Verdieping

Hoe kies je als ondernemer voor jezelf?

0

Als ondernemer ben je druk, druk en nog eens druk. Het is vanzelfsprekend om door te blijven hollen. Je werk is immers je passie en je bent zelf verantwoordelijk voor de omzet die binnenkomt. Maar komt dat harde werken je leven eigenlijk wel ten goede? 

Paul van den Bosch werkt als coach al jaren samen met topatleten en behaalde daarmee mooie resultaten. Als geen ander weet hij hoe hij zijn topatleten kan helpen om een goed resultaat neer te zetten. Maar hij kwam er ook achter dat de manier van leven van ondernemers erg vergelijkbaar is met die van topatleten.

In zijn boek Egopreneur (aff.) neemt hij je mee in hoe je als ondernemer beter voor jezelf kunt zorgen, zodat je in je onderneming topresultaten neer kunt zetten. En je niet laat leiden door de complexe wereld van nu. In dit artikel deel ik de belangrijkste lessen uit het boek voor ondernemers. 

Vergelijk ondernemen met het beoefenen van topsport

Ben je bekend met het Pareto-principe? Vilfredo Pareto stelde vast dat oorzaken en gevolg niet evenredig verdeeld zijn. Een klein deel van de inspanningen (20%) leidt in de meeste gevallen tot het grootste deel van de output of het resultaat (80%). Dit zie je ook terug in de sport. Maar dan met een ander soort principe, namelijk de verminderde meeropbrengst. 

Als je vrijwel geen conditie hebt en je begint dan met hardlopen, dan merk je dat je in korte tijd veel kan bereiken. Eerst kon je nog geen minuut rennen volhouden en dan opeens ren je zomaar een kwartier achter elkaar. Maar naarmate je conditie beter wordt, wordt het lastiger om je prestatieniveau te blijven verbeteren.

Als topsporter heb je geen keus. Je moet keihard blijven trainen om je prestatieniveau te blijven verhogen. Maar als ondernemer kun je je afvragen of het zin heeft om je energie te steken in iets dat uiteindelijk weinig extra’s oplevert? Bovendien kan dat fanatisme je ook de das omdoen. Volgens Paul verliezen namelijk te veel mensen hun grenzen uit het ogen en gaan nagenoeg systematisch over hun limiet. 

Maar hoe moet het dan wel?

Word een egopreneur

Paul stelt je in zijn boek voor aan zijn begrip ‘egopreneur’. Dit houdt simpelweg in dat je goed voor jezelf moet zorgen en dat je daarna beter voor je onderneming en de mensen om je heen kunt gaan zorgen. Hij geeft hierbij een aantal tips mee om een egopreneur te worden. Hieronder de aspecten van een egopreneur. 

1. Doe waar je goed in bent

Als je doet waar je goed in bent, dan wordt je werk leuker en makkelijker. Paul vergelijkt het met school. Op de middelbare school moet je voor elk vak een voldoende halen om over te gaan. Waardoor er door ouders en docenten gepusht wordt om beter te presteren voor het vak waar het kind een onvoldoende voor heeft gehaald. Er wordt gefocust op een vak wat het kind niet goed kan of niet leuk vindt. Waardoor het leerplezier achteruit gaat en het kind waarschijnlijk ook minder goed gaat presteren voor de vakken die het wel leuk vindt. Terwijl je beter zou kunnen focussen op de vakken die het kind wel leuk vindt, zodat de motivatie en het plezier hoog blijft. 

Zo werkt het ook bij ondernemers. Besteed de dingen uit die je niet leuk vindt of niet goed kan. En verlies niet onnodig energie.

2. Weet waarom je doet wat je doet

Ken je ‘why’. Als ondernemer heb je vast wel eens gehoord van Simon Sinek en zijn beroemde model. Het is belangrijk om te weten waarom je doet wat je doet. Hier haal je je motivatie, passie en drijfveren uit. 

3. Zeg nee

Durf nee te zeggen tegen opdrachten die niet bij je passen. Maar vanuit het 20/80-principe zit er ook nog een andere kant aan nee zeggen. Vraag je altijd bij jezelf af of je nog een x 20% kunt inzetten om de 80% eruit te kunnen halen. Heb je nog voldoende ruimte voor een nieuwe klant? Zonder dat je jezelf weer helemaal vol plant? 

4. Streef als ondernemer niet naar perfectie

Perfectionisme is voorbij als je gaat leven volgens de 20/80-aanpak. Je levert immers 20% van je energie voor 80% van het resultaat. Als je het omdraait en 80% van je energie in je werk stopt, levert dit vaak maar 20% resultaat op. Hiermee verlies je dus veel tijd. Een perfectionist levert 100% van zijn energie voor een taak. 

De perfectionist wil een zo hoog mogelijk resultaat behalen en gaat tot het uiterste. En perfectionisten moeten er zijn, topsporters hebben bijvoorbeeld geen andere keuze. Maar te veel mensen verliezen hun grenzen uit het oog en gaan nagenoeg systematisch over hun limiet. Als je altijd alleen maar 100% geeft, kan jouw fanatisme je de das omdoen en ga je juist minder presteren. Vraag je bovendien af: wat voor jou perfect is, is dat voor de ander ook perfect? 

