Loopbaan

Frankwatching tipt: 11 vakboeken voor je verlanglijstje

0

Welke vakliteratuur helpt je om volgend jaar net wat extra stappen te zetten? Samen met de Frankwatching-community hebben we een lijst met must-reads samengesteld. Bomvol inspiratie, handige tips, strategie en meer. Handig, voor als je nog niet weet wat je aan de Sint of Kerstman wil vragen.

1. Op zoek naar inspiratie

Ap Dijksterhuis Inspiratie cover boekBoek: Inspiratie – Hoe we tot grootse prestaties komen
Auteur: Ap Dijksterhuis

Zit je ook te wachten tot je inspiratie hebt voor een project, boek of wat dan ook? Niet doen. Inspiratie kun je afdwingen. Maar wat is inspiratie eigenlijk? Waarom hebben we het? Hoe werkt het en hoe krijgen we het? In dit boek gaat Ap Dijksterhuis dieper in op inspiratie, in samenhang met creativiteit, motivatie, nieuwsgierigheid en de functie van onze hersenen in het algemeen.

Vincent Mirck: “Het boek van Ap Dijksterhuis over inspiratie is een absolute aanrader. Door zijn boek te lezen bespaar je jezelf misschien wel de tijd van het lezen van 50 biografieën over ondernemers, wetenschappers en kunstenaars. (Hoewel ik je nooit zal áfraden om biografieën te lezen. Doe dat vooral!)”

In zijn recensie over het boek gaat Vincent dieper in op het fenomeen inspiratie in combinatie met creativiteit en hard werken. Ik deel hier alvast één van zijn tips: “Ga op zoek naar dingen die je ‘awesome’ vindt. Overweldigend. Zulke zaken blijken namelijk hoog te scoren op de hitlijst van inspiratie-opwekkende emoties.”

2. De essentie van online marketing

Online marketing, de essentie.Boek: Online marketing, de essentie
Auteurs: Nino Adamo, Geert Buskes en Michèlle Merkx

Online marketing, de essentie geeft een compleet overzicht van het vakgebied. Het beschrijft de belangrijkste onderdelen van een online marketingaanpak. Het boek geeft een praktische uitleg van de theorie met veel praktijkvoorbeelden, (links naar) video’s en cases. Zo lees je meer over trends, de klantreis en verschillende middelen die je in kunt zetten bij online marketing.

Kim Pot in haar recensie over het boek: “Het is geen traditioneel boek dat je uitleest en in je boekenkast zet. Het is een naslagwerk dat je op je bureau legt en er regelmatig bij pakt voor informatie of inspiratie. Het verrast ook de ervaren marketeer met nieuwe ideeën en inzichten. Daarnaast vind ik het heel fijn dat het overzichtelijk is ingedeeld, dus je bent zo bij de informatie die voor jou relevant is en waar je behoefte aan hebt.”

3. Vergeet niks meer dankzij je tweede brein

Building a second brain boek.Boek: Building a second brain – A Proven Method to Organise Your Digital Life and Unlock Your Creative Potential
Auteur: Tiago Forte

Meerdere mensen van de Frankwatching-community raadden ons dit boek aan. Een tweede brein bouwen? Dat maakt nieuwsgierig! Maar wat houdt het in?

Arjan Broere: “Notities maken is een nuttige manier om voortdurend allerlei ideeën, inzichten, ervaringen vast te leggen om er weer nieuwe producten of artikelen van te maken. Notities maken, maakt dat je een betere waarnemer wordt, beter wordt in verwoorden van wat je ziet en denkt en materiaal aanlegt dat je opnieuw gebruikt, aan elkaar knoopt, verbetert. In plaats van pas te gaan schrijven als je iets moet maken, schrijf je voortdurend kleine stukjes die je gebruikt en hergebruikt. Iets over dat proces vind je in mijn artikel over slimmer notities maken op Frankwatching.”

