het aantal actieve Europese gebruikers daalt en nu blijkt dat een groot deel van de volwassen Amerikaanse gebruikers minder aanwezig is op het platform. Ze namen Facebook-pauzes van een paar weken of meer. Zoals het onderzoeksinstituut het verwoordt: ‘Americans are changing their relationship with Facebook.

Pew Research Center deed onderzoek onder Amerikaanse 18-plussers die Facebook gebruiken. Het onderzoek werd uitgevoerd vanaf eind mei tot half juni 2018: de periode na de Cambridge Analytica-onthullingen. 42 procent van de respondenten gaf toen aan dat ze een Facebook-pauze van een paar weken of meer had genomen. 54 procent heeft de privacy-instellingen aangepast en 26 procent heeft zelfs de app van zijn telefoon gegooid. In verhouding waren het meer jongeren (18-29 jaar) dan ouderen die de app verwijderden.

Daalt ook het gebruik in Nederland?

Het onderzoek is gedaan in de VS en de cijfers zijn niet één op één over te nemen voor de Nederlandse markt. Bovendien is het onderzoek gedaan in een periode waarin de verhoudingen van het publiek tot Facebook toch al erg gespannen waren. Maar het aantal maandelijkse actieve gebruikers in Europa daalt (volgens Facebook zelf komt dat door de invoering van de GDPR) – wat het aannemelijk maakt dat ook in Nederland het gebruik van Facebook daalt.

Wat betekent dat voor jouw organisatie? We hadden natuurlijk al het gewijzigde algoritme waardoor veel pagina’s een flinke daling in bereik merkten (behalve sommige uitschieters als NU.nl). Dat mensen nu minder vaak ‘standaard’ hun tijdlijn doorscrollen, zou kunnen betekenen dat jouw posts nog minder mensen bereiken.

Accepteer cookies

Van Facebook naar Instagram

Tegelijkertijd blijft Instagram groeien. En ja: Instagram is ook van Facebook. Maar het zou interessant zijn om uit te zoeken op welk platform je je doelgroep het best kunt bereiken. Bij Frankwatching merken we echt een verschuiving van Facebook naar Instagram – zeker qua engagement. Dat wil zeggen: het verkeer vanuit Instagram is (nog lang) niet op hetzelfde niveau als vanuit Facebook, maar dat laatste blijft dalen en het eerste stijgen. Er komt een moment dat de lijnen van de grafiek elkaar gaan kruisen – en dat moment is dichterbij dan je denkt.

Van social naar e-mail

Van Facebook naar Instagram is eigenlijk een kleine beweging als je het in het geheel bekijkt: van het ene sociale platform naar het andere. Zien wij het in een groter perspectief, dan zien we dat onze nieuwsbrieven belangrijker blijven dan social media. Met alle nieuwsbrieven en e-mailalerts waarvoor je je als lezer kunt aanmelden, is e-mail voor ons een groot en waardevol kanaal. En we blijven erop hameren: e-mail heb je zelf in de hand. Je bent niet afhankelijk van de grillen van een algoritme, je zult niet zomaar je bereik als sneeuw voor de zon zien verschijnen.

Wat levert Facebook jou op?

Besteed je als organisatie nog wel veel tijd aan het maken en inplannen van Facebookposts? Kijk dan eens kritisch of dat meer uit gewoonte is, of dat het écht iets oplevert.

Wat vind jij van deze cijfers? Ga jij je online strategie aanpassen?