Content

11 boeken die je deze zomer wil lezen [tips van de Frankwatching-community]

0

Strandbezoekers vluchten voor de lieveheersbeestjes-plaag, we moeten niet massaal ons tuin-zwembadje vullen met drinkwater en katten verharen waar je bij staat: het is weer zomer! Tijd om lekker tot rust te komen met een goed boek. Vanuit je tuin, vanaf het strand, of toch vanuit het vliegtuig? Met deze boeken kom je de zomer door!

We zien bij Frankwatching veel boeken en uitgebreide recensies langskomen. Welke boeken zijn de afgelopen tijd blijven hangen? We vroegen het aan onze auteurs en collega’s, zodat jij een mooi lijstje hebt met elf boeken. Slimmer werken, marketing, contentmarketing, analytics… De lijst is lekker divers. We trappen af met ‘Indistractable’.

1. Indistractable

Hoe je greep houdt op je aandacht en je eigen leven kiest – Auteur: Nir Eyal

Boek Indistractable - Hoe je greep houdt op je aandacht en je eigen leven kiest - Auteur: Nir EyalVincent Mirck, die over dit boek een mooie recensie schreef, laat weten: “Tijd maken is een belangrijke vaardigheid die je in deze drukke tijden nodig hebt. Zet de rat race naar je hand door jouw afleidingen en energieslurpers stop te zetten. Dit boek helpt je ermee.”

Stéphan Lam vult aan: “Afleiding tijdens je (werkende) leven komt in vele gedaanten: een overvolle mailbox, een vraag van een collega of een appje wanneer je met je partner in gesprek bent. Nir Eyal leert je in ‘Indistractable’ wat de psychologie is achter distractie. In vier eenvoudige stappen toont hij hoe je meer focus kunt aanbrengen in je leven. Het opvolgen van zijn praktische adviezen maakt je werk aangenamer en productiever en verbetert je relaties.”

Een mooi boek om deze lijst mee te starten, zodat je écht even tijd maakt voor jezelf. En tijd overhoudt om de volgende 10 boeken ook te lezen.

2. Marketingbijbel

Voor een digitale wereld – Auteur: Bert van Wassenhove

Marketingbijbel: Voor een digitale wereld - Auteur: Bert van WassenhoveHoe stem je je marketingstrategie af op de digitale wereld? En welke trends geven de marketing van morgen vorm? En heb je nog wel een website nodig? Dit, en veel meer, lees je in de zeer uitgebreide Marketingbijbel.

Aaron Mirck: “De marketingbijbel belooft de lezer een marketingaanpak te laten schrijven in 100 dagen. In zo’n veertien weken leert Bert van Wassenhove je de ins en outs van marketing in de digitale wereld, waarbij grondbeginselen (positionering, ken je doelgroep, de customer journey) en recente innovaties (AI en voice-first) aan bod komen. De opzet is handig: het boek is in feite een cursus, die prima valt te combineren met de (ongetwijfeld hectische) praktijk van een marketeer of ondernemer.”

Wat Aaron concreet van het boek heeft opgestoken, lees je in zijn recensie.

3. Building a story brand

Clarify Your Message So Customers Will Listen – Auteur: Donald Miller

Boek: Building a story brand. Clarify Your Message So Customers Will Listen - Auteur: Donald Miller.Of je nu een marketingdirecteur bent van een multinational, een ZZP’er, politicus of zanger: dit boek helpt je nadenken over welk verhaal je wil vertellen aan je klant. Je leert:

  • de echte reden waarom klanten hun aankopen doen,
  • hoe je een merkboodschap vereenvoudigt zodat iedereen het begrijpt, en
  • hoe je de meest effectieve content voor op je website en social media creëert.

Muriel Warners: “Ik heb dit boek pas gelezen. Het gaat over hoe je storytelling als framework kunt gebruiken voor het maken van heldere teksten voor je bedrijf. Erg interessant!”

