Online marketing

Zo haak je in op de feestdagen met je bestaande campagnes [4 praktische tips]

0

Voor online adverteerders zijn de feestdagen altijd weer een bijzondere uitdaging. Vaak draaien er always on-campagnes: deze campagnes draaien het hele jaar door. Denk aan betaalde campagnes op Facebook, Instagram en Google Ads. Je realiseert goed resultaat met de campagnes. Binnen de organisatie waar je werkt wil men inhaken op de feestdagen en ze vragen jou om hulp om dit te fixen. Hoe ga je dit opzetten binnen je accountstructuur? En hoe kun je het best omgaan met de huidige lopende campagnes?

1. Back to basic met SMART

We komen het vaak tegen: we gaan een kerstactie doen! Er worden producten met korting verkocht en de adverteerder gaat budget inzetten om deze producten te promoten. Begin januari is het tijd om te evalueren: hoe ging de campagne? Was het een succes? Vaak is dit niet duidelijk omdat er niet goed is nagedacht over de doelstelling. Terwijl dit erg belangrijk is. Een goede SMART-doelstelling bepaalt namelijk of je campagnes een succes zijn geweest of niet. Ook voor de feestdagen: maak wat je wil bereiken concreet, ga na of het acceptabel en realistisch is en hang er een tijdlijn aan.

Dat gaat jou helpen om te bepalen of je een succesvolle campagne hebt gedraaid of niet. En dat is fijn, want dan zien jij, je collega’s of je leidinggevenden of het een geslaagde actie is geweest of niet.

Voorbeelden van SMART-doelstellingen tijdens de feestdagen

  1. Afzet van de kerstcollectie verhogen met 50% in december 2021 ten opzichte van vorig jaar.
  2. 4000 productverkopen van de kerstcollectie realiseren tijdens Black Friday met een ROAS van 800% in Google Ads.
  3. 1.000.000 bezoekers naar de salespagina in de webshop leiden in december 2021, met Facebook-, Instagram- en Google Ads-campagnes.

Je ziet wat een goede doelstelling doet: het zorgt ervoor dat jij met een scherpe focus campagnes gaat opstellen om je doelen te behalen. Deel ook zeker je doelstelling met collega’s en andere stakeholders. Je zult zien dat je campagne tot leven komt en dat erover gepraat gaat worden. En daar kan jij weer waardevolle ideeën en feedback uit halen. Ook ga je hierdoor zien of je nieuwe campagnes moet opzetten of dat je huidige campagnes moet aanpassen om het gewenste resultaat te halen.

2. Gebruik je een nieuwe campagne of zet je jouw geoptimaliseerde campagne in?

Je hebt al veel tijd en moeite gestoken in het optimaliseren van je always on-campagne. Eindelijk heb je de juiste doelgroep, de juiste keywords en de juiste boodschap weten te vinden. De performance is steeds beter geworden. En nu de feestdagen eraan komen sta je voor een belangrijke keuze. Ga je de always on-campagne gebruiken voor de feestdagen of ga je een aparte campagne opzetten?

Het kan een goede keuze zijn om je always on-campagnes tijdelijk te gebruiken voor je campagnes rondom de feestdagen. Je hebt in deze campagnes namelijk al een hele goede match met je doelgroep, biedstrategie en performance gerealiseerd. Als je een nieuwe campagne aanmaakt voor een tijdelijke actie, zal de performance waarschijnlijk minder zijn. Het is namelijk een nieuwe campagne, dus je moet nog door de learning curve om de campagne rendabel te maken. En die tijd heb je nou eenmaal niet aangezien je wil inhaken op de feestdagen.

Als je met always on-campagnes gaat inhaken op de feestdagen, verander dan dus zo min mogelijk aan je huidige campagne. Zeker als je gebruikmaakt van geautomatiseerde biedstrategieën. Pas alleen de boodschap van je advertenties aan en de landingspagina’s die je inzet. Je keywords en doelgroepen moeten blijven zoals deze zijn om zoveel mogelijk rendement te behalen.

Er zijn verschillende manieren om met advertenties in te haken:

  • In Google Ads kun je gebruikmaken van een count down timer in je advertenties. Denk aan ‘Nog 2 dagen en 1 uur unieke kerstaanbiedingen’.
  • Je kunt je advertenties zo plannen dat je op verschillende tijden en dagen een unieke boodschap hebt. Dat is handig als je wil inspelen in de aanloop naar Black Friday, Cyber Monday, kerst, oud en nieuw en op de dagen zelf.
  • Doe kleine tweaks aan je landingspagina’s (plaats bijvoorbeeld een banner of zet interne links in de eerste alinea). Plaats ook call-to-actions naar je uitgebreidere landingspagina’s die zijn ingericht voor de feestdagen op je landingspagina.

3. Doe je aan remarketing? Inhaken!

Zodra je weet welke producten of diensten je wil promoten tijdens de feestdagen, is het wijs om alvast remarketing-doelgroepen aan te maken. Hiermee verzamel je bezoekers die een product of dienst hebben bekeken, maar nog geen conversie hebben gedaan. Jouw actie tijdens de feestdagen kan net dat zetje zijn voor deze mensen om die aankoop wél te doen.

Maak je al gebruik van remarketing-campagnes? Mooi! Dan heb je met de feestdagen een goede gelegenheid om wat frisse display- of tekst-ads toe te voegen. Communiceer heel duidelijk dat je nu een tijdelijke aanbieding hebt die men echt niet mag missen.

4. Denk goed na over de meetbaarheid: hoe ga jij het succes van de campagne meten?

Er zijn diverse manieren om goed inzichtelijk te krijgen hoe goed je campagnes hebben gedraaid tijdens de feestdagen. Het is belangrijk om hier zicht op te krijgen, want je wil je meetbaarheid zo zuiver mogelijk hebben. Dat gaat je namelijk helpen om de impact van je online inspanningen goed te begrijpen. Ik noem enkele mogelijkheden:

Gebruik unieke kortingscodes

Maak voor de feestdagen een unieke kortingscode aan en communiceer deze in je online uitingen. Na afloop van je campagne kun je zien hoe vaak de kortingscode is gebruikt en welke omzetwaarde het vertegenwoordigt. Dat wil je natuurlijk weten, want het helpt je om te bepalen of je een rendabele campagne hebt gedraaid of niet.

Gebruik UTM tags

Door UTM-tags te plaatsen in je advertenties krijg je goed inzichtelijk waar je verkeer vandaan komt in Google Analytics. Je geeft aan wat de bron is, het medium is en uit welke campagne de bezoeker komt. Als je dit goed inricht, zie je in Google Analytics snel welke performance je campagnes hebben gehad en wat de gedragsstatistieken zijn.

Door met bovenstaande methodes te werken krijg je goed inzichtelijk wat je campagnes hebben opgeleverd. En dat gaat je weer helpen om te bepalen of je de SMART-doelstelling hebt behaald.

That’s it!

Door te werken met een SMART-doelstelling maak je voor jezelf en je collega’s duidelijk wat je precies gaat doen. Je huidige online campagnes kunnen goed helpen om je doel te behalen met enkele aanpassingen. En zeker als jij je meetbaarheid goed op orde hebt, kun jij straks aantonen dat je campagne voor de feestdagen goed gelukt is. Veel succes en fijne feestdagen alvast!