Online marketing

Dit is nu marketing volgens Seth Godin

0

Waar gaat het in marketing al jaren mis? Hoe moet je je marketing niet inzetten, en hoe juist wel?

Als je net zoals ik ben, krijg je jeuk bij de woorden marketing en sales. Je denkt aan gladde autoverkopers die je een gammele roestbak proberen aan te smeren en doen alsof het je beste aankoop ooit is. Terwijl de auto eigenlijk gewoon in de weg staat en de autodealer ervan af moet. De louche autoverkoper gebruikt zijn klant om een bedrijfsprobleem op te lossen. Dat hij daarmee niet het probleem van zijn klant oplost (een betrouwbare auto waar je veilig mee de weg op kunt), doet er niet toe. Dat het daar in marketing al jaren misgaat, lees ik terug in het boek ‘Dit is nu marketing’ (aff.) van Seth Godin.

Seth Godin is een bekende in de wereld van de marketing. Hij maakt sinds 2018 deel uit van de American Marketing Association’s Marketing Hall of Fame en Time plaatste zijn blog in 2009 in de top 25 van beste blogs. Godin schreef eerder al achttien boeken waaronder ‘Purple Cow’ en ‘Tribes’. Daar voegt hij nu een nieuw boek aan toe. Hierin deelt hij voor het eerst het geheim van zijn marketingkennis: goede marketeers gebruiken consumenten niet om de problemen van hun bedrijf op te lossen, ze gebruiken marketing om de problemen van hun klanten op te lossen. Goede marketeers realiseren verandering. Mag ik een ‘amen’?

De wereld beter maken

De manier waarop bedrijven marketing bedrijven is volgens Godin fouter dan fout. Marketeers moeten stoppen met liegen, spammen en zich schuldig voelen over het werk dat ze de wereld insturen. Ze moeten ermee ophouden om likes op social media aan te zien voor ware verbintenissen met klanten. De visie van Godin spreekt mij aan. Niet je marketing inzetten om klanten te misbruiken en het probleem van het bedrijf op te lossen. Maar marketing gebruiken om problemen van je klanten op te lossen. Niet roepen om te roepen, maar de wereld beter maken. Je marketing laten draaien om vrijgevigheid, empathie en emotie. Dat lijkt voor de hand liggend, maar is het in de praktijk niet. Dat Godin hiervoor een lans breekt in zijn boek, juich ik toe. Ik denk dat vooral de klant is die daar baat bij gaat hebben. En daar doen we het tenslotte allemaal voor, tenminste… ik wel (en jij hopelijk ook).

Marketing persoonlijk maken

‘Dit is nu marketing’ beschrijft hoe de marketingwereld is veranderd. Van massacommunicatie waarbij je het iedereen probeert naar zijn zin te maken naar segmentatie en maatwerk. “Het doel is niet je werk te personaliseren. Het doel is je werk persoonlijk te maken.” Effectieve marketeers beseffen dat een klant geen boor wil, maar het gat dat de boor maakt, zodat ze iets kunnen ophangen (resultaat). En dat ze dat ene ding willen ophangen, omdat dit zorgt voor gezelligheid of een opgeruimd huis. Klanten willen niet wat je maakt, maar wat het voor ze doet.

Wees specifiek

Een belangrijk, maar voor veel ondernemers lastig advies uit het boek is dat je als marketeer moet durven kiezen. “Bouw geen merk voor iedereen, daar heb je geen tijd en geld voor. Wees zeer specifiek.” Door het lezen van het boek, besloot ik mijn doelgroep nog verder te gaan verkleinen. Ik ga me richten op wat Godin beschrijft als ‘een kerngroep waarvan de kans het grootst is dat ze iets aan jouw product of dienst hebben. Kies voor de kleinste rendabele markt’. Zoals Cialdini ook al liet zien, houden mensen van ‘ons soort mensen’. Vind uit wie die groep is voor jouw bedrijf. Help die groep met het doormaken van een verandering en doe dat met hun toestemming. Het werk als marketeer wordt wat mij betreft een stuk leuker als je tijd besteedt aan het maken van werk dat er toe doet voor mensen die er ook écht iets aan hebben.

Verover de wereld

Waar ik zelf nooit echt bij stil had gestaan, is hoe je de overstap maakt van de early adopters – die alles wat nieuw is willen hebben – naar de massa. Een stap die uiteindelijk wel nodig is om een succesvol bedrijf te kunnen runnen. Het is interessant om te lezen hoe symbolen en verhalen je als bedrijf helpen om vertrouwen en aansluiting te creëren bij je (potentiële) klanten. Een advies dat mij als storyteller erg aansprak is dat je je verhaal moet herhalen. Veel marketeers vergeten dit, omdat ze genoeg krijgen van hun eigen herhaling. Maar als je aan storytelling doet, is het belangrijk dat je je verhaal keer op keer herhaalt. Mensen associëren frequentie nou eenmaal met vertrouwen.

Alles gratis maken

Een zin uit het boek die mij aan het denken zette is “Marketing verandert je prijsstelling en je prijsstelling verandert je marketing.” Volgens Godin is een lage prijs het laatste toevluchtsoord van een marketeer die geen krachtige ideeën meer heeft. Als ondernemer krijg je altijd het advies om nooit gratis te werken. Mensen kijken toch anders naar iets waarvoor ze hebben betaald, dan naar iets dat gratis wordt gedeeld. Daarnaast heb je als bedrijf nou eenmaal cashflow nodig om te kunnen investeren in je product, team of marketing. Ik vond het mooi dat in het boek aandacht is voor het nut van iets gratis weggeven. Een gratis idee maakt veel meer kans om zich (sneller) te verspreiden. En het gratis delen van je visie, je ideeën en je vermogen om te verbinden zorgt voor bekendheid, toestemming en vertrouwen. Dat biedt je een platform waar je kunt verkopen wat waard is om voor te betalen.

Een aanrader?

Wat mij betreft is ‘Dit is nu marketing’ een aanrader voor iedereen die interesse heeft in het vakgebied marketing. De strategieën, tactieken en lessen die Godin deelt zijn van meerwaarde voor grote bedrijven, maar kunnen net zo goed (of misschien nog wel beter) worden toegepast worden door mkb’ers en zzp’ers. Het boek helpt je om je marketing anders aan te pakken en daarmee – voor de lange termijn – succesvol te zijn. Heel fijn ook is dat Godin in het boek ook meerdere, korte case studies en verhalen deelt die de theorie verlevendigen. Nog een leuk weetje: aan de binnenkant van het boek staan diverse profielfoto’s. Voor zover ik kan nagaan, wijzigen die per land waar het boek verschijnt. Een mooi voorbeeld van hoe je marketing persoonlijk maakt.

Over het boek

Cover dit is nu marketing Seth GodinTitel: Dit is nu marketing
Auteur: Seth Godin
Uitgever: Management Impact
Jaar: 2019
ISBN: 978 94 627 6300 5
Mediatype: paperback, 216 pagina’s
Prijs: €22,50
Bestellen: Managementboek.nl (aff.)