Social media

Nieuwe Facebook-update benadeelt pagina’s. Wat nu?

0

Het moment waar we allemaal voor vreesden is gekomen: Facebook gaat posts van bedrijven verder beperken in de tijdlijn van haar gebruikers.

Of, zoals Facebook het zelf zegt: ‘posts that spark conversations and meaningful interactions between people’ worden het belangrijkst. En Facebook geeft voorrang aan posts van familie en vrienden, echte mensen dus. De komende maanden gaat Facebook geleidelijk updates doorvoeren die dit verschil in het algoritme gaan maken.

Aan posts van pagina’s, ‘publieke content’, wordt minder prioriteit meegegeven. Maar dat is niet het enige: ook het soort content dat je als pagina deelt, maakt veel verschil. Was tot voor kort de gouden tip voor bereik (vierkante) video, straks is dat niet meer genoeg. Het gaat er ook bij publieke posts om dat er conversaties tussen mensen ontstaan. Dan zou het algoritme jou hoger kunnen aanmerken.

One of our big focus areas for 2018 is making sure the time we all spend on Facebook is time well spent.We built…

Geplaatst door Mark Zuckerberg op donderdag 11 januari 2018

Accepteer cookies

Posts die de gebruikers een ‘passieve ervaring’ bieden, worden als minder goed aangemerkt. Gewoon een leuke, informatieve of vermakelijke video is niet meer genoeg. Tegelijkertijd zijn je mogelijkheden om interactie uit te lokken beperkt: eerder al gaf Facebook aan dat engagement bait wordt bestraft.

Jep, wij hebben het als Frankwatching ook weleens gedaan: volgers oproepen om te stemmen via emoji's. Goed voor de engagement van je Facebook-post. Maar Facebook gaat dit dus afstraffen 😮

Geplaatst door Frankwatching op zondag 24 december 2017

Accepteer cookies

Wat zijn de gevolgen voor bedrijfspagina’s?

Facebook geeft letterlijk aan dat mensen minder content van bedrijfspagina’s zullen zien. Inclusief video’s. Dat betekent dat jij het bereik van je posts, de watch time van je video’s en het aantal doorklikken naar je site (drastisch) kunt zien dalen. Hoe groot de daling is, is afhankelijk van verschillende factoren. Of je post conversaties uitlokt wordt dus essentieel, maar ook hoe mensen reageren op je posts, óf ze reageren en of ze je post delen, blijft belangrijk.

Ontstaan er onder jouw posts conversaties tussen mensen, dan zou je voorrang kunnen krijgen. Let wel: dat is iets anders dan wanneer je volgers hun vrienden taggen. Roep je je volgers op om te reageren, een emoji-reactie achter te laten of vrienden te taggen, dan doe je aan engagement bait. Dat betekent dat alleen oprechte interactie met jouw posts ervoor kan zorgen dat jouw content organisch in de tijdlijn van je volgers verschijnt.

Adverteren werkt nog wel

Dat woordje ‘organisch’ is belangrijk, Facebook wil immers geld verdienen. Plaats je een promoted post, of boost je een post, dan zal je content nog steeds in de tijdlijn van je volgers naar voren komen. In de huidige situatie zijn je betaalde posts het succesvolst als ze veel interactie krijgen – of als je een succesvolle post boost. We hebben dus alle reden om aan te nemen dat dit ook na de wijziging van het algoritme het geval is. Conclusie: ook bij betaalde posts moet je je houden aan de voorwaarden van Facebook.

Hoe zorg je dat je posts nog wel zichtbaar zijn?

Hoewel het steeds lastiger wordt om een hoog organisch bereik te realiseren, zijn er nog wel manieren om daar invloed op uit te oefenen.

1. Plaats deelbare content

Wil je dat jouw posts op een organische manier in de tijdlijn van je volgers verschijnen, dan zul je je wederom moeten aanpassen aan wat Facebook belangrijk acht. En het lijkt erop dat het platform weer teruggaat naar hoe het begon: als een medium waar je op de hoogte blijft van de levens van je vrienden. Een persoonlijke tijdlijn dus. Daar past persoonlijke content bij. Content die jouw volgers zo waardevol vinden, dat zij het willen delen met hun vrienden. Want alles wat mensen delen, komt nog wel hoog in andermans tijdlijn.

