Verdieping

Work-outs voor je brein: meer rust & concentratie

0

In tijden waarin alles 24/7 doorgaat, doet ons brein dat ook. En ook al zou ons brein even willen rusten, dan zorgen wij er met onze technologieën wel voor dat dit niet gebeurt. Prikkels vanuit bijvoorbeeld je thuissituatie en werk, maar ook smart devices zorgen voor het overlopen van ons brein. Sta jij stil bij je mentale conditie?

Even stilstaan bij het hier en nu. Niets hoeven, rust ervaren, maar ook naar je eigen lichaam leren luisteren staat voorop. Hoe gek is het eigenlijk, dat als we het lampje in de auto zien branden direct langs de garage (of je handige partner) rijden, terwijl we signalen die ons lichaam afgeeft volledig negeren. Signalen zoals vermoeidheid, staren, snel de aandacht verliezen en slecht slapen komen zelfs bij millennials al voor. Laat staan bij jou als carrièremaker.

4 breincircuits

Hoe veel je ook beweegt en hoe gezond je ook eet: fit voelen begint in je hoofd. Een gezond en gelukkig brein is te trainen, zo blijkt ook uit onderzoek van Berkeley.

Voor een gelukkig brein, is het belangrijk vier breincircuits af te leggen.

 1. Aandacht
  Ons vermogen om focus te houden. Een afgeleide geest is een ongelukkige geest.
 2. Veerkracht
  Ons vermogen om te herstellen van negatieve gemoedstoestanden.
 3. Positiviteit
  Ons vermogen om positieve emoties en gedachten te creëren en te koesteren.
 4. Altruïsme
  Ons vermogen om onvoorwaardelijk te kunnen geven. Vrijgevigheid zonder iets terug te verwachten, vriendelijkheid.

Het boek Mindgym: Work-outs (affiliate) gaat aan de slag met een gelukkig brein en kent drie thema’s:

 • Aandacht
 • Compassie
 • Geluk

Je leert om te gaan met tegenslagen en vervelende gevoelens. Bewust worden waarom jij je ergens bij voelt, en er vervolgens naar handelen of accepteren dat je er nu niets aan kunt doen, zorgen voor mentale rust. Daarentegen train je ook positieve gevoelens langer vast te houden. En je traint je de aandachtsspier, bijvoorbeeld met selectieve en open aandacht.

Wist je dat je per dag zo’n 2 uur verliest aan afleidingen en onderbrekingen op het werk? En het duurt ons zo’n 25 minuten om weer bezig te gaan met een specifieke taak, omdat je even afgeleid was door je mobiele telefoon. Als je dit dus weet te verminderen of te voorkomen, geeft je dit veel meer rust op een werkdag.

The word ‘listen’ contains the same letters as the word ‘silent’ – Alfred Brendel

Keer tot jezelf, niet in jezelf

Vol van jezelf zijn, wijkt voor velen al gauw uit naar arrogantie. Tegenover die aversie, zijn de meesten een ster in zelfkritiek. Maar keer het eens om: stel je eens voor dat een vriend zo hard en gemeen tegen jou is, als dat jij soms tegen jezelf bent. Zou jij dan nog steeds bevriend met hem of haar willen zijn? Waarschijnlijk niet. En toch blijven we onszelf onderuithalen. Van zelfkritiek naar zelfcompassie ga je in twee stappen:

 • Het (h)erkennen van je innerlijke criticus
 • Die criticus vervangen door je innerlijke coach

Zelfkritiek stelt de vraag of je wel goed genoeg bent, maar zelfcompassie gaat uit van de vraag wat goed is voor jou. Als je om jezelf geeft, doe je wat je moet doen om alles eruit te halen wat erin zit. – Kristin Neff

Zo gaat het boek in op onderzoek waaruit naar voren komt dat als je jezelf troost met een aanraking, dezelfde hoeveelheid kalmerende positieve biochemische stoffen vrijkomen in het lichaam, als dat een ander dat doet. Zelfcompassie kan dus een sterke ontstresser zijn voor je lichaam. Als je in de tweede persoon tegen jezelf praat, is dat effectiever dan in de eerste persoon. Ga dus voor kreten zoals ‘Je kunt het!’ in plaats van ‘Ik kan het’.

