Online advertising

Zo maak je een Meta Advantage+ Shopping-campagne

0

De nieuwste update van Meta is een geweldige manier om gemakkelijk een Shopping-campagne te draaien. Met de hulp van AI-optimalisatie is het mogelijk om jouw verkoop te stimuleren. Op 15 augustus rolde Meta de nieuwe campagnestructuur uit voor e-commercebedrijven.* In dit artikel leer je hoe jij een Advantage+ Shopping-campagne kunt draaien en hoe Meta haar systeem gebruikt om goede resultaten te behalen.

Nadat Google onlangs met haar Performance Max-campagnes kwam, is het nu de beurt aan Meta om met Advantage+ het bedrijven en adverteerders gemakkelijker te maken. In enkele minuten staat je advertentie klaar om online te gaan. Kunstmatige intelligentie gaat bepalen wie de advertentie te zien krijgt, met als doel meer verkopen, een hoger rendement op advertentiekosten en automatische targeting op doelgroepen.

Omarm de automatisering, maar begrijp wat je doet

Voordat we starten een campagne op te zetten, is het belangrijk om te weten wat de voordelen zijn. Kan Meta de beloftes waarmaken als het gaat om resultaten? Want in plaats van meerdere campagnes op te stellen met advertenties op verschillende doelgroepen, geeft Advantage+ Shopping de mogelijkheid om alle campagnes te combineren in één, simpele Shopping-campagne. Doordat alles op één hoop wordt gegooid, zul je ook geen overlap in doelgroepen meer hebben. Dit kan de kosten verlagen.

Kort samengevat:

 • Je hebt minder stappen nodig om een campagne te maken.
 • Je krijgt sneller inzicht in de beste vormgeving.
 • En je krijgt inzicht om je huidige campagnes te optimaliseren.

Natuurlijk heeft Meta zelf ook een aantal voordelen op een rijtje gezet voor ons:

 • Optimalisatie: verhoog de totale online aankopen.
 • Personalisatie: laat de advertentie aan de juiste doelgroep zien op de beste tijdstippen.
 • Efficiëntie: houd tijd over om andere zaken te optimaliseren.

Hoe maak je een Advantage+ Shopping-campagne?

Oké Aron, je hebt mij overtuigd. Maar hoe maak ik die campagne? Dat ga ik je laten zien. En echt, Meta heeft niet gelogen als het gaat om de simpelheid van de structuur.

Open Facebook Ads Manager en klik de grote groene knop ‘+ maken’. Vervolgens maak je de keuze voor ‘verkoop’. Als je een andere interface als de afbeelding ziet, dan komt deze update nog jouw kant op. In dat geval kan er gekozen worden voor ‘conversies’

Nieuwe campagne maken in Facebook Ads Manager.

Als je klikt op ‘Doorgaan’, dan krijg je de optie om te kiezen voor ‘Advantage+ shopping campaign’. Dat Facebook de nieuwe campagne als standaard zet is niet raar. Hoe meer mensen gebruik maken van de advertentiemogelijkheden, des te meer geld in het laatje komt.

Campagne-instellingen kiezen.

Terwijl je in een handmatige campagne alle mogelijkheden langsloopt, instelt en daadwerkelijk even bezig bent om een campagne op te starten, is het in de Advantage+ Shopping-campagne al voor je ingevuld. In de afbeelding hieronder is te lezen welke instellingen vooraf zijn ingesteld. Wil je het in je eigen campagne zien? Klik dan op ‘Alle vooraf ingestelde instellingen bekijken’.

Campagne-instellingen vooraf instellen.

Waar heb je nog wel invloed op?

 • De locatie waar jouw advertenties verschijnen.
 • Het budget dat je dagelijks in je marketingcampagne wil stoppen.
 • Op welke dagen en tijdstippen Meta jouw marketingbudget mag uitgeven.

Controleer nog deze punten in je campagne

Als je je campagne nog eens doorloopt om te controleren of het gepubliceerd mag worden, is het belangrijk om op de volgende punten te letten.

Campagnenaam

Als je meerdere advertenties draait, wil je overzicht houden. Niets is zo vervelend binnen de advertentiemanager als het zoeken naar de advertentie waar je een aanpassing wil doen. Een veelgebruikte structuur is dan ook: Campagnenaam – Locatie – Doelgroep. Binnen Advantage+ zou je daarom goed gebruik kunnen maken van: Advantage+ – Locatie – Dag/Tijd.

Facebook Pixel

Zorg altijd voor een ingestelde Facebook Pixel. Websitebezoekers zijn altijd welkom, maar het nog fijner als deze bezoekers ook daadwerkelijk een aankoop in jouw webshop maken. Dankzij de Facebook Pixel kun je inzichtelijk krijgen uit welke campagne aankopen worden geregistreerd. Zorg er daarom altijd voor dat er een ‘aankoop-signaal’ gestuurd wordt. Zo kan het algoritme van Meta ook beter optimaliseren op klanten die aankoopgericht zijn, voor jouw business.

Pro tip: ben je handig of werk je samen met een webshopontwikkelaar/markeer? Vraag of de Meta Conversie API ingesteld kan worden naast de Pixel. Deze is nog accurater in het volgen van jouw verkopen via advertenties.

Aan wie laat je de advertenties zien?

Het klinkt inderdaad spannend om Meta maar op haar blauwe ogen te geloven dat jouw advertentiebudget goed besteed wordt. Maar het algoritme is de afgelopen jaren erg slim geworden. Misschien nog wel slimmer dan sommige marketeers zijn.

