Superster(k) op LinkedIn: toolkit & tips voor jouw personal brand

Superster(k) op LinkedIn: toolkit & tips voor jouw personal brand

Wie denkt aan LinkedIn, denkt al snel aan: zakelijk kanaal, netwerk opbouwen en kennis opdoen. Maar misschien ook wel aan… opschepperij? Uit een onderzoek van Newcom (2021) blijkt dat LinkedIn in 2021 voor het eerst de 5 miljoen gebruikers aantikt. Hiermee blijft het aantal LinkedIn-gebruikers stijgen. Daarnaast kan jouw bijdrage op LinkedIn, door het algoritme, wel 2 weken lang zichtbaar blijven in de tijdlijn. Genoeg redenen om je te verdiepen in LinkedIn en hoe jij je kunt profileren via dit zakelijke kanaal. Ik neem je mee aan de hand van verschillende tips. Hoe bouw je aan jouw personal brand via LinkedIn? En dat zonder pocherig over te komen en jezelf te blijven?

LinkedIn zien als opschepperij? Welnee, personal branding!

Ondanks dat er soms wordt gedacht dat je oppervlakkig of als een opschepper overkomt, werk je op LinkedIn aan je personal brand. Personal branding bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Wie ben ik als persoon? En als specialist?
  • Waar sta ik voor? En wat past bij mij als persoon?
  • Wat is jouw toegevoegde waarde? Wat kom jij brengen?
  • Hoe onderscheid jij jezelf ten opzichte van anderen? Bijvoorbeeld ten opzichte van andere specialisten in jouw vakgebied?

Imago- en personal branding-expert Sascha Bertus geeft aan dat jij beschikt over allerlei kwaliteiten en talenten. Als je anderen niet duidelijk maakt welke dat zijn, weten ze ook niet waarvoor ze bij jou terecht kunnen.

Professionals op LinkedIn

Waarom zou je als professional actief zijn op LinkedIn? Ik stelde deze vraag aan mijn netwerk! De volgende reacties kwamen naar voren:

  • Netwerken: omvangrijk netwerk aan contacten onderhouden én opbouwen.
  • Kennis delen: artikelen, tips, whitepapers, delen met netwerk.
  • Inspiratie: volgen van inspirerende mensen en bedrijven.
  • Visie delen: schrijven op LinkedIn draagt bij aan het uitdragen van een visie en personal brand.
  • Op de hoogte blijven: wat speelt er binnen het netwerk en de branche?
  • Privégesprekken via chat: mensen zakelijk en persoonlijk benaderen, waarvan je het telefoonnummer niet hebt.
  • Nieuwe baan of stage: op zoek gaan naar een nieuwe baan of stage.
  • Werving: zoeken van nieuw talent voor een bedrijf.
  • Samenwerkingen opzoeken: talenten bundelen en een samenwerking aangaan.

Genoeg redenen om LinkedIn te gebruiken om een persoonlijk of zakelijk doel te behalen. En misschien heb jij nog wel een andere reden.

Als zzp’er op LinkedIn

Voor zzp’ers is het platform ook erg handig. Je ‘verkoopt’ jezelf en kunt door middel van posts ontzettend goed uitdragen wie jij bent en waarom bedrijven jou moeten inhuren. Daarom is het voor deze groep aan te raden om van LinkedIn een vast onderdeel in de online contentstrategie te maken. Je kunt als zzp’er namelijk goed laten zien:

  • wat je expertise en vakgebied is,
  • waar je talenten liggen,
  • dat je op de hoogte bent van trends en ontwikkelingen,
  • met wat voor projecten je bezig bent,
  • welke opdrachtgevers of vraagstukken er bij je passen, en
  • dat je plezier hebt in je werk!

LinkedIn-profiel: de basis op orde

LinkedIn denkt proactief mee over hoe jij jouw profiel zo goed mogelijk kunt inrichten. Ik deel hieronder 9 handige tips.

  1. 📸 Profielfoto
    Kies voor een professionele, maar enthousiaste foto. Kies voor een kleurrijke foto in een professionele setting, waar je wel een stukje persoonlijkheid laat zien.
  2. 🖼️ Omslag toevoegen
    LinkedIn biedt de mogelijkheid om een omslag toe te voegen aan je profiel. Kies je eigen huisstijl, de huisstijl van het bedrijf waar je werkt of juist een compilatie van toffe foto’s van jou als professional. LinkedIn-gebruiker Ritsko van Vliet kiest voor een persoonlijke banner, waar zijn skill ‘presenteren’ naar voren komt.

