Inspiratie

Dit is 2019: 7 trends die de digitale wereld bepalen

0

Happy New Year iedereen! 2018 is achter de rug: nieuwe ronde, nieuwe kansen. En dus hebben we bij Jungle Minds traditiegetrouw weer onze glazen bol van zolder gehaald en blikken we vooruit. Van strategy en brand design tot startups en tech, deze 7 topics geven de digitale wereld in 2019 vorm.

digitale trends 2019 strategy digital frontrunners

1. Strategy: digital frontrunners plukken nu de vruchten

Met de euforie van oud en nieuw nog voelbaar, zetten we meteen even de koude douche aan. Want volgens velen zijn de eerste symptomen al zichtbaar: na jaren van groei zal de economie in 2019 afkoelen. Op zich geen ramp, maar de vraag is: wat gaat het teweeg brengen? Onze voorspelling: economisch mindere tijden gaan de daadwerkelijke impact van digitalisering versneld en hard duidelijk maken. En dat gaat naast enkele winnaars ook de nodige verliezers opleveren.

In het kort: in sterk gedigitaliseerde sectoren is geen ruimte voor middelmatigheid. Want, naarmate industrieën digitaliseren treden steeds dezelfde effecten op:

  1. Nieuwe toetreders: naarmate bedrijfstakken digitaliseren komen daar bijna zonder uitzondering nieuwe toetreders bij. En meer concurrentie leidt tot nog meer druk op marges en winst.
  2. Winner takes all-scenario’s: een verschijnsel in alle sectoren die voorop lopen. Digitalisering zorgt voor enkele grote winnaars en een middenmoot die het onderspit delft.
  3. Druk op marges: grotere spelers en meer concurrentie leidt uiteindelijk tot een kleinere taart om te verdelen. In sterk gedigitaliseerde sectoren zijn de marges krapper, waardoor alleen zeer efficiënt opererende partijen kunnen overleven.

Kijkend naar industrieën die al in grote mate gedigitaliseerd zijn (denk bijvoorbeeld aan de Media & Entertainment-industrie) zie je een vaste regel: digitalisering beloont first movers. En omgekeerd is dat ook waar: digitalisering straft twijfelaars genadeloos af. Deze effecten zijn de afgelopen jaren enigszins gecompenseerd door economische voorspoed. Maar nu dat (mogelijk) wat minder wordt zullen de effecten ervan hard duidelijk worden. En dus zullen we in het komende jaar gaan zien dat de mensen die tijdens de periode van economische groei hun prioriteiten op digital hebben gezet, daar nu de vruchten van gaan plukken. En zij die dat niet deden, komen hard op de blaren te zitten.

digitale trends 2019 methode design everything

2. Methode: design-everything

Van workshops design thinking tot organisational design: de term ‘design’ is de afgelopen jaren uitgegroeid tot het tovermiddel voor praktisch elk vraagstuk. Maar klopt dit eigenlijk wel? Wat is nou eigenlijk de businesswaarde van het breed toepassen van design-principes in je organisatie? Is het bottom-line inderdaad verstandig om strategische vraagstukken te lijf te gaan met een aanpak die creatief, gebruikersgericht en tastbaar is?

McKinsey zorgt voor het verlossende antwoord: ja, design maakt inderdaad meetbare business-impact. Door maar liefst 5 jaar lang de design-gewoonten van ruim 300 bedrijven te volgen, kon McKinsey kwantitatief bevestigen wat designers al jaren vermoeden: design-methodieken stimuleren oplossingsgerichtheid en samenwerking. En dat gaat vrijwel altijd gepaard met financieel resultaat.

Design-methodieken stimuleren oplossingsgerichtheid en samenwerking. En dat gaat vrijwel altijd gepaard met financieel resultaat.

Nu de waarde van design echt is bewezen, kijken we vooruit: wat mogen we verwachten in 2019? Boards en managers die het kwartje nog niet hadden horen vallen, gaan nu alsnog vol inzetten op design-methodieken om resultaat te behalen. Deze scramble voor design zal leiden tot nog bredere interpretatie van het woord en een uitbreiding van de cult. Zet je schrap voor misvattingen, verwarringen en nog meer functietitels op LinkedIn die ineens het woord ‘Design’ in zich opnemen. Maar ook: prachtige kansen voor designers om aan belangrijke, impactvolle vraagstukken te werken in steeds meer uiteenlopende industrieën.

digitale trends 2019 start-up synthetic biology

3. Startup: de nieuwe goudkoorts heet ‘Synthetic Biology

Altijd een leuke manier om voorspellingen te doen: kijken waar de durfkapitalisten uit Silicon Valley en omstreken hun geld op inzetten. En of er werd ingezet: 2018 was weer een recordjaar voor venture capital funding, met een kleine 100 miljard USD die de startupindustrie werd ingepompt. Naar wat voor soort startups & scale-ups ging het vertrouwen?