Maar ook ademhaling speelt een grote rol. Bij een inademing loopt je hartslag op en bij een uitademing gaat je hartslag juist omlaag. Probeer je tot rust te komen, zorg dan dat je uitademing net iets langer duurt dan je inademing. Zo komen je hersenen in een rusttoestand. Zelfcompassie trainen zorgt voor meer energie, rust en kalmte.

Om gelukkig te zijn, moet je eerst weten wat geluk is

Er heerst een toename in de hoeveelheid depressie en angst. Ons ‘gelukkig voelen’ speelt hier een grote rol in. Maar wat is geluk? Uit onderzoek van Huppert & So (Cambridge, 2007) in the European Social Survey blijkt dat slechts 20% van de mensheid het gevoel heeft echt te floreren. Hoe komt dat? Omdat we niet weten waar we naar op zoek zijn.

Ieder mens kent een basisgelukslijn. Verschillende positieve of negatieve voorvallen – het winnen van de loterij, een promotie op werk, een overlijden of financiële zorgen – zorgen er uiteindelijk voor dat je weer eindigt op de basislijn. 50% daarvan ligt al vast vanaf je geboorte, 10% wordt bepaald door omstandigheden (zoals de hoogte van je salaris) en 40% door je internal state of mind. Geluk is dus wel degelijk te trainen, namelijk die 40%.

Bepaal dus wat geluk voor jou betekent, om dit te kunnen nastreven. Een gelukkig leven is het hoogste streven, dus vergeet niet te prioriteren!

Train je brein en voel je fitter

Dit boek is niet geschreven om burn-out-klachten aan te pakken of zweverig door het leven te gaan. Het is geschreven om jezelf bewust te maken van je eigen lichaam, maar vooral om je brein te trainen. Want net zoals die goddelijke triceps van je, is ook je brein een spier die gewoon getraind kan worden. Door dagelijks te trainen, wordt hij sterker. Met het boek ga je in 12 weken voor een mentale gezondheid.

Mindgym: Work-outs is de perfecte aanvulling op het eerste boek: Mindgym: Sportschool voor je geest (affiliate). Waarbij het in dat boek vooral om de achterliggende gedachte ging, gaat het in dit boek meer om het toepassen van de oefeningen. Waarbij het woord mindfulness bij mij de haren rechtop gaan staan, weet de auteur van dit boek, Wouter de Jong, op een humoristische manier de boodschap over te brengen. De oefeningen zijn gemakkelijk en soms zelfs vermakelijk om uit te voeren, waarbij het resultaat binnenkomt.

Work-out of the day

Pas de oefeningen dagelijks toe en je merkt verandering in je denkwijze. Geen zweverig gedoe, maar duidelijk omschreven opdrachten om letterlijk je brein te trainen. Wil je net even tot het gaatje gaan? Gebruik dan de ‘zwaardere’ work-outs. In het boek vind je namelijk na ieder hoofdstuk oefeningen ingedeeld in ‘light, medium of intense’. De eye-openers zijn interessante feitjes die je verspreid door de hoofdstukken tegenkomt. Ook zijn er audiotrainingen beschikbaar voor nog meer training. Zeg maar de anabolen voor je brein.

Ik merk dat het mij geholpen heeft om mijn gedachten en emoties beter te beheersen, maar er ook bewuster van te zijn. Waarom voel ik wat ik voel? Waarom raakt mij iets heel erg en het ander juist totaal niet? Het lukt me ook beter te ontspannen en te concentreren op mijn werk. Simpele work-outs kunnen een hele dag achter mijn laptop zorgen voor een stuk breinontspanning.

Over het boek

Mindgym: Work-outs coverTitel: Mindgym: Work-outs
Auteur: Wouter de Jong
Uitgeverij: Maven publishing
Jaar: 2019
Nummer: ISBN 978 94 9249 353 8
Mediatype: Boek, 269 bladzijdes
Prijs: € 18,99
Bestellen: via Managementboek (aff.)