    Persoonlijke LinkedIn-omslag van ritsko van Vliet.

    Omslag op LinkedIn van Ritsko van Vliet (van Vliet, 2022).

  3. 💼 Huidige functie en werkgever
    Het toevoegen van een functie en werkgever is een logische stap. Maar realiseer dat je naast je huidige functie ook andere activiteiten kunt toevoegen, zoals vrijwilligerswerk of andere projecten waar je mee bezig bent.
  4. 📂 Relevante werkervaring
    Voeg alle relevante werkervaring toe aan je LinkedIn-profiel. Het grote voordeel: je kunt er veel meer kwijt dan op je klassieke cv. Geef per functie aan wat je precies hebt gedaan.
  5. 🎓 Opleiding, licenties & certificaten
    Je kunt bij opleidingen, licenties en certificaten ook bewijsmateriaal toevoegen om je profiel nog completer te maken.
  6. 🛠️ Vaardigheden
    Waar ben jij goed in? En wat zijn jouw kwaliteiten? Vergeet niet deze zo nu en dan weer eens te updaten. Vaardigheden kunnen ook onderschreven worden, dit betekent dat iemand bevestigt dat jij deze kwaliteit bezit. Een soort van +1!
  7. 💕 Interesses
    Je interesses zijn de pagina’s die je volgt, die onderaan je profiel getoond worden. Wees dus kritisch welke pagina’s je volgt. Je krijgt vaak uitnodigingen om pagina’s te volgen. Je kunt daar best bewust mee omgaan: welke pagina’s passen bij mij en welke niet?
  8. 🔎 Zoekwoorden verwerken in profiel
    Er is heel veel ruimte om zoekwoorden toe te voegen aan je LinkedIn-profiel. LinkedIn is dan ook een soort zoekmachine. Als je bijvoorbeeld zoekt op specialisme ‘Google Ads’ krijg je gebruikers die dit in hun profiel hebben opgenomen. Als een bedrijf op zoek is naar een zzp’er of specialist in een bepaald vakgebied, kun je dus een voorsprong hebben als je je profiel slim inricht met zoekwoorden. Bijna een vorm van SEO, maar dan op LinkedIn.
  9. 📝 Je info is een pitch
    Bij het onderdeel ‘info’ op je profiel kun je een mooi verhaal over jezelf in pitchvorm delen. De antwoorden op de vragen van personal branding kun je hier dus een goede plek geven. LinkedIn-gebruiker Joep Postma pakt alle elementen van het LinkedIn-profiel om echt op te vallen: inclusief een pitch over wat hij voor je kan betekenen.

linkedin-info

LinkedIn-info over Joep Postma.

LinkedIn-profiel van Joep Postma (Postma, 2022).

Een aanbeveling van een ander is goud waard

Op LinkedIn kun je aanbevelingen van andere gebruikers ontvangen, maar ook zelf uitdelen. Als een andere gebruiker een ervaring met jou deelt, is het natuurlijk nog een stuk geloofwaardiger dan je eigen verhaal over jouw rol in een project of samenwerking. Geen gek idee dus om na afloop van of tijdens een samenwerking de andere experts eens te vragen om een aanbeveling op LinkedIn. Of spreek af dat je er elkaar een geeft. Let hier wel op dat je niet aanbevelingen gaat uitwisselen met je inner circle. Dan komt de aanbeveling minder geloofwaardig over.

Omgaan met connecties

Ga niet netwerken om het netwerken. Wees kritisch en voeg mensen toe die je echt (digitaal) hebt ontmoet of waarvan je verwacht dat jullie connectie echt wat toegevoegd. Recent werd ik gebeld door een oud-collega, die een referentie van mij wilde over een sollicitant, omdat hij zag dat we connecties waren. Toen was het nogal awkward dat ik diegene helemaal niet kende. Niet eens van naam. Voeg je mensen toe? Maak de uitnodiging persoonlijk en deel waarom je wil connecten.

Content-toolkit voor personal branding

De toolkit bestaat uit 4 onderdelen. Hiermee kun je als professional rekening houden tijdens het creëren van content voor jouw personal brand.

