Social media

Van uitgebreide LinkedIn-post tot simpele poll: zo kies je de juiste contentvorm

0

Als je content gaat maken voor LinkedIn, denk je vaak direct aan de inhoud: het verhaal dat je wil vertellen. Je wil tenslotte laten zien hoe goed je bent of wat je bedrijf allemaal te bieden heeft. Maar in welke contentvorm of format giet jij je verhaal? Doe je dat bijvoorbeeld door te bloggen, een visual samen te stellen of een video te maken?

Voor succesvolle posts is het aan te raden om eerst over de contentvorm na te denken. Je kunt natuurlijk op de automatische piloot content maken en bijvoorbeeld kiezen voor bloggen, omdat je dat altijd doet. Maar misschien brengen de volgende overwegingen en opties je op andere ideeën.

Waar ben je goed in?

Ben je goed in schrijven of is schriftelijke communicatie de kern van je bedrijf? Dan ligt het voor de hand je content te maken in de vorm van geschreven tekst. Als je spreker bent en een kei in performen op een podium, is video het uitgelezen format om te laten zien hoe geweldig je je publiek kunt boeien. Ook al ben je niet bekend met video of een van de andere formats die aan de orde komen, raad ik je toch aan om uit je comfortzone te komen en vooral te kijken waar je jouw volgers blij mee maakt en hoe je ze aan je bindt.

Kies het format dat bij je doelgroep past

Content maak je natuurlijk in eerste instantie voor je (potentiële) klanten. Zij moeten je content waarderen. Bestaat jouw doelgroep uit jongeren die nooit lezen? Dan zul je hen niet bereiken met diepgravende blogs. Ook de branche waarin je zit kan bepalend zijn voor de keuze van het format. Voor de beleving van een nieuw boek kan een literaire uitgeverij een voorpublicatie van dat boek in PDF aanbieden. Voor een pretpark ligt het voor de hand om een video te maken waarin het plezier van de nieuwe attractie er vanaf spat. Het is belangrijk om te weten hoe je doelgroep content beleeft en in welke vorm ze die het liefst consumeert.

Past het format bij het doel dat je voor ogen hebt?

Bedenk van tevoren waarom je een bepaalde post maakt. Is je doel dat je klanten een bril bij je kopen? Dan heeft het geen zin om in een blog te schrijven hoe geweldig mooi jouw brillen zijn. Dan heb je een tool nodig waarmee je mensen een bril kunt laten ‘passen’ op een foto van hun eigen gezicht. Wil je weten wat je volgers vinden van de titel van je nieuwe boek? Plaats dan een poll. Het kan ook zijn dat je doel klantenbinding of merkbeleving is, of dat je input wil voor productontwikkeling. Bedenk dan vanuit dat perspectief welk format je het best kunt inzetten.

Mixen van formats

Om je klanten niet steeds content in hetzelfde format aan te bieden, is het slim om formats af te wisselen. Anders wordt het saai. Kies 3 of 4 vormen die passen bij je doelstellingen. Het is niet realistisch dat je als zelfstandige of klein bedrijf het creëren van alle vormen in de vingers hebt. Als je gebruikmaakt van een contentkalender, kun je daar heel overzichtelijk alle contentvormen afwisselend inplannen. Hieronder deel ik verschillende formats, zoals ook genoemd in mijn boek ‘Zo bedenk je de perfecte post op LinkedIn‘ (affiliate).

Verschillende LinkedIn-formats met voor- en nadelen

1. Geschreven tekst of blog

Bloggen is een makkelijke manier om je volgers mee te nemen in jouw kennis en expertise. Als je inspiratie hebt, is een blog snel te realiseren. Blogs met een persoonlijke stijl worden heel goed gewaardeerd. Gebruik een daarvoor de persoonlijke touch: maak het persoonlijk en herkenbaar.

