How to

Schud je ingedutte nieuwsbrieflezers wakker met deze 6 tips ⏰

0

E-mailabonnees zijn gauw verveeld. Lever je luie content die onvoldoende is afgestemd op hun behoeftes, dan leunt een deel al snel achterover. Dat betekent dat je berichten binnen no time ongeopend naar de krochten van hun mailboxen verdwijnen. Zonde, want inactieve abonnees zijn niet alleen gemiste potentiële klanten, al dat snoozen kan ook een negatieve invloed hebben op je opens en click through rates en dus op de resultaten van je e-mailmarketing. Het is dus belangrijk je lijsten actief te onderhouden en je abonnees betrokken. Maar hoe doe je dat effectief?

Het Britse platform voor datamarketing Dot Digital deelde een cheat sheet dat je op weg helpt. Met nog wat bonustips van de redactie van Frankwatching.

1. Breng de afhakers in kaart

Start met in kaart brengen welke groep(en) er zijn afgehaakt. De redenen waarom klanten of abonnees je nieuwsbrieven niet meer waarderen kunnen uiteenlopen. Met behulp van segmentatietools kun je de groepen in kaart brengen. Dat kan vergaand via allerlei marketingautomationsystemen, maar met je bestaande platform voor e-mailmarketing kun je ook al stappen zetten. De meeste systemen kunnen bijvoorbeeld de abonnees uit je lijsten filteren die al een bepaalde tijd geen activiteit vertonen.

Heb je dat gedaan, dan kun je je groepen verder uitsplitsen in de mate van betrokkenheid die ze de afgelopen tijd met jouw merk hebben gehad. Wie heeft er de afgelopen maanden nog een aankoop gedaan, wie opent er 1 keer per maand je wekelijkse nieuwsbrief en bij wie is het meer dan een jaar geleden? De laatste groep vraagt om een goed doordachte pook.

2. Val met de deur in huis

Dat de onderwerpregel de plek is om aandacht te trekken is bekend. Maar hoe doe je dat ook alweer effectief? Door met de deur in huis te vallen! Uit het onderzoek dat redacteur Linda Passies eerder deed voor Frankwatching blijkt dat je dat onder meer bereikt door krachtige woorden te gebruiken, sociale bewijslast te leveren (‘al duizenden klanten kozen voor dit product’) of voor een negatieve (echt waar!) insteek te kiezen.

Hoe erg je klant ook in zijn of haar nopjes is geweest met jouw product of dienst, de opwinding slijt met de tijd.

3. Herinner je klanten eraan waarom ze ooit voor jou hebben gekozen

Hoe erg je klant ook in zijn of haar nopjes is geweest met jouw product of dienst, de opwinding slijt met de tijd. E-mailmarketing die is afgestemd op de fase waarin de abonnee of klant zich bevindt, kan hier uitkomst bieden. Bepaal welke vriendelijke nudge je ingeslapen doelgroepen kunt geven om hen te herinneren aan hun eerdere interesse in jouw product; benoem je unique selling points nog eens in een nieuwsbrief of tip hen je nieuwe bestsellers.

Dit is ook het moment waarop je je merk weer eens kunt presenteren. Bijvoorbeeld door te laten weten waar je de afgelopen tijd mee bezig bent geweest. Misschien heb je stappen gemaakt op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen? Of is er sprake van bedrijfsuitbreiding of nieuwe producten? Deel dit soort positieve berichten! Je laadt daarmee opnieuw je merkwaarden, voor de klant ooit een reden om voor jou te kiezen.

4. Maak gebruik van je overige communicatiekanalen

Nieuwsbrieven zijn leuk voor de momenten dat er tijd is om er doorheen te scannen, maar als je aan het werk bent, op het sportveld staat of in de kroeg zit, blijven ze vaak ongeopend in je mailbox hangen. In dat geval is het slimmer om in je e-mailmarketingstrategie te verleggen naar berichten die een notificatie genereren op het beginscherm van je telefoon of bureaublad, denk aan een app of sms-bericht.
Let op: dat je onder de huidige wet mag je dit soort directmarketingboodschappen alleen aanbieden aan bestaande klanten die jou daarvoor nadrukkelijk toestemming hebben gegeven. Ook belangrijk; houd je copy hier altijd kort en krachtig en denk na over een goede call to action (CTA). Met een link leid je je abonnees meteen naar de juiste (actie)pagina.

Ook via je socialkanalen kun je met betaalde advertenties en een slim uitgekiende targeting het ingeslapen deel van je klantenbestand gericht bereiken met op maat gemaakt advertenties specifiek gericht op deze lijsten.

sms app direct marketing

Bron: Live.comm

5. Nodig je abonnees of klanten uit hun voorkeuren te delen

Goed luisteren naar elkaars voorkeuren is de sleutel tot elke goede relatie, ook die met je klanten of abonnees. Nodig hen uit hun voorkeuren te delen zodat je je e-mailmarketing al in een vroeg stadium kunt afstemmen. Dat kan bijvoorbeeld door hen al bij het aanmelden te vragen over welke onderwerpen ze graag berichten ontvangen, via welk kanaal, hoe vaak ze dat zouden willen en op welk moment van de dag. Spotify doet dat bijvoorbeeld heel uitgebreid in hun voorkeurscentrum.

spotify voorkeuren centrum

Bron: reallygoodemails.com

6. Wijs je klanten en abonnees op de afmeldknop

Klinkt eng, maar klanten of abonnees bij wie de interesse is weggeëbd kun je maar beter niet op je lijst hebben. Vergeet niet dat ze een negatieve invloed op je CTR en CTO kunnen hebben, aangezien het daarbij altijd om een percentage gaat van het totaal. Je lijst opschonen verkleint bovendien de kans om door deze groep uiteindelijk als spam te worden gemarkeerd. Toon begrip voor de afhakers in je afscheidsmail. Twijfelaars kun je in hetzelfde bericht eventueel nog over de streep trekken met een aantrekkelijke aanbieding of extraatje.

E-mailmarketing nieuwsbrief over afmeldknop

Bron: welovecommunities.com

 

Hoe houd jij zelf je abonnees of klanten wakker? Heb je voorbeelden van succesvolle e-mailmarketing campagnes of acties die leuk zijn om te delen met de community van Frankwatching? We horen het graag! Je kunt je reactie hieronder achterlaten in de comments.