4 tips om je lokale vindbaarheid te verbeteren met SEO & SEA

4 tips om je lokale vindbaarheid te verbeteren met SEO & SEA

Vanuit je rol als consument ken je het wel: je hebt iets of iemand in de buurt nodig. Voor vermaak, omdat je een specialist nodig hebt of omdat je ergens heen wil. Je gaat naar Google en zoekt naar een aannemer, ongediertebestrijder of bowlingbaan in de buurt. Als consument wil je iemand uit de buurt. Dit geeft vertrouwen, het scheelt onnodige reistijd en doorgaans willen lokale partijen hun goede naam in de regio behouden. Voor bedrijven is lokale vindbaarheid daarom erg belangrijk. 

De zoeker klikt op het resultaat, de landingspagina ziet er goed uit. Tijd om contact op te nemen met dit bedrijf. Bij de contactgegevens staat de plaatsnaam Zwolle. Dit is geen probleem als de zoeker in Zwolle woont. Maar als deze persoon in Amsterdam woont, is deze partij erg ver van z’n bed. Dan kan een drempel zijn, maar dat hoeft niet.

Door slim te werken met SEO, SEA en goed ingestoken landingspagina’s, kun jij zorgen dat die bezoeker toch die conversie gaat doen. Met deze 4 tips ga jij uitblinken in local search!

Welke factoren neemt Google mee om lokale zoekresultaten te bepalen?

Het is nooit 100% feitelijk vast te stellen wat de exacte rankingfactoren zijn die zoekmachines gebruiken. Wel zijn er diverse internationale onderzoeken gedaan en is er veel content te vinden van SEO-experts waarmee je een indicatie krijgt over de rankingfactoren die belangrijk zijn. Een voorbeeld van een onderzoek is die van Whitespark (2020) en ‘Local SEO: The Defenitive Guide (2021)‘.

Veel rankingfactoren komen bij lokale zoekopdrachten overeen met ‘gewone’ zoekopdrachten. Er zijn een paar punten die uniek zijn bij lokale zoekopdrachten als rankingfactor:

  • De locatie van de zoeker op het moment van zoeken.
  • NAW-gegevens: dit is jouw bedrijfsnaam, adres en telefoonnummer.
  • Aanwezige en relevante Google Mijn Bedrijf-accounts.
  • Zoekwoorden in het Google Mijn Bedrijf-account.
  • Sentiment van online reviews (zowel de Google-reviews als diverse reviewsystemen).

Om lokaal vindbaar te worden moet je dus met deze rankingfactoren rekening houden. In dit blog lees je daarom 4 belangrijke tips om je lokale vindbaarheid in zoekmachines goed voor elkaar te krijgen.

1. Richt jouw Google Mijn Bedrijf-pagina in

Om lokaal vindbaar te worden, is het belangrijk om je Google Mijn Bedrijf in te richten. Uit onderzoek van Brandmuscle in 2019 blijkt dat 33% van alle bedrijven nog geen Google Mijn Bedrijf heeft aangemaakt. Niet elk bedrijf doet dit dus terwijl dit wel echt een aanrader is als je lokaal vindbaar wil zijn.

Hoe completer je jouw Google Mijn Bedrijf pagina invult, hoe beter jouw bedrijf naar voren komt bij lokale zoekopdrachten als je relevant bent. In Google Mijn Bedrijf zet je jouw bedrijfsnaam, openingstijden, contactgegevens en beeldmateriaal. Als je echt wil uitblinken met Google Mijn Bedrijf kun je nog aanvullende informatie toevoegen, zoals aanbiedingen of posts die 24 uur blijven staan. Zelfs een rondleiding door je pand, showroom of winkel met 360 gradenfotografie is mogelijk.

Heb je meerdere vestigingen? Dan kun je elke vestiging toevoegen aan je Google Mijn Bedrijf-account. Hiermee zorg je dat elke vestiging goed vindbaar is bij relevantie lokale zoekopdrachten.

Google Reviews

Tot slot is het voor jouw klanten mogelijk om een review achter te laten. Hierdoor krijg jij sterren bij je vermelding, wat vertrouwen opwekt als je goed scoort. Ook biedt dit de mogelijkheid om te reageren op reviews. Met Google Mijn Bedrijf maak je eigenlijk een interactief visitekaartje: hoe mooier je dit doet, hoe beter de eerste indruk.

