Content

Waarom je moet stoppen met het lezen van het nieuws

0

Het coronavirus is niet meer uit de headlines, de opinieprogramma’s, de socials en het journaal te slaan. Het mediavirus heeft ons nog meer in de greep dan het virus zelf. Is aan deze morele paniek te ontsnappen? Ja, stop met het lezen van nieuws.

Die vraag is plotsklaps actueel geworden nu het aantal besmettingen in Nederland toeneemt. Experts, virologen en artsen achten de risico’s van het virus vooralsnog lager dan het verongelukken in een auto als je zit te appen. Toch wordt het RIVM overspoeld met duizenden vragen, is de website 1 miljoen keer bekeken en wordt de organisatie platgebeld. In dat soort tijden kan Rolf Dobelli uitkomst bieden. Wie? Rolf Dobelli, onthoud die naam.

Omgaan met nieuws

In Het Nieuwsdieet (aff.) beschrijft de Zwitserse auteur en zakenman hoe je kunt omgaan met de infodemie van het moment. Zijn oplossing is simpel en rijkelijk onderbouwd: stop met het lezen van nieuws als een koude kalkoen. Nieuwsdetox to the max.

Dat is de beste manier. Je mist niets, je algemene ontwikkeling lijdt er niet onder (integendeel) en je wordt er een stuk relaxter en gelukkiger van. Zegt de Zwitser op basis van overtuigende argumenten en eigen ervaring.

Het is ook mijn ervaring. Ik houd mij professioneel bezig met mediawijsheid, infobesitas en informatie-overload en de invloed van mediaconsumptie op mensen. Het past in mijn competentie- en ervaringscirkel zogezegd. Daar komt bij dat ik sinds 1 januari van dit jaar geen enkel abonnement meer heb op kranten of tijdschriften en mijn RSS-nieuwsfeeds de deur uit zijn. Ik kijk geen enkel opinieprogramma (op het überhilarische Promenade na) en vele tientallen nieuwsaccounts op Twitter heb ik ontvolgd. Mijn nieuws hoor ik toch wel: van familie, vrienden of in een sporadische tweet. Voorlopig resultaat: ik mis he-le-maal niks, krijg makkelijker nieuwe ingevingen en kan meer tijd aan mijn klanten besteden.

Na 30 dagen een relaxter leven

Ik herken dus wat Dobelli beschrijft en probeer zijn ‘radicale dieet’ te volgen: 30 dagen lang nieuwsonthouding. Na die eerste 30 dagen besef je dat je geen relevant nieuws heb gemist, is ook mijn ervaring. Als ik vrienden vraag of ik er nog iets belangrijks in de wereld is gebeurd, is het antwoord meestal: “Nee, eigenlijk niet”.

Daarom in dit artikel de beste tips om de corona-nieuwstsunami te overleven op weg naar een relaxter leven.

Als je vrienden ontmoet, vraag dan of er is belangrijks in de wereld is gebeurd. Het antwoord is meestal: “Nee, eigenlijk niet”.

Toon wilskracht

Meteen het moeilijkste van allemaal. Toon wilskracht. Je wilskracht neemt af als de stress toeneemt. Dan vervang je onaangename maar belangrijke dingen door aangename en onbelangrijke zaken. Je surft je suf op Nu.nl in plaats van dat gezonde rondje hardlopen of je zieke moeder te bellen. Nieuwsconsumptie vermindert je levenskwaliteit, in de woorden van Dobelli. Je herkent het vast wel: het is ver-schrik-ke-lijk moeilijk om niet even tussendoor de radio, je nieuwsfeed of een online berichtjes te scannen.

Nieuws is irrelevant

De belangrijkste boodschap is: nieuws is volstrekt irrelevant. Test het zelf:

  • Pak een groot vel papier en leg deze liggend voor je neer
  • Teken 2 grote kolommen
  • In de bovenste kolom zet je, jaar voor jaar, de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen (Trump, tsunami of vluchtelingencrisis. Googelen mag).
  • Zet in de onderste kolom de belangrijkste gebeurtenissen uit je persoonlijke leven (geboorte, huwelijk, dood, ziekte, rijbewijs, nieuwe baan), ook jaar voor jaar.
  • Trek een lijn als een nieuwsgebeurtenis van invloed is geweest op een belangrijk feit uit je eigen leven.

