Social media

LinkedIn in 2021: 4 trends & 7 nieuwe functionaliteiten

0

We nemen je mee in de nieuwste trends en ontwikkelingen op LinkedIn. Daarnaast laten we je zien wat je dit jaar (waarschijnlijk) van LinkedIn kunt verwachten. Er zijn namelijk een aantal functionaliteiten net geïntroduceerd of aangekondigd. Wij zetten 4 trends en 7 nieuwe functionaliteiten voor je op een rij.

De 4 LinkedIn-trends voor 2021

We trappen af met de vier belangrijkste LinkedIn-trends die we dit jaar gaan tegenkomen.

1. Wederom een toename in het gebruik

We zien al jarenlang een groei in dagelijks gebruik en het aantal actieve gebruikers op LinkedIn. Ook in 2020 laat LinkedIn een sterke groei in het gebruik zien en deze groei zal naar verwachting in 2021 doorzetten. NewCom publiceert jaarlijks eind januari de nieuwe gebruikerscijfers (waarop we dus nog even moeten wachten) waarin dit altijd duidelijk te zien is.

Ruigrok NetPanel publiceerde in juni ook weer een peiling. Sinds 2008 doen zij onderzoek naar socialmediagebruik. In het onderzoek van Ruigrok zien we een stijging van 33% in het gebruik. De datacollectie vond plaats van 5 tot en met 16 maart 2020. Vanaf 15 maart waren de coronamaatregelen van kracht. De resultaten hebben daarom betrekking op het online gedrag vóór deze periode.

Grafiek van Ruigrok Netpanel over het aantal gebruikers op LinkedIN.

Bron: Ruigrok Netpanel.

De coronacrisis en bijbehorende lockdowns, waarbij persoonlijk contact ontbreekt, hebben de gebruikscijfers behoorlijk beïnvloed. Want als we elkaar niet live kunnen ontmoeten en geen live relaties kunnen onderhouden, is het online zichtbaar zijn nóg belangrijker. Misschien zelfs onmisbaar.

Wij zagen hier een sterke verandering. Het werd steeds drukker op de tijdlijn met content van connecties, bedrijven én met content van adverteerders. Hierdoor was het soms lastiger om een goed bereik van je posts te genereren of was het duurder om je doelgroep geadverteerd te bereiken. We keken er dan ook niet gek van op toen LinkedIn Marketing Solutions onderstaande update plaatste.

Een statistiek van LinkedIn Marketing Solutions.

Bron: LinkedIn Marketing Solutions.

2. The revival of the LinkedIn Company Page

De bedrijfspagina is niet langer het ondergeschoven kindje. Deze pagina doet weer volwaardig mee en de nieuwe functionaliteiten vlogen ons de afgelopen tijd om de oren.

Een bedrijfspagina is voor een onderneming hét stukje op LinkedIn dat niet mag ontbreken. Ook voor zzp’ers en klein MKB. Je kunt het bedrijf hiermee een gezicht geven. En je genereert gratis (organisch) bereik onder je volgers. Er wordt vaak gedacht dat dit organisch bereik nihil is.

Het organisch bereik van kleinere bedrijven steeg met maar liefst 23%.

Wij kunnen bevestigen dat dit absoluut niet het geval is. In ons eigen onderzoek over 2019 bleek dat het organisch bereik van berichten in Q4 ten opzichte van Q1 wel gedaald was. Met 12,1% om precies te zijn. Maar deze daling trof vooral de grotere bedrijven. Het organisch bereik van bedrijven met 1 tot 50 medewerkers steeg namelijk met maar liefst 23%!

Momenteel zijn wij druk bezig met de analyse over 2020. Dit keer onderzoeken wij 101 bedrijfspagina’s uit Nederland en België. Houd onze socials in de gaten en check over een paar weken ons nieuwe artikel, hier op Frankwatching.

Het is niet voor niets dat LinkedIn de Company Pages een boost geeft. Om te kunnen adverteren op LinkedIn heb je namelijk altijd een bedrijfspagina nodig. En dan kan die er maar beter goed gevuld en aantrekkelijk uitzien.

3. Automation-tools schieten als paddenstoelen uit de grond

In 2020 werden we er al een beetje moe van, ze schoten namelijk als paddenstoelen uit de grond. Automation-tools. Je herkent dit vast wel. Opeens heb je van een aantal mensen uitnodigingen met dezelfde tekst, vaak ook nog heel onnatuurlijk opgebouwd met elementen uit je profiel, zoals de naam van het bedrijf waar je voor werkt.