Er blijkt een opvallende stijger de afgelopen jaren: de startups op het gebied van Synthetische biologie. Wat? Synthetische biologie is een relatief jong onderzoeksgebied waarin ingenieurs aan de slag gaan met biologie met als doel: het re-design (daar heb je ‘m weer) van biologische structuren. En dat geeft – in potentie – ongekende mogelijkheden: van disruptieve toepassingen in brandstoffen, super efficiënte landbouw, grensverleggende oplossingen in de gezondheidszorg tot nieuwe consumentenproducten.

Waar sommigen de Synthetische biologie zien als een ticket naar een blinkende toekomst, zien anderen vooral ethische bezwaren en wordt het gezien als een werkelijke bedreiging voor de mensheid. Wie er ook gelijk heeft, wij blijven neutraal, maar houden op een afstandje de keiharde lift van de Synthetische biologiestartups in de gaten. In 2016 overstegen de investeringen voor het eerst de 1 miljard USD, in 2018 was het al een kleine 4 miljard. We gaan daar meer over horen in 2019, stay tuned.

* Disclaimer: de schrijver pretendeert geen enkele inhoudelijke kennis of mening over het onderwerp ‘Synthetische biologie’. Sterker nog: we hebben het uitgebreid moeten googelen om er zeker van te zijn dat we het wel een beetje hebben begrepen. 🙂

digitale trends 2019 brand design systems

4. Brand: design systems: vriend of vijand?

Al tijden een hot-topic binnen product development: design systems. Het opbouwen van design- en brandprincipes in blokken om zo snelheid en uniformiteit te garanderen, van designer tot developer. Je zou het kunnen vergelijken met een digitale versie van de good ol’ huisstijlgids: door alle modules vast te leggen, van deurknop tot dakpan, is de constructie makkelijk te reproduceren. Een kerk, een winkel, een extra verdieping of schuur? Geen probleem: met een goed systeem is het na verloop van tijd slechts knip- en plakwerk. Het resultaat: een stad, van winkels tot stadhuis, in uniforme stijl. Mooi op papier, maar werkt het ook?

Met makkelijk toepasbare bouwblokken moet een design systeem waarde opleveren. Maar dat is zo eenvoudig nog niet. Een design system kost tijd en moeite om het tot een niveau te brengen dat het daadwerkelijk een functionerend effectief systeem is. En waar zo’n systeem uiteindelijk snelheid zal opleveren in grote oplages, zal het voor lokale teams vooral voelen als tijdrovende bezigheid. En zo komen we bij de afweging tussen uniformiteit, creatieve vrijheid en snelheid.

Conclusie: design systems zijn geen onzin, ze lossen een daadwerkelijk bestaand probleem op. Maar op hun beurt leveren ze ook weer beperkingen op. Dus werk je nog niet met een design system, dan ga je er in 2019 eentje opzetten. Heb je er al een, dan ga je in 2019 discussie voeren of je er wel eentje had moeten willen.

digitale trends 2019 integrated user insights

5. Teams: de heilige graal van integrated user insights

Dat user centricity in 2019 nog een trend kan zijn klinkt ergens te belachelijk voor woorden. Maar juist nu de inrichting van agile product teams breed is geland struggelen bedrijven met de integratie van UX research.

De noodzaak om user centric-oplossingen te maken is groter dan ooit. Maar ook the need for speed: snel maken, snel testen en het nog sneller verbeteren op basis van gebruikersfeedback. Gooi hier de hoeveelheid voorhanden data en een oneindigheid aan onderzoeksmethodes bij en we presenteren je de paradox: door het moordende tempo van korte iteraties komt de rol van goed onderzoek vaak in het gedrang. En: slecht research is nog slechter dan geen research. Dus je kunt het beter goed doen.

Velen hebben het licht gezien: het integreren van kwaliteitsonderzoek in product development en hoe je dat moet doen, is een hot topic. De scheidslijn tussen data en research lijkt steeds vaker te vervallen. Het resultaat is een sneller proces waarin kwalitatief en kwantitatief onderzoek parallel aan elkaar lopen, met een creatievere aanpak met hybride methodes als kers op de taart. Spotify zet de trend verder door met de functie van Research Operations. De research ops zet zich in voor snelheid, door communicatie van de data crunchers en onderzoekers te stroomlijnen, maar ook door tijdrovende taken op zich te nemen.

