Zo vind je wél die kandidaat voor een vacature [12 tips]

Zo vind je wél die kandidaat voor een vacature [12 tips]

Om ervoor te zorgen dat goede kandidaten je vacature ook daadwerkelijk kunnen vinden, is het essentieel om deze te optimaliseren voor zoekmachines. Helemaal nu het door de krapte op de arbeidsmarkt steeds lastiger wordt om goede kandidaten te vinden voor je vacature. Naast dat ze je vacature vinden is het doel ook dat ze daadwerkelijk de sollicitatie versturen. Hoe je dit het beste kunt doen, kun je lezen in dit artikel.

Ik hoef je niet te vertellen hoe zoekmachines ons dagelijkse leven makkelijker maken en dat is ook het geval wanneer we zoeken naar vacatures. Tijdens deze zoektocht gebruikt 70% van de mensen Google.

1. Zorg voor een duidelijke functienaam

Laten we alsjeblieft ophouden met het gebruiken van expert, goeroe, ninja, pro of tijger in vacaturetitels. Naast dat het weinig toevoegt aan de vacature, is er ook weinig zoekvolume op deze vacaturetitels. Een ‘Commerciële Tijger’ geeft veel minder duidelijkheid over de functie dan ‘Junior Commercieel Medewerker’.

Voordat je een vacature online zet is het goed om eerst een klein zoekwoordenonderzoek te doen naar welke functienaam het meest wordt gezocht. Daarnaast kun je ook nog opletten of je vacaturetitels inclusief zijn. Gebruik je bijvoorbeeld SEO-specialist(e)? Dan kun je in de toekomst de (e) beter weghalen om de vacatures inclusief te maken. Daarnaast is het ook belangrijk om in de meta-titel en -beschrijving de functienaam en omschrijving duidelijk te vermelden.

2. Maak een pakkend intro

Je hebt vaak maar enkele seconden om de aandacht te trekken van de lezer en deze ook te behouden. Benoem daarom in de intro kort en concreet naar wie je op zoek bent en beschrijf de functie in twee tot drie zinnen.

Kandidaten en zoekmachines willen duidelijkheid, en dat begint met de introductie van je vacature. Uiteraard is het belangrijk dat de rest van de vacature ook concreet blijft. Je kunt hiervoor het beste kijken naar hoe anderen dit doen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de vacatures van de grootste werkgevers van Nederland.

3. Gebruik opsommingen

Voordat er interesse is om te solliciteren op een vacature, wordt de tekst eerst gescand. Als je introtekst de interesse heeft getrokken, is het belangrijk om dit in de rest van de vacature vast te houden. Dit kun je onder andere doen door opsommingstekens te gebruiken. Het doel van opsommingstekens is dat de kandidaat de vacature blijft lezen. Door opsommingstekens te gebruiken zorg je er dus voor dat de aandacht van de lezer bij jouw vacature blijft.

Lezers scannen bijvoorbeeld op wat de benefits (secundaire arbeidsvoorwaarden) zijn en of er een salarisindicatie is vermeld. Gebruik de opsommingstekens dus sowieso voor functie-eisen en benefits. Niet alleen kandidaten besteden aandacht hieraan, maar ook zoekmachines. Gebruik naast opsommingstekens ook tussenkopjes of H2-koppen. Dit maakt de tekst overzichtelijker en dus fijner leesbaar.

4. Voeg ‘JobPosting structured data’ toe

Als SEO-specialist heb je vast wel eens gelezen over Google for Jobs. Zo niet (of je bent geen SEO-specialist), dan een korte uitleg. Google for Jobs is een zoekmachine voor vacatures binnen de Google-zoekresultaten. Als je op bijvoorbeeld ‘SEO specialist vacature’ in Google zoekt, zul je eerst de vacatures in Google for Jobs bovenaan zien staan.

Om in deze vacatures te komen is het belangrijk dat er ‘JobPosting structured data’ aan de vacature is toegevoegd. Google kan je meer vertellen hoe je dit precies doet. De belangrijkste voordelen:

  • Locatiespecifiek
  • Meer zichtbaar voor actief zoekende
  • Je kunt de elementen kiezen die je wil benadrukken
  • Verbetert de SEO en organisch verkeer naar de vacature
  • Gemakkelijk te implementeren
  • Aangemoedigd door Google

Recruitment - we're hiring

5. Zegt het voort

Zoekmachines kijken naar verkeer en verwijzingen om te bepalen of deze vacature relevant is voor het zoekresultaat. Hoe meer de vacature wordt gedeeld, hoe beter hij scoort in het zoekresultaat. Deel daarom de URL van de vacature op verschillende social platforms zoals LinkedIn. Om te zorgen dat de vacature ook door anderen wordt gedeeld kun je letten op:

  • De inhoud meer deelbaar maken door een pakkende tekst te schrijven
  • Het opnemen van visuals in je socialmediaposts (deze krijgen veel meer engagement dan andere soorten posts)

Via social media kun je je niet alleen richten op de passief zoekende, maar je vacature wordt ook bekeken door een potentieel groot aantal professionals in je uitgebreide netwerk. Hierdoor kunnen zij je vacature delen met iemand voor wie de vacature mogelijk interessant kan zijn.

6. Geef een optie om de vacature te delen of op te slaan

Wist je dat vacaturewebsites de meeste bezoekers hebben tijdens kantoortijden en op maandag en dinsdag? Vacatures worden dus het vaakst gezocht wanneer het gros van Nederland werkt. Grote kans dat de kandidaat eerst aan het oriënteren is voordat er een sollicitatie wordt uitgestuurd.