Content-toolkit voor personal branding.

1. Moment

Alles start met het moment. Wat speelt er op dit moment in de maatschappij? Welke ontwikkelingen zijn er? Wat is er in het nieuws? Welke politieke onderwerpen liggen er op tafel? Welke nieuwe feature is er nu beschikbaar in jouw vakgebied? Wat voor trends vallen op? En wees realistisch: het ene moment is langer relevant dan het andere. Je gaat met jouw personalbranding-strategie inhaken op dit moment, zodat jouw bijdrage relevant is.

Vervolgens ga je dit moment koppelen aan jou als persoon (2. Person), aan jouw bedrijf (3. Company) of jouw vakgebied (4. Sector).

Houd er rekening mee dat op LinkedIn bijdragen soms wel tot 2 weken blijven staan. Dit kan dus betekenen dat het ‘moment’ alweer voorbij is en je bijdrage nog wel zichtbaar is. Daarnaast is de datum van een post niet erg goed zichtbaar op LinkedIn. Een tip is het moment te markeren, door de datum duidelijk te noemen in de post.

2. Person

In het onderdeel ‘Person’ wordt er ingegaan op jou als persoon. Realiseer dat dit ingaat op de zakelijke versie van jou als persoon, dus jij als zakelijke professional. Uiteraard zullen er zaken zijn die jij persoonlijk (en privé) interessant vindt of die jij goed kunt. Deze zullen overlappen met jouw zakelijke versie. Er is een moment, iets wat voor jou als persoon belangrijk of speciaal is en hier ga jij content over maken.

Voorbeelden

Er zijn tientallen momenten die belangrijk zijn voor jou als persoon, waar je zakelijke content over kunt creëren. Je bent met een persoonlijk traject gestart, hebt een boek geschreven, een prijs gewonnen, deelgenomen aan een training, een diploma gehaald, een nieuwe baan, iets bijzonders (zakelijks) beleefd, iets gedaan waar je trots op bent…

In deze bijdrage deelde ik een fragment van een televisiezender, waar ik vol trots vertelde over mijn stap naar het onderwijs. Een persoonlijk hoogtepunt.

post-linkedin-personal

3. Company

Het onderdeel Company gaat in op de organisatie of het bedrijf waar jij op dit moment werkt. Hier kan uiteraard ingegaan worden op hoe het onderdeel ‘Person’ een rol heeft binnen ‘Company’ en op een bepaald ‘Moment’. Maar ook zeker alleen op ‘Company’, dus jouw bedrijf in bredere context. Op welke manier ga je ‘Company’ een rol geven in jouw personalbranding-strategie?

Voorbeelden

Ook bij het onderdeel ‘Company’ kun je eindeloos veel mogelijkheden bedenken voor content. Het bedrijf heeft een prijs gewonnen, een inhoudelijke bijdrage gedeeld, viert een ‘moment’, zoekt collega’s… Of je koppelt ‘Person’ aan een van deze voorbeelden om het persoonlijker te maken.

In deze bijdrage deelde Bert Hofstede (2020) een zelfgemaakt gedicht met koppeling naar zijn werkgever. Een prachtige combinatie van ‘Moment’ (afsluiting van lastig jaar 2020), ‘Person’ (door hem gepubliceerd gedicht) en ‘Company’ (koppeling naar werkgever NHL Stenden Hogeschool).

LinkedIn-bericht met de hele toolkit, van Bert Hofstede.

4. Sector

Het onderdeel ‘Sector’ gaat in op het vakgebied waarin jij werkt en gespecialiseerd bent. Dit onderdeel weegt zwaar, want dit is de plek waar de vakkennis centraal staat en kennisdeling zal plaatsvinden.

Voorbeelden

Je laat hier zien dat je op de hoogte bent van alle trends en ontwikkelingen en hoe je deze toepast, in de vorm van een artikel, whitepaper, video of tekstuele post.

LinkedIn-gebruiker Rob Blom (2021) deelde een snackable post over een grote ontwikkeling in zijn vakgebied (Sector). Hiermee laat hij zijn expertise zien (Person) en haakt hij in op een recente ontwikkeling (Moment).

Een snackable LinkedIn-post van Rob Blom.

