Online marketing

Hoe een sterk merk je marketing makkelijker maakt

0

Je wil zichtbaar zijn bij je doelgroep, om je product of dienst te verkopen. Het inzetten van marketing is hiervoor cruciaal. Maar waar begin je? Veel ondernemers starten direct met marketingwerkzaamheden. Het opzetten van een socialmedia-account, de website vullen met teksten, betaalde campagnes aanmaken via Google Ads… Je zult snel merken dat je via deze weg niet de gewenste resultaten behaalt.

Als je wil beginnen met je marketing, moet je eerst aan de slag met het neerzetten van je merk. Waarom dat zo is, hoe je dat doet en hoe je dat kunt toepassen in je marketing, lees je in dit artikel.

Moet elke onderneming een merkstrategie hebben?

Wil je optimaal resultaat uit je bedrijf halen en blijven groeien? Dan heb je een merkstrategie nodig. Je merkstrategie gaat vooraf aan de marketing. Het houdt in dat je weet wie je bent als merk, waarom je doet wat je doet, waar je voor staat en wat je onderscheidt van je concurrent. Je merkstrategie maakt jouw merk onderscheidend, omdat het altijd persoonlijk is.

Je merkverhaal als de basis

Een merkverhaal wordt ook wel brand story of corporate story genoemd en gaat over het verhaal dat jouw bedrijf te vertellen heeft. Je merkverhaal komt vanuit je identiteit en geeft in de kern aan waarom je doet wat je doet. Je hebt een merkverhaal nodig om je te onderscheiden van je concurrentie en je doelgroep aan te spreken. Je wil dat je doelgroep zich herkent in of aangesproken voelt door het verhaal dat je te vertellen hebt.

Die herkenning zorgt ervoor dat je doelgroep in beweging komt. Hierdoor worden overtuigingen van de doelgroep beïnvloed en worden ze minder kritisch tegenover de boodschap zelf. Ze worden dus minder kritisch op de details van je product of dienst en focussen meer op het verhaal en de emotie die ze daarbij voelen.

Daarnaast is een merkverhaal makkelijker te onthouden dan specificaties en cijfers. Hierdoor wordt je bedrijf dus ook beter onthouden en ben je eerder top of mind bij je doelgroep. Ook kunnen klanten jouw verhaal makkelijker doorvertellen aan anderen. Met een merkverhaal voeg je waarde toe aan je bedrijf.

Van merkstrategie naar merkbeleving

Als je een merkstrategie hebt bepaald, is het belangrijk om dit door te voeren in de beleving die je klanten krijgen. Dit is je merkbeleving. Merkbeleving is de combinatie van gevoelens, gedachten en reacties die je oproept bij je klanten. Het gaat niet over één moment, maar over de totale indruk die iemand van je merk heeft.

Een goede merkbeleving moet op elk stukje van de klantreis kloppen. Het moet één consistente beleving zijn, waar je doelgroep een positieve emotie bij ervaart en die je doelgroep onthoudt.

Het interessante van je merkbeleving is dat de eindredactie niet bij jou ligt, maar bij je doelgroep. Een merkstrategie is iets wat je zelf bedenkt, maar een merkbeleving is uiteindelijk afhankelijk van je doelgroep. Zij zijn namelijk degene die jouw merk beleven en daar (hopelijk!) emotie bij voelen. Het enige wat jij kunt doen is ervoor zorgen dat je merkstrategie en je merkverhaal kloppen en dat je jouw verhaal op de juiste plekken (kanalen) aan de juiste mensen vertelt.

Je merkverhaal strategisch gebruiken in je marketing

Als je merkstrategie, je merkverhaal en je merkbeleving met elkaar kloppen, is het tijd om dit praktisch te vertalen naar je marketingstrategie. 2 conclusies die je kunt trekken uit bovenstaande content zijn:

  • Je merkverhaal spreekt jouw ideale klanten aan en je wil dat zij zich in jouw verhaal herkennen.
  • Als merk wil je dat jouw ideale klanten een positief gevoel ervaren op het moment dat ze jouw marketinguitingen voorbij zien komen.

Marketing heeft betrekking op alle activiteiten die je uitvoert om je product of dienst te verkopen. En in ál die activiteiten kun jij je merkverhaal toepassen. Ik deel advies over 3 onderdelen:

1. In je socialmedia-strategie

Social media kun je als bedrijf inzetten om nieuwe klanten aan te spreken. Social media is vooral geschikt voor de eerste 2 fasen van de klantreis. Dit zijn de fase van awareness, waarin je doelgroep je leert kennen. En de fase van interest, waarin je doelgroep er over nadenkt om je product of dienst af te nemen.

Deze fasen zijn ideaal om jouw merkverhaal in te zetten. Zoals ik eerder beschreef, zorgt je merkverhaal ervoor dat jij je ideale klanten aantrekt. Verwerk jouw merkverhaal dus in je socialmedia-strategie! Hoe? Bijvoorbeeld op deze manier:

  • Toets alle content die je maakt aan je merkverhaal. Klopt dit met elkaar? Draagt elk bericht op social media bij aan de doelen van je merk? Is een stukje van je merkverhaal verwerkt in elk bericht?
  • Mensen doen zaken met mensen en jouw merkverhaal maakt je bedrijf menselijker. Je merkverhaal komt vanuit je identiteit, wat leeft binnen jouw bedrijf. Laat dat zien! Hoe gaat het er achter de schermen aan toe? Welke onderdelen van je merkverhaal kun je laten zien door een kijkje achter de schermen te geven?
  • Inspireer je doelgroep met je verhaal en hoe dat verhaal tot uiting komt in je product. Verkoop je bijvoorbeeld notitieboekjes, met als doel dat je klanten hun dromen tot leven kunnen laten komen dankzij jouw notitieboekjes? Inspireer ze dan met notitieboekjes waarin dromen naar acties worden omgezet.

2. Op je website

Je website is een prachtige tool om je aanbod te verkopen. Je kunt je website inzetten om gevonden te worden door potentiële klanten, maar hij is ook heel belangrijk om je doelgroep over te laten gaan tot conversie. In ieder geval is het belangrijk om je merkverhaal in je website te verwerken, want dat is wat je doelgroep aan je bindt.

Wist je dat de ‘over ons’-pagina op de meeste websites één van de meest bezochte pagina’s is? Veel ondernemers verwachten dit niet, omdat ze denken dat hun aanbod belangrijker is dan wie zij zelf zijn. Niets blijkt minder waar, want consumenten weten graag bij wie ze kopen. Daarom werkt een merkverhaal ook zo goed. De ‘over ons’-pagina is een ideale plek om je verhaal te vertellen. Op deze plek adviseren we je om je merkverhaal te delen.

3. In een salesgesprek

Het salesgesprek is de uitgelezen kans om je merkverhaal te delen, want dit is het moment dat je jouw ideale klant wil binnenhalen. Wees niet bang om je verhaal te delen, want klanten die bij je passen zullen het alleen maar waarderen. De klanten die het niet waarderen, zijn niet je ideale klant. En dat is helemaal prima!

Focus in je salesgesprek dus vooral op je verhaal. Neem je potentiële klant mee in je visie, geef ze alvast een stukje merkbeleving. In een salesgesprek wil je vertrouwen opbouwen. En dat doe je aan de hand van je verhaal.

Wil je zelf aan de slag gaan met je merkstrategie? Start dan bij de kern van je bedrijf. Waarom doe je wat je doet? Welke visie heb je voor ogen? Waar maak je jouw klanten blij mee? Vanuit daar kun je jouw merkverhaal schrijven en dat doorvoeren in je marketing.