Content

Zo schrijf je die lastige over mij-pagina (zonder buikpijn!)

0

Ben jij op dit moment bezig met je over mij-pagina op je website en wil het maar niet vlotten? Zoek je naar wat er precies op moet staan en wil je mensen laten weten dat je echt die professional bent, maar vind je het ook ongemakkelijk om op te scheppen?

Dan is deze voor jou! Ik vertel je een slimme manier om jezelf sterk te presenteren, die onmisbare klik met die lezer te maken, die zorgt voor conversie. Zonder dat het buikpijn oplevert. Buikpijn is zo 2018!

Eerst dit: een over mij-pagina is superbelangrijk en een van de meestbezochte pagina’s op je site.

Het doel van die pagina is dat er vertrouwen ontstaat dat jij de go-to expert bent. Ze lazen je aanbod al en nu willen ze weten wie jij dan helemaal bent.

De mensen die op je website komen kennen je nog niet, wéten nog niet dat jij ‘Killing In The Name Of’ van Rage Against The Machine minstens eens in de week in de auto draait. En dat je dan meezingt. Vooral de ‘F*ck You I Won’t Do What You Told Me’ voelt heel erg… jij!

Vertrouwen bouwen met woorden

Waarom je dat in vredesnaam zou delen? Nou, misschien dat je jezelf wel eens hoort zuchten: hoe val ik nu op tussen al die anderen? Nou, zo dus. Naast dat jij op je over mij-pagina helder maakt wat een bak aan ervaring jij hebt, maak je echt connectie met persoonlijke dingen.

Als je je realiseert dat mensen het liefst zaken doen met mensen die zijn als zijzelf, met hetzelfde wereldbeeld, weet je nog beter hoe belangrijk die persoonlijke connectie is.

Je kent dat vast van een netwerkborrel: je spreekt iemand die stomtoevallig ook aan diepzeeduiken doet.

‘Oh, wow, wat is je diepste duik?’
‘14 meter, vorig jaar in de Stille Oceaan.’
‘Oh, wow, voor mij ook! 14 meter!’

Iedereen kan uittekenen hoe dit verder gaat: dit wordt zoenen, ik bedoel: zaken doen! Zonder gekheid: daar ontstaat een connectie, een heel gesprek, nog zonder dat je verteld hebt welke expertise jij hebt en welke projecten je succesvol begeleidt.

FAQ Framework op je over mij-pagina

Goed. De over mij-pagina. Veel ondernemers vinden de over mij-pagina super-awkward om te schrijven. ‘Moet ik dan opscheppen over mijzelf?’

Nee, dat hoeft niet en toch kun je overtuigend zijn en je persoonlijkheid overduidelijk laten zien.

Een slimme manier is de Frequently Asked Questions Framework.

Wat je doet is een stel vragen op een rij zetten en die vragen beantwoorden. Je interviewt jezelf als het ware. En doordat je het via ‘de interviewer’ doet hoef je niet te zeggen:

‘Ik heb megaveel ervaring in finance en ik ben de beste’, wat ongemakkelijk voelt.

Wat voor vragen dat moeten zijn?

Die heb ik hier voor je op een rijtje gezet. Het zijn vragen die jouw klanten helpen om jouw snel te leren kennen. Om hen te helpen snel te ontdekken waarom jij de expert bent én om te hen snel te laten ontdekken wat voor persoon jij bent.

Vragen voor je over mij-pagina

Hieronder de vragen die zorgen dat je een onweerstaanbare indruk maakt die zorgt voor nieuwe klanten.