Een privébericht naar Judith.

Of, mocht iemand hogerop zijn geklommen en (per ongeluk) inmiddels tot een van je connecties behoren, een lopende reclamezuil met wekelijkse eenzijdige berichten die commercieel zijn, niet kloppen en waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten. Deze mensen werken met automation-tools en denken hiermee tijd te besparen. De gemiddelde LinkedIn-gebruiker ervaart deze berichten als irritant. Dus een aanrader is het zeker niet.

Een privébericht naar judith.

Let op! Deze zogenaamd handige, maar door de gebruiker als erg vervelend ervaren bots, pods en tools mogen niet! Het staat omschreven in de de gebruikersovereenkomst in artikel 8.2 b. Onze hoop voor 2021 is dat LinkedIn hier harder tegen gaat optreden. Maar daar heeft LinkedIn de gebruikers, (jou!) voor nodig. Zie je een dergelijk bericht? Rapporteer de gebruiker of spreek hem/haar erop aan. Eventueel met een verwijzing naar artikel 8.2b.

Artikel 8.2 uit de regels van LinkedIn, over dat automation tools niet zijn toegestaan.

4. LinkedIn maakt mensen monddood!?

Maurice de Hond moest er deze zomer al aan geloven. Zijn account werd uit de lucht gehaald. Het leidde tot flink wat protest onder Nederlandse gebruikers. En afgelopen kerstvakantie werd het profiel van Wybren van Haga verwijderd. Reden? Het verspreiden van desinformatie.

Het komt steeds vaker voor dat LinkedIn een statement maakt door profielen (tijdelijk) te blokkeren, om zo het platform zuiver en geloofwaardig te houden. Vooralsnog gebeurt dit in Nederland op relatief kleine schaal. En gelukkig worden mensen niet zomaar monddood gemaakt. Het blijft wel een spannende ontwikkeling, want wie bepaalt wat waar is en wat niet?

Nieuwsbericht over het verwijderde account van Wybren van Haga.

7 Nieuwe LinkedIn-functionaliteiten

Wat is er op LinkedIn gewijzigd in 2020 of aangekondigd voor 2021?

1. Post reminder

Vind je het lastig om regelmatig zichtbaar te blijven voor je netwerk? LinkedIn helpt je hier nu mee. Je kunt namelijk een zogenaamde post reminder instellen, zodat je maandelijks herinnerd wordt om een eigen update te schrijven. Als je het ons vraagt zou je vaker, bijvoorbeeld wekelijks, updates moeten delen om zichtbaar te blijven voor je netwerk. Maar het is een mooie start om het in je systeem te krijgen.

2. Meer credits om volgers voor de bedrijfspagina te genereren

Admins van bedrijfspagina’s kunnen al enige tijd 100 connecties per maand uitnodigen om de bedrijfspagina te gaan volgen. We zagen recent dat dit aantal in sommige gevallen al is opgehoogd naar 200/250 uitnodigingen (credits) per maand. Nog steeds ontbreekt de mogelijkheid om een bericht bij de uitnodiging toe te voegen, wat de functionaliteit nóg beter zou maken. Je kunt nu in ieder geval wel zien van welke persoon de uitnodiging afkomstig is.

Screenshot van LinkedIn-instellingen.

3. Verbetering van Stories?!

Medio mei introduceerde LinkedIn Stories. Korte verhalen van 20 seconden die 24 uur blijven bestaan. LinkedIn Stories konden op een of andere manier niet uitblijven (LinkedIn was het enige sociale platform zonder stories). Maar de uitvoering laat nog te wensen over. Zo is het design niet heel hip en technisch is er nog niet veel mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan de opmaak, de lettertypes en een beperkt aantal stickers. Ook worden video’s die langer duren dan 20 seconden niet automatisch geknipt. En kun je de Stories niet opslaan op je profiel.

Het gevolg is dat als je dit mooi en goed wil doen, je afhankelijk bent van externe tools. Veel extra werk dus. Daarnaast valt het bereik van de Stories tegen. Dit heeft wellicht te maken met het gemiddeld oudere publiek dat Stories überhaupt nog niet kende en gebrek aan een goede introductie van de nieuwe functionaliteit. En je kunt je afvragen of een houdbaarheid van 24 uur wel genoeg is om op LinkedIn (waar niet iedereen dagelijks inlogt) een goed bereik te genereren.

