Content

Het Frankwatching Jaaroverzicht 2017 & vooruitblik 2018

0

De tijd van lijstjes, trends en voorspellingen is weer aangebroken. Maar hopelijk ben je nog niet lijstjesmoe? 😉 Vandaag, op de op een na laatste dag van 2017, delen we onze lijst der lijsten met je. Welke auteurs en artikelen scoorden de meeste views dit jaar? Welke reageerders waren het meest actief? Welke vacatures vielen ons op, wat deden we op het gebied van trainingen en webinars, en welke events vonden plaats? Je leest dit – en meer – in het Frankwatching Jaaroverzicht.

Blog: dikke duim omhoog van de lezers 👍

Het lezersonderzoek liet het al zien: de lezers van Frankwatching zijn erg tevreden. We kregen een prachtige 8 als gemiddeld rapportcijfer (en een NPS-score van +37). De website en artikelen worden over het algemeen heel goed beoordeeld. De kwaliteit, actualiteit, betrouwbaarheid, onderwerpkeuze en hoeveelheid artikelen scoren hoog. We kregen ook kritische opmerkingen, die we voor een groot deel direct konden oppakken. Zo pasten we de lettergrootte van artikelen aan en hebben we in november de navigatie vernieuwd.

Mocht je nu – of op welk moment dan ook – nog ideeën en wensen voor Frankwatching hebben, laat het ons gerust weten. Dat kan hieronder via de reacties, via de feedback-knop aan de rechterzijde van dit artikel of ‘gewoon’ via een mailtje met feedback en suggesties. Bedankt voor jullie betrokkenheid! 🙂

Meeste shares

We zijn enorm dankbaar dat ruim 600 experts ook dit jaar hun kennis via Frankwatching hebben gedeeld. Ze schreven in 2017 gezamenlijk maar liefst 895 artikelen! Daar kwamen in totaal 2629 reacties op, gemiddeld zo’n 3 reacties per artikel. Deze artikelen werden gemiddeld zo’n 300 keer gedeeld. Daarmee voeren we wederom de lijsten (zoals hier) aan met de meeste shares gemiddeld per artikel. Verderop in het overzicht zetten we de meest actieve auteurs en reageerders in het zonnetje.

Themaweken / Featured topics

Dit jaar zetten we een aantal onderwerpen in de spotlight met de serie featured topics (voorheen: themaweken). Topics als Social media, Big data & analytics, Stories en Digital workspace werden uitgelicht. Het was gaaf om nauw samen te werken met experts. Met deze focus zetten we deze thema’s op de kaart en speelden we in op specifieke behoeften van de lezers.

We gaan het komend jaar het featured topics-format verder uitbouwen door aan meer topics (en dan het hele jaar door) gericht aandacht te besteden.

Auteurs: excellente experts 😎

Ook dit jaar zijn we enorm dankbaar en trots op elke expert die via Frankwatching zijn of haar kennis heeft gedeeld. Van trouwe auteurs die jaarlijks geweldige artikelen en columns schrijven tot aan nieuwe gezichten die de sprong wagen. Het overzicht bevat bekende toppers als infographic-speurneus Bianca van de Ketterij en vaste columnist Joost Steins Bisschop. Maar ook creatieve topper Vincent Mirck en powerduo Judith van Eversdijk en Sebastiaan Nagel, die veel artikelen samen schreven. Welke auteurs haalden in 2017 de meeste views?

Top 10 auteurs (totaal aantal views)

PositieAuteurTotaal aantal viewsAantal artikelen
1Bianca van de Ketterij486.025
29
2Judith Eversdijk259.934
8
3Pim Broekstra
253.595
6
4Sebastiaan Nagel
242.223
7
5Vincent Mirck
212.165
18
6Larissa Nijholt
210.568
17
7Joost Steins Bisschop
206.30332
8Joris Toonders
179.2061
9Bart ter Steege
136.216
1
10Bas Klein Geltink
133.194
1

Top 10 auteurs (gemiddeld aantal views)

