Content

Zo maak je jezelf onweerstaanbaar met copywriting [5 tips]

0

Column – Hallo onweerstaanbaar mensch! Feest. Yeah! Precies een jaar geleden schreef ik voor Frankwatching mijn eerste stuk aan jou over onweerstaanbaar zijn in je merk. Over hoe je met jouw woorden, op je site, in je blog en op social media mensen inspireert, verleidt en prikkelt. In dit artikel schrijf ik je graag wat wat mij betreft de 5 leukste schrijftips zijn van ‘t afgelopen jaar.

Laat ik beginnen met dé observatie die mij in beweging brengt voor ‘t vertellen van mijn verhaal over lekker schrijven.

De observatie is dit:

Mensen die in ‘t echte leven hartstikke gezellig, sympathiek en betrokken zijn (‘drankje?’), los gaan op een concert van Muse en eigenlijk enorm moeten lachen om de ranzige grappen van Hans Teeuwen, veranderen op hun website plots in een mensenkind met gespannen kaken, geforceerde glimlachjes en wollig taalgebruik.

Daar gaat het om.

Dat we als we ‘zakelijk’ schrijven plots krampachtig gaan zitten doen. Met opgetrokken schouders schrijven we op onze site over onszelf en onze diensten.

Voor jou denk ik behoorlijk interessant omdat mensen altijd met mensen zaken willen doen. En een losse toon zoals je met een leuke vriendin praat, zorgt dat mensen je sneller gaan vertrouwen en je dus mensen aantrekt die helemaal bij je passen.

Voor mij, omdat dat misschien wel het leukste is: het ijs breken, contact maken, een knipoog. Ik ga er hard op.

Over verleiden en onweerstaanbaar zijn, daar gaan alle stukken over.

Met deze vijf tips zorg je ervoor dat je op je website, in je blog onweerstaanbaar wordt.

1. Nail de echte behoefte van je klant.

Dit schreef ik in het ’t stuk wat er misgaat in de meeste LinkedIn-updates en werd geïnspireerd door de zin:

‘Ben jij je eigen haven?’

Dit zinnetje las ik in een flyer van een coach en dit was dus zijn manier om anderen te inspireren voor zijn programma.

Het punt is: het is niet (nooit) de ultieme behoefte van jouw klant om z’n eigen haven te zijn. Of: om in z’n kracht te staan.

Niemand denkt ’s nachts: ‘Ik ben niet mijn eigen haven en dat is echt heel jammer. Ik zou mijn eigen haven moeten zijn!’

Mensen hebben concrete en specifieke problemen en je komt erachter welke dat zijn door met je klanten te praten. VRAAG HET! En als je die dus weet te nailen win je in aantrekkelijkheid… oh, wow, diegene begrijpt mij, die snapt ‘m helemaal.

Waar het mis gaat? Zeker kennisondernemers, mensen die vanuit een visie op gezondheid of welbevinden werken, zijn bevlogen over hun eigen methode en denken en schrijven vanuit die methode. Zij denken niet vanuit hoe de klant denkt. Terwijl, om iemand te raken en te verleiden spreek je liever de taal die hij begrijpt en schrijf je over de problemen die hij echt kent. Die hij op dit moment herkent.

De vraag die jezelf kunt stellen: schrijf ik over de problemen van de klant of schrijf ik over wat ik denk of vind dat zijn problemen zijn?

2. Als iedereen een kloon van jou zou zijn, hoe ziet de wereld er dan uit?

Aan deze vraag ga ik een ganse blog wijden, omdat hij briljant is om je eigen merk en je eigen persoonlijkheid in je merk te stoppen!

Mensen doen zaken met mensen, weet je nog? Hoe wonderlijk kan het zijn dat je met een onbekende na een paar seconden een enorme klik voelt als je erachter komt dat je allebei in de Vossenstraat in Cuijk bent opgegroeid. Of dat je allebei helemaal weg bent van Queen en je ineens de vetste nummers van Queen uit staat te wisselen.

Zo werkt deze vraag: als je deze vraag beantwoordt, laat je iets van jezelf zien waar mensen zich in kunnen herkennen. Je kunt ‘m kwijt op je over mij-pagina.

Tip (of beter, instructies):

  • Je antwoord werkt alleen als je ‘m concreet, specifiek en beeldend maakt.
  • Hoewel ik je enthousiasme snap: geef één antwoord, less is more.
  • Zelfspot is in deze onmisbaar. Let maar op: met wie van onderstaande twee zou je graag een biertje willen doen?

‘Als iedereen een kloon van mij zou zijn, dan zou iedereen z’n afval scheiden.’