Laura Böekling is ook enthousiast over het boek, deelde ze op LinkedIn met ons: “De schrijver van dit boek lijkt een oplossing te bieden voor het eeuwige ‘googlen’, opslaan van interessante artikelen, arceren van passages in boeken en maken van random notities waar je vervolgens niets meer mee doet. Hij biedt tools en tips om al die informatie op 1 plek te verzamelen en op zo’n manier te ordenen dat het direct gemakkelijk bruikbaar is als je het nodig hebt. Echt een aanrader voor iedereen! 👍🏼”

4. Zo faciliteer je goede gesprekken

Now we're talking boek.Boek: Now we’re talking! Deep Democracy in actie
Auteur: Frank Weijers

Hoe zorg je voor écht goede gesprekken? Gesprekken waarin je vrijmoedig kunt praten en waarbij je openhartig luistert. Deze gesprekken vormen het vertrekpunt voor goede conflicten én de beste besluiten. Bij het faciliteren van zulke gesprekken kun je de tools van The Lewis Method of Deep Democracy inzetten.

Now we’re talking! Deep Democracy in actie gaat over de praktische toepassing van deze tools. Wat doe je als facilitator? Wat doe je niet? En welke woorden en zinnen werken daarbij? Met dit boek in de hand weet je wat je te doen staat als facilitator van groepsprocessen, ook als het spannend wordt.

5. Kijk voorbij ijdelheidsstatistieken in Google Analytics

Verbeter je online marketing met Google Analytics boekcoverBoek: Verbeter je online marketing met Google Analytics
Auteur: Gerard Rathenau 

Veel marketeers en website-eigenaren gebruiken Google Analytics. En daarnaast gebruik je ongetwijfeld ook KPI’s, zoals paginaweergaven, tijd op pagina en conversiepercentage. Maar dit zijn ijdelheidsstatistieken. Kijk dan liever naar maandelijks actieve gebruikers, scrolldiepte en paginawaarde.

Om succesvol te zijn met online marketing, moet je waardevolle inzichten halen uit de data die je tot je beschikking hebt. Dit boek leert je stap-voor-stap hoe je Google Analytics, het nieuwe Google Analytics 4 en machine learning moet gebruiken.

Liesa Carton vindt het boek een aanrader: “Omdat ik daar veel aha-momenten en ‘oei-ik-doe-dat-ook-verkeerd’ bij had. :)” Je leest er meer over in haar recensie, met nog een paar handige tips.

6. Communiceren met focus

Communiceren met focus boek.Boek: Communiceren met focus voor meer maatschappelijke impact – Een gids voor teams Communicatie bij publieke organisaties
Auteurs: Renata Verloop en Aart Paardekooper

Veel communicatie-teams worden geregeerd door de waan van de dag. Bestuurders willen advies en ondersteuning en ook vakafdelingen en uitvoeringsorganisaties hebben hulp nodig. Ondertussen worden inwoners overspoeld door irrelevante uitingen, terwijl ze zich niet gehoord voelen. Met extra taken maar geen extra capaciteit, worstelt menig communicatieteam met wat ze wel en niet zullen doen.

In dit boek delen Renata Verloop en Aart Paardekooper de methodiek ‘Communiceren met focus’ om teams te helpen daar een antwoord op te geven. Het is bedoeld als een nadere kennismaking voor iedereen die met meer focus wil communiceren. En het is een naslagwerk voor wie er al mee bezig is. In het boek wordt de methodiek stap voor stap uitgelegd met veel voorbeelden uit de praktijk.

7. Efficiënt en doelgericht communiceren

I am TAO boekomslag.Boek: I AM TAO – Stroomlijn je communicatie in vijf stappen
Auteur: Arjan Broere

Je mailbox stroomt over. Je gaat van (online) vergadering naar vergadering, maar vraagt je af wat je er doet. Tijd om je communicatie te stroomlijnen en doelgericht te maken. Met de vijf stappen van ‘I AM TAO’ leer je je communicatie te stroomlijnen en weg te halen wat overbodig is. Zo creëer je ruimte in je hoofd en in je werk, voor jezelf en voor iedereen met wie je samenwerkt.

Kim Pot in haar recensie: “Het is een boek dat waarde heeft voor iedereen die veel communiceert. Of je nou ondernemer bent of in een grote organisatie werkt. We communiceren zoveel met z’n allen en je beseft pas hoe inefficiënt dat gaat als je dit boek hebt gelezen. Het is goed opgebouwd, heel praktisch en leest erg makkelijk weg. Typisch geval van doelgerichte communicatie.

