Contentmarketing

Dit kunnen we leren van tech-marketeers [nieuw onderzoek CMI]

0

Het Content Marketing Institute heeft een nieuwe benchmark uitgebracht: Technology Content Marketing 2020: Benchmarks, Budgets, and Trends. Ik duik er graag voor je in: wat valt op en vooral wat kunnen we leren van tech marketeers?

Nog succesvoller met contentmarketing

Opvallend is dat 76% van de respondenten (tech-marketeers dus) zegt dat ze dit jaar nog succesvoller is met contentmarketing dan een jaar eerder. Hoe kan dat? Ik weet dat veel organisaties nog uitdagingen hebben met het écht succesvol maken en gebruiken van content. Hoe pak je dit beter aan?

Hieronder zie je het verschil tussen de top performers en de rest van de respondenten. Er zijn drie dingen die mij opvallen:

  • Top performers hebben hun contentmarketingstrategie vaker vastgelegd
  • Top performers hebben vaker een groep die organisatiebreed aan content werkt. Daar ging mijn hart wel even sneller van kloppen. Ja, echt.
  • Top performers meten het succes van content vaker.

Verschillen tussen top performers en alle respondenten.

Organisatiebrede contentgroep

Laten we gelijk maar even op dat tweede punt verder gaan. Dat punt waar mijn hart zoveel sneller van gaat kloppen. Ik vind namelijk dat elke organisatie een contentgroep zou moeten hebben met collega’s van verschillende afdelingen, die samen aan content werkt. Nu hoor ik je denken, hoe dan? Je kunt niet zomaar collega’s naar de marketingafdeling trekken en zeggen ‘nu ga je content voor ons maken’.

Dat snap ik, heus. Wat denk je van het volgende: je betrekt van iedere afdeling één of twee collega’s bij de contentgroep. Je maakt gezamenlijk een strategie, verdeelt taken en hebt bijvoorbeeld iedere week een overleg om te kijken hoe het ervoor staat. Waarom is dat zo belangrijk? Simpelweg, omdat jij als marketeer niet alles weet. Dat gaat niet.

Door collega’s van verschillende afdelingen écht te betrekken bij het maken van content, is het veel eenvoudiger om betere content te maken. Informatiever. Dieper. Beter passend bij je klant. Denk bijvoorbeeld aan iemand van de helpdesk die aansluit. Zo’n collega heeft kennis die jij nooit kan krijgen over de klant. Hij of zij spreekt er iedere dag misschien wel vijftig…

Kijk vooral naar wat bij jouw organisatie past, maar besef je goed dat het heel verstandig is om collega’s te betrekken bij het maken en verspreiden van content.

Contentgroep voor contentmarketing.

Informatieve content is de beste promotie

Een ander opvallend en heel mooi resultaat is dat informatieve content in meer dan de helft van de gevallen voor dé salesboodschap komt. Dat vind ik mooi en ik geloof ook heilig dat dat uiteindelijk meer oplevert.

Contentcreatie.

Social media en blogs worden het meest gebruikt

Wat voor type content gebruiken tech-marketeers het meest? Social media staat op één. Hoe zit dat in jouw organisatie? Ik merk dat voor een aantal bedrijven waar ik voor werk dit ook het geval is, maar voor andere bedrijven juist niet. Facebook en Twitter zie ik sowieso niet meer groeien, heb jij datzelfde beeld?

Verder ben ik natuurlijk heel blij dat blogartikelen op twee staat. Even geleden vroeg ik aan drie experts of bloggen in 2020 nog wel relevant is, en zij beaamden dat ook.

Contenttypes.

Eigen blog, social media en e-mail populairst voor contentdistributie

En hoe verspreiden zij de content dan? Ook vooral op de eigen website en social media, maar e-mail staat op een mooie derde plaats. Ik sta zeker achter deze top drie, al kan het natuurlijk wel een uitdaging zijn om je database te laten groeien. Er komt ook een punt dat je database uitgeput begint te raken. Dat verschilt per sector verwacht ik, maar ik merk zelf dat dat knap lastig kan zijn. Dus een gouden tip heb ik niet voor je helaas.  Jij misschien wel voor mij?

Contentdistributie.

Voor hoeveel groepen maak jij content?

Kortom, contentmarketing is nog steeds ontzettend belangrijk. We weten met z’n allen steeds beter hoe we goede content moeten maken en verspreiden. Tegelijkertijd heeft iedereen ook nog te maken met zijn eigen uitdagingen, ook tech-marketeers. Ik hoop in ieder geval dat jullie allemaal eens gaan nadenken over hoe je meer collega’s bij het maken en verspreiden van content kunt betrekken, en misschien zelfs wel een organisatiebrede contentgroep kunt opzetten.

 

Verschillende doelgroepen voor contentmarketing.

 

Download de benchmark van het Content Marketing Institute hier (pdf). De afbeeldingen in dit artikel komen uit het onderzoek.

Dan wil ik eindigen met een vraag aan jou: voor hoeveel verschillende groepen maak jij content? In welke categorie val jij en hoe zorg je dat je content is afgestemd op de verschillende persona’s, maar de boodschap duidelijk blijft? Hoe pak je dat nou goed aan?