Social media

TikTok presenteert zich op de Nederlandse markt met reclametak

0

Nieuws – Vanaf nu is het voor bedrijven en adverteerders in Nederland mogelijk om advertenties op TikTok te maken. Het contentplatform, zoals Jacco Bos het omschrijft, presenteerde de verschillende reclamemogelijkheden. Ik praat je bij.

Op donderdag 27 januari pakte TikTok uit met een virtueel business event voor media- en marketingbureaus en belangstellende adverteerders. Tijdens het event spraken Thomas Wlazik (Managing Director Global Business Solutions, TikTok DACH en Nederland) en Lisa Friedrich (Head of SMB, TikTok EMEA) over alle ontwikkelingen voor ‘TikTok For Business‘. Andere sprekers waren Jacco Bos (Agency Partnerships Manager TikTok) en Alexandra Theofanakis (Accountmanager TikTok).

TikTok is meer dan danspasjes

TikTok draait niet meer om danspasjes, stelt Jacco. De doelgroep is ouder geworden en er is een nieuwe groep unieke creators opgestaan. Niet de leeftijd, maar mindset is een verbindende factor.

Hij raadt merken en adverteerders dan ook aan om een positie (“organische beat”) te nemen op het platform. Ze kunnen er een continue contentstroom onder de aandacht brengen. Denk bijvoorbeeld aan instructievideo’s. De eigen content kunnen ze vervolgens versterken met campagnes.

TikTok is geen sociaal medium, maar een contentplatform. Dat is het hart. – Jacco Bos

TikTok adverteren

Eind juni 2020 lanceerde TikTok zijn ‘for business’-pakket. Dit is het reclameproduct van het platform. Het is heel anders dan de selfservice Ads-managers die Facebook en Google bieden. Bedrijven kunnen er hun berichten meer aandacht geven tegen betaling. TikTok bepaalt vooralsnog hoe dat gebeurt en externe bureaus hebben daar niets over te zeggen.

Sinds juli 2021 is het voor merken ook mogelijk om de zogenaamde Spark Advertenties in te zetten. Dit is niets anders dan het sponsoren van goed presterende TikToks. Deze feature bestond al op LinkedIn, maar is nu ook sinds kort beschikbaar op TikTok.

Er zijn al een aantal landen die kunnen adverteren in hun eigen land, bijvoorbeeld Singapore, Groot Brittannië, Frankrijk, Italië, Spanje en natuurlijk Amerika. Binnen Nederland waren de mogelijkheden beperkt, maar daar komt dus nu verandering in. Er is nog weinig duidelijk over de opzet en de werking van TikTok adverteren, maar we verwachten daar de komende maanden beter bekend mee te worden.