Online marketing

Mailchimp-alternatieven vergeleken: Laposta, Hellodialog & Mailcamp

0

Gebruik jij – net als vele anderen – Mailchimp voor het versturen van e-mails? Begrijpelijk. Want de tool is gratis en super gebruiksvriendelijk. Maar wist je dat Mailchimp al een tijdje niet meer aan de AVG-wetgeving voldoet? Het wordt dus hoog tijd om over te stappen op een Mailchimp alternatief. Ik heb 3 tools voor je vergeleken.

Nog even over Mailchimp…

Mailchimp voldoet al sinds halverwege 2020 niet meer aan de AVG. Dat zit zo. Mailchimp is een Amerikaans bedrijf en slaat alle data (waaronder persoonsgegevens) ook in de Verenigde Staten op. In Europa worden daar al jaren lang strikte privacy-eisen aan gesteld. Door het wegvallen van het Privacy Shield (halverwege 2020), de overeenkomst waarbij de VS beloofde gegevens van EU-burgers te beschermen, is het helemaal niet meer toegestaan om data van Europeanen overzees op te slaan.

Maak jij nog gebruik van Mailchimp? Dan voldoe je niet helemaal aan de AVG-richtlijnen. Het is dus verstandig om over te stappen op een e-mailtool van een in de EU gevestigde partij. Maar welk Mailchimp-alternatief kies je? Er zijn enorm veel e-mailtools om uit te kiezen en het is niet eenvoudig om ze te vergelijken. Ik help je graag een handje. Na een quick scan van de mogelijkheden en pricing van verschillende tools heb ik ervoor gekozen om de goedkopere tools die vergelijkbaar zijn met Mailchimp (maar dan wel AVG-proof) te vergelijken. Dit zijn Laposta, Hellodialog en Mailcamp.

Voor- en nadelen tools

Ben jij op zoek naar die ene e-mailtool die álles heeft en ook nog eens goedkoop – of liever nog gratis – is? Stop dan maar met zoeken. Die ga je niet vinden. Elke tool heeft namelijk zijn voor- en nadelen op het gebied van features, koppelingen en pricing.

Laposta

Het grootste voordeel van Laposta is dat het gratis te gebruiken is tot 12.000 mails per maand naar maximaal 2.000 contacten. Blijf jij binnen dit aantal? Score! Maar vergeet niet, je krijgt waar je voor betaalt. Laposta is geen slecht alternatief voor Mailchimp, maar de editor laat wel wat te wensen over. Er zijn verschillende beperkingen op het gebied van vormgeving. Daar kom je niet direct achter als je aan de slag gaat, maar hoe verder je komt, hoe meer beperkingen je tegenkomt en hoe meer je je er aan zal gaan ergeren.

Om een aantal voorbeelden te noemen: de kleur van geüploade afbeeldingen wijkt af van het origineel. En je kunt maar uit een beperkt aantal lettertypen kiezen (al is dit bij Mailcamp ook het geval). Daarnaast kun je in tekstblokken een maximale lettergrootte van 36px gebruiken. Groter is wel mogelijk, maar daar moet je dan een ‘titelregel’ blok voor kiezen. Niet onmogelijk dus, maar je moet het maar net even weten… Net als de regelafstand (met name bij gebruik van een groter lettertype) en de achtergrondkleur van een kolom (bestaande uit meerdere kolommen). Er zijn manieren voor om het gewenste resultaat te behalen, maar je moet er goed naar op zoek. De editor van Laposta is daardoor, in mijn ogen, niet de meest gebruiksvriendelijke.

Een ander nadeel van Laposta is dat je, als je gebruikmaakt van de gratis variant, Laposta-reclame onder je e-mail hebt staan. En je kunt enkel per e-mail ondersteuning krijgen als je dat nodig hebt. Met de andere Mailchimp-alternatieven kun je ook telefonisch ondersteuning krijgen.

