Innovatie

De impact van blockchain op het wereldwijde toerisme: 10 manieren

0

De afgelopen maand maakte ik een prachtige reis met mijn vader. Dit keer was Brazilië aan beurt. Het carnaval in Rio de Janeiro was een echt hoogtepunt. Wat ik als blockchain-enthousiasteling leuk vond om te zien, was dat er mensen in de kleurrijke optocht waren die voor het thema ‘de evolutie van geld’ hadden gekozen. Sommigen waren zelfs als bitcoin verkleed!

De populariteit van cryptovaluta is de afgelopen tijd in Zuid-Amerika sterk gestegen vanwege de instabiliteit van de reguliere (fiat) valuta in sommige landen. In Venezuela accepteren inmiddels duizenden, voornamelijk kleine, bedrijven de bekende cryptovaluta DASH.

In mijn werk geef ik advies aan binnenlandse en buitenlandse overheden op het gebied van ‘destinatie marketing & management. Dit houdt in: het beter op de kaart zetten van een bestemming door verbetering van de vindbaarheid en zichtbaarheid. Die overheden willen graag 2 dingen weten:

  • Wat wordt de impact van blockchain?
  • Wat gebeurt er momenteel al in de sector op dat gebied ?

De toeristische sector had in 2018 een omvang van ruim 7,5 biljoen dollar (10% van het wereldwijde BNP). Het zorgt voor meer dan 100 miljoen directe banen (volgens de Verenigde Naties). Dus is het interessant om eens te kijken naar 10 manieren waarop de blockchaintechnologie een impact kan/gaat hebben.

1. De macht van de Online Travel Agents breken

Een groeiende ergernis van veel hoteliers, luchtvaartmaatschappijen is en blijft de macht van de Online Travel Agents (OTA’s), zoals Booking.com en Expedia.

Het gaat niet alleen de hoge fee die de OTA’s berekenen. Ook het mislopen van belangrijke klantdata, de toenemende monopoliepositie en bijkomende effecten zijn voor de aangesloten bedrijven een doorn in het oog. Blockchain zorgt ervoor dat de middleman in het proces eruit wordt gesneden. Vorig jaar sprak de CEO van TUI zijn verwachting uit dat de technologie de ‘monopolistische tussenpersonen’ (OTA’s dus) in de komende 5 jaar laat verdwijnen.

Meerdere gave blockchain-startups werken aan een oplossing. De bekendste is Winding Tree, dat een decentrale marktplaats ontwikkelde waar hotels, vliegmaatschappijen en touroperators hun klanten direct kunnen bedienen.

Het platform heeft geen winstoogmerk en is er niet op uit om een zo groot mogelijk marktaandeel te krijgen. Het tegenovergestelde van de huidige OTA’s. Winding Tree heeft de afgelopen tijd vele belangrijke partners aan zich weten te binden, zoals KLM, Lufthansa en AirCanada.

Aruba

Daarnaast zijn er ook al bestemmingen die gebruik maken van het Winding Tree-platform. Aruba bijvoorbeeld. Momenteel wordt het grootste gedeelte van de inkomsten van de meer dan 1 miljoen toeristen per jaar in dit land geïnd door een handjevol OTA’s. Aruba wil met een eigen token het aanbod decentraal aanbieden en zowel kleine als grote spelers dezelfde kans geven.

Naast Winding Tree zijn er nog zo’n 20 andere bedrijven die de strijd met de OTA’s aangaan. Het Australische Webjet focust specifiek op hotelboekingen en startte onder andere al partnerships met Thomas Cook en meerdere grote Aziatische hotelketens.

Ook Locktrip focust zich op hotels en werkt op zijn platform samen met 100.000 hotels. Het zegt de boekingen gemiddeld 19% goedkoper te maken, wat recent ook al is aangetoond.

Andere bekende partijen die mooi aan de weg aan het timmeren zijn Atlas, Blockskye en KeyoCoin.

2. De decentrale deelconomie

Blockchain gaat ook op het vlak van de deeleconomie een interessante impact krijgen. Er zijn al start-ups met ‘proof-of-concepts’, die voor de bekende platformen als Uber en Airbnb een decentrale oplossing ontwikkelden.

Een van de bekendste is Beetoken, die met zijn platform verhuurders van een verblijf direct in contact brengt met mogelijke huurders en het gehele proces regelt – van betaling tot reviews aan het eind. Het wil een einde maken aan de vele scams die Airbnb teisteren en vraagt hiervoor een commissie die slechts 20% is van de fees die Airbnb in rekening brengt.

Slock gaat nog een stap verder: het bedrijf wil de deeleconomie op meerdere manieren helpen door veilige toegang bieden tot verschillende soorten IoT-apparaten. Bijvoorbeeld het slot van de deur van een huurappartement. Door de volledige flow van een transactie te regelen – van betaling, verificatie van de gebruiker en veilige toegang – denkt Slock een totaaloplossing te hebben voor verhuurders. Partijen die vergelijkbare oplossingen aan het bouwen zijn, zijn Populstay, Travala, Trip.io en Travelblock.

