Content

Aanbevolen door onze auteurs: dé 10 topboeken voor 2020

0

Welke vakliteratuur kan je helpen om volgend jaar net wat extra stappen te zetten? Samen met een aantal Frankwatching-auteurs maakten we een top 10 van must-reads van 2019. Om je in onder te dompelen en je kennis te verrijken. Klaar voor 2020?

1) Bingemarketing – het beste scenario voor het bouwen van je merk

Carlijn Postma

Boek BingemarketingHoe lukt het seriemakers wél om mensen lange tijd naar hun content te laten kijken? En waarom hebben we in marketing de grootste moeite om continu publiek te vinden voor ons verhaal?

Auteur Esther Settels deelt in haar recensie van het boek Bingemarketing 8 manieren om ook van jouw content een kaskraker te maken. “De tips van Carlijn komen uit de televisiewereld, maar zijn toepasbaar op alle contentvormen. Van infographic en LinkedIn-post, tot je eigen website,” deelt Esther.

Mylene Bouwman vult aan: “Ik vind dit een hele nieuwe, verfrissende en versterkende manier van contentmarketing aanvliegen. Als je de Bingemarketing-manier zou gebruiken, geloof ik echt dat jouw contentmarketing en socialmedia-marketing een stuk sterker gaat worden. En veel duidelijker te volgen.”

2) Mindgym: Work-outs

Wouter de Jong

Mindgym: Work-outs coverHet is de tijd van goede voornemens. Bij goed voor jezelf zorgen denk je vaak aan veel bewegen en gezond eten, maar je zit pas écht lekker in je vel als je ook mentaal sterk bent.

In het boek Mindgym: Work-outs neemt Wouter de Jong je in 12 weken mee langs de belangrijkste technieken om je mindset te trainen. En sta je stil bij je mentale conditie.

“Waarbij het woord mindfulness bij mij de haren rechtop gaan staan, weet de auteur van dit boek op een humoristische manier de boodschap over te brengen,” deelt Danielle Teunis-Huisman in haar artikel. “De oefeningen zijn gemakkelijk en soms zelfs vermakelijk om uit te voeren, waarbij het resultaat binnenkomt.”

3) Worlds of Wonder – Experience Design for Curious People

Erik Bär & Stan Boshouwers

Boek Worlds of wonderOnze wereld digitaliseert en we leven meer en meer in ‘online ruimtes’ zoals social media, websites, apps en Netflix. Ondanks, of misschien wel juist door, de steeds verdergaande digitalisering van onze werkelijkheid ontstaat behoefte aan fysieke ruimtes.

Ruimtes waarin we elkaar kunnen ontmoeten, geïnspireerd raken, leren en ervaren. Experience centers, ook wel Worlds of Wonder naar de naam van dit Engelstalige boek, kunnen in deze behoefte voorzien.

Bas Verhoeven is enthousiast, zo lees je in zijn recensie. Hij voegt hieraan toe: “Het onderwerp ‘experience centers’ is niet iets waar de gemiddelde marketeer snel mee te maken krijgt. Des te meer reden om je blik eens te verruimen. Na het lezen van het boek was ik er in ieder geval van overtuigd dat experience centers veel kansen bieden, zeker voor grotere organisaties/brands.”

4) Connecting: harnessing your emotions to enhance your creativity

Paulina Larocca en Tony Ibbotson

Boek ConnectingHet Engelstalige boek Connecting onderzoekt de paradoxen die horen bij creativiteit. Bij creativiteit draait het allemaal om combinaties maken. Bij voorkeur tussen extremen: zwart-wit en kleur, groot en klein, bekend en onbekend, vroeger en nu, goed en kwaad, een lach en een traan, leven en dood, ratio en gevoel.

Zéker in de beroepsgebieden kunst, marketing en communicatie geldt: als je vanuit extremen, symbolen of clichés praat, is de kans het grootst dat je een brede doelgroep weet te raken.

Frankwatching-auteur en -trainer Vincent Mirck schreef een recensie en vult aan: “Dit boek legt de vinger op de zere plek. En laat vooral zien hoe belangrijk die zere plek is voor oprechte communicatie, doeltreffende creativiteit én een prettiger leven.”

5) Dit is nu marketing

Seth Godin

Cover dit is nu marketing Seth Godin“Het gaat niet om wie het hardst schreeuwt, maar om de wereld te verbeteren. Werkelijk krachtige marketing komt voort uit vrijgevigheid, empathie en emotie. Het is de hoogste tijd om te stoppen met liegen, spammen en je schuldig voelen over wat je doet,” aldus Seth Godin in zijn boek Dit is nu marketing.

Een aanrader volgens onze auteur Nanneke van Drunen: “Het boek helpt je om je marketing anders aan te pakken en daarmee – voor de lange termijn – succesvol te zijn. Heel fijn ook is dat Godin in het boek ook meerdere, korte case studies en verhalen deelt die de theorie verlevendigen.”

