Wat zijn non-fungible tokens (NFT) en wat kun je hiermee?

Wat zijn non-fungible tokens (NFT) en wat kun je hiermee?

De zakken chips waren in mijn kindertijd niet aan te slepen. Dat kwam door de succesvolste rage ooit: Flippo’s sparen. 95% van de kinderen tussen de 6 en 12 jaar spaarde ze en de rage duurde maar liefst 3 jaar. Nu denk ik dat met het huidige anti-plasticsentiment een dergelijke spaaractie niet snel meer fysiek van de grond zal komen. Maar de afgelopen tijd is er wel een heel nieuwe rage ontstaan op gebied van digitale verzamelobjecten: non-fungible tokens (NFTs). In dit artikel bespreek ik wat NFT’s zijn en wat je ermee kunt.

Een animatie van een vliegende kat werd verkocht voor $600.000, een virtuele kaart van Homer Simpson voor $320.000. Je kunt ook bieden op de eerste Tweet van de oprichter van Twitter. En Elon Musk maakte een liedje over NFT’s dat hij als NFT aanbood…

Lees ook het vervolg op dit artikel: NFT’s: zo maak je ze zelf & 4 knelpunten voor de toekomst

https://www.instagram.com/p/CL3EjOjFKlb/?utm_source=ig_web_copy_link

Verzamelen als hobby

Kostbare verzamelobjecten zijn van alle tijden. Nu krijg je voor een volle map Flippo’s, die veel mensen denk ik nog wel op zolder hebben liggen, op Marktplaats misschien een tientje. Unieke honkbalkaarten hebben in de Verenigde Staten meer dan $3 miljoen opgebracht, per stuk.

Blockchaintechnologie heeft nu ook de mogelijkheid gegeven om unieke verzamelobjecten digitaal te verkopen. Dit werd in 2018 al bekend door Cryptokitties. Hiermee kun je unieke digitale katten aanschaffen en fokken, soms voor meer dan een ton. Inmiddels is de NFT-markt sterk gegroeid tot een omvang van $250 miljoen en staat hij op exploderen. Dit komt door de snel groeiende nieuwe mogelijkheden, zoals in-game aankopen, die goed zijn voor meer dan $70 miljard op jaarbasis.

Accepteer cookies

Van katten tot krokodillentassen

Het verschil tussen een Euro en een kat, of een Bitcoin en een CryptoKitty, is simpelweg de vervangbaarheid. Een Euro en een Bitcoin hebben altijd dezelfde eigenschappen. Een kat of CryptoKitty is uniek. Deze zijn niet te kopiëren. In onze snel veranderende wereld, waar alles in rap tempo digitaal wordt getrokken, is digitaal eigenaarschap dus ook geen gekke, nieuwe stap. De digitale certificaten die echtheid en eigenaarschap bevestigen worden op de blockchain opgeslagen, waarmee ze ook veel makkelijker van eigenaar te eigenaar te wisselen zijn.

Eerder schreef ik al over het ’tokenizen’ van bezittingen, waar op dat moment vooral grote partijen mee bezig waren in vastgoed en aandelen. Non-fungible tokens voegt daar een dimensie aan toe, die ook zeer interessant is voor consumenten. Mijn collega’s van het World Economic Forum verwachten dat over zes jaar 10% van het wereldwijde BBP op de blockchain is opgeslagen. Ook gevestigde namen zijn enthousiast: de blockchain-kritische Nederlandse Bank heeft grote interesse en het eeuwenoude veilinghuis Sotheby’s heeft een eerste NFT veilig-item online gezet.

Het zijn dan ook niet alleen de virtuele katten of honkbalkaartjes meer. In principe kun je van alles een NFT maken en dat gebeurt inmiddels ook al. Grote partijen als Nike, Warner en Louis Vuitton koppelen hun unieke producten aan een NFT, waarmee er weer een nieuwe wereld opengaat voor consumenten. Nike heeft bijvoorbeeld een patent aangevraagd waarmee consumenten kunnen scannen of de schoenen (waar unieke exemplaren soms voor honderdduizenden euro’s worden verkocht) echt zijn. Louis Vuitton laat daarnaast ook het hele maakproces zichtbaar voor de klant, van krokodil tot kapstok.

Accepteer cookies

Finally a fair share!

Naast veel praktische mogelijkheden (makkelijk overdragen van eigenaarschap) zie ik een een baanbrekende, nog veel belangrijkere ontwikkeling. We kunnen makers van content direct en goed voor hun werk betalen.

Eerder gaf ik als voorbeeld Spotify, wat artiesten tussen de 0.006 en 0.0084 dollar betaalt. Per stream. Voor een modaal inkomen moeten de nummers van een artiest zes miljoen keer worden beluisterd, op jaarbasis. Maar met 40.000 nieuw geüploade nummers per dag, zijn het vooral een handvol bekende artiesten die 90% van de Spotify-fees binnen harken.

Deze bedragen delen de artiesten ook nog eens met bijvoorbeeld de productiemaatschappijen. Hierdoor blijft er niks over voor de maker van het nummer. Dit is in veel sectoren het geval. Een schrijver houdt bijvoorbeeld van de gemiddeld 3000 exemplaren die van een boek worden verkocht tussen de 50 cent en twee euro per boek over.

NFT-platformen

Wat OnlyFans voor platform biedt aan (voornamelijk) porno-acteurs, doet NFT’s dat nu in mijn optiek prachtig voor makers.  Tussenpersonen weghalen en direct een mogelijkheid bieden om een creatie aan de koper aan te bieden. Creatievelingen struikelen dan ook over elkaar heen om hun creaties aan te bieden op de NFT-platformen. Zo zijn er bijvoorbeeld al tienduizenden kunstwerken verkocht.

Via deze platformen, waarvan OpenSea verreweg de bekendste is, naast Rarible, Superrare en KnownOrigin, kun je niet alleen in een paar minuten een eigen NFT kopen, maar ook maken. Een goede handleiding om hier eens mee te experimenteren staat hier.

Net zoals dat we bij de introductie van de iPhone totaal geen Uber of Instagram aan zagen komen, is dat nu hetzelfde geval met NFT’s. De onderliggende blockchaintechnologie is nog volop in ontwikkeling. En ook op NFT vlak komen er elke dag weer nieuwe mogelijkheden en uitdagingen bovendrijven.

De eerder genoemde platformen maken het voor zowel de koper als verkoper doodeenvoudig om een NFT te verhandelen. De waanzinnige mogelijkheden voor makers en de snel stijgende interesse in cryptovaluta, zoals Bitcoin, zorgen voor een ongekende populariteit van de NFT’s.

De populariteit laat ook wel gelijk de downsides zien, zoals het ongekend hoge energiegebruik. Op de website CryptoArt.wtf is uit te rekenen wat de CO-2 voetafdruk is van een NFT. Het energiegebruik wat nodig is om een NFT te maken van een simpele animatie staat gelijk aan het 1.5 miljoen keer gebruiken van een snelkoker.

Het schrikt investeerders niet af. Het aantal bedrijven dat zich stort op de markt neemt in rap tempo toe. En er wordt nu zelfs al gesproken over institutionele NFT’s. Bubbel of belangrijke ontwikkeling? We gaan het de komende tijd zien!

Blog