Uiteraard zien de grote deeleconomieplatformen zowel de kansen als gevaren van de blockchaintechnologie in. Ze zijn zelf ook begonnen met de implementatie van de technologie. Zo heeft Airbnb de start-up ChangeCoin gekocht, voornamelijk om de blockchainspecialisten aan het bedrijf te binden. Van Uber zijn nog geen concrete plannen bekend. Maar er zijn al wel diverse partijen zoals DAV, Fairride en Lazooz bezig om een decentrale variant van Uber te maken.

Lege hotelkamer bruin-wit gekleurd

3. Digitale identiteit

Een van de grootste problemen van de toeristische sector is de identificatie van personen. Frauduleuze betalingen en boekingen zorgen voor grote kosten voor de bedrijven. Aan de andere kant zorgen de verschillende identificatiemomenten voor de consument voor veel verloren tijd en dus ergernis.

Bedrijven als Shocard bedachten unieke oplossingen met blockchain waardoor het hele proces vele malen sneller, efficiënter en veiliger verloopt. Zo kunnen zogenaamde ‘smart contracts’ automatisch controleren of alle documenten, zoals paspoorten en visa, geldig zijn en toegang geven tot luchthaven/vliegveld.  En als je het identiteitsdocument (zoals een paspoort) op de blockchain opslaat, kan te allen tijde de identiteit kan worden geverifieerd. Door het niet te wijzigen en gedistribueerde karakter van de technologie kan fraude worden voorkomen en het gehele proces snel en efficiënt plaatsvinden.

In steden als Dubai en landen als Aruba is men al ver met de implementatie hiervan. En in Spanje wordt al succesvol gewerkt met een vorm die zich toespitst op de identificatie.

4. Echte rating & reviews

Veel onderzoeken laten zien dat 84% van de consumenten online reviews op Google en platformen als Tripadvisor net zo vertrouwt als ‘word of mouth’-aanbevelingen van vrienden. 87% geeft aan niet eens te willen boeken bij een bedrijf dat negatieve reviews heeft.

Helaas wordt hier ook veel misbruik van gemaakt. Onderzoek wees uit dat 85% van de bedrijven in de toeristische sector worden geplaagd door ‘fake reviews’. De Engelse krant The Times beweert dat een derde van de reviews op Tripadvisor nep is en Harvard Business School becijferde dat 20% van de reviews op Yelp nep is.

Gechanteerd worden

Van vrienden die een bedrijf in de sector hebben, hoor ik dat ze soms zelfs worden gechanteerd om iets gratis te geven om zo een negatieve review te voorkomen. De blockchaintechnologie kan hier voor een grote doorbraak zorgen, aangezien de informatie erop transparant en niet te wijzigen is.

Bedrijven als Revain en Chlu bedachten oplossingen die ervoor zorgen dat reviews niet meer te faken, wijzigen of verwijderen zijn.

5. Snelle en goedkope betalingen

De eerste blockchain, Bitcoin, begon als een puur elektronisch ‘peer-peer-cashsysteem’: om digitale betalingen mogelijk te maken zonder ‘middleman’.

De vele applicaties die nu al succesvol zijn geïmplementeerd, zijn dan ook grotendeels op het gebied van betalingen.  De wereldwijde hotelbranche alleen al was het afgelopen jaar goed voor bijna 500 miljoen dollar qua omzet. Je kunt je het waanzinnige aantal transacties voorstellen wat hier mee gemoeid is.

Als we kijken naar de kosten die dit met zich meebrengt, zoals de fees die creditcardmaatschappijen berekenen en de eerder besproken OTA’s, kan met blockchain significant veel geld worden bespaard. Aan de kant van de aanbieder en afnemer.

Daarnaast zijn er bedrijven die de transacties sneller maken en de technologie zelf maakt het veiliger en beter traceerbaar.

Er zijn al heel wat bestemmingen en organisaties die betalingen in cryptovaluta aanbieden: San Francisco, Argentinië, Queensland (Australië), Duitsland, Dubai, hotels en diverse boekingswebsites. Ierland gaat zelfs een stap verder en introduceerde de IrishCoin, om naast betalingen ook loyaliteit van toeristen te belonen. Griekenland kwam met een ‘Nautiluscoin’.

6. Loyaal worden en blijven

Loyaliteitsprogramma’s zijn voor veel organisaties in de toeristische sector erg belangrijk. Maar het probleem met de huidige programma’s is dat consumenten de programma’s niet altijd goed begrijpen en dat bedrijven er vaak niet de gewenste data uit kunnen distilleren.

