Social media

13 opvallende socialmedia-trends voor 2018

0

Het jaar is alweer bijna voorbij. Hoog tijd dus om vooruit te kijken naar het komende jaar. Het belooft een interessant jaar te worden voor merken en marketeers, waarin de rol van social media in de funnel verder zal toenemen. De trends die in 2017 zijn ingezet en waarover ik eind vorig jaar schreef in mijn vorige trendartikel zetten zich daarmee komend jaar verder door.

1. Sterke focus op performance

Waar een aantal jaar geleden social media vooral als kanaal werd gezien om een relatie op te bouwen en fans te creëren op basis van organisch bereik, is dat anno 2017 heel anders. Social media zijn bereikmedia geworden, waar met gerichte targeting zichtbare resultaten kunnen worden behaald. Met Facebook voorop, zal deze trend in 2018 worden doorgezet. Social media kennen een steeds belangrijkere rol als communicatiekanaal in alle fases van de marketingfunnel, waarbij reach en je bereikfrequentie cruciaal zijn. Bedrijven kijken (terecht) steeds grondiger en kritischer naar de performance van social media als volwassen marketingkanaal.

2. Bye, bye, interactie

De ontwikkeling van Facebook als belangrijk mediakanaal in de marketingfunnel, betekent automatisch dat we steeds meer afscheid gaan nemen van de basis van waaruit Facebook is gestart: interactie. Het gaat voor jou als merk niet meer om de likes, comments en shares, maar om de reach, frequency, traffic en conversiebijdrage. Het platform adviseert zelf ook actief het gebruik van nieuwe advertentieformats op het vlak van reach en frequency, in plaats van de meer traditionele engagement ads.

3. Think video!

Video, video, video, het kan niet voldoende benoemd worden. Facebook gaf onlangs aan te verwachten dat binnenkort 70 procent van alle content op haar platform video zal zijn, en Cisco denkt zelfs dat 80 procent van alle traffic op internet in 2019 video zal zijn. Merken moeten meer en meer aan de slag met video om hun doelstellingen te behalen. Of motion, zoals ik het zelf liever typeer. Video klinkt al snel als duur en complex, terwijl het vooral gaat om het toevoegen van beweging aan je content. Animatie, stop motion, cinemagraphs, allemaal vormen van video/motion die goed in te zetten zijn en kostenefficiënt kunnen worden ontwikkeld.

4. Mobile, mobile, mobile

Dat social media mobile games waren, was al lang geen geheim meer. Toch onderschatten veel organisaties de mobiele revolutie op social media nog altijd. Meer dan 80 procent van alle tijd die we besteden op social media, wordt gespendeerd via mobiele devices, en we kijken gemiddeld maar liefst 150 keer per dag op ons mobieltje. Kortom, jouw campagne moet vooral mobile zijn! Hou daar rekening mee bij het maken van video en beeld, gebruik veel ingezoomde beelden die krachtig overkomen op een mobiel scherm.chatbot in hand

5. Chatbots voor service en verkoop

Chatbots vormen een van de voornaamste trends op social media voor de komende jaren. Het is een perfecte manier om een-op-eencommunicatie te combineren met automation. De potentie ligt daarbij niet enkel binnen het domein van service, maar ook binnen het commerciële domein. Messengergiganten WhatsApp en Facebook Messenger implementeren in rap tempo advertentievarianten waarmee je zeer gericht een-op-eenconversaties met je klant of prospect kunt starten. Door klanten met chatbots actief te benaderen en te helpen in het aankoopproces, kun je jouw conversie sterk verhogen.

6. Creativiteit binnen de kaders

De focus op performance en analytics is onomkeerbaar. En toch is en blijft creativiteit enorm belangrijk. Hoewel het klinkt als een paradox, wordt creativiteit zelfs nog belangrijker dan voorheen. Ogilvy zei ooit ‘If it doesn’t sell, it’s not creative’. Klopt helemaal, maar deze wijsheid is andersom net zo krachtig: ‘If it’s not creative, it won’t sell!’. Om te kunnen performen op social media moet je als merk opvallen en dat is niet eenvoudig middenin de drukte en overvloed aan content waar de gebruiker aan wordt blootgesteld. Niet voor niks stellen netwerken als Facebook en Twitter tegenwoordig speciale creatieve teams aan, die merken helpen hun content creatief op te zetten binnen de kaders van de mogelijkheden.

