Social media

Een kijkje in de toekomst van social media [6 trends & AR-case]

0

De afgelopen 2 jaar is social media sneller veranderd dan ooit. Was je net gewend aan de verschuiving van je Insta-feed naar Instagram Stories, kwam Reels alweer om de hoek kijken. En ontdekte je net hoe TikTok werkt, worden we alweer in de wereld van AR gesleurd.

Tijdens het SocialToday Event werden de laatste trends en toepassingen van social media besproken.

Anything and everything all of the time!

Met deze zin opende Kirsten Jassies haar trendsessie. Een passende quote die deze tijd perfect weergeeft. Tijdens haar keynote benoemde ze een aantal belangrijke socialmedia-trends die ik hieronder bespreek. Aangevuld met trends die ik ook langs heb horen komen en in dit rijtje niet mogen ontbreken.

1. Metaverse

De grootste verandering die social media gaat doormaken? Het is ‘de metaverse‘.

Waar je op dit moment op een scherm kijkt naar video’s, foto’s of livestreams, gaan we in de toekomst ‘de metaverse in’. Met een VR-bril kun je in virtuele ruimtes rondlopen waar andere gebruikers ook zijn. Het is een minder ver-van-je-bed-show dan je misschien denkt. Er worden al verschillende ‘werelden’ of ‘ruimtes’ gebouwd door creatievelingen.

Meta (het moederbedrijf van Facebook, Instagram en Whatsapp) schaalt Facebook en Instagram steeds meer af en de focus komt meer te liggen op de metaverse. Waar moet je dan aan denken? Een verjaardag met vrienden van over de hele wereld, of meer zakelijk: een virtuele meeting waarbij je avatars ziet van elkaar in een virtuele wereld in plaats van dat je alleen je gezicht op camera ziet. (Ik kan het me nog niet echt voorstellen!)

The next phase of social media is presence. – Navah Berg

2. Creator economy

Waar we de afgelopen jaren zagen dat influencers geld verdienden door veel gebruik te maken van productmarketing, ziet Kirsten de afgelopen tijd (en ook de komende tijd) verschillende businessmodellen voorbijkomen voor creators op alle verschillende kanalen. Influencer marketing gaat verschuiven naar een creator economy.

Creators spelen daarin een belangrijke rol. De naam zegt het al: het zijn mensen die van alles maken, van kook-tutorial tot podcasts. Creators bestonden natuurlijk al, maar het businessmodel verandert. Waar merken eerst betaalden voor influencer-campagnes, gaan creators nu hun geld verdienen met content, doordat mensen ervoor willen betalen in de vorm van abonnementen of extra content. Misschien heb je ‘Vrienden van de show’ al voorbij horen komen, waarbij je voor een klein bedrag per maand podcasts kunt ondersteunen – vaak in ruil voor exclusieve content.

3. Korte video’s & mobile first

We blijven de korte (entertainment)video’s zien: Snapchat Spotlight, YouTube Shorts, Reels en TikTok. Zelfs op Pinterest gaan we Pinterest Idee-pins zien. YouTube Shorts werken zo goed, omdat je daarmee een langere video aanjaagt.

Daarnaast maken steeds meer mensen met hun telefoon video’s, foto’s en graphics én deze video’s worden steeds meer op mobiel bekeken. Dus: videocontent moet geoptimaliseerd worden voor mobiel. Maak je video’s dus vierkant of verticaal.

Juist omdat steeds meer video’s met een telefoon gemaakt worden, worden video’s ook steeds authentieker en persoonlijker. Het hoeft niet allemaal gelikt. Juist échte video’s doen het goed, zoals een behind the scene. Deze week zag ik met eigen ogen hét bewijs van deze trend die spreker Pelpina Trip benoemde.

Voor de aankondiging van het nieuwe seizoen van tv-programma ‘Weer verliefd op je Huis’ vroeg ik presentator Kees Tol een video te maken ‘achter de schermen’. Ik deelde ‘m voor vtwonen op Instagram Reels en wat bleek? Het werd de meest bekeken video tot nu toe: met maar liefst 459k views! Nu begrijp ik dat je denkt: maar Kees is bekend en ‘Weer verliefd op je huis’ is bekend… en vtwonen heeft veel volgers… Allemaal waar… Maar deze video leverde zo’n 2,5 keer zoveel views op dan ons gemiddelde.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door vtwonen (@vtwonen)

Wil je weten hoe je een Instagram Reels maakt? In dit artikel legt Pelpina het je uit aan de hand van een video.

4. Live video shopping

Kirsten Jassies gaf het aan, maar ook Pelpina ziet live video shopping als trend. In China doen ze dit al jaren. Terwijl er wordt gesproken over producten en mensen vragen kunnen stellen, kun je in de stream de product-details bekijken en andere kleuren en groottes kiezen. Vanuit de stream voeg je producten toe aan je winkelmandje en reken je direct af. Steeds meer bedrijven zijn hiermee aan het experimenteren (TikTok, YouTube, Amazon). Interessant! Wil je hier meer over lezen? Hier vind je een aantal voorbeelden van Chinese livestreams. 