5. Zoek variatie

Ook variatie is iets wat het 20/80-principe je oplevert. Je houdt immers 80% van je energie over om andere dingen te doen. Bovendien is variatie erg belangrijk voor een egopreneur, want steeds hetzelfde doen is geestdodend. Hoe leuk het aan het begin ook lijkt. Daarmee heeft Paul het niet alleen over variatie in je werk, maar ook variatie in je vrije tijd.

Doordat je 80% van je energie overhoudt, heb je ruimte om tijd te investeren in je gezin en in jezelf. Dat laatste is ook erg belangrijk. Maak voldoende tijd voor jezelf en plan het in in je agenda! Als je bijvoorbeeld vaker wil gaan sporten, maak dan de afspraak met jezelf dat je een x aantal keer gaat per week en zet dat in je agenda! Zo voorkom je dat je de tijd aan andere zaken besteedt. 

6. Vind een klankbord

Feedback maakt je rijker en geeft je beter inzicht hoe je het maximale uit je 20% inspanning kunt halen. Ga daarom op zoek naar een sparringspartner of klankbord om je van feedback te voorzien. Samen kom je verder dan alleen. 

7. Focus je op taken die niet dringend, maar wel belangrijk zijn

We zijn geneigd om te focussen op dringende en belangrijke taken. Maar daardoor laat je een ander (deadlines) jouw agenda bepalen. Als je uit gaat van belangrijke, maar niet-dringende taken dan kun je zelf bepalen hoe jouw agenda eruit ziet.

Bovendien worden de dringende taken ook steeds minder, omdat je vooruit gaat werken. Mits je de taak al oppakt als het nog niet dringend is. Zo zorg je ervoor dat je minder stress krijgt. 

Stress is gezond

Je hebt stress nodig om te presteren. Daarom is het gezond om stress en spanning te ervaren. Er is ook niks mis met je moe voelen na een werkdag. Zonder stress ga je je vervelen en voel je je niet genoodzaakt om te presteren.

Maar voortdurende stress zorgt er ook voor dat je niet of slechter presteert. En op termijn zorgt dit voor een slechtere weerstand of zelfs een burn-out. Je moet dus voor jezelf blijven zorgen en op jezelf letten. Neem bijvoorbeeld rust na een lange werkdag en slaap genoeg.  

De 3 belangrijkste pijlers voor een gezonde ondernemer

Naast alle punten die je een egopreneur maken, zijn er volgens Paul van den Bosch 3 pijlers die het allerbelangrijkste zijn om elke dag weer met nieuwe energie aan de slag te kunnen namelijk:

  1. Slaap
  2. Beweging 
  3. Voeding

Zorg dat je elke nacht 7-8 uur slaapt. Aldus Paul, heb je deze uren nodig om de dag te verwerken, hersenen te legen en nieuwe kennis op te nemen in je hersenen. Er zijn mensen die zeggen dat ze goed functioneren op minder uren, maar aldus Paul weten zij simpelweg niet hoe ze zouden functioneren als ze meer zouden slapen. Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg beweegt. Dit vermindert de impact van stresshormonen, waardoor je tot rust komt. En het zorgt ervoor dat je een betere weerstand hebt.

De auteur van het boek komt daarbij ook met een geruststelling: je hoeft daarvoor niet per se te sporten. Denk bijvoorbeeld aan de trap nemen in plaats van de lift, wandelend vergaderen of in de pauze een blokje om lopen. Streef iedere dag naar 7.500-10.000 stappen. Let tot slot op je voeding. Eet zo gezond mogelijk en vermijd bijvoorbeeld enkelvoudige suikers (frisdrank, chocola, gebak), kies voor vezelrijke koolhydraten, eet fruit, doe niet aan crashdiëten en drink zo min mogelijk alcohol. 

Voordelen van het leven als egopreneur

Het klinkt waarschijnlijk best als een grote opgave om echt te gaan leven als egopreneur. En er zijn natuurlijk vele voordelen te bedenken. Je ervaart minder stress, voelt je gezonder en ongetwijfeld ook gelukkiger. Maar weet je dat het leven als egopreneur een impact kan hebben van 25 jaar? 

Paul van den Bosch schetst in zijn boek 3 levenslijnen. In het slechtste geval ga je door als een veel te drukke ondernemer, die constant over zijn grenzen gaat. In dat geval heb je kans om ‘maar’ 75 jaar oud te worden. Een gemiddelde ondernemer, die iets minder druk is en minder stress ervaart zal ongeveer op 83 jaar uitkomen. Maar een echte egopreneur die voor zichzelf kiest, kan wel 90 worden. Dat is een verschil van 25 jaar op een mensenleven! 

Je moet niet verwachten dat je hele vernieuwende dingen gaat leren in dit boek. Zie het meer als een ‘opfrisser’. Ik denk namelijk dat Paul met zijn tips wel gelijk heeft en dat als je zijn tips opvolgt, je ook daadwerkelijk beter in je vel zal zitten en veerkrachtiger gaat worden. Maar je moet het uiteindelijk toch echt zelf doen…

Kies jij voor jezelf en word je een egopreneur?

Over het boek

Titel: Egopreneur
Auteur: Paul van den Bosch
Uitgever: LannooCampus
Jaar: 2019
Nummer: ISBN 978 94 014 6190 0
Mediatype: Boek, 151 bladzijdes
Prijs: €24,99
Bestellen: via Managementboek (aff.)