Social media

Opvallen op social media met deze 5 nieuwe features

0

Het afgelopen jaar zijn er een aantal mooie nieuwe features bijgekomen op social media. Ik neem je in dit artikel mee in de 5 meest interessante features voor jouw organisatie, zodat jij na het lezen van dit artikel weet hoe je het beste kunt opvallen.

Hoe val je op social media op in een overweldigende stroom content? Deze vraag houdt marketing- en communicatiespecialisten elke dag bezig. Als organisatie wil je natuurlijk altijd bovenaan de tijdlijn van de (potentiële) klant verschijnen, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Al eens gedacht aan deze nieuwe features?

1. Optimale inzet van Snapchat met bedrijfsprofielen, AR-lenzen en Dynamic-Ads

Snapchat wordt onder jongeren tussen de 12 en 24 jaar oud vaak gebruikt. Het social media onderzoek van Newcom toont aan dat het gebruik van Snapchat dit jaar is gestegen van 1,3 miljoen naar 1,5 miljoen dagelijkse gebruikers in Nederland. Wereldwijd maken ruim 238 miljoen mensen dagelijks gebruik van het populaire platform (Statista 2020). In de Verenigde Staten bereikt Snapchat momenteel al 90% van alle jongeren tussen de 13 en 24 jaar oud.

Ondanks dat bedrijfsprofielen in Snapchat nog niet volledig zijn uitgerold, zit het platform momenteel wel in een testfase met 15 grote organisaties, waaronder Universal Pictures en L’Oréal Paris. Een ontwikkeling om de komende tijd goed in de gaten te houden als jongeren jouw doelgroep zijn, want het lijkt erop dat dit er voor het einde van het jaar aan zit te komen!

Snapchat bedrijfsprofiel

Het toenemende gebruik van branded augmented reality-lenzen

Op Snapchat communiceer je met foto’s en video’s. Deze zijn slechts beperkt zichtbaar. Ze verdwijnen na opening al na slechts tien seconden van de server. Het is mogelijk om over het beeldmateriaal augmented reality-lenzen te plaatsen. Wil je echt opvallen? Vandaag de dag is het mogelijk om als organisatie een branded augmented reality-lens te implementeren.

Wij geloven dat het opnieuw uitvinden van de camera onze beste mogelijkheid is om de manier waarop mensen leven en communiceren te verbeteren – Snap.inc.

Make-up gigant Sephora gelooft in de kracht van Snapchat om jongeren te bereiken. Deze organisatie gebruikt verschillende branded augmented reality-lenzen om de betrokkenheid met de jonge doelgroep te vergroten. Met deze lenzen kun je bijvoorbeeld nieuwe make-up producten uitproberen, zónder deze echt op je gezicht te smeren. De lenzen zijn daarnaast ook beschikbaar via Instagram en Facebook Messenger. Een nieuwe lipgloss of eyeliner uitproberen kan tegenwoordig dus gewoon digitaal!

Snapchat branded lenzen

Real-time advertenties tonen met behulp van Dynamic Ads

Uit onderzoek van bureau Kantar blijkt dat een op de drie huishoudens wereldwijd meer aankopen online doet dan voor de lockdown. Veel merken focussen zich daarom nu voornamelijk op e-commerce.

Snapchat speelt hierop in door Dynamic Ads te lanceren. Met behulp van Dynamic Ads kun je realtime advertenties tonen op basis van je aanbod. De advertenties veranderen automatisch mee als je de specificaties in de webshop aanpast. De Bijenkorf en Hema hebben onlangs succesvolle tests met de nieuwe advertentietool afgerond.

“Bij de Bijenkorf zoeken we altijd naar effectieve manieren om met onze doelgroep in contact te komen met relevante berichten. Generatie Z is een belangrijke doelgroep voor ons en tijdens de lockdown-periode zochten we naar een manier om door de ruis te komen en de efficiëntie te verhogen. Met Dynamic Ads kunnen we op grote schaal gepersonaliseerde advertenties naar onze klanten versturen. Tot nu toe zien we indrukwekkende resultaten, die leiden tot kwalitatieve interacties met Gen-Z-klanten,” aldus hoofd online traffic & trading Bijenkorf, Jorrit de Groot.