8. Kom in beweging om de wereld te redden

Omarm de chaos boek.Boek: Omarm de chaos
Auteurs: Jan Rotmans en Mischa Verheijden

Klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit… Je zou er hopeloos van worden. In dit boek neemt hoogleraar Jan Rotmans je mee in de manier waarop hij naar de wereld in transitie kijkt. Het schetst een hoopvol perspectief voor Nederland en de wereld. Ook geeft het boek handvatten om zelf in beweging te komen.

Sjors van Leeuwen is enthousiast over het boek: “Omarm de chaos is een veelomvattend, indringend boek; dat wakker schudt, inzichten biedt en een ‘outside the box’ toekomstbeeld schetst dat ongetwijfeld voer is voor veel discussie.”

9. Zo schrijf je een bestseller

Bestsellerboek. Boek: Het Bestsellerboek – De mythe ontkracht: hoe je eerlijk op 1 komt en van je businessboek een succes maakt
Auteurs: Charlotte Meindersma en Hanneke de Wit

Hoe komt het dat sommige boeken bovenaan de bestsellerlijsten komen? Hoeveel boeken verkopen bestsellerauteurs nou echt? In dit boek laten Charlotte Meindersma en Hanneke de Wit de eerlijke cijfers zien. Ze delen de tricks, ontkrachten de mythes rondom bestsellerlijsten en geven je de gouden formule om van jouw boek een bestseller te maken.

Kim Pot in haar recensie: “Het is een toegankelijk boek met veel waardevolle informatie over écht alles wat er komt kijken bij het schrijven van een boek. Een must voor als je zelf overweegt om een boek te schrijven, maar er staan tussen de regels door ook marketingtips in die nuttig zijn voor iedere ondernemer.”

10. Starterskit voor podcast-makers

Van idee tot podcast boek.Boek: Van idee tot podcast in 60 minuten
Auteur: Rutger Steenbergen

Podcasts zijn populair, je leest er hier op Frankwatching ook geregeld over. Je kunt zelf een podcast beginnen, maar het volhouden is een stuk lastiger. In zijn boek deelt Rutger Steenbergen de tips en trucs voor het maken van podcasts met een handig stappenplan.

Dorien Leopold schrijft in haar recensie: “Rutger deelt in Van idee tot podcast zijn kennis en brede ervaring: als marketeer/SEO-specialist geeft hij tips over promotie en vindbaarheid. Ook wijst hij op het belang om je podcast te integreren in je contentstrategie. Zijn ervaring als muzikant en producer komt terug in het deel over de techniek. Maar ook en vooral wat hij zelf geleerd en ervaren heeft als podcastmaker maakt dit boek tot een praktisch bruikbare handleiding voor contentmarketeers, online marketeers, communicatieadviseurs, redacteuren, copywriters en avontuurlijke ondernemers.”

11. Overtuigende teksten schrijven

Schrijven voor het brein boek. Boek: Schrijven voor het brein – Psychologisch beïnvloeden met tekst
Auteurs: Wim van der Mark, Martin van Kranenburg en Michel Rolvink

Je schrijft teksten, maar wil er graag meer uit halen. Hoe maak je ze overtuigender, verleidelijker én winstgevender? Dit boek helpt je om allereerst een stapje terug te zetten: voor wie schrijf je eigenlijk je tekst? Vertel je over jezelf of zet je de lezer centraal? Je leert hoe je structuur aanbrengt in je teksten, zodat je verschillende typen lezers aanspreekt. Ook doe je kennis op over het brein en leer je bewezen neuromarketingtechnieken toe te passen in tekst.

Nick Janssen raadde ons dit boek aan via LinkedIn: “Dit boek bevat veel bruikbare en praktische tips die elke contentmarketeer of -strateeg aanspreekt, vermoed ik. Die ze overigens direct toepassen in het boek. Betere content schrijven begint met het begrijpen hoe mensen lezen, scannen en beoordelen. Is al veel over geschreven, maar niet zo eenvoudig als in dit boek. Mooie ondersteunende en heldere illustraties maken het ‘onthouden van de lessen’ ook eenvoudiger.”

Heb jij nog mooie boekentips? Deel ze via de reactiemogelijkheid hieronder.

PS Alle links naar boeken zijn affiliates.