‘Als iedereen een kloon van mij zou zijn, dan zou iedereen de hele dag z’n sleutels kwijt zijn.’

We spreken af in de kroeg, want diegene is dus z’n sleutels kwijt.

Afbeelding van klonen die bij deze tip over copywriting past.

3. Nou, ja, dat dus: stop je persoonlijkheid in je merk en je valt op!

Durf wat te vinden. Wees uitgesproken. Durf je dit niet? Doe het dan toch. Fijn dat we dat bij deze hebben afgesproken.

Veel consultancybureau’s hebben bijvoorbeeld helemaal geen mening. Die bestaan op hun website uit heel veel woorden, meer niet. Zonde, want dan ga je via je website heel weinig voor elkaar krijgen.

Is Madonna zo groot geworden door braaf te zijn of zich aan te passen? Nee.

Haten mensen Madonna? Yep. Vinden mensen Madonna te gek: zeker.

Is The Prodigy groot geworden door middle of the road muziek te maken? Nope. (luister I Needsome1, waanzinnig)

Let op: persoonlijkheid in je merk is spannend, hè? Is niet heel makkelijk ofzo, dat je het weet. Mensen kunnen dus ook een hekel aan je krijgen omdat ze het heel erg stom vinden wat jij schrijft.

Zal ik eens iets hilarisch vertellen?

Ik vertel vaak uitgebreid dat chakra’s niet mijn ding zijn (to say the least) en twee weken later word ik gebeld of ik een site over yoga een make-over wil geven. ‘Ja, ik las dat het niet zo je ding is, maar daarom juist kun je er goed over schrijven.’

Zal ik nog wat hilarisch vertellen?

Ik schreef een persoonlijke column over dat ik afstand had genomen van ’t christelijk geloof tot verdriet van mijn ouders. Een week later gaat de telefoon en vraagt een man uit Barneveld met een marketingbureau of ik hem wil helpen met nieuwe webteksten. ‘Ja, ik ben dus wel christelijk nog, ik dacht jij hebt daar dus affiniteit mee, dus je kunt ons vast helpen. En ik ken ook allemaal ondernemers hier uit Barneveld, dat is voor jou ook interessant denk ik.’

De beste grappen verzin je niet. Ik heb deze meneer vriendelijk bedankt, want dat zag ik niet helemaal goed komen.

Mijn punt: als jij duidelijk bent in wat je te gek vindt, maar ook waar je onpasselijk van wordt, trek je mensen aan die bij je passen (en soms zelf mensen die misschien minder bij je passen).

Wat je nu kunt doen: schrijf drie dingen op waar je onpasselijk van wordt en vertel er over op LinkedIn. (Ik: mensen die ‘me huis’ schrijven. Om te janken)

4. Schrijf in details

Dit, dit, dit. Als je ook maar één ding zou onthouden van al mijn tips: schrijf in details. Schrijf niet ‘wil jij meer succes met je team’ maar maak dat succes concreet en specifiek.

‘Wil jij dat mensen de hele dag met een glimlach op ’t gezicht op je kantoor werken aan de projecten voor je klanten? Wil je dat ze bij problemen de koppen bij elkaar steken en in gesprek gaan in plaats van over elkaar te kletsen?’

5. Zie elk schrijven als een liefdesbrief…

Het wordt wat saai, maar dus nog een keer: je schrijft altijd voor mensen van vlees en bloed, mensen met een lekke band, een Tinderdate die klote was en een kind dat komend weekend z’n feestje geeft en er komen 25 vriendjes. Gezellig. Zin in.

Je lezer wil voelen dat jij het tegen hem of haar hebt. Je lezer wil connectie voelen, geen vaag verhaal dat over z’n hoofd gaat.

Daarom: begin elke stuk met een aanhef, zodat je echt schrijft aan een persoon en mens van vlees en bloed.

Met een aanhef richt je je automatisch op die ene lezer. Haal de aanhef aan ’t eind, voor je je stuk plaatst, wel weg! Het is vooral om je in een fijne mindset te brengen.

Als jij met je schrijven die connectie maakt dan voelen mensen: goh, dit is verfrissend! Dit is fijn! Dit is lekker.

Daardoor gaan mensen je onweerstaanbaar vinden. Dus wat jij in ‘t echte leven al dagelijks voor elkaar krijgt, dat mensen om kijken en zo ontzettend graag bij je in de buurt willen zijn, lukt je dan ook online. En online zorgt het ook nog eens dat meer en meer mensen van je willen kopen. Fijne bijkomstigheid toch ook.