Snapchat Dynamic Ads

2. Videocontent: maak het verschil met Instagram Reels en Tiktok

Snapchat, TikTok, IGTV, Reels, Facebook Stories, Instagram Stories, YouTube, Vimeo… Er zijn vandaag de dag talloze manieren om je klant te bereiken met videocontent. Een foto zegt meer dan 1000 woorden, maar een video zegt meer dan 1000 foto’s.

Cisco voorspelt dat 82% van alle online content in het jaar 2022 uit videobeelden zal bestaan. 87% van de marketingprofessionals maakt al gebruik van video in hun marketingstrategie (Wyzowl, 2019). En als je nagaat dat mensen per week gemiddeld zes uur en 48 minuten naar online video’s kijken (Limelight, 2019), dan weet je dat videocontent niet mag ontbreken in je marketingbeleid!

Instagram lanceert Reels

Wil je echt opvallen en een jonge doelgroep op een creatieve en authentieke manier bereiken? Maak dan een toffe video met Instagram Reels. Deze nieuwe feature van Instagram is sinds kort beschikbaar. Met Instagram Reels kun je video’s editen, leuke effecten toevoegen en voorzien van voorgeselecteerde of zelfgemaakte muziek. De Reels zijn te vinden tussen de stories of je kunt ze delen op je profiel.

Het verschil tussen Instagram Reels en TikTok

Het concept van Reels is niet helemaal nieuw. De functie is vrijwel identiek aan de editing-tool van TikTok. Het is wellicht ook niet helemaal toevallig dat Instagram de functie lanceert op het moment dat TikTok onder vuur ligt in de Verenigde Staten. Toch zijn er enkele verschillen tussen de platformen en hun tools:

  • Op Instagram kun je een video maken van maximaal 15 seconden. Op TikTok kun je een video uploaden van 60 seconden.
  • TikTok is een op zichzelf staand platform en Instagram Reels is verweven in Instagram. Veel organisaties hebben al een Instagram-account. Ze kunnen met Instagram Reels hun bestaande volgers al bereiken. Het is voor veel organisaties een obstakel om opnieuw een fanbase op te bouwen met een platform als TikTok.
  • TikTok wordt vaak gezien als een authentiek en persoonlijk platform. Instagram daarentegen wordt vaker gezien als serieus platform waar het draait om lifestyle en aspiratie. Het vergt daarom meer originaliteit en technische vaardigheden om de doelgroep te bereiken met Reels.
Accepteer cookies

Begeef je op dezelfde platformen als je doelgroep

Is het gebruik van TikTok of Instagram Reels een brug te ver voor jouw organisatie? Wees vooral niet bang voor de obstakels. Het is belangrijk om je op dezelfde platformen te bevinden als je doelgroep. Probeer het uit. De uitvoering hoeft niet direct perfect te zijn. Als het maar menselijk, laagdrempelig en herkenbaar is voor jongeren.

Het Rode Kruis geeft het goede voorbeeld. Deze organisatie heeft TikTok ingezet om de jonge doelgroep te bereiken en blijft hiermee trouw aan hun missie. Op een humoristische manier delen ze video’s over bijvoorbeeld EHBO. Inmiddels heeft het account al meer dan 62k volgers.

3. Host een webinar via Facebook Messenger Rooms

Facebook heeft onlangs een nieuwe feature gelanceerd. Met Facebook Messenger Rooms kun je met 50 personen tegelijkertijd een videogesprek aangaan. Er is geen tijdslimiet verbonden aan de gesprekken en het is niet noodzakelijk om een Facebook-account te hebben.