PositieAuteurAantal views gemiddeldAantal artikelen
1Joris Toonders
179.206
1
2Bart ter Steege
136.2161
3Bas Klein Geltink
133.194
1
4Manon Eijhout & Loekie Schuivens
106.237
1
5Rolf Diepeveen
101.967
1
6Martine Meijburg
80.289
1
7Paul Lempers
80.288
1
8Keesjan Deelstra
74.387
1
9Dennis Hooijenga
67.884
1
10Dennis Leussink59.4461

Artikelen: trends, tips & inspiratie

Wat zijn de best gelezen artikelen van 2017? Je ziet in deze top 10 dat trends, tips & tricks de hoofdmoot uitmaken. Maar ook de nieuwe privacywetgeving (GDPR / AVG, ben jij er al klaar voor?), inspiratie van Tony’s Chocolonely en artikelen over LinkedIn wisten de aandacht van lezers te trekken.

Top 10 best gelezen artikelen van 2017

PositieArtikelAuteurAantal views
1Online marketing: een terugblik & de trends voor 2017 Joris Toonders179.206
2Deze 6 trends bepalen de digitale wereld in 2017 Bart ter Steege136.216
3Zo bekijkt een recruiter je LinkedIn-profiel & 9 tips om dat te gebruiken Bas Klein Geltink133.194
4De cookiewet wijzigt in 2018 & dit zijn de gevolgen voor je website Manon Eijhout & Loekie Schuivens106.237
5Google wordt strenger: verbeter juist nu de snelheid van je website Rolf Diepeveen101.967
6Inspiratie nodig? Dit kun je leren van Tony's Chocolonely Marjan de Jong101.483
7Waarom niet-geoptimaliseerde sites boven jou eindigen in Google Pim Broekstra98.224
83 tips om jouw websitestructuur Google-waardig te maken Pim Broekstra81.107
9Tijd om je LinkedIn-profiel op te frissen: 5 must-haves voor 2017 Martine Meijburg80.289
10Privacywet 2018: voorkom een boete & start nu met deze 7 veranderingen Paul Lempers80.288

We hebben dit jaar ook weer een overzicht van de meest gedeelde artikelen. Er is logischerwijs wat overlap met de top 10 van meest gelezen artikelen, maar er zijn ook interessante verschillen. Zo stormde het artikel van Sjef Kerkhofs over de socialmedia-trends van 2018 in korte tijd naar de eerste plek dankzij het enorm hoge aantal shares. Ook het artikel over de marketingtrends voor het komende jaar kwam in korte tijd hoog in deze lijst te staan. Veel lezers deelden hun liefde voor chocolade via het artikel van Marjan de Jong. 😉

Top 10 meest gedeelde artikelen van 2017

PositieArtikelAuteurAantal shares
113 opvallende socialmedia-trends voor 2018 Sjef Kerkhofs2956
2Inspiratie nodig? Dit kun je leren van Tony’s Chocolonely Marjan de Jong2783
3Zo til je klantbeleving naar het level van Coolblue & Albelli [6 kenmerken] Brenda van den Berg2708
4De 7 belangrijkste online marketingtrends van 2018 Maarten Labots & Dave de Geus & Ruth Griffioen2133
5Zo bekijkt een recruiter je LinkedIn-profiel & 9 tips om dat te gebruiken Bas Klein Geltink2056
6Tijd om je LinkedIn-profiel op te frissen: 5 must-haves voor 2017 Martine Meijburg2042
75 dingen die je beter niet (meer) kunt doen op LinkedIn Judith Eversdijk & Sebastiaan Nagel1997
8Mag ik ‘je’ zeggen? IKEA doet het wel, Nespresso niet [4-stappenplan] Charlotte Snel1503
9Deze 6 trends bepalen de digitale wereld in 2017 Bart ter Steege1474
10Online marketing: een terugblik & de trends voor 2017 Joris Toonders1421

Top video’s

Je leest het overal: video is hot & happening. Dan kunnen we niet achterblijven in dit overzicht! We delen graag de top 3 best bekeken video’s van dit jaar. Video’s plaatsen we direct op Facebook, YouTube, Instagram en de website. Wat valt op?