7. De doorbraak van livestreaming (voor merken)

2017 was het jaar dat livestreamen echt doorbrak binnen social media. Tenminste, aan de kant van de gebruiker. Ook merken hebben livestreaming ontdekt, bijvoorbeeld via Instagram Stories, maar het gebruik is nog relatief summier. In 2018 zal livestreaming vanuit bedrijven een vlucht nemen. Met name door de advertentievormen die het mogelijk gaan maken je livestream vooraf al aan te kondigen en promoten.

Foto van Snapchat

8. Augmented reality doet zijn intrede

Ook duiken de socialmedia-giganten massaal op augmented reality, dat daarmee zijn definitieve doorbraak lijkt te bewerkstelligen. Wat te denken van alle AR-filters en -effecten die netwerken als Snapchat implementeren? Ik verwacht dat netwerken zoals Snapchat en Instagram snel filters zullen implementeren waarmee je jezelf via AR kunt projecteren tussen je vrienden of bekende personen. Daarnaast zullen merken AR gaan gebruiken om hun producten rechtstreeks in de huiskamer van hun doelgroepen te gaan brengen.

9. Nieuwe wetgeving onderschat

In mei 2018 is het zo ver, dan gaat de wetgeving algemene vordering gegevensbescherming (AVG, ook wel GDPR in het Engels), geïnitieerd vanuit de EU, definitief van start. De effecten hiervan voor bedrijven worden zeer sterk onderschat. Het gebruik van bijvoorbeeld custom audience targeting binnen kanalen als Facebook ligt niet meer zo voor de hand als voorheen. Daarnaast zullen merken en agency’s veel scherper om moeten gaan met de gegevens waarmee ze werken. Boetes kunnen hoog oplopen, dus je kunt maar beter alvast voorbereidingen gaan treffen.

10. Giganten apen elkaar na

Het socialmedia-landschap centraliseert. De netwerken onderscheiden zich steeds minder en groeien naar elkaar qua positionering en functionaliteiten. Afgelopen jaar hebben we al veel kopieergedrag gezien, dat zal in 2018 verder toenemen. De grote jongens geven elkaar geen centimeter ruimte en zullen niet twijfelen om elkaar te kopiëren. Nieuwe toetreders tot de markt zullen het lastig krijgen, omdat ook zij zeer snel gekopieerd en opgeslokt zullen worden.

Nieuwe toetreders tot de markt zullen het lastig krijgen, omdat ook zij zeer snel gekopieerd en opgeslokt zullen worden.

11. Socialmedia-netwerken worden productiebedrijven

Ik heb het al eerder beschreven in dit artikel: social media verschuiven van interactieplatforms naar mediaplatforms. Facebook wordt bijvoorbeeld al vooral gebruikt voor nieuws en updates uit ons leven, terwijl de echte interactie plaatsvindt op WhatsApp. De socialmedianetwerken worden productiebedrijven. Het kondigde zich in 2017 al aan, met het livegaan van eigen (unieke) videoformats door Twitter en Facebook. Deze trend zal zich verder gaan ontwikkelen. Kanalen zoals Facebook en Twitter worden daadwerkelijk concurrenten voor de grote mediaproductiebedrijven van deze wereld.

12. Facebook als geduchte concurrent

In dit artikel gaat het veel over Facebook. Niet verwonderlijk, gezien de grote dominantie van het platform en haar dochters WhatsApp en Instagram. Zelfs netwerken als Twitter en Snapchat hebben het erg moeilijk tegen het powerhouse van Zuckerberg. Geen enkele branche is meer veilig, Facebook is een geduchte concurrent. Niet alleen in voor de hand liggende markten, maar ook voor bijvoorbeeld de Marktplaatsen en Ebay’s van deze wereld. En wat te denken van de food delivery-markt, nu Facebook in de Verenigde Staten haar besteldienst al aan het uitrollen is.

13. Automation in influencermarketing

Influencermarketing gaat allang niet meer over het selecte gezelschap van grote online influencers met miljoenen fans. Er zijn duizenden zo niet tienduizenden kleine maar invloedrijke digital influencers actief. Te veel om nog handmatig te managen. Platformen en marktplaatsen voor kleine en middelgrote influencers schieten daarom als paddenstoelen uit de grond.

Gevolg: meer budget voor social media?

Concluderend verwachten we in 2018 dus een verdere en vooral versnelde ontwikkeling van social media als centrale communicatiekanalen in de marketingfunnel. De focus zal verder verschuiven richting metrics als reach, frequency en conversie. Dit maakt het fenomeen social media tastbaarder voor CMO’s, CFO’s en CEO’s, die daarmee wellicht het gevoel krijgen eindelijk grip te hebben op social media. Dit zou er zomaar voor kunnen zorgen dat er in 2018 veel harder met budget geschoven gaat worden ten bate van social media, dan voorheen het geval is geweest.