Kortom, in 2019 wordt het juist inrichten van en het werken op basis van user insights een belangrijk onderwerp binnen elk team dat user centricity hoog in het vaandel heeft staan.

digitale trends 2019  super-human developer

6. Tech: de super-human developer, met dank aan de programming assistant

Dat AI-algoritmes enorm snel kunnen leren en complexe taken kunnen uitvoeren (van het herkennen van jouw doodling tot het inplannen van een afspraak bij de kapper) hebben we inmiddels kunnen zien. En kunstmatige intelligentie is niet alleen maar weggelegd voor keiharde specialisten: verschillende AI-powered services (van spraakherkenning tot afbeelding interpretatie) stellen reguliere developers in staat deze kracht als bouwklare blokken toe te passen in allerlei applicaties die ze maken. Zonder dat daar een data-scientist of andere AI-expert aan te pas komt.

Maar hoewel AI dus flink wordt toegepast op wat developers maken, speelt het nog geen echte rol in hoe developers werken. Iedereen die regelmatig met softwaredevelopers werkt, weet hoeveel tijd er gaat zitten in testing, debugging en refactoring. Cruciaal werk, maar erg tijdrovend. En allemaal tijd die niet wordt besteed aan het bedenken en schrijven van nieuwe functionaliteiten. Daar komt met de beloofde opkomst van de AI-powered developer assistants nu langzaam maar zeker verandering in.

Want testing, debugging & refactoring zijn – in theorie althans – taken die computers beter en sneller zouden moeten kunnen uitvoeren dan mensen. Want net zoals je met dank aan kunstmatige intelligentie een computer kunt leren katten in afbeeldingen te herkennen, kun je computers leren patronen te herkennen in hoe developers werken. En daarmee hoe ze developers kunnen assisteren in het herkennen van fouten, het doen van suggesties of zelfs het zelf oplossen van problemen. Dit is het domein van AI powered Developer Assistants: kunstmatig slimme tools die developers tijdens hun werk helpen met voorbeelden, testen, error-meldingen en zelfs automatische code refactoring.

De tijd die hier in theorie mee bespaard zou kunnen worden, liegt er niet op. Reden genoeg dus dat serieuze partijen hier zwaar op zullen inzetten. Maar is het te mooi om waar te zijn? We gaan het zien, want de eerste tools zijn in ieder geval al beschikbaar. Sterker nog: volgens visionairs zijn AI-powered developer assistants slechts een tussenstap. Een voorportaal van het ware developers-luilekkerland genaamd Software 2.0: een volledig op neural networks gebaseerd development-paradigma waarin niet mensen, maar computers zelf code schrijven. Maar die voorspelling bewaren we nog even voor 2020.

digitale trends 2019 cross-functionele consolidatie

7. Agencies: cross-functionele consolidatie verandert het landschap

De wereld van creatieve bureaus wordt al decennia bepaald door consolidatie cycli. In gewoon Nederlands: elke paar jaar kopen de grote jongens nieuwere, vaak kleinere creatieve spelers op. Het patroon is duidelijk: in tijden van economische groei ontstaan er nieuwe specialistische spelers die, nadat ze hun waarde hebben bewezen, worden toegevoegd aan de grote netwerken. Waren dat vroeger vooral de grote reclamenetwerken die kleine creatieve bureaus kochten, sinds de mainstream doorbraak van service design zijn ook de grote strategische consultants actief om creatieve expertise te kopen. Tot zover niets nieuws.

Maar juist nu de klantzijde zelf de afgelopen jaren heeft geïnvesteerd in het opbouwen van hun eigen inhouse digitale teams en kennis, zijn creatieve, strategische en digitale bureaus naarstig op zoek naar nieuwe relevantie. In de combinatie met een afnemende economische groei gaat dat interessante moves opleveren. Zo zal een versnelling in overnames leiden tot nieuwe cross-functionele bureaus die disciplines vermengen om zich om te vormen tot de ultieme one stop shop. In 2018 zijn er al een aantal interessante voorbeelden te noemen, zoals de overname van eerst MediaMonk en vervolgens MightyHive door S4 Capital (of deze en deze). Of dit soort overnames uiteindelijk werken of niet: onze voorspelling is dat er in 2019 nog heel wat gaan volgen.

Dit waren de 7 topics die volgens ons de digitale wereld in 2019 vorm gaan geven. Hoe kijk jij tegen deze voorspellingen aan? Ik hoor graag je ideeën en aanvullingen via de reacties hieronder. 🙂