LinkedIn blijft echter inzetten op Stories. In de digitale wandelgangen vernam de Engelse LinkedIn-trainer Mark Williams dat er een verfijning van het algoritme aan zit te komen. De Stories worden nu namelijk nog chronologisch aan je getoond. Straks wordt dat op basis van online interactie gedaan. En wat een echte game changer kan zijn, is dat LinkedIn een samenwerking met Canva zou aangaan voor sjablonen. Hopelijk is dat het begin van een grote professionaliseringsslag!

4. Product Pages op de Company Page

Eind december kondigde LinkedIn een toevoeging op de bedrijfspagina aan: Productpagina’s. Hoe dit eruit komt te zien, kunnen we al zien op bijvoorbeeld de bedrijfspagina van Zoom. Er is een extra tabblad toegevoegd en hieronder staan meerdere producten.

  • Alle producten hebben behoorlijk wat ruimte voor tekst en uitleg.
  • Je kunt linken naar het website-onderdeel via een actiebutton.
  • Er is een eigen media-onderdeel waar beeld en video gepresenteerd kan worden, én
  • producten kunnen ook behoorlijk uitgebreid beoordeeld worden door gebruikers.

Is dit een eerste opstapje naar een online shop?

Als je het ons vraagt is dit een prachtige manier om jouw producten of diensten te presenteren, referenties te koppelen en waarde te creëren! Hoe en wanneer dit op grote schaal uitgerold wordt, is niet bekend. Ook niet of het alleen bij de pagina’s wordt uitgerold die nu een betaald ‘Werken bij’- (voorheen ‘Live’-) tab hebben, of bij alle pagina’s. Iets om in de gaten te houden dus.

Screenshot van de bedrijfspagina van Zoom.

2e deel screenshot van de bedrijfspagina van Zoom.

Beoordelingen op het LinkedIn-account van Zoom.

5. Uitbreiding van de admin-rollen op de Company Page

Nog meer (beheer)mogelijkheden op de LinkedIn-bedrijfspagina’s! Zo zijn er binnenkort op alle pages drie verschillende rollen beschikbaar (van Hogere beheerder en Contentbeheerder tot Analist) en kun je nu ook beheerders toewijzen die geen connectie van je zijn. Op de belabberde vertaling na, een mooie toevoeging ;-).

Nieuwe rollen voor de company page.

6. Het Company Engagement Report

Werk je met Account Based Marketing? Dan is er goed nieuws. Nieuw in de campagnemanager van LinkedIn is het Company Engagement Report. Dit rapport geeft je meer inzichten in hoe de bedrijven die je getarget hebt reageren op jouw geadverteerde content. Dit rapport krijg je als je met geüploade lijsten binnen de Campagne Manager werkt, dus niet als je de bedrijfsnamen handmatig invoert.

Je vindt het rapport via Matched Audiences, Als je naar Matched Audiences (ofwel Gematchte Doelgroepen) gaat, kun je op de lijsten klikken en de insights bekijken. Zie hieronder een screenshot van hoe je bij het Company Engagement Report komt.

Company Engagement Report.

Voorbeeld van het Engagement Rapport:

Screenshot van het Engagement Report.

7. Verbeteringen en uitbreidingen in de Campagne Manager

De Campagne Manager wordt binnenkort geshuffeld en krijgt verbeterde advertisingmogelijkheden. Daar zijn we altijd blij mee! Zo hoorden wij in de wandelgangen dat je straks verschillende ad formats in één campagne kunt combineren en dat je met documenten (pdf’s) kunt adverteren, de zogenaamde document ads.

Wat er daarnaast nog aan zit te komen:

  • Een Business Manager (voor bureaus) waar je de bedrijfspagina en campagnes kunt beheren. Naar verwachting in het tweede kwartaal van 2021.
  • Targeting op basis van ‘Member Traits’. Met het targeten van Member Traits kun je mensen bereiken op basis van gedrag. Denk hierbij aan mensen die regelmatig bijdragen delen op LinkedIn, frequente reizigers of werkzoekenden. De eerste hebben wij al gezien in de Campagne Manager.
  • Uitbreiding van de retargeting-mogelijkheden. In 2020 introduceerde LinkedIn de mogelijkheid om te retargeten op video viewers en Lead Gen Form openers. Nu kun je sinds kort ook de bezoekers van je bedrijfspagina retargeten en straks ook op organische engagers en mensen die hebben deelgenomen aan (LinkedIn) events.

Iets gemist?

We zijn erg benieuwd naar jouw mening over de ontwikkelingen op LinkedIn. En mis je nog trends of nieuwe functionaliteiten? Vul dan gerust aan onder dit artikel.