Screenshot van de Mailchimp-alternatief Laposta.

Interface van de e-mailtool Laposta.

Interface Laposta.

Hellodialog

Nogmaals, Laposta is geen slecht alternatief voor Mailchimp. Zeker niet als je een klein budget hebt en vrijblijvend kennis wil maken met e-mailmarketing. Maar er zijn andere tools die meer vrijheid geven op het gebied van ondersteuning en vormgeving. Zoals Hellodialog. Dit is een betaald Mailchimp-alternatief die nét wat intuïtiever en daardoor gebruiksvriendelijker is. De tool biedt meer verschillende koppelingen (daarover later meer) en meer opties in de drag & drop-editor om je e-mail makkelijker, sneller en beter vorm te geven. Zoals custom fonts, het opslaan van ‘herbruikbare’ onderdelen (door Hellodialog ‘snippets’ genoemd) en een feedback en NPS-element. Het is goed om te weten dat Hellodialog geen gratis variant heeft. Verderop in dit artikel lees je alles over de pricing van Hellodialog.

Screenshot van de tool Hellodialog.

Extra opties Hellodialog. Bron: Hellodialog

Screenshot van de tool Hellodialog.

Interface Hellodialog.

Mailcamp

Mailcamp lijkt in grote lijnen op Hellodialog. De tool geeft veel vrijheid op het gebied van ondersteuning en vormgeving en heeft een mooie, intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface en drag & drop-editor. Mooie opties van Mailcamp zijn:

 • de beschikbaarheid van rechtenvrije foto’s,
 • de uitgebreide mogelijkheden om afbeeldingen te bewerken,
 • de ‘kolommen niet herorganiseren op mobiel’-optie, en
 • de optie om elementen te verbergen op desktop of mobiel.

Zo kun je je e-mailcontent nog beter optimaliseren. Want een e-mail die tot goede resultaten leidt op desktop-schermen, werkt misschien helemaal niet zo goed op mobiele apparaten. Bijvoorbeeld omdat de tekst te lang is en de gebruiker te ver moet scrollen om de call-to-action (button) te bereiken.

Screenshot van het Mailchimp-alternatief Mailcamp.

Mailcamp is net als Hellodialog geen gratis Mailcamp-alternatief. Al is Mailchimp ook niet gratis als je van de wat geavanceerdere features gebruik wil maken…

Schreenshot van Mailcamp.

Interface Mailcamp.

Pricing Laposta, Hellodialog & Mailcamp vergeleken

De prijzen van Laposta, Hellodialog en Mailcamp zijn – net als alle andere e-mailtools – lastig te vergelijken. Dat komt omdat de pricing bij elke tool anders is opgebouwd. Je betaalt een pakketprijs en/of voor het aantal contacten en/of e-mail credits (met één credit kan je één e-mail versturen naar één contact). Daarbij heeft elke tool ook nog weer verschillende abonnementsvormen waaruit je kunt kiezen. Ik vertel je eerst iets over de pricing en verschillende opties per tool en vergelijk ze vervolgens met elkaar.

Pricing Laposta

Laposta is gratis te gebruiken tot 12.000 e-mails per maand naar 2.000 contacten. Wil je meer dan 12.000 e-mails per maand versturen of naar meer dan 2.000 contacten? Dan kom je bij de betaalde variant uit. De meeste organisaties die op zoek zijn naar een Mailchimp-alternatief blijven met gemak binnen dit aantal. Dus wat dat betreft heb je geen betaalde variant van Laposta nodig. Tenzij je geen Laposta-reclame onder je e-mail wil en/of niet alleen ondersteuning wil per e-mail maar ook telefonisch. Dan moet je alsnog overstappen op de betaalde variant. Bij de gratis variant van Mailchimp heb je overigens ook reclame onderaan de e-mail.