 1. Video’s met tips voor het ondertitelen van video werden erg gewaardeerd:
  Automatisch ondertitelen van video doe je met Clips
  Ondertiteling bij je video: met deze truc krijg je het razendsnel voor elkaar
 2. Ook de resultaten van een experiment met LinkedIn native video werden goed bekeken:
  LinkedIn video: verbluffende resultaten
 3. Tot slot bleek er veel behoefte aan informatie over vierkante video. Waarom krijgen ze meer interactie en hoe maak je ze zelf?
  Dag rechthoekig beeld, hallo vierkante video!
  Zo maak je je video’s vierkant!

Automatisch ondertitelen van video doe je met Clips

Handig! Een app die je video automatisch ondertitelt terwijl je 'm opneemt. ?

Geplaatst door Frankwatching op donderdag 26 oktober 2017

Accepteer cookies

Community: zowel lezers als auteurs actief in reacties

Van enthousiast tot kritisch, van een aanvulling tot een vraag: we zijn gek op reacties bij artikelen! Maar wie zijn nou de meest actieve reageerders op de site? We doken in de cijfers en komen met deze top 11. Met een speciale shout-out naar Henri Koppen en bert, die de afgelopen jaren steevast in de toplijst staan! Ook opvallend: onze auteurs reageren actief en gaan graag de discussie aan.

PositieReageerderAantal reacties
1Henri Koppen49
2bert36
3Jeroen33
4Linda Spaanbroek32
5Tim Daalderop28
6Désirée Battjes25
7Walter22
8Paul Haarman18
9Joost van de Velde18
10Rolf Diepeveen 18
11Dennis Doubovski18

Kanalen: e-mail is booming

Wat zien we met onze kanalen gebeuren en welke trends vallen ons op? Uit het lezersonderzoek bleek al dat e-mail king of the castle is, en ook qua groei overstijgt het dit jaar zelfs de andere kanalen bij ons: onze lijsten groeiden met maar liefst 43% naar zo’n 43.000 abonnees! Niet alleen de dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrieven vallen in de smaak, lezers abonneren zich ook steeds meer op de NieuwsAlerts van Collecties, waarbij ze direct een alert krijgen als er een artikel over dat onderwerp verschijnt.

Ik begin elke werkdag met het doorkijken van de nieuwsbrief van Frankwatching. Frankwatching houdt mij op de hoogte van relevante onderwerpen en ontwikkelingen. – Deelnemer lezersonderzoek.

Aantal volgers, abonnees of leden20162017Groeipercentage
Twitter246.000258.0005%
Facebook53.90056.0004%
Nieuwsbrief30.00043.00043%
LinkedIn-groep32.80033.5002%
LinkedIn company page21.30027.50029%
Google+21.20021.000-1%
Pinterest7.4008.0008%
Instagram4.1005.50034%
YouTube3.9004.2008%
RSS1.0001.0000%
SlideShare1.0001.0000%

Groei bij Twitter en Facebook neemt af

Twitter blijft ons grootste kanaal qua aantal volgers, maar de groei neemt af. Een trend die al eerder werd ingezet. Opvallend: ook Facebook groeit nu voor het eerst minder hard dan de jaren hiervoor. In dit artikel lees je de achtergronden en hoe we dagelijks de strijd aangaan met het algoritme. Facebook blijft van de social kanalen wel de belangrijkste traffic driver, met LinkedIn op de tweede en Twitter op de derde plaats.

LinkedIn en Instagram groeien stevig door

De andere stevige groeiers zijn de LinkedIn company page (deze nadert de LinkedIn-groep) en Instagram. Ze groeiden beide dit jaar met zo’n 30%. Grote verliezer is (niet heel verrassend) Google+, met voor het eerst krimp dit jaar.