6) Zucked. Waking Up to the Facebook Catastrophe

Roger McNamee

Afbeelding van het boek Zucked. Waking Up to the Facebook CatastropheOndernemingen als Facebook, Google en Amazon hebben hun businessplannen de afgelopen jaren op een briljante manier uitgevoerd. Maar de platforms hebben vaak onbedoelde, ernstige neveneffecten: ze zijn slecht voor privacy, gezondheid, democratie en economie. Dat willen deze bedrijven meestal niet horen en ook niet oplossen.

In Zucked beschrijft Roger McNamee de problemen. De auteur werkt heel gedetailleerd uit hoe bepaalde zaken zo gekomen of gelopen zijn.

“Een pittig boek,” geeft Christiaan Lustig aan. “Het is niet iets dat je op een namiddag even uitleest. Maar het is in zekere zin wel een pageturner en zeer de moeite waard. Want het maakt je bewust(er) van hoe Facebook, Google en andere tech-reuzen zo succesvol zijn geworden, wat dit betekent voor privacy, psychische gezondheid, democratie en economie, en hoe je hier als individu én als samenleving iets tegen kunt doen.”

7) De power van een contentplatform

Cor Hospes

Power van een contentplatformWe zijn gewend onze content te delen op media die niet van onszelf zijn. Maar de plek waar je rechtstreeks een relatie met je publiek kunt opbouwen, is je eigen contentplatform.

In De power van een contentplatform legt Cor Hospes uit hoe je dit doet, met een draaiboek waarmee jij je bedrijfscultuur in acht stappen contentklaar maakt.

Elisabeth Hoffs schreef een recensie: “Het is een boek waar de passie vanaf spat. Passie voor het vak. Je voelt de energie van Hospes, de behoefte om marketeers te laten ervaren wat hij al heeft meegemaakt.”

Chantal Deen vult aan: “Dit boek legt nog eens haarfijn uit dat je vooral je eigen verhalen moet delen en niet gekunstelde content waar je klant niets aan heeft. Ze prikken er dan zo doorheen of herkennen zich er niet in.”

8) Technologie de baas

Joop Hazenberg

Technologie de baasVoor velen een nachtmerrie, voor sommigen een prachtige droom: een extreme technologisering van onze economie en samenleving staat voor de deur. In ‘Technologie de baas’ legt Joop Hazenberg, expert in Internet of Things, stap voor stap uit wat de nieuwe golf van technische doorbraken gaat betekenen.

Rosanne van Staalduinen las het boek en deelt: “Technologie de baas geeft een goed beeld van alle vooruitzichten en gevaren die de nieuwe industriële revolutie met zich mee kan brengen. Omdat het allemaal toekomstmuziek is, kan er niets met zekerheid gezegd worden. Maar Hazenberg baseert zich op betrouwbare bronnen en onderzoeken.”

Ze voegt eraan toe: “Durven we ons over te geven aan auto’s die zelf rijden? Willen we de lucht laten ‘vervuilen’ met zoemende robots? Accepteren we alle nieuwe producten/diensten zonder meer? Daar heeft niemand een antwoord op. Wat ik wel weet, is dat de komst van AI ons toekomstbeeld gaat veranderen en dat je zowel organisaties als medewerkers nu al na moeten denken over de impact die dit gaat hebben.”

9) Zelfverwoestingsboek

Marian Donner

ZelfverwoestingsboekWe zijn met z’n allen erg druk met ‘zelfoptimalisatie’. Beter plannen, harder werken, meer sporten, gezonder eten… Toch lukt dat niet allemaal, en daar voelen we ons dan weer schuldig over. Als antwoord op zelfhulpboeken, schreef Marian Donner het Zelfverwoestingsboek.

Ze zet onze pogingen om onszelf te verbeteren in een ander daglicht en laat je nadenken over voor wíe of wat je eigenlijk al die moeite doet. Is het voor jezelf, of legt de maatschappij je die druk op?

Tineke Pauw: “Het Zelfverwoestingsboek van Marian Donner liet me inzien dat we geen machines zijn die altijd verbeterd en geoptimaliseerd moeten worden. Zelfs al vraagt de huidige maatschappij dat wel van ons. We zijn maar mensen, we falen en we zijn onvoorspelbaar. Dus, heb je dit jaar alwéér niet je doelen gehaald? Geen paniek, het ligt niet aan jou.”

10) Handboek online redactie

Geert Poort & Corona de Wert

Handboek online redactieWie professioneel met online communicatie aan de slag is, ontwikkelt content die een bijdrage levert aan het realiseren van organisatiedoelen. Dit boek biedt handvatten voor het creëren en perfectioneren van content voor websites, sociale media, zoekmachines en conversie. Ook gaat het in op hoe je de kwaliteit van je online content hoog houdt op een dag waarin het ‘gaan, gaan, gaan’ is.

“Het boek leent zich uitstekend als naslagwerk om je geheugen op te frissen of je in te lezen in een voor jou onbekend onderwerp,” zo schrijft Floor van den Elsen in haar recensie. “Of om er even bij te pakken als je begint aan een nieuw online project. Of het nu een website is, het opstellen van een privacyverklaring of het opnemen van je eerste vlog.”

Mis je in dit overzicht nog must-reads? Laat het weten in de comments.

PS Alle links naar boeken zijn affiliates.