4. Ontketen je brein

Hoe hyperconnectiviteit en multitasking je hersenen gijzelen en hoe je eraan kunt ontsnappen – Auteur: Theo Compernolle

Ontketen je brein - Hoe hyperconnectiviteit en multitasking je hersenen gijzelen en hoe je eraan kunt ontsnappen - Auteur: Theo CompernolleEen tip van Rutger Steenbergen: “Ontketen je brein legt uit hoe je hersens werken. En waarom je je vaak zo moe voelt na een dag hard werken en nadenken. Deel 1 en 2 van het boek gaan in op de theorie. Hierin krijg je veel voorbeelden uit wetenschappelijke studies. In deel 3 krijg je praktische tips om doelgerichter, effectiever en relaxter te werken. Veel tips zijn bekend, maar de onderbouwing is prettig. En het boek is een goede stok achter de deur om eindelijk eens te stoppen met multitasken en doelloos internetten. Na de zomervakantie kun je met hernieuwde energie aan de slag! 👍”

Extra boeken-tip: heeft het bovenstaande je nieuwsgierigheid geprikkeld, maar heb je geen zin in een dik boek? Het boek ‘Zo haal je meer uit je brein‘, van dezelfde auteur, is een beknopte versie van ‘Ontketen je brein’.

5. Bingemarketing

Het beste scenario voor het bouwen van je merk – Auteur: Carlijn Postma

BingeMarketing - Het beste scenario voor het bouwen van je merk - Auteur: Carlijn PostmaHet begrip ‘bingewatchen’ ken je misschien wel? Dit wordt ook weleens comakijken of marathonkijken genoemd: het buitensporig lang achter elkaar televisiekijken van meerdere afleveringen van een serie of films. Hierop is de term ‘bingemarketing’ gebaseerd.

Ester Settels schrijft in haar recensie: “De makers van televisieseries zijn de helden van contentmarketing. Carlijn Postma kraakt hun geheime formule in haar boek. Met de tips die ze deelt, vermijd je contentkul en maak je kaskrakers. Let op: de tips van Carlijn komen uit de televisiewereld, maar zijn toepasbaar op alle contentvormen. Van infographic en LinkedIn-post, tot je eigen website.”

6. Key Performance Illusies

Ontdek de ‘dark side’ van performance management – Auteur: Coen de Bruijn

Key Performance Illusies - Ontdek de ‘dark side’ van performance management - Auteur: Coen de Bruijn

Dagelijks worden er miljoenen KPI’s ontwikkeld om de prestaties van organisaties te analyseren. Coen de Bruijn laat ons zien dat KPI’s vaak irrelevant zijn, verkeerd worden ingezet of erger: verkeerd gedrag stimuleren. Soms worden ze zelfs op zo’n manier ingezet, dat de prestaties er beter uitzien dan ze in werkelijkheid zijn.

Gerard Rathenau: “KPI’s zijn voor veel (online)marketeers iets heel hips, maar ze hebben ook hun schaduwkanten. Coen beschrijft dat in zijn boek heel goed. Daarnaast geeft hij stap-voor-stap aan hoe je KPI’s opstelt. Ik denk voor iedere (online)marketeer geen overbodige luxe om dit proces te begrijpen!”

7. Zo word je een ProductiviteitsNinja

Minder stress, meer bereiken, meer plezier – Auteur: Graham Allcott

Kaft van ProductiviteitsNinja - Minder stress, meer bereiken, meer plezier - Auteur: Graham Allcott

Naast de boeken ‘Indistractable’ en ‘Ontketen je brein’ is dit het derde (en laatste) boek deze lijst over slimmer werken. Dit boek gaat in op het ontwikkelen van je eigen ninjastijl. Dit doe je met technieken als meedogenloosheid, zelfbewustheid, camouflage en behendigheid. Werk met je volle aandacht, versla uitstelgedrag en leer om niet harder, maar juist slimmer te werken.

Persoonlijk valt ‘productiviteitsninja’ bij mij in het rijtje ‘jeukwoorden’ (waardoor ik het misschien te snel zou afwijzen), maar Thomas Lapperre laat weten: “Dit is een absolute aanrader voor iedere thuiswerker, ondernemer en manager. Ik heb er veel aan gehad. Grootste inzicht: je bent als ondernemer je eigen werkgever én werknemer. Je moet schakelen tussen de twee, anders verdien je niets of bereik je niets.”

