Online advertising

Google Ads: tips voor je budget & optimalisatiescore

0

Google Ads wordt steeds complexer en Google probeert adverteerders daarbij te helpen. Met behulp van de optimalisatiescore worden adverteerders aangemoedigd campagnes te ‘optimaliseren’. Om de optimalisatiescore te verbeteren geeft Google Ads allerlei aanbevelingen. Vaak zitten daar goede tips tussen, maar niet altijd. Hoe haal je dan toch zoveel mogelijk uit deze aanbevelingen? In dit artikel probeer ik je verder op weg te helpen.

De optimalisatiescore

Google heeft enige tijd geleden de optimalisatiescore geïntroduceerd. Dit wordt weergegeven in de vorm van een indicator. Met een percentage zie je hoe goed je campagne is geoptimaliseerd. Om je Google Partner-badge te behouden, moet je optimalisatiescore in 2021 minimaal 70% zijn. Daarbij geeft Google tips over hoe je de optimalisatiescore kunt verbeteren. Toch is het ook belangrijk om kritisch te blijven op deze aanbevelingen.

Optimalisatiescore Google Ads

Een veelvoorkomende tip van Google om je optimalisatiescore te verbeteren is bijvoorbeeld het verhogen van je budget. Je ontvangt dan meer klikken en extra conversies. En je optimalisatiescore zal een flinke impuls krijgen. Dat klinkt goed! Maar niet elke adverteerder zal zomaar extra budget kunnen inzetten.

Budget Google Ads

Google Ads maakt je budget op

Daarnaast worden vaak optimalisaties aanbevolen waarin ‘machine-learning’ wordt toegepast. Met behulp van data worden campagnes automatisch geoptimaliseerd. Dat klinkt fijn en werkt vaak best goed. En toch is er een maar.

Neem nu bijvoorbeeld het veelvoorkomende advies om ‘conversies maximaliseren’ toe te passen op je campagne. Dat wil iedereen natuurlijk! En als je optimalisatiescore daardoor met ruim 40% stijgt is dat mooi meegenomen. De functie ‘conversies maximaliseren’ probeert namelijk om met behulp van historische campagnegegevens zoveel mogelijk conversies voor je te realiseren. Helemaal automatisch!

Maar als je je echt gaat verdiepen in deze ‘optimalisatie’, kom je er ook achter dat Google Ads nog iets anders doet. Google Ads zal namelijk proberen je dagbudget altijd op te maken. Ook als het op basis van campagnegegevens niet zoveel conversies voor je kan realiseren. En dat is natuurlijk lang niet voor elke adverteerder een goede strategie.

Conversies Google Ads

Toch toont Google de laatste tijd ook wat vaker aanbevelingen die ervoor zorgen dat de kosten omlaag gaan en de prestaties van je campagnes worden verbeterd. Dat is een goede ontwikkeling. Van mij zouden deze aanbevelingen alleen wel wat prominenter weergegeven mogen worden.

Verlaag biedingen Google ads

Adverteerders kunnen hun budget maar één keer uitgeven. Dat wil je dan het liefst zo efficiënt mogelijk doen met zoveel mogelijk resultaat. En zoals hierboven uitgelegd zijn de tips niet altijd voor elke adverteerder goed of haalbaar. Maar hoe kun je je beschikbare budget dan wel zo goed mogelijk inzetten via Google Ads? Hieronder een aantal tips die je daarbij kunnen helpen.

Tip 1: Verlaag je biedingen

In Google Ads krijg je regelmatig de tip je biedingen van je zoekwoorden te verhogen. Gelukkig zien we ook steeds vaker een aanbeveling van Google om de biedingen juist te verlagen. Hogere biedingen leiden tot betere posities en soms tot meer klikken, maar lang niet altijd. Het leidt wel tot hogere kosten!

Heb je een beperkt budget en wordt dit budget altijd opgemaakt? Dan kan het juist een goed idee zijn om je biedingen te verlagen. Door lagere biedingen betaal je minder per klik waardoor je meer klikken uit je beperkte budget kunt realiseren. Het kan ook zinvol zijn om in dit kader de automatische biedstrategie ‘klikken maximaliseren’ te proberen.