Je kunt kiezen voor een abonnementsvorm of voor het inkopen van een bundel e-mailcredits. E-mailcredits zijn interessant als je sporadisch een e-mail verstuurt of naar heel weinig contacten. Je betaalt dan uiteindelijk enkel voor de e-mails die je ook daadwerkelijk verstuurt. De credits zijn onbeperkt geldig.

Bij een abonnementsvorm hangt de (jaar)prijs af van het aantal contacten. De vanafprijs is €500 per jaar (tot 3.000 contacten). Het aantal e-mails is daarmee onbeperkt.

Kosten Laposta.

Prijzen (excl. btw) e-mailcredits Laposta. Bron: Laposta

Kosten Laposta.

In bovenstaande grafiek worden de kosten voor e-mailcredits in de reeks ‘e-mail credits’ pas getoond vanaf 12.000 e-mails. Verzend je niet meer dan 12.000 e-mails per maand? Dan kun je in principe gebruikmaken van de gratis variant.

Pricing Hellodialog

Bij het Hellodialog kun je kiezen voor een smart, professional of premium abonnement. Deze abonnementen variëren in prijs van €395 tot €2.795 per jaar. Daarnaast betaal je eenmalig €595 voor de service. Dit houdt in:

 • het instellen van het account,
 • een op maat gemaakt template,
 • opschoning en import van de contactenlijst,
 • een uitgebreide apptraining,
 • hulp bij de eerste keer versturen, en
 • een analyse van de eerste resultaten.

Met een professional of premium abonnement kun je meer e-mails versturen naar een groter aantal contacten dan met een standaard abonnement. En met zowel een professional als een premium abonnement kun je van meer features gebruikmaken. Zoals API-koppelingen, automations, A/B-testen en een koppeling met Google Analytics. Met het premium abonnement krijg je ook toegang krijgt tot de drag & drop automation feature.

Het aantal e-mailcredits en het aantal contacten verschilt per abonnement. Gebruik je meer e-mailcredits dan wat er standaard in je abonnement zit? Dan kun je eenvoudig via de app extra credits kopen. Deze worden maandelijks achteraf gefactureerd. Bij het premium abonnement worden de e-mail credits sowieso maandelijks achteraf gefactureerd. Je betaalt dan dus alleen voor de credits die je daadwerkelijk gebruikt.

Prijzen Hellodialog.

Prijzen Hellodialog.

Prijzen extra e-mail credits (excl. btw) Hellodialog. Bron: Hellodialog.

Pricing Mailcamp

Mailcamp biedt twee verschillende abonnementen aan: essential en premium. De vanafprijzen van dit Mailchimp-alternatief zijn €564 en €708 per jaar (tot 10.000 e-mails per maand). Het aantal contacten is – voor beide abonnementen en in tegenstelling tot Laposta en Hellodialog – onbeperkt. Ook is de support bij beide abonnementen gelijk. Je kunt zowel telefonisch als per e-mail ondersteuning aanvragen.

Het verschil tussen de abonnementen zit in de beschikbare features. Met het premium abonnement kun je naast de basisfuncties bijvoorbeeld ook gebruikmaken van sub account /multi-user beheer, e-mail automations, A/B-testen, multi language e-mails en dynamische content in e-mails. Daarnaast zijn er meer koppelingen mogelijk (daarover later meer).

Prijzen Mailcamp.

Pricing van tools vergeleken

Het is lastig om de pricing van e-mailtools te vergelijken omdat het bij elke tool anders is opgebouwd. Ik heb de prijzen van de verschillende opties binnen de 3 e-mail tools samengevoegd in onderstaande grafiek. Je ziet in deze grafiek ook per tool vanaf welke optie de automation feature beschikbaar is. Dit kan (naast de gebruiksvriendelijkheid, het aantal contacten en het aantal e-mails) een belangrijk onderdeel voor jou zijn om een goede afweging te kunnen maken tussen de verschillende alternatieven.

Tools vergeleken.

Tools vergeleken.