5. Co-creatie

Waar we voorheen keken naar het aantal likes op posts, kun je beter kijken naar het aantal views. De interactie gaat steeds harder achteruit en we kunnen dus ook niet echt meer ‘viral’ gaan. Er komt een verschuiving van personen taggen naar co-creatie. Dat zie je al op Instagram doordat je bijdragers kunt toevoegen (waardoor posts of video’s op zowel je eigen profiel als op het profiel van de bijdrager verschijnt), maar nog meer zien we het in muziek en video’s op TikTok die een aanzetje geven om een eigen variant van een bepaalde video te maken. Duetten, remixen, voice-overs, ze zijn niet meer weg te denken in korte video’s.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ida (@toeverymom)

6. Social commerce & augmented reality

2 trends die dicht naast elkaar liggen: social commerce en AR. Op Instagram en Pinterest zagen we al dat vele merken product tags toevoegen aan content, waardoor het direct mogelijk is om vanuit de app over te gaan op een aankoop. Wat we meer en meer gaan zien: verkopen via livestreamen.

We zagen al eerder dat je digitaal brillen kunt passen, make-up kunt proberen of verschillende kleuren verf op jouw muur kunt testen met een camera. Er komen steeds meer mogelijkheden om met AR producten te passen. Bijvoorbeeld deze schoenen die Kirsten testte:

Kirsten Jassies die met AR virtueel schoenen past op Instagram.

Augmented reality in de praktijk

Is AR nog een ver-van-je-bed-show? Dat kan ik me helemaal voorstellen. Ik vind het zelf ontzettend interessant om over na te denken. Maar ik denk wel dat AR iets is wat je projectmatig/campagnematig oppakt en niet zozeer iets is waar je nu al dagelijks mee aan de slag gaat. In de sessie van de Universiteit van Amsterdam lieten Bas Gezelle en Lothar van Diessen zien hoe je er een praktische invulling aan geeft.

De Universiteit van Antwerpen wilde graag open info-dagen organiseren, maar door corona was dit helaas niet mogelijk. Behalve vervelend voor de universiteit, was dat ook vervelend voor aankomende studenten. Zij wilden graag de stad leren kennen en sfeer proeven op de campus. Bas en Lothar bedachten een campagne om door middel van AR innovativiteit uit te stralen, de stad te leren kennen én studenten kennis te laten maken met de universiteit.

Vergis je je weleens tussen het verschil van AR en VR? Bas legt het mooi uit aan de hand van onderstaande afbeelding. Kort gezegd: bij VR ben jij in de virtuele wereld. Bij AR voeg je virtuality toe aan de ‘normale’ wereld.

Het verschil tussen VR en AR.

Er zijn al verschillende social AR-platformen waarin je ontwerpen kunt maken. Drie bekende platformen:

  1. Spark AR (van Facebook)
  2. Snapchat
  3. TikTok

Ondanks dat Snapchat en TikTok verder zijn qua technologische ontwikkelingen, is Spark AR makkelijker te importeren. En zijn daar al meer dan 2 miljoen camera-effecten te vinden. Universiteit Antwerpen koos voor hun case daarom voor Spark AR als platform om hun case in te bouwen.

Hoe start je met een AR-experience?

Samen met een bureau bedacht de Universiteit Antwerpen 5 experiences op 5 locaties in Antwerpen waarin de ‘toekomst tot leven moest komen’. Deze locaties zijn bekende plekken, zodat studenten de stad leren kennen. Omdat het opnieuw ontwerpen van AR-toepassingen tijdrovend is, koos de Universiteit ervoor om bestaande modellen aan te passen. Er zijn een aantal bestaande modellen gekocht. Deze moesten nog wel worden omgezet naar Spark AR. Een tijdrovende klus. Daarna moesten ze nog geanimeerd worden. Hoe dat eraan toeging zie je in onderstaande afbeelding:

AR van de UvA.

Nadat de 5 animaties zijn gemaakt voor de verschillende locaties, werden de experiences getest (op abri’s door de stad werden de advertenties getoond met een QR-code). Voor extra zichtbaarheid deelden huidige studenten en influencers de AR-route op hun social accounts. Dit werd veel gedeeld en de campagne kreeg hierdoor veel zichtbaarheid.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door PLAYAR (@playarstudio)

Nu ben je vast benieuwd: leverde deze campagne ook iets op? Jazeker! De social AR-filters werden 10-duizenden keren bekeken. En in september 22 volgden er 11% meer inschrijvingen op de universiteit dan de jaren ervoor!

De kracht van AR

Twijfel je of AR interessant is om in te zetten voor jouw doelgroep? Een aantal voordelen van AR op een rij:

  1. AR past binnen het gedrag van de bekende (jongeren)platformen Instagram, Snapchat en TikTok. Mensen zijn gewend om om QR-codes te scannen, maar ook om met camera’s AR toe te passen.
  2. Overal is wel een AR-toepassing op te bedenken. AR is niet meer alleen iets wat je met je selfie-camera op je gezicht toepast, maar kan op vele manieren worden ingezet.
  3. AR straalt innovativiteit uit. Als dat past binnen het imago dat je als organisatie wil uitstralen, dan is het zeker een overweging waard.
  4. Mensen die het gebruiken, zijn echt met de volle aandacht bij jouw merk.
  5. Creativiteit, innovatie en effectiviteit kunnen hand in hand gaat. Dat zie je wel aan de uitkomsten van deze case van de Universiteit van Antwerpen.

Van de metaverse tot het inzetten van AR: er gebeurt veel in socialmedia-land. Tijd om aan de slag te gaan!