Welke content willen mensen delen? Content waar ze zich mee identificeren bijvoorbeeld. Content die je dag net iets beter of leuker maakt. En content die échte waarde toevoegt.

2. Plaats content die conversaties uitlokt (live video)

Zoals Facebook aangeeft: het allerbelangrijkste worden de conversaties tússen mensen. Het netwerk geeft zelf als voorbeeld live-video’s, die zouden gemiddeld zes keer meer interactie oproepen dan gewone video’s. Niet alleen bijzondere momenten of evenementen zijn mooie kansen om live te gaan. Wat denk je van een vraag- en antwoordsessie, waarbij je volgers hun vragen in de reacties kunnen stellen? (Andere volgers kunnen dan weer reageren op die vragen: conversaties!)

Sara Mok Social Media Manager HEMA. Van een offline naar always-on campagne. Live vanaf SocialToday17

Geplaatst door Frankwatching op dinsdag 14 februari 2017

Accepteer cookies

Een live-video die we plaatsten tijdens ons Social Today Event in 2017.

Andere content die volgens Facebook conversaties of discussies oproept: video, posts van celebrity’s, lokale bedrijven die relevante updates plaatsen en evenement organiseren en nieuws. Bovendien wordt in groepen vaak gediscussieerd over publieke content.

Groepen zouden dan ook steeds belangrijker worden voor uitgevers. Eerlijk gezegd zijn we bij Frankwatching sceptisch over het effect van groepen: wordt dat straks niet gewoon een nieuwe manier om content te pushen?

Accepteer cookies

3. Vraag je volgers hun voorkeuren aan te passen

Gebruikers kunnen zelf aangeven welke content zij graag in hun tijdlijn willen zien verschijnen. Nu is dat iets waar niet iedereen van op de hoogte is – en bovendien vereist het een actie. Maar je kunt het altijd vragen, natuurlijk.

Dus, hup: als de wiedeweerga naar je tijdlijn (op desktop) en klik op de drie bolletjes naast ‘Nieuwsoverzicht’ (links van je tijdlijn). Kies ‘Voorkeuren bewerken’, klik op ‘Geef aan van wie je het eerst berichten wilt zien’ en kies daar voor Frankwatching 😉 .

facebook voorkeuren aanpassenIn de app werkt het zo: klik op het hamburgermenu, scrol naar ‘Help en instellingen’ (helemaal naar beneden) en kies ‘Voorkeuren voor nieuwsoverzicht’. Daar kun je vervolgens klikken op ‘Geef aan van wie je het eerst berichten wilt zien’ en kiezen voor Frankwatching.

Maar het allerbelangrijkste: focus niet alleen op Facebook

De afgelopen jaren was het al duidelijk, en ook deze verandering in het algoritme onderstreept het maar weer eens: Facebook heeft de touwtjes strak in handen. Facebook bepaalt, punt. Daar kun je boos over worden, maar het enige wat je kunt doen is je aanpassen – als het over je content op het platform van Facebook gaat.

Maar wat je ook moet doen (en waar je eigenlijk allang mee had moeten beginnen), is minder afhankelijk worden van Facebook. Voor Frankwatching is e-mail bijvoorbeeld een erg belangrijke bron van verkeer. Zo kun je je via NieuwsAlerts op je favoriete topics inschrijven, en ontvang je direct een mailtje als we een nieuw artikel over dat onderwerp hebben gepubliceerd. Ook hebben we wekelijkse en dagelijkse nieuwsbrieven, en sturen we updates vanuit onze verschillende afdelingen. Onze lijsten groeiden in 2017 met maar liefst 43 procent naar zo’n 43.000 abonnees! E-mail is dus nog lang niet dood, maar kijk goed naar wat voor jou en jouw publiek werkt.

Zorg dat je de komende tijd je volgers overhevelt naar andere kanalen – en dat je je aanpast aan wat Facebook belangrijk vindt. Wat wordt jouw eerste actie?