Op Instagram plaatsen we ook gemiddeld eens per week Stories. We delen de belangrijkste tips en learnings uit artikelen, bieden een kijkje achter de schermen en stellen collega’s voor. Volg je ons al? 😉

Accepteer cookies

Trends in zoektermen

Ook dit jaar is Facebook de populairste zoekterm binnen Frankwatching. Social media is terug op de tweede plek, waarbij LinkedIn is gedaald naar de vierde plaats. SEO maakt de top 3 compleet. Snapchat en WhatsApp zijn uit de top 10 verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor Content en Video.

Blog-tagcloud

Trainingen, opleidingen & webinars

We zijn trots dat Frankwatching in 2017 wederom werd uitgeroepen tot topopleider in de Emerce 100. Deze positie hebben we te danken aan onze deelnemers en trainers, veel dank daarvoor!

Dit jaar is ons opleidingsaanbod weer sterk uitgebreid. We introduceerden verschillende nieuwe leerproducten. Naast een mooie reeks nieuwe trainingen en webinars, gingen we van 3 naar 8 korte opleidingen. Met inmiddels meer dan 70 leerproducten leiden we jaarlijks duizenden professionals op. Door deze deelnemers werden we gemiddeld met een 8,0 beoordeeld!

Nieuwe locaties: naast Utrecht, nu ook Zwolle en Eindhoven

Naast nieuwe trainingen kwamen er ook nieuwe locaties bij. Zo kun je onze populairste trainingen tegenwoordig ook in Zwolle en Eindhoven volgen. Komend jaar zullen daar nog meer locaties bijkomen.

Frankwatching trainingen locaties Utrecht Zwolle Eindhoven

Webinars direct kijken

Aanvullend op onze live webinars kun je sinds oktober ook kiezen voor een ‘direct kijken’-optie. Hierbij kun je meteen de meest recente opname van een webinar bekijken. Ideaal als je gemakkelijk, goedkoop en snel iets wil leren.

Nieuw: contact via chat

Naast e-mail en telefoon kun je je vragen over trainingen of webinars sinds september ook stellen via chat. Er wordt dankbaar gebruik gemaakt van deze optie. Ons team geeft je graag advies over trainingen, webinars en incompany-mogelijkheden.

Jobs: nieuw record in aantal vacatures

Er zijn in 2017 meer dan 1100 vacatures op ons jobboard geplaatst, een all time high score! Bedrijven als Coolblue, HEMA, Mirabeau en ruim 600 andere werkgevers wisten dit jaar via ons netwerk nieuwe collega’s te vinden. Gaat jouw organisatie in 2018 ook nieuwe medewerkers werven? Bekijk dan zeker even de mogelijkheden van het plaatsen van vacatures op Frankwatching.

Top 5 populairste banen van 2017

Voor het eerst hebben we dit jaar ook de top 5 van populairste banen voor je op een rijtje gezet:

 1. Online marketeer
 2. Contentmarketeer
 3. Communicatieadviseur
 4. Marketing Manager
 5. SEA-marketeer

Zit jouw droomfunctie hierbij? Kijk snel bij het actuele aanbod!

Accepteer cookies

Volg jij Frankwatching Jobs al op Instagram?

Zo schrijf je ijzersterke vacatureteksten

Vind je het lastig om goede vacatureteksten te schrijven? Eind dit jaar brachten we het waardevolle whitepaper 10 tips voor ijzersterke vacatureteksten uit. De tips helpen je om met de meest effectieve tekst de beste kandidaten te vinden.

Groei social kanalen

Als er een nieuwe vacature op het jobboard verschijnt, plaatsen we deze ook op de speciale vacaturekanalen die we hebben op Facebook, LinkedIn, Twitter en Instagram. Deze kanalen zijn in 2017 populairder dan ooit! En niet onbelangrijk: via de VacatureAlerts kun je nieuwe vacatures als eerste in je mailbox ontvangen.

Events: online meets offline

Met de events die we in 2017 op het programma hadden staan, zijn we er nog beter in geslaagd om de brug te slaan tussen online en offline. Zo kunnen deelnemers zich in real life laten inspireren door experts en vakgenoten. Praktische toepasbaarheid en sessies die inhoudelijk van een hoog niveau zijn: dat is kenmerkend voor al onze events. En dat werd gewaardeerd, onze events scoren gemiddeld een 8.0! Dat is iets waar we natuurlijk erg blij mee zijn. Wat speelde er zich in 2017 rond onze events af?