8. Lurking

How a Person Became a User – Auteur: Joanne McNeil

Boek: Lurking - How a Person Became a User - Auteur: Joanne McNeilVincent van Brakel: “Momenteel ben ik Lurking aan het lezen. Heel interessant, juist in tijden van corona. Naar mijn mening wordt de evolutie van het internet prachtig beschreven. Van een anoniem plek waar alles mogelijk was en gebruikers actief participeren (web 2.0) naar een, door bedrijven gedomineerd web, waar we zonder na te denken door tijdlijnen en nieuwssites door scrollen.

Daarnaast is het boek net voor de coronacrisis uitgekomen, wat het nog relevanter maakt. Ik weet dat mijn eigen internetgebruik en dat van de mensen om mij heen enorm is toegenomen aan het begin van de ‘quarantaine’.”

9. Supervoorspellers

Goed voorspellen is een manier van denken – en iedereen kan het leren – Auteurs: Philip Tetlock & Dan Gardner

Boeken tip 9: Super voorspellers - Goed voorspellen is een manier van denken - en iedereen kan het leren - Auteurs: Philip Tetlock & Dan GardnerWil je beter leren voorspellen? Dan is dit boek iets voor jou! In dit boek laten Tetlock en Gardner zien hoe iedereen van hen kan leren om een betere voorspeller te worden. Daarnaast geven ze inzicht in hoe we verhalen vormen over lot en toeval, hoe makkelijk we informatie verkeerd interpreteren of zelfs negeren, en hoe we betere beslissingen kunnen nemen in tijden van onzekerheid.

Beirem Ben Barrah: “Het beste toegankelijke boek over besluitvorming dat ik tot nu toe heb gelezen. Verhalende schrijfstijl, solide wetenschap, ijzersterke adviezen. Dit boek leest lekker weg maar wie het aandachtig bestudeert brengt zijn psychologische vaardigheden direct naar het volgende niveau.”

10. 9 Leugens van de werkvloer

Ik ben benieuwd naar je mening – Auteurs: Marcus Buckingham & Ashley Goodall

Boeken tip 10: 9 leugens van de werkvloer - Ik ben benieuwd naar je mening - Auteurs: Marcus Buckingham & Ashley Goodall

  • De beste mensen zijn allrounders⁠
  • Mensen hebben feedback nodig⁠
  • Het beste plan wint⁠
  •  Leiderschap is een ding⁠

Leugens, leugens en nog eens leugens. En deze zorgen voor ineffectiviteit en frustratie. Wat gebeurt er daadwerkelijk op de werkvloer?

Liesa Carton schrijft in haar recensie: “In dit boek ontmaskeren businessconsultant Marcus Buckingham en leadership-expert Ashley Goodall 9 ‘waarheden’ die eigenlijk onzin zijn. Bij elke leugen ontdek je wat volgens onderzoek de waarheid is. En wat je er concreet als teamleider of werknemer mee kunt doen. Dit boek is een sterke aanrader voor teamleiders die willen weten waarop ze moeten focussen om een goed team te maken. En voor werknemers die meer vreugde in hun werk zoeken, of een boek cadeau willen doen aan hun leidinggevenden. 😉”

11. Het nieuwsdieet

Omgaan met de overload aan informatie – Auteur: Rolf Dobelli

Boeken tip 11: Het nieuwsdieet - Omgaan met de overload aan informatie - Auteur: Rolf Dobelli

Met hoofdstuktitels als ‘Nieuws is voor de geest wat suiker voor het lichaam is’ en ‘Nieuws geeft ons de illusie van medeleven’ is het direct duidelijk wat de mening van Rolf Dobbelli is over het nieuws. Hij leeft al vele jaren zonder kranten te lezen en het nieuws te volgen. Waarom? Je wordt er gelukkiger van, denkt helderder na, komt tot waardevollere inzichten, neemt betere beslissingen en houdt tijd over voor belangrijkere zaken. Wie wil dat nou niet?

Eric van den Berg schrijft in zijn recensie: “Het coronavirus is niet meer uit de headlines, de opinieprogramma’s, de socials en het journaal te slaan. Het mediavirus heeft ons nog meer in de greep dan het virus zelf. Is aan deze morele paniek te ontsnappen? Ja, stop met het lezen van nieuws.”

Dat was ‘m! Heb je zelf nog leestips voor deze zomer? Deel ze dan hieronder met de andere lezers.

PS Alle links naar boeken zijn affiliates.