Mailchimp is gratis te gebruiken tot 10.000 e-mails per maand (daglimiet van 2.000) naar 2.000 contacten. Laposta is de enige e-mailtool van deze 3 die een gratis variant heeft. In dat opzicht lijkt deze tool dus het meest op Mailchimp. Maar wil je bij Mailchimp gebruikmaken van features als automations, A/B-testen en e-mail scheduling, dan moet je alsnog een abonnement afnemen.

Daarnaast zijn er andere e-mailmarketingtools uit Nederland, die meer mogelijkheden bieden voor een hogere prijs dan de 3 alternatieven die ik hier heb genoemd. Qua opties en features lijkt Mailchimp dan juist weer meer op Mailcamp. Hellodialog is wel aanzienlijk duurder, maar biedt dan weer een handige opstartservice (eenmalig €595). Ze bieden persoonlijke begeleiding wat, aldus Hellodialog, resulteert in betere resultaten.

Automation feature

De automation features van de Mailchimp-alternatieven zijn beperkt. En dat is logisch, want het zijn geen geavanceerde marketingautomationtools. Laposta, Hellodialog en Mailcamp zijn – net als Mailchimp – gebruiksvriendelijke e-mail tools die een solide basis bieden voor het versturen van nieuwsbrieven en het instellen van een aantal basic automations/autoresponders. Zoals een verjaardagsmail, een welkomstmail of een serie e-mails na het downloaden van een e-book.

Wil je uitgebreide automations instellen? Dan ontkom je niet aan een meer professionele e-mailautomationtool. Als je tienduizenden contacten hebt en/of een hoge frequentie van mailen hebt, zijn er nog meer tools op dat vlak.

De automation feature is bij Laposta direct beschikbaar vanaf de gratis variant. Bij Hellodialog is het beschikbaar vanaf het professional abonnement en bij Mailcamp vanaf het premium abonnement.

Screenshot.

Interface automation feature Laposta.

Screenshot.

Automation feature Hellodialog: de interface.

Screenshot.

Interface automation feature Mailcamp.

Koppelingen en integraties

Nu wordt het technisch. Help… Nee hoor, valt mee. Er zijn een aantal dingen waar je even goed op moet letten voordat je je keuze maakt. Te beginnen met de standaard koppelingen: kun je hier gebruik van maken? Zo niet, dan raad ik je aan om nog even verder te kijken. Want het laten bouwen van een API-koppeling – dat kan overigens met elk van de 3 geteste alternatieven – kan flink in de papieren lopen.

De belangrijkste koppeling voor de meeste organisaties is een koppeling met je CRM-systeem. Heb je een webshop? Dan is een koppeling met de back-end van je webshop systeem een pré, zodat je producten en bestellingen kunt synchroniseren met je e-mail tool. Hierdoor kan je relevant communiceren met je klanten door product- en bestelinformatie in mails mee te nemen.

CMS-koppeling

Een integratie met een CMS (zoals WordPress of Joomla) houdt in dat er formulieren geplaatst kunnen worden via een plug-in of module zodat de ingevulde informatie direct in de e-mailtool terechtkomt. Een voordeel van zo’n plug-in of module is dat je zonder technische kennis een formulier kunt maken en integreren op je website. Maak je gebruik van een minder populair of minder vaak gebruikt CMS? Dan kan je altijd nog gebruikmaken van een stukje code vanuit de e-mail tool, die je zelf plaatst of door een webbouwer laat plaatsen.

De Mailchimp alternatieven Laposta, Hellodialog en Mailcamp hebben de volgende CMS-koppelingen beschikbaar:

 • Laposta: WorPpress, Joomla, Typo 3
 • Hellodialog: WordPress, Typo 3, Salesforce, ZOHO, Teamleader
 • Mailcamp: WordPress, Drupal

Webshop-koppeling

Heb je een webshop of een module in je CMS voor een webwinkel? Dan loont het om te kijken of een e-mail tool een standaard koppeling aanbiedt voor het systeem of de module die je gebruikt. Hierdoor kan je productinformatie, bestellingen en nieuwe klanten doorsturen naar de e-mailtool zodat je (vervolg)mails kunt sturen of een automation kunt beginnen.