Tip 2: Beperk je regio

Heb je geen oneindig budget voor Google Ads? Kijk dan nog eens kritisch naar de regio-instellingen van je campagnes. Voor organisaties die vooral ‘lokaal’ zijn kunnen websitebezoekers uit de randen van je ingestelde regio minder relevant of duurder zijn. En ook voor organisaties die zich op heel Nederland of meerdere landen richten, kunnen prestaties per plaats, provincie of land flink verschillen. Er zijn prima rapportages beschikbaar in Google Ads of Google Analytics die inzichtelijk maken welke regio’s minder presteren. Schrap deze regio’s.

Tip 3: Verwijder zoekwoorden

Google probeert je binnen Google Ads regelmatig te stimuleren om meer zoekwoorden toe te voegen aan je campagnes. Je kunt daarmee je bereik vergroten. Het kan prima werken als je budget dit toelaat, maar veel organisaties hebben geen oneindig budget en moeten slimme keuzes maken. Iedere euro kun je immers maar één keer uitgeven. Zoekwoorden verwijderen en je budget focussen op de belangrijkste zoektermen kan dan een goede strategie zijn.

Tip 4: Toon geen advertenties op je bedrijfsnaam

Adverteren op je bedrijfsnaam levert meestal veel klikken en conversies op. En de kosten per klik zijn vaak laag. Toch kan adverteren op je bedrijfsnaam flink in de papieren lopen. Vooral als je een bekend merk bent en er veel gezocht wordt op je bedrijfsnaam.

Domineer je met je website de organische zoekresultaten op je bedrijfsnaam en heb je een prima bedrijfsvermelding? Dan is het zeker geen gekke gedachte om te stoppen met adverteren op je bedrijfsnaam. Je kunt het budget dan investeren in zoekwoorden waar je organisch nog niet goed op wordt gevonden. Dit betekent niet dat je nooit zou moeten adverteren op je bedrijfsnaam, wat soms juist wel heel belangrijk kan zijn. Bijvoorbeeld als er concurrenten adverteren op je bedrijfsnaam, of als je een belangrijke actie wil promoten.

Tip 5: Stop met conversies maximaliseren

Je campagnes automatisch laten optimaliseren door Google Ads is zeker niet verkeerd. Met de functie ‘conversies maximaliseren’ kun je dit bereiken. Maar zoals eerder genoemd zal Google ook altijd proberen je dagbudget op te maken als er geen conversies meer gerealiseerd kunnen worden. Ben je op zoek naar meer efficiëntie en controle, stop dan met de functie ‘conversies maximaliseren’ en maak bijvoorbeeld gebruik van de functie ‘verbeterde cpc’.

Verbeterde cpc is een functie in Google Ads die de biedingen van goed presterende zoekwoorden automatisch verhoogt met maximaal 30%. Andersom werkt het ook. De biedingen van zoekwoorden die minder goed presteren worden met maximaal 99% verlaagd. Dat scheelt veel handmatig werk, maar jij bepaalt de biedingen en houdt controle over de uitgaven.

Heb je in 30 dagen meer dan 15 conversies gerealiseerd? Dan kun je gebruik maken van doel-cpa. Met deze functie bepaal je niet meer zelf de biedingen, maar geef je aan wat een conversie ongeveer mag kosten. Google Ads zal dan proberen voor dit bedrag zoveel mogelijk conversies te realiseren. Natuurlijk moet dit een realistisch bedrag zijn, anders zal je campagne instorten. Maar zo houd je wel grip op je uitgaven. Lukt het Google namelijk niet om meer conversies te realiseren voor je ingestelde kosten per conversie, dan zal je overgebleven beschikbare budget niet uitgegeven worden.

Is de optimalisatiescore in Google Ads zinvol?

Ja, want het helpt je om nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Mijn advies is om ze regelmatig langs te lopen. Er zitten vaak nuttige en goede tips tussen. Voor bureaus met een Google Ads-certificering wordt het ook heel belangrijk om de aanbevelingen voor het verbeteren van de optimalisatiescore regelmatig te beoordelen.

Gelukkig biedt Google ook de mogelijkheid om aanbevelingen af te wijzen. Op die manier tellen ze niet meer mee voor het bepalen van de optimalisatiescore, maar dat betekent dus wel dat je er voortdurend aandacht aan moet besteden.

En zoals gezegd, blijf kritisch op de aanbevelingen voor het verbeteren van de optimalisatiescore. Veel optimalisaties die de score flink verbeteren zullen ervoor zorgen dat je uitgaven omhoog gaan. Dat is lang niet voor elke adverteerder haalbare kaart. Kijk daarom ook altijd verder dan de aanbevelingen van Google. Hopelijk helpen de tips uit dit artikel je daar een stukje mee op weg.