Loopbaan

In loondienst werken vanuit het buitenland? Handige tips voor een workation

0

Een vaste baan hebben betekent niet dat je niet kunt reizen, en reizen hoeft niet alleen maar lang leve de lol te zijn. Dus schieten de zogeheten workations als paddenstoelen uit de grond, the best of both worlds. Waarom zou je dit willen en waar moet je op letten?

Werken in het buitenland

Workation is een samenvoeging van ‘work’ en ‘vacation’ = workation. Een begrip wat de laatste tijd steeds vaker opduikt. Al jaren verkent menig zzp’er als digital nomad de wereld met een laptop onder de arm. Online marketeers, PA’s, coaches, ze kunnen allemaal makkelijk locatie-onafhankelijk werken. Eigenlijk is er weinig verschil tussen een workation en een digital nomad, het is beide werken op afstand. Het één is alleen voor iets langere tijd dan het ander.

Door corona is het voor veel mensen nu gangbaar om thuis te werken. Je hoeft bij veel functies niet op kantoor te zijn om je werk te kunnen doen. Je hebt eigenlijk maar twee dingen nodig: wifi en een goede werkplek. Laat dat nou inmiddels wereldwijd makkelijk haalbaar zijn. Oké, niet als je in een hutje in de rimboe gaat zitten, maar op heel veel gave plekken in de wereld kun je prima werken.

Waarom zou je dit willen?

Het veranderen van je omgeving kan een mens goed doen. De één wil even wat rust om te focussen op een nieuw project of zelfontwikkeling, de ander zoekt wat avontuur. Niks is goed of fout. Het gaat er naar mijn mening om dat je moet doen waar je blij van wordt, en daar vervolgens zelf actie voor moet ondernemen. Zo ben ik dus die single die weer gedwongen wordt om in m’n uppie te werken vanuit huis en heb ik op dit moment enorme behoefte aan wat nieuwe prikkels, wat positiviteit en het verbreden van mijn horizon.

In loondienst op workation, kan dat?

Het werkend reizen is echt niet alleen voor zzp’ers. Aandacht voor het welzijn van je werknemers staat inmiddels al jaren hoog op de agenda. Want blije mensen presteren beter. Zo simpel is het wel. En als dat betekent dat iemand blij wordt van werken in een warm klimaat, en aan het eind van de dag de laptop dichtklappen om een stad te gaan ontdekken of bergwandeling te maken, why not?!

Ik merk dat vooral veel jongeren het idee hebben dat je na je studie de wereld moet gaan ontdekken en je daarna vast zit in het werkende leven. Hoe fijn is deze trend dan. Je kunt nog steeds reizen, culturen ontdekken, mooie plekken zien en volop genieten, terwijl je een vaste baan hebt. Je spaarzame vakantiedagen kun je dan gebruiken voor die verre reis of die break waarbij je echt even helemaal offline bent.

En wil je ook tijdens de workation wat meer tijd voor jezelf? Overleg dan of je tijdens je trip wat vrij kunt nemen, je werkdag beperkt tot 6 uur, of tijdelijk onbetaald verlof neemt zodat je minder kunt werken. Dat laatste heb ik ook met mijn baas overlegd en was geen enkel probleem.

Afspraken met je werkgever

De eerste stap is het gesprek aan gaan met je werkgever. Geef aan wat jouw behoeften en wensen zijn en waarom je dit graag wil. Wees je ervan bewust dat vrijheid krijgen gebaseerd is op wederzijds vertrouwen. Dat is een cruciale basis voor een werkgever om hierin mee te kunnen gaan.

Bereid je goed voor en zorg dat je weet waar je aan moet denken bij een workation. Daarna kan je je manager of baas er meer over vertellen. Misschien weet diegene ook niet zo goed wat hij of zij zich erbij voor moet stellen. Ik vertel je hieronder wat je voor dat gesprek kunt voorbereiden.

8x hierop moet je op letten

Voor een succesvolle workation zijn een aantal dingen belangrijk:

1. De timing

Laten de werkdruk en je werkzaamheden het toe dat je naar het buitenland gaat? Mis geen cruciale momenten op kantoor en zorg dat je weer op tijd terug bent voor die face-to-face meeting waar je echt bij moet zijn, of dat belangrijke event wat onder jouw verantwoordelijkheid valt.

2. Tijdsverschil

Om efficiënt met je collega’s te kunnen online vergaderen is het niet handig als er veel tijdsverschil is. Vaak is daarom binnen Europa reizen wel zo handig, maar ga je recht naar beneden dan is er met Zuid-Afrika bijvoorbeeld slechts 1 uur tijdsverschil 😉

3. Goede wifi

Een stabiele internet-verbinding is cruciaal dus check of er goede wifi is, of zorg dat je een hotspot kunt maken om op terug te vallen. In Europa is de wifi vaak prima in hostels, appartementen en op flexplekken. Buiten Europa kan het handig zijn om daar een sim-kaart te kopen.

4. Wees goed bereikbaar

Als je midden in de bergen zit ben je vaak telefonisch slecht bereikbaar. Niet zo handig voor je collega’s, je relaties en voor jezelf. Ben je even slecht bereikbaar, laat je collega’s dat dan tijdig weten. Of zet het bijvoorbeeld in je agenda en e-mailhandtekening.

5. Een goede werkplek

Een fatsoenlijk bureau en goede stoel zijn wel zo prettig voor je werkhouding. Ook is een stopcontact in de buurt erg handig.

6. Een rustige omgeving

Zorg dat je ongestoord je werk kunt doen en niet een gehorig appartement boekt in de drukste straat van een stad en bent aangewezen op drukke (werk)cafés. Alhoewel je met noise cancelling-koptelefoons ook prima kunt werken.

