Online advertising

Adverteren op je bedrijfsnaam, wel of geen goed idee?

0

Een branded search-campagne, tekstadvertenties voor je bedrijfsnaam, heeft voor- en nadelen. Waar doe je nu goed aan, wel of niet adverteren? In dit artikel vertel ik je meer over de voor- en nadelen ervan en of het nu wel of geen goed idee is om op je bedrijfsnaam te adverteren.

De voordelen van adverteren op je bedrijfsnaam

Adverteren op je bedrijfsnaam heeft de volgende voordelen.

Voordeel 1. Relatief lage kosten

Een branded search-campagne brengt relatief lagere kosten met zich mee dan een commerciële campagne. De advertentiekosten worden namelijk onder andere bepaald door de relevantie van de advertentie. En welke website is het relevantst voor jouw bedrijfsnaam? Juist: jouw website! Afhankelijk van je hoe uniek je bedrijfsnaam is, kost adverteren op branded zoekwoorden soms nog geen 0,05 euro per klik.

Advertentiekosten worden bepaald door relevantie.

Tip! Kies bij het instellen van de zoekwoorden in Google Ads voor ‘[exacte zoekwoorden]’. Hierdoor focus je je echt alleen op dit zoekwoord en niet op zoekopdrachten met jouw bedrijfsnaam erin. Je behoudt hierdoor meer controle over de kosten en wanneer je advertenties worden weergegeven.

Voordeel 2. Altijd bovenaan in Google

Als jouw doelgroep zoekt naar jouw bedrijf, moet je goed zichtbaar zijn. Met branded zoekwoorden is je doelgroep heel gericht op zoek naar jou en daardoor moet je te vinden zijn. Door te adverteren op je bedrijfsnaam zorg je ervoor dat je altijd bovenaan staat en goed vindbaar bent.

Voordeel 3. Grotere zichtbaarheid

Grote kans dat je op je bedrijfsnaam organisch al bovenaan staat, maar door te adverteren op je bedrijfsnaam ben je nog prominenter in beeld op de zoekresultatenpagina van Google (SERP). Naast het organische resultaat zien de Google gebruikers nu ook een advertentie en deze advertentie kun je helemaal inrichten zoals jij wil. Je kunt ook extensies toevoegen die je doelgroep direct naar bepaalde landingspagina’s leiden, waardoor je nog relevanter bent bent. Je hebt dus meer inspraak over hoe jij eruit ziet op de SERP. Zie hier een voorbeeld van de branded search ad van DataClicks.

 

Screenshot branded search ad DataClicks adverteren op bedrijfsnaam

Door de advertentie is DataClicks zo’n 80% boven de vouw op de SERP zichtbaar. Zelfs als iemand een typ- of spelfout intypt, zoals met een spatie, ‘data clicks’ in plaats van aan elkaar DataClicks.

Door te adverteren op je bedrijfsnaam, ben je nog prominenter in beeld op de SERP.

Voordeel 4. Hogere kosten voor de concurrentie

Google Ads werkt met een veilingmodel. Hoe meer adverteerders er zijn, hoe meer de prijs wordt opgedreven. Simpelweg een kwestie van vraag en aanbod. Door een branded search-campagne te starten, wordt het voor concurrenten duurder om te adverteren op jouw bedrijfsnaam. Je maakt het dus minder aantrekkelijk voor hen om te adverteren op je bedrijfsnaam (en dat wordt nog vaak gedaan!). Dit is reden genoeg om te starten met een branded search ad. Het laatste dat je wil is dat je concurrent boven jou staat op de SERP als jouw doelgroep zoekt naar jouw bedrijf. Hierdoor verlies je superrelevante bezoekers naar je website. Er is maar één goed antwoord op het zoekwoord [jouw-bedrijfsnaam] en dat is jouw website. Geef dat antwoord dus aan je doelgroep!

Voordeel 5. Relatief weinig omkijken ernaar

In tegenstelling tot commerciële campagnes heb je bij een branded campagne relatief weinig omkijken naar het optimaliseren ervan. De kosten zijn laag en je doel is niet commercieel. Afhankelijk van het zoekvolume kun je meestal makkelijk één keer per maand even de statistieken controleren en bepaalde advertenties en instellingen aanpassen zonder er veel tijd aan kwijt te zijn. Let op: controleer in het begin wel altijd een paar keer extra of alles goed ingesteld staat. Het zou zonde zijn als je bijvoorbeeld de verkeerde regio target, een nul te veel typt bij je budget of irrelevante targetingmogelijkheden niet hebt uitgesloten.

De nadelen van adverteren op je bedrijfsnaam

Adverteren op je bedrijfsnaam heeft ook enkele nadelen, dat zijn de volgende.

Nadeel 1. Adverteren op je bedrijfsnaam kost geld

Tja, adverteren kost geld. Ook op je bedrijfsnaam. Zoals hierboven vermeld zijn de meeste branded zoekwoorden relatief goedkoop en betaal je weinig. Er zijn natuurlijk uitzonderingen en dan kunnen de kosten per klik alsnog hoog zijn. Als het zoekvolume ook hoog is, kan een branded campagne aardig in de kosten lopen.

Voorbeeld: bij bedrijfsnamen of websites met algemene zoekwoorden erin kunnen de kosten alsnog hoog uitpakken. Bijvoorbeeld ‘schoenenkopen.nl’ of ‘verandalatenbouwen.nl’. In dat geval is het belangrijk dat het account en de landingspagina volledig zijn geoptimaliseerd, zodat de kosten lager worden. Google geeft veel aanbevelingen hoe je dit zelf kunt doen, maar pas op! Uiteindelijk wil Google gewoon geld verdienen en voor je het weet heb je een aangepaste biedstrategie waarbij je meer en sneller betaalt zonder resultaat. Oordeel altijd zelf.

Nadeel 2. Het lijkt onnodig

Nadeel 2 is meer een reden dan een nadeel, maar ik wil het toch benoemen. Een veel uitgesproken gedachte van website-eigenaren is dat ze het niet nodig vinden om te adverteren op hun bedrijfsnaam. Ze staan organisch al bovenaan. Deze reden kun je direct van tafel vegen door de voordelen hierboven te benoemen. Het is namelijk juist goed om nog prominenter en met verschillende teksten bovenaan te staan. Je doelgroep kan dan niet om je heen.

Conclusie

Ik denk dat het wel duidelijk is dat ik een voorstander ben van branded search-campagnes. Het vergt relatief weinig tijd, energie en kosten en het brengt veel voordelen met zich mee!