Inspiratie

Steeds meer bezittingen op blockchain. What’s next, een Tokenation?

0

Mede-eigenaar worden van een Ferrari, een Picasso of een bijzondere voorraad bourbon: wie wil dat nou niet? Het zogenaamde ‘tokenizen’ van bezit met behulp van blockchain-technologie brengt momenteel een revolutie in de beleggingswereld teweeg. Mijn collega’s van het World Economic Forum verwachten zelfs dat over zeven jaar 10% van het wereldwijde BBP op de blockchain is opgeslagen. Waarom worden bezittingen nu zo massaal op de blockchain gezet en wat houdt dit ‘tokenizen’ precies in?

Als je iets ‘tokenized’ dan houdt het in dat je iets fysieks omzet naar digitale tokens. Deze tokens worden vervolgens toegevoegd aan de blockchain. Dit garandeert een veilige en transparante overdracht.

Heb je weleens een huis gekocht of verkocht? Dan ken je het omslachtige proces met alle verschillende partijen. Sommige onderdelen van dit proces zijn niet transparant. Dit is, juist omdat niet het hele proces transparant is, volgens verschillende onderzoeken een van de hoofdoorzaken geweest van de kredietcrisis tien jaar geleden.

Daarnaast zijn dit soort processen kostbaar en traag. Dit komt doordat er meerdere partijen bij betrokken zijn met elk hun eigen, verouderde systemen en uiteraard een bepaalde drang om geld te verdienen.

De voordelen van tokenizen

Daarom zijn er momenteel onwijs veel bedrijven en overheden bezig om hun bezittingen op de blockchain te ‘tokenizen’. Er worden wereldwijd elke dag miljarden aan middelen ‘getokenized’. Van Japan tot Luxemburg en Zuid-Afrika en instituten als MIT, Oxford en De Nederlandse Bank onderschrijven de geweldige voordelen.

Voordelen als transparantie, maar juist ook het 24/7 wereldwijd snel kunnen handelen, zonder al die tussenpersonen, zorgen voor de grote interesse. Ook doordat bezittingen gedeeltelijk kunnen worden verhandeld. En bezittingen die eerder niet liquide waren, zijn dat nu wel. Hierdoor zijn ze makkelijk te verhandelen.

Dit brengt een hele golf aan nieuwe handelsmogelijkheden voor de wereldwijde financiële markt. Het zijn dan ook niet alleen vastgoedobjecten, auto’s of kunst, maar ook zaken als copyrights, aandelen, metalen, granen en bijvoorbeeld muzieklicenties die worden getokenized.

Snel, wereldwijd & veilig

Tokenizen garandeert niet alleen een snelle overdracht, maar faciliteert ook de wereldwijde handel. En doordat er gebruik wordt gemaakt van blockchain/technologie zijn transacties niet te wissen of aan te passen. Dit zorgt voor veiligheid en vertrouwen.

Bepaalde bezittingen kun je nu dus ook fractioneel verhandelen. Hierdoor wordt de handel ineens ook beschikbaar voor kleine investeerders. En mensen zoals jij en ik.

Je kunt bijvoorbeeld slechts een fractie van een aandeel van Amazon van $2000 kopen. Het Amsterdamse Bloqhouse heeft een platform ontwikkeld waarmee je fractioneel vastgoed kunt kopen en het eveneens Amsterdamse The Share Council heeft een oplossing om mede-eigenaarschap te vereenvoudigen.

Stiekem al profijt

Een ver van mijn bed show voor de leek? Stiekem hebben veel Nederlanders al profijt van ‘tokenization’. Apple Pay, wat door ING in Nederland geïntroduceerd is, werkt middels tokenization en betaalprovider Payvision verwacht zelfs dat in 2023 meer dan de helft van alle e-commerce transacties in Nederland via deze technologie zal lopen.

De uitdagingen van tokenization

Hoewel je in vijf minuten een eigen token kunt maken op de blockchain met platformen als Fabix, zijn er nog veel uitdagingen voor ‘tokenization’. De achterliggende blockchain-technologie is nog volop in ontwikkeling en daarom op verschillende vlakken nog verre van volwassen.

Een van de grootste uitdagingen momenteel is de wet- en regelgeving. Veel landen lopen hierop achter. Hierdoor is er nog geen duidelijke definitie van een token. Ook een goede standaardisatie ontbreekt en alle rechten en plichten er omheen zijn vaak onduidelijk.

Stel, je wil je eigenaarschap van je vakantiehuis in Spanje overdragen aan een Fransman. Hoe werkt  het dan bijvoorbeeld juridisch en fiscaal gezien? Of stel, je deelt het eigenaarschap van een schilderij. Wat gebeurt er dan als er onderhoud nodig is?

Een van de grootste uitdagingen ligt momenteel nog steeds in het onderwijs. Ik merk tijdens het trainen in en spreken over blockchain met Bloqon dat de kennis over de technologie nog ontzettend in de kinderschoenen staat. Naast de basisbeginselen van de werking, is het inzicht in de wereldwijde impact en toekomstige toepassingen bij de meeste mensen nog verre van duidelijk.

Mogelijkheden in overvloed

Dat er gave toepassingen op de loer liggen is met alle gepresenteerde plannen wel duidelijk. Van het tokenizen van basketbalteams, zodat fans ook een aandeel kunnen kopen, tot het tokenizen van een reis, zodat je tijdens het vliegen je paspoort en ticket niet meer hoeft te laten zien.

Er liggen natuurlijk ook prachtige kansen op het gebied van bijvoorbeeld de ‘gig-workers’. Hoe mooi zou het zijn als je als Uber-chauffeur of Deliveroo-bezorger door middel van tokenization een aandeel krijgt in het bedrijf en daarmee bijvoorbeeld ook een winstuitkering? Er zijn al startups zoals Fairride en Lazooz die dergelijke oplossingen aanbieden, maar net als de onderliggende blockchain-technologie nog in de kinderschoenen staan.

Een ding is zeker: we staan met de vele waanzinnige plannen en snelle technologische ontwikkelingen wel aan de vooravond van een bijzondere revolutie op gebied van eigenaarschap!