7. Koptelefoon

Niets is vervelender dan je collega’s die je niet goed kunnen verstaan in een meeting door storende achtergrondgeluiden. Of een hele werkruimte die moet meegenieten van jouw werkoverleg.

8. De juiste kabeltjes

Vind je het fijn om een scherm aan te sluiten, vergeet dan niet de juiste kabeltjes mee te nemen. Zelf neem ik ook een verloopstukje mee voor een vaste internetkabel voor mijn Apple, just in case.

Workation Alieke op laptop

Hoe vind je een goede werkplek in het buitenland?

Eigenlijk is dat helemaal niet moeilijk. Er zijn veel blogs, websites en Instagrammers die je voor gingen en dus is er veel te vinden over leuke werkplekken overal te wereld. Mijn favorieten? De blogs van Meetings in the Sun en het boek Work Hard Travel Harder van ‘Vrije Meid’ Suzanne van Duijn.

Vind je het toch lastig waar je moet beginnen, dan help ik je hier op weg:

Bepaal voor jezelf of je ergens alleen wil zitten of met anderen

Er zijn organisaties die een volledig verzorgde workation of co-living spaces aanbieden, inclusief accommodatie, activiteiten en andere gelijkgestemden. Via die weg kwam ik er zelf ook achter dat Valencia een geweldige stad is voor remote werken.

Je kunt ook zelf een appartement boeken en alleen op pad gaan. Bij mij heeft een goed hostel de voorkeur, met de nadruk op goed. Ik zit nu zelf in een hostel in Barcelona dat gericht is op werkende reizigers, daardoor is de doelgroep wat ouder en ook overdag aan het werk. Het heeft een eigen kantoorruimte waar ik rustig kan werken en aan het einde van de dag ga ik de stad ontdekken met de nieuwe mensen die ik hier heb ontmoet. Daar word ik zo gelukkig van!

In grote steden zijn veel flexplekken te vinden

Soms betaal je een dagtarief, maar vaak is het voldoende als je wat koffie bestelt of misschien een lekkere lunch. En hoe erg is dat?!

Volg Facebookgroepen voor reizigers en digital nomads

Daar is regelmatig iemand op zoek naar mensen die gezamenlijk een villa willen huren of krijg je tips voor fijne flexplekken. Als je je bestemming invoert en daar digital nomad bij typt, krijg je ongetwijfeld gelijk een hit. Zo volgde ik de groep Digital Nomads Croatia toen ik naar Kroatië ging.

Op Instagram volg ik de #workation

Zo doe ik wat inspiratie op en sla ik leuke tips op. Ook zijn er veel leuke bloggers en reizigers om te volgen. Dan wil je morgen nog weg.

Workation alieke Frankwatching.

Hoe werkt dat bij Frankwatching?

‘Thuis’ werken is iets dat wij bij Frankwatching al lang doen, dit was voor 2020 bij ons al heel normaal. Of dat huis nou in Nederland of het buitenland was, online samenkomen was de normaalste zaak van de wereld. Vaak waren mensen vooral op dinsdag en donderdag op kantoor, maar de rest van de dagen werd er vaak vanuit huis gewerkt. Er is veel vertrouwen in de medewerkers, waardoor veel vrijheid een logisch gevolg is. Iedereen doet bevlogen zijn werk, en wanneer je die uren precies maakt is aan de mensen zelf.

Mijn ervaring: van de Veluwe tot Stockholm

Reiskriebels heb ik altijd al gehad. Toen ik slechts drie maanden bij Frankwatching werkte ging ik al op mijn eerste workation. Samen met twee collega’s uit het eventteam gingen we een week naar Kroatië. We werkten heel nauw samen en dus was het ideaal om met elkaar te zijn en face-to-face te kunnen overleggen. Om 17.00 uur ging de laptop uit en gingen we op pad, vijf minuten later was je alweer vergeten dat je die dag had gewerkt. Heerlijk!

En als de werkdruk het toelaat is een vrije dag nemen natuurlijk ook leuk, zodat je de omgeving kunt verkennen. Ik krijg daar zoveel energie van dat ik weer helemaal oplaad. En zo ging ik ook naar de Veluwe, Stockholm, Kijkduin en ben ik net vertrokken naar Barcelona. Deze avonturen houd ik bij op een Instagram-pagina.

Eigenaar Frank wist waar hij aan begon toen hij mij drie jaar geleden aannam. Ik had namelijk mijn sollicitatiegesprek online (hip hé!), vanuit het paradijselijke Java. Ik was op dat moment een jaar lang alleen door Azië aan het reizen en vond het tijd om weer terug te keren naar het werkende leven. Met een toffe job als eventmanager bij Frankwatching op zak ging ik daarom terug naar Nederland.

Zorg voor je eigen geluk

Kortom, zorg voor je eigen geluk. Ga het gesprek aan met je werkgever en bespreek wat er mogelijk is. Ik ben me ervan bewust dat het niet overal kan of is toegestaan en ben daarom enorm dankbaar dat mijn werkgever mij deze vrijheid geeft. Dat zorgt ervoor dat ik de vrijheid koester en de verantwoordelijkheid neem over mijn reizen.

Een bedrijf als Frankwatching maakt het aantrekkelijk voor mensen die deze vrijheid belangrijk vinden bij een werkgever. Als eventmanager heb ik regelmatig verplichtingen op een locatie in Utrecht, waardoor lang reizen vaak niet gaat. Maar nu zit er drie maanden tussen de events en greep ik mijn kans om wat langer weg te gaan. Uiteraard zorg ik dat ik ruim op tijd terug ben en zijn alle bovenstaande adviezen afgevinkt.

Mij bevalt het in ieder geval goed! Vanuit een zonnig Barcelona, buen dia!