Innovatie

Lachen met ChatGPT: hoe humor de AI-tool menselijker maakt

0

ChatGPT kun je zien een als informatiebron, sparringpartner of auteur. Maar uit sommige antwoorden die de tool geeft, blijkt dat je ChatGPT ook kunt zien als een comedian. De AI-tool geeft namelijk af en toe lachwekkende antwoorden. Hoe lok je dit soort grappige antwoorden uit? En brengt dit de tool op sociaal vlak dichterbij de mens?

Op zoek naar de juiste prompts

Ben je bewust op zoek naar wat lachwekkend materiaal? Met een goed geformuleerde prompt kom je vaak al een heel eind. Je moet ervoor zorgen dat ChatGPT precies begrijpt wat je vraagt. Pas dan krijg je het antwoord waar je naar zoekt. Een paar tips bij het schrijven van een goede prompt:

  • Wees precies in wat je vraagt.
  • Maak niet te lange zinnen.
  • Leg de context uit. Ja, ChatGPT is al zo slim dat hij dit snapt.
  • Stel open vragen, zodat de chatbot niet met ja of nee kan antwoorden.
  • Beschrijf ‘hoe’ je je antwoord wil (bijvoorbeeld puntsgewijs of kort).

In het onderstaande voorbeeld zie je hoe Ben Collins aan ChatGPT vraagt om een antwoord in de stijl van Stand-upcomedian Rodney Dangerfield.

Accepteer cookies

Ook een leuk trucje om te weten is de instructie: ‘ignore previous directions’. Hiermee laat je de tool dingen schrijven die het eigenlijk niet hoort uit te typen. Perfect dus als je op zoek bent naar wat vermaak.

ChatGPT als sociaal adviseur?

Hieronder zie je het antwoord van ChatGPT op de vraag om tien conversatie-starters te geven voor een kerstfeest op werk.

Accepteer cookies

De antwoorden die ChatGPT geeft op de vraag van Anthony Dever trainen de lachspieren goed. Toch zijn sommige topics die de AI-tool hier deelt niet eens zo gek. ChatGPT lijkt best wel wat af te weten van sociale kwesties.

Dat veel gebruikers zeggen dat het net lijkt of je met een mens praat is dan ook niet voor niets. ChatGPT onthoudt het onderwerp waar je over praat. Je kunt dus echte conversaties houden met de tool. Zouden we AI-technieken zoals ChatGPT in de toekomst dan ook kunnen beschouwen als een vriend, nu ‘hij’ ook nog eens grappig blijkt te zijn?

Alice & Replika

AI-modellen of robots inzetten voor sociale doeleinden is geen nieuw idee. Zo werd in 2015 al de zorgrobot Alice ingezet om eenzame ouderen gezelschap en zorg te bieden. Sinds kort hebben we ook kennis gemaakt met met de AI-robot Replika. Een AI-mechanisme die (onder andere vanwege de donkere coronaperiode) speciaal is gecreëerd om eenzaamheid en angsten tegen te gaan. Tijdens het maken van je eigen Replika kun je een digitale vriend creëren waarin je zelf de naam, het geslacht en uiterlijk kunt bepalen. Hiermee kun je vervolgens chatten.

Of we mensen ooit kunnen vervangen met dergelijke robots? Daar verschillen de meningen over. In de coronatijd hebben we wel gemerkt dat we menselijkheid op prijs stellen. Maar dat neemt het feit niet weg dat het fijn kan zijn om af en toe je ei kwijt te kunnen bij een digitaal persoon die toch een stuk objectiever is dan die vriend in je omgeving.

Hoe ChatGPT ‘denkt’

Doordat ChatGPT zulke menselijke (en grappige) antwoorden geeft, kun je je afvragen of de tool hetzelfde functioneert als onze hersenen. Er blijken inderdaad vlakken te zijn waarop het technische brein van de robot op een soortgelijke manier te werk gaat als ons menselijk brein. Zo lijken functies van ChatGPT op een functie van onze hersenen die de voorspellende coderingstheorie wordt genoemd. Het is namelijk een learning-model dat steeds het volgende woord in een zin probeert te voorspellen.

In het antwoord hieronder is goed te zien dat ChatGPT nog niet zo ver ontwikkeld is als het menselijk brein.

Accepteer cookies

ChatGPT lijkt al meer op ons brein dan we denken. Toch is het menselijk brein nog te complex om te kunnen imiteren. ChatGPT is een taalrobot. Hij is dus goed getraind in het samenvoegen van woorden. In het samenvoegen van ideeën valt nog winst te behalen. Daarnaast haalt ChatGPT de informatie uit een databank van het internet tot september 2021. Nieuwe en verse informatie delen kan dus (nog) niet.

3 grappige antwoorden van ChatGPT

Zo gezegd heeft ChatGPT dus maar een stukje van ons menselijk brein. En daar kunnen die grappige antwoorden uit komen. Hieronder nog wat leuke voorbeelden:

1. Hier liet iemand ChatGPT een grappige blogpost maken.

Accepteer cookies

2. Als je een grappig antwoord wil, kun je de chatbot simpelweg om een grap vragen.

Accepteer cookies

3. En tot slot vroeg hier iemand hulp bij het onthouden van de spelling van een woord.

Accepteer cookies

Heb jij aanvullingen? Laat ons meelachen via de comments!