Zeg eens eerlijk: welke van de nieuwsgebeurtenissen waren van invloed op je persoonlijke leven? Hoogstwaarschijnlijk geen enkele (en als er wel eentje is, dan heeft dat nieuwsfeit geen samenhang met de nieuwsberichten zelf).

Van de meer dan 200.000 nieuwsberichten die je de laatste 10 jaar hebt gezien, is bijna niets overgebleven. Gone with the wind. Ze zijn volstrekt irrelevant voor je eigen leven geweest. Het is troep, voorzegt de ‘Openbaring van Sturgeon’: 90% van alle genres is ontiegelijke rommel, die je ongezien weg kunt mikken als je je levenskwaliteit serieus neemt.

Wil je je algemene kennis verhogen, dan kun je beter een halve dag in de maand in je lokale bibliotheek boeken lezen, dan iedere dag een half uur nieuws snacken.

Nieuws maakt je kleiner

De scheiding van Borsato heeft niks met jouw levensgeluk te maken. Nieuws is een vergrootglas dat enorm vertekent. Sta je niet aan de top van je eigen sociale bubble, dan heeft dat negatieve gevolgen voor je hormoonhuishouding omdat we er niet rationeel mee omgaan: stress stijgt, serotonineniveau keldert.

Valse roem noemt Dobelli het bovendien: mensen zonder enige prestatie zijn bekender dan, laten we zeggen, de medicus die de pokkenvirus definitief heeft uitgeroeid (spoiler alhier). Media verscheuren de band tussen roem en wezenlijke prestaties die de maatschappij helpen.

Je hersenen gaan eraan

De meest schokkende aan je nieuwsverslaving is dat je hersenen eraan gaan. Laat die op je inwerken. Hoe meer nieuws je leest, hoe minder hersencellen in je cortex cingularis anterior bevinden. Dit deel van je hersenen is verantwoordelijk voor je concentratievermogen, je morele overwegingen en impulsgedrag. Onderzoekers van de Universiteit van Tokyo stelden vast dat nieuwsjunkies moeite hebben hun emoties onder controle te houden en amper meer langer dan 10 minuten achter elkaar een lang artikel of boek kunnen lezen. Nicholas Carr beschrijft dit in 2011 al in ‘The Shallow’.

Accepteer cookies

Ben ik daarmee een volger van nieuwsdiëtist Dobelli? Nee. De paradox van ‘Het mediadieet’ is dat het dunne boekwerkje net zo snackable is als het nieuws waar de Zwitser over schrijft. Er staan mij wat te veel clickbaits in vermomd als soundbytes die afschrikken om serieus werk te maken van je eigen nieuwsoverload . “Nieuws is gif voor je lichaam”, “van nieuws krimpt je verstand” of “Woede wordt getriggerd door nieuwsconsumptie” zijn niet echt vrolijk.

Doe eens een nieuwslunch

Het lijkt een dystopie met een megahoge zuurtegraad. Terwijl het een wake-up call is. Blijft Dobelli in een zompig moeras of biedt hij oplossingen? Jazeker!

Een ontzettend leuk en pragmatisch idee zijn de ‘nieuwslunches’.  Je kunt je panini achter een beeldscherm wegkanen, maar je kunt ook met een journalist of expert gaan lunchen. Ieder krijgt een kwartier om iets over zijn vakgebied te vertellen of een probleem te schetsen. Resultaat: je gaat opgewekt je kantoor weer in en je krijgt bovendien nieuwe inzichten mee. De ellende rondom corona-nieuws vol morele paniek laat je lekker buiten de deur.

Klik dus niet nu op het artikel ‘10 Dingen die de supermarkt tot de verschrikkelijkste plek op aarde maken’ , maar plan een lunch in voor intelligente content, mensen en gezond eten buiten de deur.

Mild dieet

Tot slot? Heb je helemaal geen zin in koude kalkoenfilet, doe dan het ‘milde dieet’. Lees in plaats van alle print/online dagbladen, radio, tv en social media nog maar 1 papieren weekblad. Lees die in 1 keer in maximaal 60 minuten. Doe dat enkele maanden. Bepaal daarna of je de koude kalkoen omarmt, of je blootgeeft aan de sirenenzang van de verleidelijke nieuwsmedia.