Als je gaat voor een quick win, kun je volstaan met het schrijven van een statusupdate die na een jaar van je tijdlijn verdwijnt. Wil je meer diepgang dan is een artikel de beste keuze. Waar je bij een statusupdate maar een beperkt aantal tekens mag gebruiken, kun je met een artikel losgaan tot wel 120.000 tekens. Hoe lang je tekst moet zijn, hangt helemaal af van je doel: een quick win of jezelf of je bedrijf positioneren als expert met diepgravende kennis.

2. Video en LinkedIn live

Waarom zou je kiezen voor video? Ten eerste: door video word je sneller herkend. Je volgers hebben al gauw het idee dat ze je eerder hebben gezien, omdat ze jou en je stem herkennen. Van iets wat je ‘ziet’, onthoud je 80%. Dat is goed voor je know-like-trust-factor. Met video kun je laten zien wat je doet en wie je bent.

Video’s maken voor LinkedIn vraagt gedegen en serieus (nadenk)werk. Natuurlijk kun je gewoon op de recordknop van je smartphone drukken. Dan hebben we het over one takers. Maar ook dan moet je nadenken over wat je gaat vertellen (script), de setting (waar, met welke achtergrond) en hoe je in beeld wil komen (positie, geluid en belichting). LinkedIn is een B2B-netwerk waar je je als professional wil profileren. Het is maar weinig mensen gegeven om even onder de appelboom te gaan staan en voor de vuist weg een geweldige video met impact te maken.

Onder het kopje video noem ik ook nog even LinkedIn live, waarbij iedereen je kan volgen via een live videostream. Misschien niet voor iedereen geschikt, maar voor wie durft een mooie manier om direct met mensen in contact te komen.

3. Podcast en LinkedIn audio

Podcasts hebben de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt. De teller in Nederland staat op rond de 19.000. Het voordeel van een podcast is dat mensen zelf het tijdstip van luisteren kunnen kiezen. Als ze dat bepaald hebben, luisteren ze hem ook vaak helemaal af.

Het maken van podcasts is niet alleen weggelegd voor grote ondernemingen. Juist voor zzp’ers of kleine bedrijven is het goed te doen. Er zijn geen enorme technische of financiële investeringen voor nodig. Een podcast kun je maken voor een niche. Het is een toegankelijke manier om van je te laten horen over jouw specifieke vakgebied.

Sinds vorig jaar is er een nieuwe feature beschikbaar: LinkedIn Audio Events. Hiermee kun je een eigen audio-event aanmaken; zeg maar je eigen live radioprogramma. We kennen dit principe van Clubhouse. Een laagdrempelige manier om van je te laten horen. Nodig een gast uit en ga het gesprek aan over het de expertise van jouw bedrijf.

4. Sliderpost of document post

Een sliderpost is eigenlijk niet meer dan een aantal dia’s achter elkaar. Je kunt klikken of swipen naar de volgende pagina. Officieel noemt LinkedIn een sliderpost een Document Post. In korte tijd is de sliderpost een heel succesvolle en veelbekeken berichtvorm geworden. Waarom? Vanuit het oogpunt van de maker is een sliderpost snel te realiseren en het scoort goed qua dwelltime.

Screenshot van een slider-post van Frankwatching.

5. Infographic

Een infographic is een grafische weergave van iets ingewikkelds. Beschik je over veel data, heb je een complex proces of product of een ingewikkelde dienst? Misschien wil je iets laten zien wat heel veel aspecten heeft. Dan is een infographic dé manier om je informatie overzichtelijk vorm te geven, waardoor het voor je lezer in één oogopslag duidelijk wordt waar je het over hebt. Als je veel tekst nodig hebt om iets uit te leggen, probeer het dan eens in een plaatje te vatten.

6. Poll

Tot slot de eenvoudigste vorm om engagement met je volgers en je tweedegraadsnetwerk te krijgen: de poll. Wil je snel weten wat je volgers van iets vinden, of ze laten meepraten over een onderwerp waar je geen beslissing over kunt nemen? Dan is dit de ultieme en snelste vorm om uitsluitsel te krijgen. Betrek de mensen uit je netwerk en laat ze meepraten.

Screenshot van een poll op LinkedIn van Frankwatching.

Succes!

Header-foto: AnaLysiSStudiO / Shutterstock.com