Content

Hoe zet je TikTok en Instagram Reels voor B2B in?

0

Zijn jouw klanten bedrijven? Korte video kan interessant zijn, als de mensen van of achter dat bedrijf van een platform als TikTok, Instagram Reels of Youtube Shorts gebruikmaken. Het gaat op social media tenslotte om de menselijke connecties. Maar hoe zet je deze kanalen als B2B-bedrijf slim in?

Kirsten Jassies geeft je alle ins en outs over korte video op TikTok, Instagram Reels en YouTube Shorts in haar nieuwste boek ‘Tiktologie’ (affiliate). Ik werk zelf met B2B-bedrijven en was nog een beetje zoekende naar hoe korte video in te zetten. Jassies zegt dat bedrijven korte video prima kunnen inzetten, als ze tenminste het entertainmentsausje toevoegen. Dat kan zitten in de personages, de manier van filmen of het verhaal zelf. Of je uiteindelijk je potentiële klanten bereikt hangt helemaal af van of je relevante en opvallende video’s weet te maken waar zij op dat moment voor openstaan.

Eigen content

Als bedrijf kun je verschillende soorten content maken, hieronder vind je drie voorbeelden.

Explainer

Een explainer legt in videovorm iets uit. Hoe werkt jouw product? Hoe zit dat nou met die regels, of deze wet?  Je kunt zoiets zelf uitleggen, als een talking head, je kunt een demonstratie geven of je kunt het schetsmatig overbrengen in een infographic. Wil je inspiratie? Zoek eens op termen die in jouw branche populair zijn in combinatie met tutorial en kijk goed welke audio, welk effecten of overgangen trending zijn. Probeer hier nu jouw versie van te maken.

Tutorial

Waar je in een explainer de wat ingewikkeldere zaken uitlegt, vertel je in een tutorial hoe je zelf iets kunt doen. Zorg ervoor dat je meteen duidelijk maakt waar je tutorial over gaat, bijvoorbeeld in de tekst op je omslag.

Nieuws

Iedereen heeft wel nieuws te melden, B2B-bedrijven ook. Denk aan een nieuwe feature, nieuwe werknemer of een nieuw kantoor. Breng dit nieuws als groot nieuws in een korte video. Wees enthousiast, dan krijg je gegarandeerd reacties. Kies een voice-over of kies een liedje dat qua onderwerp bij het nieuws past. Start altijd met vertellen dat je nieuws hebt, bouw de spanning op of laat mensen raden naar wat je te melden hebt.

meisje neemt video op met mobiel

Adverteren

Daarnaast kun je adverteren op TikTok en Instagram Reels. Het belangrijkste daarbij is dat je de advertentie zo passend mogelijk maakt voor het kanaal. Dat betekent voor zowel TikTok als Instagram dat het om staande video gaat, met een maximale lengte van 30 seconden. Ook de inhoud moet passend zijn voor het kanaal. Kies een trend, een challenge of een audio en maak er je eigen variant op. Je kunt een bestaande video boosten of een nieuwe maken speciaal om mee te adverteren.

Stappenplan

  1. Zorg ervoor dat je een business TikTok-account hebt en dat er een betaalrekening aan gekoppeld is.
  2. Promoot een bestaande TikTok of maak een Insta Reel in de Meta business manager.
  3. Kies je doelstelling! Wat wil je bereiken? Verkeer naar je website of een landingspagina stimuleren? Conversie? Bereik? Of videoviews? En wat moeten mensen doen na het bekijken van de video?
  4. Kies en stel je doelgroep samen. Wie moet de advertentie zien? Ken je naast hun demographics ook hun interesses?
  5. Kies je budget en de looptijd. Op populaire dagen zoals kerst wordt adverteren duurder en betaal je meer geld voor je CPM (cost per mille) en CPC (cost per click).
  6. Push the button: adverteer!
  7. Check dagelijks de resultaten van je advertentie. Niet naar je zin? Stop de advertentie of pas deze aan. Je kunt de afbeelding of inhoud aanpassen of juist de doelstelling of doelgroep veranderen.