De Mailchimp alternatieven hebben de volgende webshop koppelingen beschikbaar:

 • Laposta: Lightspeed, WooCommerce, Magento, MyShop, CCVShop, MijnWebwinkel
 • Hellodialog: Lightspeed, WooCommerce, Magento, MyShop, Shopware, Shopify
 • Mailcamp: Lightspeed, WooCommerce, Prestashop, Magento

CRM-koppeling

Door je CRM te koppelen aan je e-mail tool zorg je voor (bijna) real-time synchronisatie van je CRM-database met e-mail contacten. Hierdoor hoef je niet continu met exports en imports te werken en blijft je data up-to-date. Zo’n integratie kan je veel tijd besparen en zorgt voor actuele gegevens. Bij het instellen van zo’n koppeling moet je goed nadenken welke gegevens je wil synchroniseren, of je het ook terug wil sturen vanuit je e-mailtool naar je CRM én of je je contacten zelf gegevens wil laten aanpassen.

Laposta, Hellodialog en Mailcamp hebben de volgende CRM-koppelingen beschikbaar:

 • Laposta: PerfectView, Teamleader
 • Hellodialog: Microsoft Dynamics
 • Mailcamp: Microsoft Dynamics, AFAS, Exact Online, Teamleader, CAS

Overige koppelingen

Naast CMS, webshops en CRM zijn er nog andere koppelingen die de tools aanbieden. Vaak gaat dit om de integratie van website statistieken (zoals Google Analytics) of track gegevens kunnen invoeren (utm-codes). Ook de integratie van Customer Data Platforms (CDP) zoals Blueconic of Datatrics behoort soms tot de mogelijkheden. Laat je hierbij informeren door de tool als je meer over die integraties wil weten.

Een speciale koppeling is Zapier. Dit is een tool die twee of meer applicaties met elkaar verbindt. Op deze manier kan het mogelijk zijn om je e-mailtool (beperkt) te verbinden met bijvoorbeeld je CRM-systeem (als de koppeling met jouw CRM-systeem niet standaard beschikbaar is). De tools Laposta en Mailcamp hebben beide een Zapier-verbinding beschikbaar. Op die manier kan je bijvoorbeeld Salesforce koppelen met Mailcamp, ondanks dat Mailcamp geen standaard koppeling aanbiedt met Salesforce. Kijk altijd even naar de mogelijkheden die de Zapier-verbinding biedt, het is namelijk niet zo uitgebreid als een standaard koppeling.

Voor welke tool moet je kiezen?

Zowel Laposta als Hellodialog en Mailcamp zijn prima alternatieven voor Mailchimp. Met Laposta kan je goedkoop beginnen (lees: gratis) maar Hellodialog en Mailcamp zijn gebruiksvriendelijker en hebben minder beperkingen op het gebied van vormgeving. De pricing van de e-mailtools lopen uiteen. Hellodialog is overduidelijk de duurste tool en Laposta de goedkoopste tot 2.000 contacten. Daarna stijgen de kosten van Laposta snel en is de tool duurder dan Mailcamp. Mailcamp is verhoudingsgewijs dus eigenlijk de goedkoopste tool met de meeste opties.

Mailcamp is verhoudingsgewijs dus eigenlijk de goedkoopste tool met de meeste opties.

Om je nog een stapje verder te helpen richting het kiezen van een geschikte e-mailtool, schets ik 3 veelvoorkomende situaties.

Situatie 1: je verstuurt af en toe een e-mail naar een klein aantal contacten, gebruikt Mailchimp en wil overstappen op een tool die AVG proof is.

