Contentmarketing

9 tips om meer leads & sales uit je beste artikelen te halen

0

Op veel websites zijn enkele pagina’s verantwoordelijk voor 90% van het organische verkeer. Meestal zijn dat informatieve (blog)artikelen die niet direct tot verkopen of aanvragen leiden. Ik deel 9 tips om (nog) meer sales en leads te generen uit deze publiekstrekkers.

Wanneer mensen op zoek gaan naar diensten of producten gaan zij in veel gevallen eerst op zoek naar informatie. Ze willen bijvoorbeeld eerst meer kennis over een onderwerp en hun opties overwegen om een goede beslissing te maken. Het schrijven van blogs is een goede manier om je doelgroep hierbij te helpen.

Maar dit soort informatieve pagina’s converteren meestal slechter dan product- of dienstenpagina’s. Niet gek: de intentie van de bezoeker is immers om geïnformeerd te worden en niet om iets te kopen. Toch zijn er mogelijkheden om hier meer uit te halen. Kijk maar.

1. Share- & subscribe-knoppen

Knoppen waarmee bezoekers je artikel kunnen delen op social media. En een klein formuliertje waarmee mensen zich kunnen inschrijven voor de nieuwsbrief.

Doorgewinterde online marketeers rollen waarschijnlijk met hun ogen bij het lezen van deze tip. Zó voor de hand liggend. Toch laten veel websites deze simpele manier liggen om hun klantenbestand en social bereik te vergroten.

Share- en subscribe-knoppen voor meer leads uit je artikelen.

2. Voeg downloadable content toe

Artikelen die veel organisch verkeer trekken, bevatten meestal waardevolle informatie. En nu bezoekers toch lekker aan het lezen zijn, hebben ze misschien wel interesse in nóg meer waardevolle informatie.

Een slimme manier om je maillijst te vergroten is door relevante content offers aan te bieden. Een e-book, whitepaper, template of checklist bijvoorbeeld. In ruil voor een e-mailadres ontvangt de bezoeker een stuk waardevolle content. Uiteraard wel volgens de regels van de AVG.

Belangrijk bij content offers is relevantie! De content moet echt een aanvulling zijn op de informatie in het artikel. Ter inspiratie een aantal voorbeelden.

  • Recept voor oliebollen: voeg een digitaal receptenboekje toe met 10 andere snacks voor de feestdagen.
  • Artikel over zoekwoordenonderzoek: voeg een Excel-sheet toe waarmee bezoekers zelf aan de slag kunnen met zoekwoordenonderzoek.
  • Artikel met 10 praktische tips over online boekhouden: voeg een e-book met 10 extra tips toe.
  • Blog waarin je een stappenplan deelt om de polonaise te lopen: voeg een samenvattende checklist als pdf toe.
  • Artikel over contentmarketing: voeg een case toe waarin je je werkwijze en de resultaten deelt die je behaalde voor één van je klanten.

De link naar je content offer kun je op verschillende plaatsen in je artikel kwijt. In de sidebar, onderaan of gewoon ergens middenin het artikel op een relevante plaats in de content.

Voorbeeld van een content offer in een artikel.

3. Sticky sidebar

Dit is een sidebar die meescrolt met de bezoeker en dus altijd in beeld blijft. Dat valt lekker op! Hier kun je bijvoorbeeld je nieuwsbrief-inschrijver, content offers of links naar je conversieknallers plaatsen.

Sticky sidebar voor meer leads, sales en conversies op een artikelpagina.

4. Sluit af met een CTA

Veel websites sluiten hun artikelen af met een reactieveld, wat informatie over de schrijver en/of links naar relevante andere artikelen op de website. Een prima begin, maar er is nog meer uit te halen.

Sluit altijd af met een call-to-action naar één van je content offers of naar relevante product- of dienstenpagina’s.

CTA onderaan een artikel.

Of gewoon naar de algemene contactpagina voor vragen.

CTA naar contactpagina.

Waar je ook voor kiest: laat een lezer nooit ‘doodlopen’ aan het eind van het artikel.

5. Product of dienst in-content uitlichten

Een andere slimme manier om je producten of diensten onder de aandacht te brengen, is door deze uit te lichten in je content. Je kunt bijvoorbeeld een andere achtergrondkleur voor deze sectie gebruiken om te laten zien dat dit als het ware los staat van de rest van de tekst. Ook hierbij is ‘relevantie’ het toverwoord.

Uitgelichte dienst in-content.

6. Relevante affiliatelinks toevoegen

Benoem je weleens producten van derden in je artikelen? Voeg dan affiliatelinks toe naar deze producten. Handig voor de bezoeker, want hij weet meteen waar hij deze producten kan kopen. En bij een verkoop ontvang jij een percentage. Lees hier meer informatie over affiliatemarketing.

Voorbeeld van affiliatelink op Frankwatching.

7. SEO boosten met interne links

Pagina’s die veel verkeer binnenhalen via zoekmachines zijn (in de ogen van Google) van meer waarde dan pagina’s die dit niet doen.

Om de SEO-juice van deze pagina’s maximaal te benutten (en zo hoger in Google te komen), kan je in de content interne links naar andere pagina’s plaatsen. Bijvoorbeeld naar artikelen, product- of dienstenpagina’s of de homepage. De anchortekst is hierbij vooral van belang. En natuurlijk relevantie!

Voorbeeld van een interne link om meer leads en sales te genereren.

8. Remarketing

Je kent het wel: je bekijkt een wasmachine op Coolblue en krijgt de dagen erna advertenties met exact die wasmachine te zien op Facebook. Irritant? Het werkt wel als een trein! Remarketing is een slimme en goedkope manier om bezoekers van je website nog een keer te bereiken op een ander platform. Bijvoorbeeld op Facebook, Instagram of LinkediIn.

Je kunt remarketing ook inzetten voor bezoekers van specifieke artikelen. Heeft iemand bijvoorbeeld een recept over erwtensoep bekeken op je website? Dan kun je een advertentie laten zien voor het boek ‘100 oer-Hollandse recepten’ dat jij geschreven hebt. Heeft iemand een artikel gelezen over zoekwoordonderzoek? Maak een advertentie voor jouw SEO-cursus en licht uit dat zoekwoordenonderzoek een uitgebreid onderdeel is.

9. Intern linken naar conversieknallers

Wanneer je deze strategieën een tijdje toepast, zul je zien dat sommige pagina’s procentueel gezien voor veel meer conversie zorgen dan andere pagina’s op je website. Omdat de content gewoon zo goed geschreven is dat mensen verleid worden om contact met je op te nemen, iets te kopen of hun e-mailadres achter te laten.

Kijk bijvoorbeeld in Google Analytics eens welke pagina’s mensen bekeken hebben voordat zij converteerden. Je kunt bijvoorbeeld Conversies > Doelen > Omgekeerd doelpad gebruiken om de conversieknallers te identificeren.

Screenshot van Google Analytics.

En voeg vervolgens in-content links toe naar deze pagina’s.

Screenshot van een in-content link om meer leads te genereren.

Ook deze strategie werkt natuurlijk alleen als de link ook daadwerkelijk relevant is. In een artikel over puppy’s opvoeden is een link naar een artikel over knuffelen met katten niet relevant. In een artikel met de titel ‘Waarom katten de liefste huisdieren zijn’ weer wel.

Nu jij!

Ik hoop je met deze tips geïnspireerd te hebben om nóg meer uit je best presterende artikelen te halen. Welke tactieken gebruik jij om meer leads en sales uit je informatieve pagina’s te halen? Laat het me weten in de reacties. Ik ben benieuwd!