Social media

Een sterke start met adverteren op TikTok [stappenplan]

0

TikTok is een socialmedia-app die de wereld in snel tempo heeft veroverd. In slechts een paar jaar tijd heeft TikTok meer dan 1 miljard actieve gebruikers verzameld. Dit maakt het een ongelooflijk krachtig platform voor het adverteren van je producten of diensten. Maar met zoveel bedrijven die strijden om aandacht op TikTok, is de vraag hoe je ervoor kunt zorgen dat je advertenties opvallen? In dit artikel deel ik een stappenplan om succesvol te adverteren op TikTok.

1. Bepaal je doelgroep

De eerste stap om succesvol te adverteren op TikTok is het definiëren van je doelgroep. Wie probeer je te bereiken met je advertenties? Wat zijn hun interesses? Het beantwoorden van deze vragen helpt je om advertenties te creëren die meer kans hebben om te resoneren met de doelgroep. Als je niet zeker weet wie je doelgroep is, overweeg dan de ingebouwde targeting-opties van TikTok te gebruiken. Je kunt gebruikers targeten op basis van hun locatie, leeftijd, geslacht, interesses en meer. Zodra je je doelgroep hebt gedefinieerd, is het tijd om naar de volgende stap te gaan.

2. Het creëren van interessante video-inhoud

De sleutel tot succes op TikTok is het creëren van interessante en boeiende inhoud. Dit is vooral belangrijk voor advertenties, omdat gebruikers eerder geneigd zijn om advertenties over te slaan die saai of oninteressant zijn. Denk bij het maken van je advertentie aan wat jouw aandacht zou trekken als je door TikTok zou scrollen. Gebruik diezelfde principes bij het maken van je advertentie. Denk eraan, je hebt maar een paar seconden om indruk te maken, dus zorg dat ze tellen!

Enkele tips voor het maken van interessante video’s:

 • Gebruik creatieve visuals
 • Vertel een verhaal met de advertentie
 • Gebruik geluidseffecten om de aandacht te trekken

3. Gebruik populaire TikTok-trends en hashtags

TikTok-gebruikers zijn altijd op zoek naar de nieuwste trends en hashtags. Gebruik dit in je voordeel door populaire trends en hashtags in de advertentiecampagnes op te nemen. Dit zal je advertenties helpen meer views en engagement te krijgen, omdat gebruikers eerder geneigd zijn een advertentie te bekijken die een trending topic of hashtag bevat.

Om erachter te komen wat momenteel trending is op TikTok, bekijk je de ‘Trending’-pagina. Je kunt ook zoeken op populaire hashtags om te zien welke het vaakst worden gebruikt.

Enkele populaire TikTok-trends en hashtags zijn:

 • #Challenges
 • #Dans
 • #Komedie
 • #HowTo

4. Houd je boodschap kort en krachtig

TikTok-gebruikers hebben een relatief korte aandachtspanne, dus het is belangrijk om je boodschap zo kort en krachtig mogelijk te houden. Dit geldt vooral voor advertenties, omdat gebruikers eerder geneigd zijn een te lange advertentie over te slaan.

Wanneer je je advertentietekst schrijft, vergeet dan niet om:

 • De video onder 15 seconden te houden
 • Eenvoudige tekst te gebruiken die door iedereen begrepen kan worden
 • Te focussen op één kernboodschap in je video

5. Samenwerken met influencers en micro-influencers

TikTok zit vol met influencers en micro-influencers. Dit zijn gebruikers met een groot bereik die interessante en boeiende content produceren. Samenwerken met influencers en micro-influencers is een geweldige manier om je advertentie bij meer mensen onder de aandacht te brengen. Wanneer je samenwerkt met een influencer of micro-influencer let dan op de volgende punten:

 • Kies iemand die matcht met je merk
 • Geef influencers vrijheid om authentieke content te produceren
 • Zorg ervoor dat het eindresultaat voldoet aan je normen
 • Houd resultaten bij en stuur bij waar nodig

Zoals bij elke vorm van adverteren is het belangrijk om je resultaten bij te houden en je strategie daarop aan te passen. Dit zal je helpen te zien wat werkt en wat niet, zodat je veranderingen kunt aanbrengen om de campagnes te verbeteren.

6. Duidelijke call-to-actions

Je advertentie moet een duidelijke call-to-action (CTA) hebben die gebruikers vertelt wat je wil dat ze gaan doen. Dit kan van alles zijn, van het bezoeken van je website tot het downloaden van je app of het gebruiken van een specifieke hashtag. Zonder een duidelijke CTA zullen gebruikers niet weten wat je van ze wil en zullen ze minder snel actie ondernemen.