We hebben het al gehad over de mogelijkheid om locaties te filteren. Deze optie blijft beschikbaar en is voor veel bedrijven, die lokaal gevestigd zijn, een erg belangrijke optie. Maar de mogelijkheden als geslacht, leeftijd en interesses zijn uit de lijst van opties gehaald. En hoe langer je er over na zult denken, hoe logischer het wordt. Hiermee creëert Meta een stuk ‘vrijheid’ voor het algoritme om constant te testen welke doelgroep goed reageert op jouw advertenties en aanbod.

Geef een signaal over je klanten

Is het mogelijk om het algoritme tóch vooraf een signaal mee te geven over jouw klanten? Jazeker! Meta heeft het mogelijk gemaakt om ‘klantsignaal’ aan te geven. Waarbij je verschillende mogelijkheden hebt voor meerdere situaties. In het meest ideale geval heeft jouw bedrijf, voordat je begint met adverteren, al een bestaande klantenlijst met verkopen. Dan is de beste optie om die lijst in te laden en aan jouw campagne te koppelen. Ben jij net gestart met jouw bedrijf en heb je nog geen bestaande klantenlijst? Dan wordt het al een stuk lastiger. Maar ook dan zou je de keuze kunnen maken om jouw huidige websitebezoekers als signaal mee te geven. Of zelfs van een specifieke pagina.

Bestaande klanten toevoegen aan Advantage+.

 

Hierbij is altijd de vuistregel: trash in = trash out. Hoe completer en correcter jouw doelgroepssignaal is, hoe meer kwalitatieve websitebezoekers er uit komen. Ga je Ajax-supporters als doelgroepsignaal meegeven voor de verkoop van Feyenoordsjaals, dan zal het algoritme een grote omslag moeten maken om alsnog tot de juiste doelgroep te komen.

Stel een budgetlimiet in

Nadat je de aangepaste doelgroepen hebt toegevoegd, kun je een budgetlimiet instellen voor uitgaven aan je bestaande klanten. Dit is een slimme optie omdat je wil bepalen hoeveel budget Meta zal toewijzen aan je aangepaste doelgroepen. Als je deze budgetlimiet niet instelt, zou Meta mogelijk meer budget aan bestaande klanten kunnen toewijzen in plaats van dat het nieuwe klanten vindt.

Nadat je een doelgroep hebt aangemaakt gebaseerd op je eigen klantenlijst, is het mogelijk om een limiet in te stellen binnen je budget aan je bestaande klanten. Met deze slimme optie van Meta kun je bepalen hoeveel van het budget gebruikt wordt voor je doelgroep. Stel je dit niet in, dan gaat Meta mogelijk meer van je advertentiebudget aan bestaande klanten besteden in plaats van nieuwe klanten te vinden. Heeft Meta een nieuwe klant kunnen vinden voor jouw bedrijf? Dan kan je alles op alles kunt zetten om de klant tot trouwe fan te maken.

Budgetlimiet instellen in Meta Advantage+.

Dit betekent ook dat jouw concurrentie deze mogelijkheid heeft. Wees daarom ook niet te bang om bij jouw bestaande klanten goed onder de aandacht te blijven, zodat ze sneller geneigd zijn om bij jouw bedrijf te blijven als klant.

Nieuwe versus bestaande klanten

Als je een eigen doelgroep van bestaande klanten hebt opgezet, is het mogelijk om in de rapportage de verschillen te zien tussen nieuwe en bestaande klanten. Dat betekent dat je kunt rapporteren hoeveel verkopen er kwamen van nieuwe klanten en van klanten binnen jouw aangeleverde klantenbestand (Statistieken -> Per weergave -> Doelgroeptype).

Resultaten van advertenties Advantage+.

Je ziet direct drie verschillende statistieken

 • Bestaande klanten. Deze kolom laat zien dat een bestaande klant via de advertentie een aankoop bij jouw bedrijf heeft gedaan.
 • Nieuwe klanten. Deze kolom laat kopende klanten buiten jouw bestaande klantenlijst zien.
 • Onbekend. Klanten met een aankoop die niet gekoppeld konden worden aan één van de twee andere kolommen.

Houd in het achterhoofd dat het altijd voor kan komen dat een bestaande klant een aankoop doet op jouw website, maar deze gezien wordt als nieuwe klant door Meta. Simpelweg omdat de klant niet opgenomen was in jouw aangeleverde klantenbestand. Of doordat de klant vanwege privacyredenen het niet mogelijk maakt om gegevens te koppelen.

Omarmen of vechten tegen automatische campagnes?

Het is niet de eerste automatische campagne in de markt, maar wel de eerste bijna volledig automatische campagne van Meta. Het is gemakkelijk, toegankelijk en door iedereen in te stellen. Met verrassend goede resultaten! Veel marketingbedrijven en freelance marketeers zullen al gretig gebruik maken van de nieuwe optie en zitten bovenop de resultaten, wat ook belangrijk is. Facebook, Google en andere grote bedrijven zullen steeds meer naar geautomatiseerde campagnestructuren gaan in de toekomst. Hierdoor wordt het analyseren van de resultaten nóg belangrijker.

Wat mij betreft is het vechten tegen geautomatiseerde campagnes zonde van je tijd. Het gaat gebeuren. Of je dat wil of niet. En daarom herhaal ik nogmaals de zin: trash in = trash out. Hoe slimmer jij de computer kunt voeden en voorzien van de beste informatie over jouw business en klanten, hoe succesvoller jouw campagne gaat draaien. Maak het niet ingewikkelder voor jezelf dan nodig, maar zorg dat je heel goed weet waar je mee bezig bent.

* Bron inleiding: Introducing New Automation Tools to Increase Sales and Drive Growth – Meta.

Afbeelding header: DeepMind via Unsplash