Facebook Messenger Rooms werd aangekondigd als alternatief voor Zoom, Skype en Google Hangout. Een slimme zet, zeker in tijden van corona, waarin videobellen onderdeel is geworden van ‘de nieuwe norm’. Het werkt in principe hetzelfde als de andere platformen, maar het voordeel van Facebook Messenger Rooms is de mogelijkheid om het te integreren met de andere functionaliteiten van Facebook.

Zo kun je de ‘room’ delen in Facebook-evenementen en -groepen en zo mensen uitnodigen met een specifiek interessegebied. Een webinar organiseren? Dat gaat nu gemakkelijk met Facebook Messenger Rooms!

Facebook Rooms

4. Verhoog je betrokkenheid met LinkedIn Live

LinkedIn is hét platform om in contact te blijven met je professionele netwerk. Met LinkedIn Live zend je een live videostream uit die jouw klanten en partners kunnen volgen op het moment dat jij live gaat. Het is heel gemakkelijk om interactie met de kijkers te krijgen. Via de openbare live chat kunnen toeschouwers vragen stellen en reageren op de video.

Met LinkedIn Live kun je bijvoorbeeld realtime jouw productlanceringen uitzenden. Ook is het mogelijk een live uitzending te doen van een evenement of je netwerk te betrekken bij de viering van een mijlpaal. Denk bijvoorbeeld ook eens aan een Q&A, waarin je actief het gesprek aangaat met je klanten en partners.

Het brand-communicatiebureau Loyals was een van de eersten die LinkedIn Live in Nederland gebruikte om een Q&A te organiseren. Met minimale middelen brachten ze interessante content aan veel kijkers. In dertig minuten tijd creëerden ze een versterkt gevoel van betrokkenheid bij hun netwerk. “Geen advertising-budget, geen huur van een dure regie-set, maar wel lol en een mooie ervaring. Puur en eerlijk” aldus Loyals.

LinkedIn Live is niet heel erg nieuw. De functie is vorig jaar april gelanceerd, maar wordt nog niet veelvuldig gebruikt. Deze uitzendvoorziening is momenteel in de bètafase en alleen beschikbaar voor LinkedIn-leden en LinkedIn-pagina’s die aan specifieke criteria voldoen. LinkedIn geeft de voorkeur aan gevestigde contentmakers met een aanzienlijk LinkedIn-publiek. Met dit formulier kun je een aanvraag voor LinkedIn Live indienen.

Laat de kansen van LinkedIn live niet liggen

Live content wordt drie keer zoveel bekeken als content die niet live wordt gedeeld. Ook wordt live content actief gepromoot door platformen als LinkedIn en Facebook, hierdoor verschijnt het hoger in de notificaties. Het moge duidelijk zijn, live content is onmisbaar in je online strategie!

5. Laat op professionele wijze je menselijke kant zien met LinkedIn Stories

Stories zijn vandaag de dag niet weg te denken uit ons socialmediagebruik. Je scrolt er makkelijk doorheen, ze zijn verslavend en beschikbaar op bijna elk platform. LinkedIn kon uiteraard niet achterblijven en introduceerde de feature onlangs ook op het medium.

Op Facebook en Instagram worden Stories voornamelijk ingezet voor de B2C-markt. Met LinkedIn Stories komt er nu een mooi alternatief bij voor B2B-organisaties. Met Stories op LinkedIn heb je de mogelijkheid om op professionele wijze je menselijke kant te laten zien. Daarnaast kun je met behulp van de feature je werk op een creatieve en informele manier delen.

Deel bijvoorbeeld eens hoe je de huidige thuiswerk situatie aanpakt. Wat gebeurt er behind the scenes tijdens een event? Proost eens op een succesvolle afronding van de week in een leuke story. Een vrijmibo zit er in tijden van corona even niet in, maar digitaal kunnen we nog alle kanten op…

Meer features?

Ben jij nog toffe voorbeelden tegengekomen van nieuwe online features op social media? Laat het me weten in een reactie op dit artikel!