Local pack results

Daarnaast zorgt een Google Mijn Bedrijf-account ervoor dat jij zichtbaar wordt in Local Pack results. Dit zijn de lokale vermeldingen onder het Google Maps-kaartje. Hierdoor zien zoekers direct waar jij gevestigd bent, samen met de Google reviews die je hebt verzameld. Zoekers kunnen ook direct een routebeschrijving naar jouw bedrijf starten.

Screenshot van Local Pack results in Google.

2. Doe onderzoek naar het zoekgedrag van je doelgroep

Om het voorbeeld van de ongediertebestrijder aan te halen: deze doet natuurlijk meer dan alleen ongedierte bestrijden. Deze bestrijdt wespen, houtwormen, eikenprocessierupsen, muizen, ratten en steenmarters. Stel dat deze partij in een regio van 30 kilometer zijn diensten levert. Dan heb je opeens heel veel zoekwoordcombinaties waarop de ongediertebestrijder vindbaar moet zijn.

Of je nou als werknemer verantwoordelijk bent voor SEO, SEA, online marketing of ondernemer bent die dit zelf doet: jouw tijd is kostbaar. Je wil zoveel mogelijk impact maken binnen de tijd die je beschikbaar hebt. Je wil je in dit geval dus niet richten op zoektermen waar nauwelijks zoekvolume op zit. Daarom loont het om zoekwoordenonderzoek uit te voeren. En dit kan op twee manieren.

Traditioneel zoekwoordenonderzoek

In welke plaatsnamen is de meeste vraag naar de dienstverlening? Zodra je dit weet, weet je ook welke zoekwoorden jouw focus moeten hebben om met SEO- en SEA-campagnes aan de gang te gaan. In dit artikel staat meer informatie over hoe je een goed zoekwoordonderzoek uitvoert.

Testen en optimaliseren met Google Ads

Maar er is nog een manier om het zoekgedrag van je doelgroep te onderzoeken. En dat is door simpelweg te testen met SEA-campagnes. Zet een betaalde campagne op met zoekwoorden waarop jij die hebt gevonden uit je zoekwoordonderzoek. Bundel de zoekwoorden in je advertentiegroepen om een goed beeld te krijgen van de resultaten.

Na 14 dagen weet je het resultaat en kun je bijsturen met nieuwe zoekwoorden. En als je het meteen goed hebt, weet je dat je een goed zoekwoord te pakken hebt.

Deze lokale SEA-campagne kun je op twee manieren inrichten:

  1. Je stelt lokale zoekwoorden in zoals ‘ongedierte bestrijden plaatsnaam’. Hiermee moet de zoeker echt zoeken op de plaatsnaam in de zoekopdracht.
  2. Als een zoeker binnen jouw radius valt en zoekt op het ingestelde zoekwoord, komt jouw resultaat naar voren.

In deze fase gaat het erom dat je inzicht en gevoel krijgt bij het zoekgedrag van jouw doelgroep. Hierdoor weet je op welke zoekwoorden je moet focussen met SEO en SEA.

Screenshot van een lokale SEO-campagne in Google.

3. Zorg dat je vertrouwen opwekt op de landingspagina

Als jouw bedrijf niet gevestigd is op een specifieke locatie, maar je daar wel producten of diensten levert, is het goed om dit te benoemen in je tekst. Het liefst zo snel mogelijk nadat je goed hebt laten zien wat jij kunt betekenen voor je bezoeker. Wees open en eerlijk naar je bezoeker over je waar jij gevestigd bent. Dat wekt vertrouwen en duidelijkheid op.

Naast de algemene tips voor landingspagina’s is het voor lokale bezoekers belangrijk de volgende punten naar voren te laten komen:

Oprechte klantreviews

Zorg dat je een goed reviewsysteem hebt zoals Kiyoh, Trustpilot of Ekomi. Het mooiste is om reviews op de landingspagina te zetten van iemand uit dezelfde plaatsnaam. We zien nog vaak websites die zelf hun reviews maken en op de website plaatsen. Vaak zijn deze reviews gecodeerd in de website of kun je niet doorlinken naar het reviewprogramma. Dit wekt wantrouwen op, dus zorg dat je een goed reviewsysteem gebruikt.

Laat je werk zien

Kom je uit Utrecht en heb je een supermooie veranda gebouwd in Houten? Maak hier een projectpagina van en laat het zien. Heb je niks om te laten zien? Vermeld dan op zijn minst dat je ook levert in de plaatsnaam waarop gezocht wordt. Wees open en transparant over je dienst en laat bewijs zien van jouw inspanningen.