Enkele voorbeelden van effectieve CTA’s zijn:

 • Bezoek onze website voor meer informatie
 • Download nu onze app
 • Gebruik deze hashtag om deel te nemen aan het gesprek
 • Bekijk onze nieuwe productlijn

7. Houd alle resultaten bij

Zoals bij elke reclamecampagne is het belangrijk je resultaten bij te houden om te zien wat werkt en wat niet. Dit helpt je je strategie aan te passen. TikTok biedt inzichten in al je advertenties, dus zorg ervoor dat je deze regelmatig controleert. Je kunt ook tools van derden zoals Google Analytics gebruiken om zaken als websiteverkeer en app-downloads bij te houden.

8. Gebruik muziek en geluidseffecten om de aandacht te trekken

TikTok-gebruikers scrollen voortdurend door hun feed, dus je moet ervoor zorgen dat je advertentie hun aandacht trekt. Een manier om dit te doen is door het gebruik van muziek en geluidseffecten. Dit helpt om je advertentie te onderscheiden van de rest.

Als je muziek en geluidseffecten gebruikt, let dan op de volgende dingen:

 • Kies een liedje of geluid dat populair en herkenbaar is
 • Gebruik royalty-vrije muziek om problemen met auteursrechten te vermijden
 • Bewerk de audio, zodat die bij je advertentie past
 • Gebruik slechts een paar seconden audio om de gebruiker niet te overweldigen
 • Test verschillende liedjes en geluidseffecten om te zien wat het beste werkt

TikTok biedt een bibliotheek met liedjes en geluidseffecten die je in je advertenties kunt gebruiken. Je kunt ook eigen audiobestanden uploaden.

9. Probeer verschillende soorten content om te zien wat het beste werkt

Zoals bij elke vorm van reclame is het belangrijk om verschillende soorten inhoud te testen om te zien wat het beste werkt. Probeer een mix van video’s, afbeeldingen en tekst om te zien wat de meeste betrokkenheid genereert. Je kunt ook experimenteren met verschillende formaten, zoals verticale of vierkante video’s.

Het is ook belangrijk om je content af te stemmen op de doelgroep die je wil bereiken. Als je je bijvoorbeeld richt op tieners, dan wil je content produceren die relevant is voor hen. Dit kun je doen door populaire hashtags te gebruiken of samen te werken met influencers en micro-influencers zoals ik eerder in dit artikel uitlichtte.

10. Wees creatief!

Het belangrijkste om te onthouden bij het maken van TikTok-advertenties is om creatief te zijn. Er zijn geen regels, dus voel je vrij om te experimenteren. Wees uniek en heb er plezier in! Als je moeite hebt met ideeën, kijk dan eens naar advertenties van andere merken om inspiratie op te doen. Maar kopieer ze niet – gebruik ze als uitgangspunt om iets te maken wat uniek is voor jezelf.

Als je klaar bent om te beginnen met adverteren op TikTok, houd dan deze 10 stappen in gedachten om ervoor te zorgen dat je campagne succesvol is. Met een beetje creativiteit en inspanning kun je een heel nieuw publiek bereiken en je merk promoten op een manier die zowel leuk als effectief is!

Zo start je met adverteren op TikTok

Na het lezen van de stappen hierboven, vraag je je misschien af hoe je kunt beginnen met adverteren op TikTok. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

 1. Download de TikTok-app & maak een account aan. Als je nog geen TikTok-account hebt, maak er dan nu een aan. Hiermee kun je video’s plaatsen en zien hoe andere merken het platform gebruiken. De TikTok-app is gratis te downloaden in de App Store en Google Play.
 2. Maak je eerste advertentiecampagne, hiermee kun je beginnen met het promoten van je merk of product op TikTok.
 3. Kies je doel. Als je je advertentiecampagne aanmaakt, moet je een doelstelling voor de campagne kiezen. Enkele veel voorkomende doelstellingen zijn het vergroten van de naamsbekendheid, het stimuleren van websiteverkeer en het genereren van app-downloads.
 4. Selecteer de doelgroep. Je moet ook de doelgroep te selecteren bij het maken van een advertentiecampagne. Dit zorgt ervoor dat je advertenties worden getoond aan de juiste mensen.
 5. Creëer boeiende inhoud en start met adverteren. Zodra je een advertentiecampagne hebt gemaakt, is het tijd om boeiende inhoud te maken die gebruikers zal overhalen om actie te ondernemen. Enkele tips voor het maken van interessante videocontent zijn het gebruik van creatieve visuals en graphics, het vertellen van een verhaal met je advertentie, het gebruik van muziek en geluidseffecten om de aandacht te trekken, en het gebruik van populaire TikTok-trends en hashtags.

Dus, nu ben je klaar om te starten met adverteren op TikTok. Als je deze stappen en tips volgt, ben je al een stuk verder dan de meeste concurrenten en heb je meer kans om succesvolle campagnes te draaien. Succes!