Het kan dus voorkomen dat er bij bepaalde onderdelen overlap te zien is. Een persoonlijke ervaring kan natuurlijk op het werk plaats hebben gevonden. Of een persoonlijke ervaring kan een bijdrage zijn die jij levert aan het vakgebied. Het is dus prima om lijntjes te trekken tussen de onderdelen ‘Person’, ‘Sector’ en ‘Company’.

6 tips om je te profileren als een pro

Er is geen betere manier om jezelf te profileren: je inhoudelijke kennis delen met je netwerk. Schrijf over ontwikkelingen in jouw vakgebied of bedrijf, deel tips of deel jouw eigen ervaringen. Hierbij een aantal tips.

  1. 🤲 Hulp bieden & om hulp vragen
    Om hulp vragen is oké. Er zijn veel professionals die graag meedenken met jouw vraagstuk. En als je in je tijdlijn hulpvragen ziet staan waar je professie in zit, dan is dat natuurlijk hét moment om een reactie te plaatsen.
  2. 💬 Discussiëren kun je leren
    Wees actief op LinkedIn door berichten te liken en te reageren. Doe mee in groepsdiscussies en deel je (zakelijke) mening. Dit vergroot autoriteit en zichtbaarheid. Vind je dat spannend? Ga dit geleidelijk eens proberen en hou het bij discussies waar je jezelf kunt blijven en je zeker staat met je expertise.
  3. 🏢 Keep it professional
    LinkedIn is een zakelijk netwerk met een zakelijke insteek. Het is eigenlijk een minder geschikte plek voor (te) persoonlijke verhalen zoals op Facebook. We zien wel een verschuiving van zakelijk naar ‘persoonlijker’ op LinkedIn. Dat is prima. Iedereen bepaalt zelf wat hij of zij wil delen. Maar het is goed om kritisch te zijn op wat je netwerk wil lezen of zien.
  4. 🍿 Snackable
    Het is niet nodig om altijd lange bijdrages te delen op LinkedIn. Er wordt snel gescrold, dus er is niks mis met een luchtige, korte post.
  5. 💙 Sharing is caring
    Deel (gratis) tips en tricks over jouw vakgebied, zonder hier wat voor terug te vragen. Hiermee werk je ook aan jouw gunfactor: mensen helpen zonder iets terug te verwachten.
  6. 🌟 Wees authentiek
    Laat het verhaal of de bijdrage uit jezelf komen en zorg dat het aansluit op jou als persoon. Persoonlijke verhalen werken het beste, ook bij LinkedIn-pagina’s van bedrijven.

Samen sta je sterker

Vind je het lastig om een begin te maken aan jouw personalbranding-strategie op LinkedIn? Zoek dan wat collega’s op, maak een groepje en help elkaar. Je kunt samen brainstormen over content. Interactie bij elkaar opwekken door te liken en reageren op posts. Inspiratie delen, maar ook evalueren en optimaliseren. Welke post sloeg goed aan? En welke minder?

LinkedIn hacks

Ben jij klaar om jezelf te profileren op LinkedIn? Houd nog even rekening met deze twee punten:

  1. Duplicate content
    LinkedIn is streng en wil alleen relevante content tonen aan haar gebruikers. Als je als collega’s allemaal eenzelfde bericht van het bedrijf gaat delen, heeft dit een averechts effect. Het algoritme ziet de dubbele content en zorgt ervoor dat dit niet in de tijdlijn terechtkomt. Liken en reacties plaatsen is dus een goed alternatief.
  2. Link in bio reactie
    LinkedIn is er geen voorstander van dat je gebruikers gaat verwijzen naar een extern platform door middel van een link. LinkedIn straft berichten met externe links dan ook. De oplossing: de link in de reacties zetten.

Profileren als een pro, let’s go!

LinkedIn is de perfecte plek waar je nog meer over jezelf kwijt kunt. Een echte aanvulling op je cv dus! Daarnaast kun je jezelf in de kijker spelen bij andere professionals en bedrijven door inhoudelijke en persoonlijke content te delen. Denk na over jouw visie en hoe jij jezelf wil uitdragen. Maar zorg dat jouw bijdragen aansluiten op jou als persoon. Zo onderscheid jij je ten opzichte van andere professionals, of zelfs van die andere sollicitant die in de race is voor dezelfde baan. En hoe belangrijk is je netwerk? Heel belangrijk! Aan de slag dus.

Blog