 1. Wat doe je met je bedrijf? (Of: wat doet [naam bedrijf]?)
 2. Waarom ben je dit initiatief gestart?
 3. Waarom vind je het zo belangrijk om dit te doen?
 4. Aan welke projecten heb je met veel plezier gewerkt de laatste tijd?
 5. Wat vind je het tofste/mooiste aan je werk?
 6. Als iedereen een kloon van jou zou zijn, hoe ziet de wereld er dan uit?
 7. Wat is je favoriete YouTube-filmpje?
 8. Heb jij ook het bordje ‘HOME’ in je huis staan? (uitgelezen kans om deze grote ergernis uit te buiten. Die herkenning is briljant (en je antwoord is hoop ik ‘nee’, anders ga ik huilen)
 9. Met welke klanten werk je het liefst?
 10. Waar kunnen mensen je ‘s nachts voor wakker maken?
 11. Wat is naast je werk belangrijk voor je?
 12. Hoe ziet je ideale zaterdagavond eruit?
 13. Wat is je grootste ergernis?
 14. Ik ben enthousiast over je aanbod, wat is de eerste stap?

Dat zijn zo een aantal vragen waardoor mensen je ‘een heel leuk mens’ gaan vinden. Of instant een hekel aan je krijgen, maar dat is ook goed (echt, niet iedereen hoeft je klant te zijn).

In het antwoord geven op deze vragen is het belangrijk om een aantal dingen steeds te onthouden.

✌🏻 Je antwoorden gaan ook over je klanten

Een stukje meta: dat ik hierboven dat voorbeeld geef van Rage Against The Machine is niet zomaar. Ik vind het zelf – ahum – een steengoed voorbeeld, omdat ik weet: mensen die Rage Against kennen, die wel van rock ‘n roll en niet zo saai houden, zijn mijn types, ondernemers waarmee ik op een lijn lig. Boks.

Geef op je over mij-pagina antwoorden die relevant zijn voor je business en voor je klanten.

‘Ja, maar wat is relevant voor mijn klanten, dan?’ Het antwoord op die vraag kun je alleen geven als je dus exact weet wie dat zijn.

Voorbeeld: jij helpt ondernemers met het opnieuw winstgevend maken van hun onderneming, of het voorkomen dat ze vijf man moeten ontslaan. Je weet dat jouw klanten overwegend mannen zijn die van een biertje houden, en van boten en van auto’s. En hun bedrijf. Je deelt hun liefde voor de Mercedes 5 serie en… je bent helemaal weg van petunia’s.

Petunia’s, dat vind jij echt supermooie bloemen. Je koopt elk jaar wel 240 petunia’s. Je vindt vooral die paarse petunia’s echt om te janken zo mooi. In maart ga je al naar de Gamma om te vragen of de petunia’s er al zijn. ‘Nee, meneer dat duurt nog een maandje!’ Je praat niet met je petunia’s, althans niet als er mensen bij zijn.

Stel jij hebt dat, met de petunia’s, maar je weet dat je klant dat niet deelt, of dat ze dat eigenlijk een beetje stom vinden, dan zou ik lekker voor de auto’s kiezen als voorbeeld. Snap je?

✌🏻 Schrijf je antwoorden beeldend op

Wees concreet en specifiek. Ik kan het niet genoeg zeggen, herhaling werkt, herhaling werkt: schrijf je antwoorden beeldend op. Wees concreet en specifiek.

Niet: ‘Ik hou ervan om te zien dat mensen groeien’, maar een concreet voorbeeld van dat ‘groeien’. ‘Ik hou ervan als mensen na drie sessies toch naar hun baas zijn gelopen om te zeggen dat ze het totaal niet eens zijn met de strategie. Dat is toch wel heel stoer. En dat ze dan ontdekken dat al die angsten niet nodig waren.’

Nog een voorbeeld. Iemand beschreef een vakantie in Frankrijk: ‘Ik zat bij de tent, het was donker, ik zag de sterren en hoorde om mij heen allemaal natuurgeluiden.’

Wat kan hier concreet en specifiek? Beeldend? Precies: de natuurgeluiden! ‘Ik hoorde wel 1000 krekels om mij heen, oorverdovend maar prachtig.’ Dát kennen wij, dat zien (of horen) wij meteen voor ons, die ervaring met alle melancholie delen wij en maakt ons connected.

En ook dat willen we op die over mij-pagina voelen, zodat we veel en veel sneller geneigd zijn te gaan voor wat we willen en daartoe de investering te doen voor jouw dienst of product.