Een recent rapport van consultancy PWC beschrijft de geweldige mogelijkheden voor loyaliteitsprogramma’s door ze op de blockchain te zetten. Gespaarde loyaliteitspunten kunnen op de blockchain worden opgeslagen en zijn daardoor direct inwisselbaar en inzichtelijk voor de gebruiker.

Daarnaast kunnen organisaties advertentiekosten besparen door realtime persoonlijke aanbiedingen te doen op basis van de gegenereerde data en klantprofielen en kan fraude met de programma’s worden voorkomen.

Door het delen van de data met ketenpartners (bijvoorbeeld een vliegmaatschappij, autoverhuurder, accommodatie), kan nóg interessantere data worden verkregen. Voor de consument kan de booking experience nog beter worden geoptimaliseerd.

Er zijn ook al bestemmingen die een loyaliteitsprogramma op de blockchain hebben gezet. Een bekend bedrijf dat deze dienst faciliteert is Loyall, waar Dubai en Noorwegen gebruik van maken. De bedrijven Trippki en Deskbell richten zich op de hotellerie.

7. Veilig data opslaan

Voor veel bedrijven is het geen toegang hebben tot eigen data en systemen een nachtmerrie. Hackers worden steeds slimmer en voeren soms zogenaamde ‘ransomware hacks’ uit, waardoor een persoon of organisatie pas weer bij zijn data kan als er een geldbedrag is overgemaakt. Vorig jaar werd dit pijnlijk duidelijk in Oostenrijk, waar een hotel werd gehackt. Het kreeg pas weer toegang tot de sleutels van de hotelkamers nadat een bedrag naar de hackers was overgemaakt.

De blockchaintechnologie biedt door haar decentrale en cryptografische karakter een geweldige oplossing voor het veiliger opslaan van data. Data kunnen dan niet door een cyberaanval of bijvoorbeeld per ongeluk worden verwijderd of verloren gaan.

Verlaten koffer in hal vliegveld

8. Nooit meer bagage verliezen

Een van de grootste ergernissen van reizigers is het kwijtraken van bagage. De onwetendheid over waar de koffers en tassen zich bevinden, is vervelend en zorgt voor een naar begin van de reis.

De internationale vliegorganisatie IATA heeft vorig jaar in haar resolutie 753 bepaald dat vliegmaatschappijen het aantal punten waar de bagage wordt gescand tijdens de reis, moet vergroten en beter op elkaar moet laten aansluiten.

Er wordt momenteel ook gekeken naar een aansluiting op de blockchain om het gehele proces van bagage van afgifte tot ontvangst inzichtelijk te maken. Door het meegeven van een unieke code, die constant te scannen en te loggen op de blockchain, wordt realtime inzichtelijk waar de bagage zich bevindt. Dit is niet alleen voor consumenten een geweldige oplossing, ook voor bijvoorbeeld het transport van goederen.

9. Minder lege stoelen en bedden

Hoewel door technologieën als artificial intelligence en machine learning het aantal lege stoelen in vliegtuigen en lege bedden in hotels vermindert, zijn dit voor aanbieders nog altijd financiële pijnpunten.

Reisorganisatie TUI was het eerste bedrijf dat publiekelijk bekend maakte dat het zijn data op de blockchain had gezet. Het bedrijf (met een omzet van bijna 20 miljard euro) kan de totale voorraad hotelbedden realtime inzien. Op basis van big data gegenereerde marges, kan de organisatie ze alsnog via verschillende partners aanbieden. Het bespaart met project ‘Bedswap’ volgens de CEO vele miljoenen euro’s op jaarbasis. De Oosterijkse startup Avinoc doet hetzelfde, maar dan met vliegtuigstoelen.

10. Nieuwe soorten reizen

Recent onderzoek laat zien dat millennials meer vertrouwen in cryptovaluta hebben dan in aandelen. De populariteit van de digital assets onder jongeren is groot. Veel organisaties spelen hier slim op in door speciale reizen hiervoor aan te bieden. Dat gaat verder dan alleen het simpel aanbieden van reizen in cryptovaluta. Er zijn bijvoorbeeld ‘Blockchain Cruises’ voor fans van de technologie, CryptoCribs, een Airbnb voor cryptohandelaren en verschillende tours door blockchain hubs, zoals in Zug (Zwitserland).

De Verenigde Arabische Emiraten wil in 2020 de eerste ‘blockchainregering’ hebben en biedt nu al oplossingen met de technologie, zoals een decentraal distributiekanaal voor hotelkamers. Moldava zag het medisch toerisme stijgen door gebruik van de blockchaintechnologie. Hoofd toerisme van de Russische overheid Oleg Safanov gaf aan dat het topprioriteit heeft bij zijn departement.  En Australië heeft zijn eerste ‘Digital Currency Town’.

Er komen elke week wel weer nieuwe, gave blockchainoplossingen op de toeristische markt . Ik ben erg benieuwd wat dit allemaal voor concrete impact gaat hebben op de sector!