Maak het daarom mogelijk om de vacature op te slaan of naar zichzelf te sturen om later eventueel een sollicitatie te sturen. Zo voorkom je dat het alleen bij oriënteren blijft. Met de mogelijkheid om te delen verhoog je daarnaast ook de kans dat zij de vacature delen op social media of met iemand die mogelijk geïnteresseerd is.

7. Analyseer bezoekersgedrag

Als het bedrijf een aparte website of subdomein gebruikt voor de vacatures, is het belangrijk om te analyseren of de website wel zo gebruiksvriendelijk is. Dit kun je onder andere doen door Hotjar op de website te activeren. Hiermee kun je bezoekersgedrag analyseren en kom je mogelijke fouten tegen die je niet via analytics had kunnen ontdekken.

De tips hieronder zijn niet per se SEO-gerelateerd, maar kunnen ook helpen om meer sollicitaties te krijgen.

8. Vermeld de mogelijkheid voor remote werken

Als iets duidelijk is geworden door de COVID-19 pandemie dan is het wel dat werken op afstand in veel gevallen prima mogelijk is. Vaak zijn mensen ook nog productiever wanneer zijn geen afleiding van collega’s hebben. Flexibele werkregelingen worden steeds belangrijker en sollicitanten zouden zelfs een lager salaris nemen als dit voordeel wordt aangeboden. Deze flexibiliteit kan variëren van 100% remote tot enkele dagen per week thuiswerken, of enkele weken per jaar een ‘workation’ mogelijk maken.

Het is niet voor alle functies mogelijk, maar voor veel marketingfuncties wel. Als je geen regeling voor werken op afstand kunt aanbieden, overweeg dan hoe je dit kunt compenseren op andere gebieden.

9. Check de benefits en functie-eisen

Welke benefits en functie-eisen wel of niet relevant zijn om te vermelden, daar zijn de meningen over verdeeld. Steeds meer werkgevers laten functie-eisen achterwege omdat de krapte op de arbeidsmarkt steeds nijpender wordt. Je kunt bijvoorbeeld eens nagaan of de volgende functie-eisen wel zo belangrijk zijn:

  • Aantal jaar ervaring
  • Opleidingsniveau
  • Ervaring met Microsoft Office of andere vaardigheden waarover de meeste mensen beschikken
  • Niet concrete eisen zoals ‘een flexibele instelling’, ‘geen van-9-tot-5-mentaliteit’ en ‘je bent de spin in het web’

Kijk bij benefits of dit wel echt voordelen zijn. Het moet een opsomming zijn wat jullie bedrijf uniek maakt en onderscheidt van andere werkgevers. Kandidaten kijken over het algemeen het meest naar de volgende benefits:

  • Flexibele werktijden
  • Opties voor werken op afstand
  • Aantal vakantiedagen
  • Vergoeding OV of auto van de zaak
  • Gratis lunches

Vraag jezelf dus goed af of goede koffie of gezellige vrijdagmiddagborrel echt een benefit is.

10. Denk aan de vervolgstappen

Na het solliciteren is het belangrijk dat je de sollicitant op de hoogte stelt van wat de vervolgstappen zijn. Dit kan met een bedankpagina en/of bedankmail. Denk hierbij aan:

  • Voor welke vacature/functie is er gesolliciteerd?
  • Wanneer wordt de sollicitatie in behandeling genomen?
  • Wanneer kan de sollicitant een reactie verwachten?
  • Wie behandelt de sollicitatie voor eventuele vragen?

11. Gebruik call-to-action-buttons

Het uiteindelijke doel van een vacature is dat het uiteraard veel sollicitanten oplevert. In veel gevallen moet je in een vacature zoeken hoe je kunt solliciteren. Als je meer informatie wil dan is er vaak niet benoemd bij wie je dan moet zijn. Dit kan omdat het bedrijf zo acquisitie op de vacature wil voorkomen, maar dit zou ook een aantal sollicitaties kunnen kosten.

Verwerk daarom duidelijk bovenaan of aan de zijkant van de vacature een call-to-action-button die verwijst naar een sollicitatieformulier of contactgegevens voor vragen over de vacature.

12. Geef salarisindicatie

We weten dat niet elk bedrijf een topsalaris kan betalen. Niet transparant zijn over salaris zal je een behoorlijk aantal (goede) sollicitanten kosten. Het benoemen van een marktconform salaris of een salaris op basis van je ervaring is geen transparantie. Een sollicitant wil weten waar hij/zij aan toe is, want we moeten allemaal onze rekeningen betalen.

Volgens een recent onderzoek zegt 85% eerder te solliciteren naar een baan met een salarisindicatie. Als het salaris niet concurrerend is, kun je in de rest van de vacature uitleggen welke andere voordelen er bij de baan horen. Veel sollicitanten zijn ook geïnteresseerd in het totale pakket wat een bedrijf kan bieden.

Neem de tijd voor vacatureteksten

Vacatures zijn niet eenvoudig om te schrijven, maar het vinden van een nieuwe baan ook niet. Door de tijd te nemen om te verwoorden wat de functie vereist en transparant te zijn, komen er meer sollicitaties binnen en wordt het alleen maar gemakkelijker om mensen aan te nemen.

Blog