SocialToday Event sprankelt

Op 14 februari was de eerste editie van het SocialToday Event. Met ruim 450 deelnemers was dit congres een groot succes! Met keynotes van HEMA, IKEA, Burger’s Zoo (en nog veel meer) werden deelnemers ondergedompeld in de wereld van social content, commerce and customers.

Na deze succesvolle eerste editie staat ook de tweede editie alweer op het programma, SocialToday Event 2018 vindt op 12 april plaats. Zet maar vast in je agenda of profiteer – nu het nog kan – van de uiterst aantrekkelijke super early bird-aanbieding! 😉

Accepteer cookies

Social Messaging Event: inspirerende insights

Op 22 september vond het Social Messaging Event plaats, een evenement dat helemaal in het teken stond van WhatsApp, Facebook Messenger & chatbots for business. Tijdens deze dag konden deelnemers zich laten inspireren door best practices en leerden ze van de insights en ervaringen van de echte experts! Bekijk voor een korte terugblik de video hieronder.

Accepteer cookies

Boeken: bladeren & recensies lezen

Naast het lezen van artikelen online, kan het heerlijk zijn om soms gewoon door een papieren boek te kunnen bladeren, teksten te kunnen onderstrepen en ezelsoren aan pagina’s te maken. Op onze boekenpagina kun je véél boeken vinden, waaronder de nieuwste boeken uit Frankwatching’s 60-minutenserie. Dit jaar werden er 4 uitgebracht:

Daarnaast plaatsten we maar liefst 38 recensies. Handig, want zo weet je meteen of je het boek zelf ook wil lezen of niet. Heb jij al een goed voornemen om meer boeken te lezen in 2018?

Site: nieuwe artikelpagina & navigatie

Na de lancering van de vernieuwde site in 2016, stonden de ontwikkelingen uiteraard niet stil. De afgelopen tijd zijn onze collega’s druk bezig geweest met verschillende aanpassingen. Zo hebben we een nieuwe artikelpagina en is de navigatie op de schop gegaan. Daarover schreven collega’s Linda en Simon een uitgebreid artikel. Hoe zag de site er ook alweer uit en hoe is het nu? Dit gifje hieronder laat wel zien dat de navigatie er een stuk op vooruit is gegaan. 🙂 Heb je ook gezien dat de zoekfunctie is verbeterd? Probeer ‘m eens uit!

Vooruitblik op 2018

Wat 2018 gaat brengen, is voor een deel nog een verrassing. 😉 Maar we kunnen wel aantal dingen verklappen:

 • De intensieve samenwerking met Logeion, de Nederlandse beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals. Onder de noemer ‘What’s Going on in Digital’ organiseren we vanaf begin 2018 meet-ups over onderwerpen als social content, analytics en online persuasion. We kijken ernaar uit!
 • Na de navigatie en de artikelpagina, zal komend jaar de homepage van de website een opfrisbeurt krijgen. Omdat het aantal trainingen sterk is toegenomen, is de rubriek Trainingen eveneens aan een vernieuwing toe. Dat staat hoog op ons wensenlijstje.

En ook in 2018 gaan we weer flink gas geven om nog meer inspirerende dagen te organiseren! Pak je agenda er vast bij, want deze events wil je niet missen:

Ook het Instagram Event gaat in 2018 weer plaatsvinden. Benieuwd wanneer en welke events we nog meer organiseren? Houd de Events-pagina in de gaten of meld je aan voor onze Agenda Update.

We zijn natuurlijk erg benieuwd naar de ideeën van jullie, lezers en fans van Frankwatching. Wat mis je? Wat moeten we zeker doen en wat mogen we niet nalaten? Laat het ons weten, via mail of gewoon hieronder in de reacties.

Bij het schrijven van dit artikel hebben we dankbaar gebruik gemaakt van de bijdragen van al onze collega’s van het Frankwatching Team.