Customer experience

Professioneel webdesign? Houd je aan deze 8 essentiële principes

0

Het is natuurlijk super als je website mooi is. Maar net zo belangrijk zijn de principes waarop het design van je website is gebaseerd. Hoe is de totale ervaring en het gebruiksgemak? En weten bezoekers snel te vinden wat ze zoeken? In dit artikel deel ik 8 essentiële basisprincipes voor professioneel webdesign.

Laten we beginnen bij het begin. Bij elke website die je maakt is het belangrijk om als basis de volgende uitgangspunten voor websitedesign in het achterhoofd te houden:

  • Layout & branding
    Dit leidt bezoekers naar de content die ze willen zien en zorg voor de juiste rode draad door de website.
  • User experience
    Is het een prettige ervaring voor de bezoekers om te navigeren op de website?
  • Gebruiksgemak
    Een gebruiker moet nooit de weg kwijt raken op een website doordat hij/zij moet gaan nadenken.

Hieronder vind je enkele tips hoe je bovenstaande kunt toepassen in elke website. Of deze nu op maat is geprogrammeerd of dat deze is samengesteld met een thema en plugins maakt daarbij niet uit. De uitgangspunten blijven hetzelfde.

1. Symmetrie, witruimte & typografie

Symmetrie zorgt ervoor dat je website er professioneel uitziet op verschillende apparaten. Witruimte zorgt voor rust waardoor de belangrijke elementen (zoals de call-to-action) beter opvallen. Daarnaast wil je dat de tekst leesbaar is door een goed en eenvoudig lettertype te gebruiken.

2. Kort en duidelijk menu bovenin de website

Houdt het aantal menuitems bovenin tot een minimum zodat alles gemakkelijk te vinden is. Daarbij is naamgeving van deze items cruciaal, deze dient duidelijk en to-the-point te zijn.

3. Zoekbalk

Geef met een andere, opvallende kleur de zoekbalk weer. Deze neemt weinig plek in beslag, maar draagt wel bij aan de gebruiksvriendelijkheid van de website.

design website

4. Websitesnelheid

Je website ziet er fantastisch uit, maar als deze te langzaam laadt dan haken bezoekers af. Zorg voor een laadtijd onder de twee seconden zodat de zogenaamde bounce rate (percentage bezoekers dat op je site landt en direct vertrekt) niet te hoog wordt.

5. Responsive design

Je website ziet er niet alleen goed uit op desktop, maar zeker net zo goed op tablet en smartphone. Test de verschillende pagina’s daarom altijd op verschillende apparaten en met verschillende browsers.

6. Gebruik kwalitatief goede thema’s en plugins

Gebruik je thema’s (zogenaamde templates) en standaardfunctionaliteiten (plugins) in de website? Het gebruik hiervan is prettig maar het geeft niet altijd de complete vrijheid of flexibiliteit waar je naar op zoek bent. Onderzoek (onder andere door te kijken naar reviews, verkoopcijfers en supportmogelijkheden) of er (nog) betere mogelijkheden zijn om je website er professioneler uit te laten zien.

7. Websitedesign: vergeet de beveiliging niet

Veiligheid wordt regelmatig onderschat. Vergeet niet de website regelmatig te updaten met de nieuwste software. Zorg ervoor dat er back-ups worden bijgehouden (maak ze zelf of check bij je hostingprovider of ze daar worden bewaard), activeer loginbeveiliging en indien mogelijk, ook real-time beveiliging. Bij dit laatste ontvang je (per mail of sms) een waarschuwing als de website vreemd gedrag vertoont.

8. KISS

Vaak wordt een website onnodig complex gemaakt, waardoor het overzicht en de bruikbaarheid voor een bezoeker verloren gaat. Vraag je daarom altijd af of een functionaliteit waarde toevoegt voor een websitebezoeker. Je kunt hiervoor het KISS-principe (Keep It Simple, Stupid) gebruiken om een juiste afweging te maken.

Vragen over webdesign? Of mis je een belangrijk designprincipe? Laat het weten via de comments!