Advertenties verschijnen meestal op de plekken waar je als gebruiker doorheen scrolt, of dat nu de TikTok For You Page is of Instagram Reels. Maar er zijn meer plekken op deze kanalen waar je kunt adverteren. Wanneer je start met het maken van de advertentie zie je de verschillende mogelijkheden. Dat kan op Instagram bijvoorbeeld in de berichtenfeed, Stories of Reels zijn.

User generated content

Met wie kun je nou beter samenwerken dan met mensen die jouw bedrijf of merk toch al leuk vinden? Met user generated content doen je fans het woord voor je op TikTok en Instagram. Dat is natuurlijk de geloofwaardigste content die je kunt maken. Dat kunnen collega’s, klanten, maar het liefst ook mensen die al wat aanhang hebben in jouw branche zijn. Je kunt je groep aan contentmakers groter maken door ze te vragen je te noemen in hun content en datzelfde voor hen terug te doen.

Zo zijn er binnen sommige bedrijven ambassadeursprogramma’s voor medewerkers. In ruil voor hun verhalen krijgen ze bijvoorbeeld trainingen in social media of filmen met hun smartphone, of ze ontvangen cadeaus. Voor wat hoort wat. Wanneer de ambassadeurs niet bij je werken, maar wel klant of fan zijn, biedt ze dan ook wat aan. Geef ze altijd jouw nieuwste producten, kortingen en laat ze bijvoorbeeld meedenken over innovatie of nieuwe features of modellen.

TikTok op beeldscherm mobiel

Influencer marketing

Daarnaast kun je ook met influencers samenwerken. Vooral op kanalen waar het adverteren nog niet is uitgekristalliseerd is dat slim. Als zij tenminste de juiste doelgroep hebben, natuurlijk! Heb je een influencer in de arm genomen? Laat de contentcreatie dan zoveel mogelijk los. Geef aan waar de video over moet gaan en wat je doelstelling is, eventueel met een tracking link, maar daar moet het wel bij ophouden. Je vraagt de influencer nu eenmaal om zijn of haar content-skills en connectie met de doelgroep, dus diegene weet als beste wat er werkt.

Influencers inzetten is wel kostbaar, met name de grotere namen. Wel heel waardevol omdat het dat gesprek kan opleveren wat een gewone advertentie niet kan. Bovendien past influencer-content het beste bij deze nieuwe vormen van content – gelikte content wordt direct geskipt, gebruikers willen de real deal.

Om de juiste influencer te vinden begin je binnen je eigen volgersgroep, check je concurrenten en zoek je op keywords. Hoe weet je of iemand invloedrijk is? Doe zelf onderzoek! Zijn de volgers echt? Komen er genoeg likes binnen ten opzichte van het aantal volgers bijvoorbeeld? Komen er veel reacties binnen en zijn die inhoudelijk interessant? Dat zie je niet in één oogopslag, maar moet je echt een studie van maken. Denk je: dit zie ik niet zitten? Dan kun je altijd een bureau inschakelen die je alles uit handen neemt.

Tiktologie

Tiktologie - cover boek

Om te beginnen: het is qua design het meest vrolijke boek wat ik in lange tijd heb gezien en dat stimuleert om lekker te gaan lezen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf niets in korte video voor B2B-bedrijven zag. Ik was daarom best sceptisch. Nou, Kirsten heeft me omgepraat.

Er liggen op deze nieuwe kanalen zeker kansen voor bedrijven met eigen content, advertenties en user generated content. Het boek leest als een tierelier en of je nu veel of weinig ervaring met TikTok, Instagram Reels of Youtube Shorts hebt: ik weet zeker dat je nieuwe inzichten opdoet. Hup marketeer, laat geen kansen liggen voor jouw bedrijf en lees ‘Tiktologie’ (affiliate).