Je hebt 950 contacten en stuurt ongeveer 3 keer per jaar een e-mail. Met name als er iets bijzonders te melden is of als je een actie hebt. Je maakt gebruik van enkele basic automations zoals een verjaardagsmail en een bevestigingsmail (bijvoorbeeld voor de aanvraag van een e-book).

Het aantal e-mails per jaar komt uit op 2.850 (3×950). Op basis van de laagste kosten kom je dan uit op Laposta. Maar, hecht je waarde aan een gebruiksvriendelijke interface, een mooi ontwerp (zonder al te veel beperkingen), heb je liever geen reclame onder de e-mail en wil je naast ondersteuning per e-mail ook telefonisch ondersteuning krijgen? Dan is het premium abonnement van Mailcamp het meest interessant. Hier betaal je €708 per jaar voor.

Situatie 2: je verstuurt regelmatig een e-mail naar een redelijk aantal contacten, gebruikt Mailchimp en wil overstappen op een tool die AVG proof is.

Je hebt 2.200 contacten in Mailchimp en stuurt deze contacten zo’n 14 keer per jaar een e-mail. Daarnaast heb je een aantal automationcampagnes lopen en die wil je graag behouden bij het overstappen naar een andere tool.

Je hebt te veel contacten om gebruik te kunnen maken van de gratis variant van Laposta. De goedkoopste optie waarbij je ook gebruik kunt maken van de automation feature is wederom Laposta. Je betaalt hier €460 per jaar voor en je kan tot 12.000 e-mails per maand versturen. Maar hier geldt weer hetzelfde als ook voor situatie 1: hecht je waarde aan een gebruiksvriendelijke interface, een mooi ontwerp (zonder al te veel beperkingen), heb je liever geen reclame onder de e-mail en wil je naast ondersteuning per e-mail ook telefonisch ondersteuning krijgen? Dan is het premium abonnement van Mailcamp het meest interessant. Hier betaal je €708 per jaar voor en je kan tot 10.000 e-mails per maand versturen naar een onbeperkt aantal contactpersonen.

Hellodialog is verreweg de duurste optie. Je hebt het professional abonnement nodig omdat je anders geen gebruik kunt maken van de automation feature. Je krijgt bij dit abonnement standaard 1.000 e-mail credits per maand. Maar hier heb je niet genoeg aan. Dus naast de €995 die je jaarlijks betaalt voor het professional abonnement betaal je ook een bedrag voor de extra e-mailcredits. Deze zijn verkrijgbaar in bundels vanaf 10.000 credits voor €50. Daar komt bij dat je in het eerste jaar €595 betaalt voor de opstart service. In het eerste jaar betaal je dus niet €995 + e-mail credits maar €1.590 + e-mail credits.

Situatie 3: je wil graag starten met e-mailmarketing.

Je hebt 175 contacten in je CRM-systeem staan, verwacht één keer per maand een nieuwsbrief te versturen en een keer een losse campagne, en hebt (zeker in de beginperiode) geen automation feature nodig.

Het gaat dus om een klein aantal contacten en een simpele toepassing van e-mailmarketing. Als je voor lage kosten gaat, dan is Laposta de beste optie. Maar ook hier geldt wederom dat als je waarde hecht aan een gebruiksvriendelijke interface, een mooi ontwerp, liever geen reclame onder de e-mail en ook telefonisch ondersteuning wil, dat je dan beter voor Mailcamp kan kiezen. Aangezien je geen gebruik gaat maken van de automation feature is het essential abonnement voldoende. Hier betaal je €564 per jaar voor. Besluit je later alsnog met automations aan de slag te willen gaan? Dan kun je account makkelijk geüpgraded worden. Je gaat dan €708 per jaar betalen.

Let op! Voor elke situatie geldt dat je goed moet kijken of de e-mail tool de juiste koppelingen met jouw systemen mogelijk zijn.