Laat de mensen achter het bedrijf zien

Je bezoeker wil weten met wie hij of zij zaken gaat doen. Een gezicht of teamfoto wekt vertrouwen op bij je potentiële klanten.

Overal moeten dezelfde contactgegevens staan

Dit mag niet van elkaar afwijken. Doet dit het wel? Dan is dat storend voor zowel Google als voor jouw bezoeker.

Laat je keurmerken en certificaten zien

Heb je keurmerken of certificaten die je kunt tonen vanuit jouw branche? Laat deze dan zien op jouw landingspagina. Laat zien dat jij voldoet aan de eisen en kwaliteit levert.

4. Schrijf voor elke relevante plaatsnaam een unieke pagina

Een basisregel voor SEO is dat je zo weinig mogelijk duplicated content dient te schrijven. Schrijf daarom per pagina een unieke tekst die afgestemd is op de plaatsnaam. Op zich is dit geen bijzondere tip en eigenlijk is het ook meer een must-have voor je pagina’s.

Heb je een lokale pagina geschreven, online gezet en maak je gebruik van Google Ads? Dan is het interessant om ook naar je URL-structuur te kijken. Waarom? Omdat je super eenvoudig jouw lokale landingspagina’s in Google Ads kunt krijgen met dynamische search-campagnes. En dat scheelt je heel veel tijd als je op grote schaal pagina’s maakt. Hoe doe je dit?

Pak je zoekwoordonderzoek erbij en houd het lokale keyword aan die het meest wordt gebruikt door jouw doelgroep. Bijvoorbeeld: wespennest verwijderen ermelo.

Zorg in dit geval dat je de volgende URL-structuur aanhoudt bij elke pagina over wespennest verwijderen. Als je werkt aan je lokale vindbaarheid krijg je op een gegeven moment een hele lijst aan lokale pagina’s.

  • /wespennest-verwijderen-ermelo
  • /wespennest-verwijderen-harderwijk
  • /wespennest-verwijderen-nunspeet
  • /wespennest-verwijderen-nijkerk

Maak in Google Ads een dynamische campagne aan en voeg de advertentiegroep ‘wespennest verwijderen’ toe. Stel als pagina-targeting in ‘/wespennest-verwijderen-‘. Het laatste streepje is hierbij belangrijk, aangezien je in veel gevallen een algemene pagina hebt over dit onderwerp: /wespennest-verwijderen. Deze wil je niet meenemen in deze campagne.

Als je nu bijvoorbeeld 30 lokale pagina’s hebt toegevoegd over dit onderwerp, dan worden deze automatisch toegevoegd aan je SEA-campagne. Dit scheelt heel veel tijd. Check na 14 dagen wel goed of je budget nog toereikend genoeg is.

Foto van iemand die Googelt naar lokale vindbaarheid.

Over dynamische campagnes in Google

Met een dynamische campagne geef je het creëren van een zoeknetwerkcampagne uit handen aan Google. In dit campagnetype geef je bij Google aan welke pagina’s jij wil inzetten in je campagne. Google crawlt deze pagina en gebruikt de content op je pagina om zoekwoorden te targetten en je advertentieteksten te maken.

Als iemand bijvoorbeeld zoekt op ‘wespennest verwijderen ermelo’ weet Google dat deze pagina ingezet moet worden. Omdat in de H1-kop en/of paginatitel ‘Wespennest verwijderen Ermelo’ staat, gebruikt Google dit als advertentiekop. Deze kop sluit het best aan bij de zoekopdracht en zal Google dus gebruiken als advertentiekop.

Wel moet je zelf de beschrijvingen die bij de advertenties staan invoeren. Hierdoor hou je toch nog enige regie over de advertenties. Het voordeel hiervan is dat je nieuwe zoektermen ontdekt en dat nieuwe pagina’s, indien ze binnen je pagina targetting vallen, automatisch in je Google Ads-campagne gezet wordt.

Je lokale vindbaarheid verbeteren? Onderzoek, test, schrijf & optimaliseer

Start met het onderzoeken van het zoekgedrag van je doelgroep. Test of dit zoekgedrag jouw bedrijf leads of verkopen oplevert door te testen met Google Ads-campagnes en start het met schrijven van lokale landingspagina’s. Houd de prestaties bij met Google Search Console, Google Ads en Google Analytics en optimaliseer je landingspagina’s. Zo word je beter vindbaar bij die belangrijke lokale zoekopdrachten!

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.

Blog